Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Suse Linux 6.4

Af Kim Jørgensen | 05-10-2000 | 13223 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Suse Linux 6.4

Hvad er Linux? Det kan bedst beskrive det som et flerbruger system, bygget på et avanceret filsystem og en 32 bit kerne a lá Unix. Systemet er udviklet af en finne ved navn Linus, deraf navnet (unix + linus = Linux). Linux er bygget på fri-kode princippet (GNU). Det vil sige at al kode er fri til at blive omskrevet, ændret og til sidst distribueret under et andet navn. Og jeg siger med vilje distribueret for al software lavet under denne licens må ikke sælges, der kan dog tages et lille gebyr for arbejde med distribustion og fremstilling. Sådan er det også med tyske Suse’s store Linux pakke. Man kan enten vælge at downloade hele pakken (6 x 650mb), men selvom man har en velvoksen linje, ville dette stadig tage meget lang tid. En anden mulighed er at købe Suse’s distributionen. Den koster knap 400 kr., hvilket må siges at være meget billigt når man tænker på at pakken består af 6 cd’ere indholdene 1500 programmer. En 517 siders manual på engelsk, og lidt stickers til kabinettet. Til sammenligning koster en Windows98 OEM over 1000 kr.
Dette er denne pakke jeg har fået lov at teste, og testsystemet består af følgende:

Dual Celeron 400@552
256 mb PC100 ram
2 x 10.1 Gb IBM 7200 hd
TNT 2 16 mb videokort
+skræm, dvd-drev, fd og mus/tastatur

Nu er alt dette på plads, lad os prøve at installere!

Installationen af Linux er her beskrevet meget kort, da den er meget let at gennemføre. Hvis man på noget tidspunkt kommer i tvivl er der en ”Quick installation guide” til rådighed. Hvis man ønsker det, kan man køre Windows, og Linux på samme computer og fra samme harddisk. Dette er nøje beskrevet i manualen. Hvis man har en bios og et cd-rom drev der understøtter boot fra cd er det bare at ilægge cd’en og det hele starter automatisk. Ellers er det bare at indsætte den medfølgende bootdisk, hvilke man vælger er ligegyldig, resultatet er det samme. Efter søgen af hardware ledes man gennem en meget flot og professionel installations procedure. Man er ikke på noget som helst tidspunkt i tvivl om hvad der foregår, en ting man ikke er vant til fra Windows. Henimod slutningen af installationen vælges der et kodeord til en bruger ved navn ”root”. Denne bruger er hvad ”administrator” er for NT. Det er en såkaldt superbruger der har rettigheder til at ændre/installere programmer og hardware. Denne bruger skal kun bruges meget sjældent, derfor laver Suse installationen da også en normal bruger på et tidspunkt under installationen.

Installationen er færdig, lad og starte!

Linux var til at starte med et tekst baseret styresystem, som f.eks. Dos. Da dette er meget kedeligt at se på og svært at bruge for nybegyndere er der i denne pakke vedlagt flere grafiske brugerflader.
En af den mest populære er Kde, der ligner Windows forbløffende meget. Jeg kan klart anbefale at der vælges Kde, da dette er en af de bedste og letteste brugerflader der pt. findes til Linux. Hvis man senere skulle få lyst til at prøve en anden, kan denne uden problemer tilføjes.

Systemet genstartes, og man får nu mulighed for at logge på for første gang. Hvis der ikke allerede er valgt Kde som brugerflade vælges denne nu. Det tidligere kodeord intastes nu og der logges på.
Her er et par screenshots af hvordan det kan se ud…







Disse screenshots er hentet fra Kde’s site (www.kde.org).

Logget på og klar til sjov!

Det første man bemærker er at systemet er meget hurtigt og utrolig stabilt. I pakken er der flere spil og nyttige tools. Men der er også vedlagt ikke mindre en 3 kontorpakker. Corel Wordperfekt er vedlagt, og er næsten identisk med versionen til Windows. En af de mere spændende pakker (syntes jeg) er tyske Staroffice’s pakke. Den virker utrolig god og er faktisk er værdig konkurent til Microsofts Office 2000. Af internet aplikationer kan nævnes Netscapes Navigator, og Realplayer er der da også blevet plads til. Hvis man har valgt den store installation, kan der bruges mange dage til at udforske de medfølgende programmer.

Mht. administration medfølger Suse’s eget Yast, dette program gør det virkelig let at opsætte systemet netop efter ens eget behov.

Konklusion

Dette virker virkelig som en god pakke. Den er let at installere, og senere utrolig let at bruge. Efter min mening kan det slet ikke betale sig at downloade pakken fra Internettet. De 400 kr. er givet godt ud. Og her behøver man ikke at købe en opdatering hver 3 måned som det er tilfældet med Windows. Alle opdateringer ligger klar på nettet til download. Der skrives p.t. meget om Linux. Og der er ingen tvivl om at Linux går en stor fremtid i møde. Så hvorfor ikke starte nu og installere det ved siden af sin Windows. Linux installerer selv en bootloader (en program til at vælge hvilket system der skal startes). Så der er ingen undskylning for ikke at komme i gang.

Side 1 2 3 4 næste »


ANNONCE