Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Grafikkort guide

Af Thomas Eriksen | 31-10-2000 | 19822 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Grafikkort guide

At købe et nyt grafikkort er ikke nogen hel nem ting for der er mange ting man skal tage med i sine overvejelser før man vælger. Du skal både finde ud af hvad du gerne vil have og hvad der passer bedst til dit system. Derfor har vi valgt at skrive denne guide der kan hjælpe dig i dit valg af grafikkort både med konkrete anbefalinger af kort og punkter du skal kigge på når du vil købe.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Prisen

Det første du nok bestemmer dig for når du vælger nyt grafikkort er hvor meget kortet må koste. Det er en god ide at bestemme sig for dette først da man så har en bedre mulighed for at gå direkte til de kort som kan være aktuelle. Der er jo ikke nogen grund til at kigge på et GeForce2 Ultra til omkring 5000 kr. hvis du kun har råd til at bruge 1200 kr. på kortet. Det vil dog altid være en god ide at kigge på hvad der ligger lige over den prisklasse du har valgt for det kunne være et du for et par hundred kr. kan få noget der passer meget bedre til dit system.

Hvad bruger du kortet til.

Dette er nok det alleer vigtigste punkt i dine købs overvejelser. Det er nemlig her du finde ud af hvad du skal bruge kortet til. Lad os for nemheds skyld dele disse op i 4 punkter.

2D brug

Hvis du primært bruger din PC til at surfe på Internettet, og brug af almindelige kontor programmer. Her har du især brug for et grafikkort der giver et godt klart billede så du ikke bliver træt i øjnene når du bruger kortet. Du behøver ikke at købe et nyt stort grafikkort til dette, et basis grafikkort med 8 eller 16 mb ram vil være ok.

DVD afspilning

Hvis du vil bruge din PC til at se DVD film er det vigtigt at priotere 2 ting 1. god DVD afspilning gennem hardware funktioner i chippen 2. god TV udgang så du kan se filmen på dit TV. Igen er 3D acceleration ikke noget der skal prioteres højt

Ikke 3D accelererede spil.

Hvis du elsker klassiske spil eller mange strategi spil så har du faktisk intet at bruge et nyt stort grafikkort til da der ikke er nogen 3D acceleration i dem. Du skal dermed bare vælge et kort efter samme principper som for 2D brug.

3D accelererede spil

Her er det at det bliver interessant og ikke at glemme dyrt. Du kan nemlig få grafikkort der accelerer spil for priser mellem 500 kr. og 3500 kr. og dit valg afhænger naturligvis meget af hvad du forventer. Derfor har vi igen delt denne kategori op i nogle underpunkter alt efter hvilke standarder kortene benytter.

Når man taler om 3D taler man også om de såkaldte API’er Direct3D, OpenGL og Glide mv. Et API er et programmerings sprog som grafikkortet forstår og omsætter til den grafik du ser på skærmen. Når jeg lige nævner disse 3 sprog så er det fordi det er de vigtigste i den rækkefælge de er nævnt.

Direct3D

Dette er standard API’en i dag, da den er en del af DirectX fra Microsoft og dermed inkluderet i Windows. Det vil sige at du kan regne med at 90% af alle nye spil understøtter Direct3D. Det er derfor meget vigtigt at du kortet understøtter Direct3D, men bare roligt der udkommer ikke nogle grafikkort der ikke understøtter Direct3D så det er ikke et problem.

OpenGL

Dette er den næst vigtigste API. Der er ikke så mange spil der benytter OpenGL men der findes visse spil der kun kører OpenGL. Af disse kan nævnes Quake3 og lignende spil, hvis du spiller disse FPS (first Person shouter) spil så er det meget vigtigt at kortet understøtter OpenGL. Også her er man så heldig at alle kort understøtter denne standard og de fleste kort gør det desuden ret godt så det er ikke noget problem.

Glide

Glide er egentligt forældet og der udkommer næppe mange spil der kun kan gøre Glide hvis der overhovedet kommer nogle, enkelte nyere spil understøtter det dog og det er feks Unreal Tournament. Når jeg alligevel tager det med så er der fordi at mange af de tidlige 3D spil udelukkende understøtter Glide som 3dfx Voodoo og Voodoo2 benyttede. Hvis du har en stak ældre 3D spil du jævnligt spiller så vil det nok være en god ide at tjekke om det er glide spil du spiller. Hvis det er tilfælde og du stadig gerne vil spille dem så er der ikke andet at gøre end at vælge et grafikkort fra 3dfx da deres kort stadig understøtter denne standard selv deres største Voodoo5 kort.
Nu har vi fundet ud af hvad kortet skal koste og hvad det skal kunne. Det er derfor tid til at finde ud af hvilket kort det skal være, men først lad os lige kigge på hvilken computer det skal sættes i.

Side 1 2 3 4 næste »


ANNONCE