Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Hvilke konti ved fællesøkonomi?

Af Gæst Henry | 21-10-2021 16:39 | 1447 visninger | 31 svar, hop til seneste
Hejsa Fruen og jeg skal have fællesøkonomi og kunne godt tænke os at høre, hvordan jer, som måske allerede har det, strukturerer jeres? Vi havde tænkt noget alla: Lønkonto hvor alle indtægter for begge går ind og hvor udgifter betales fra Fælles opsparing Madkonto med betalingskort til Dedikeret ferieopsparing Er der en nemmere/bedre måde at gøre det på? Hører meget gerne fra folket :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
sviffer
Bruger Aspirant
21-10-2021 16:50

Rapporter til Admin
vi har egne lønkonti og en fælles budgetkonto som alle udgifter trækkes fra. Vi overfører til budgetkonto så vi begge har ca det samme tilbage på egen konto bagefter. Men det er ikke millimeter, bare sådan ca. Vi deles alligevel om det meste. Evt. overskud på budgettet kommer over på opsparingen, som vi trækker større indkøb, rejser mv fra.
--
#2
thechillum
Giga Supporter
21-10-2021 16:56

Rapporter til Admin
Vi har det sådan her: Mine penge går ind på: Min private lønkonto med mit private Dankort. Derfra overføres der 50% af faste udgifter til Budget-konto (Fælles) Derfra overføres der 3000kr til Fælles-forbrugskonto (Fælles som vi begge to har et Dankort til) Derfra overføres der 3 x 1000kr til Vedligeholdelse, Rejser, Diverse Derfra betales mine private omkostninger, dyr bil, dyr båd, pornhub premium og andre egoistiske tilvalg jeg har valgt. Resten der er tilbage er mine lommepenge Hendes penge går ind på: Hendes private lønkonto med hendes private Dankort. Derfra overføres der 50% af faste udgifter til Budget-konto (Fælles) Derfra overføres der ~3000kr til Fælles-forbrugskonto (Fælles som vi begge to har et Dankort til) Derfra overføres der 3 x ~1000kr til Vedligeholdelse, Rejser, Diverse Derfra betales hendes private omkostninger, billig bil, kontantlinser/briller og andre tilvalg hun har valgt. Resten der er tilbage er hendes lommepenge Sådan er det i hovedtræk hos os, det er en delvis fælles økonomi, men vi skal kunne have vores lommepenge i fred uden at have den anden til at have en holdning om de synes det er en god eller dårlig idé.
--
#3
Tha PAC
Ultra Supporter
21-10-2021 17:11

Rapporter til Admin
VI har gjort nogenlunde som du har foreslår, dog med "lommepenge" konti også. Og flere opsparinger, alt efter hvad det er er til, efterskole, konfirmationer osv, så vi kan dele pengene som vi ser det bedst.
--
#4
Monze
Ultrabruger
21-10-2021 17:19

Rapporter til Admin
Fælles lønkonto Fælles budgetkonto Fælles madkonto Fælles opsparing Individuelle forbrugskonti Individuelle opsparingskonti Løn går ind og derfra fordeles fast beløb til budget/opsparing/mad/lommepenge Vi er dermed selv herre over hvad vi bruger penge på hver især og vi har begge totalt overblik
--
#5
|Smash|
Guru
21-10-2021 17:35

Rapporter til Admin
Fælles mad/forbrug Fælles budget Fælles opsparing Hver især har vi kun egen lønkonto, som også fungerer som vores egen "opsparing". Der er faste overførsler til mad og budget, mens der ryger penge på den fælles opsparing efter behov, når vi synes vores egne konti er velpolstrede.
--
FFHAU!
#6
Wut
Semi Nørd
21-10-2021 17:39

Rapporter til Admin
Vi har en enkelt fælleskonto i Jyske Bank, som er neddelt i underkonti: - løn - budget - forbrug - opsparing - ferie vi har hver en lommepengekonto. Hver måned går alt løn ind på Løn. Derfra går en fast overførsel til Forbrug, Budget og Ferie samt overført et mindre beløb til hver vores lommepengekonti. Når måneden er slut ryger resterende penge fra Løn og Forbrug over på Opsparing. vi blander os ikke i hvad den anden bruger lommepengene til, men vi er enige om alt vi køber fra Opsparing og Ferie osv. Dvs vi har lige ret over hele indkomsten undtagen lommepengene, som dog er det samme beløb til hver og en mindre del af økonomien. Det fungerer helt perfekt uden diskussioner.
--
Proud survivor of the Copenhagen earthquake 2008-12-16
#7
Chucara
Mega Nørd
22-10-2021 02:13

Rapporter til Admin
Vi har brugt to modeller: A: Vi betaler begge det samme ind på fælles budget konto og alle fælles udgifter trækkes derfra. B: Vi har fælles lønkonto, og vi overfører derfra det samme beløb ud til hvor egne konti til lommepenge. Begge virker fint - nr 2 kører vi med nu, da jeg tjener en del mere end hende. Jeg kunne ikke leve uden hver sin egen konto. Så blander jeg mig ikke i hvad hun bruger pengene på og ditto omvendt.
--
#9
Fc Junkies
Giga Nørd
22-10-2021 06:55

Rapporter til Admin
* Fælles lønkonto som også er vores budgetkonto * Forbrugskonto til mad osv. hvor vi har hvert sit dankort til * Ferieopsparing * Gaver og tøj (Meget familie) * Hus og bil * Opsparing Så total fællesøkonomi. Om inddeling af konti er smart ved jeg ikke, men det fungerer fint for os.
--
Mvh Fc Junkies
#10
NeonNinja
Ny på siden
22-10-2021 08:56

Rapporter til Admin
Vi har det sat op således derhjemme: Fælles lønkonto Fælles opsparing Fælles budget Fælles madkonto En konto med penge til lillepigen hvor der hver måned bliver sat 700kr over til fremtidige ting så som konfirmation, kørekort, efterskole og lignende. En ulykkeskonto hvor der bliver sat 500 over, til hvis hunden eller vi selv skulle gå lidt i stykker. tandlægebesøg osv. En konto hver hvor vi hver måned sætter 200 ind, til whatever vi godt lige kunne tænke os at købe, det være sig hardware, spil eller andet hvor det mere er til ens egen interesse.
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
--
Sidst redigeret 22-10-2021 08:58
#11
fransfrakker
Junior Supporter
22-10-2021 09:02

Rapporter til Admin
Vi har hver vores lønkonto. Fra dem betaler vi ind til Fælles Budget. Fælles Mad / Forbrug. Fælles Opsparing. Hvad vi betaler er sådan nogenlunde procentbaseret på vores indkomst, da den ene af os tjener en del mere end den anden, og vi begge skal have lidt tilbage på hver vores banditkonto
--
#12
Tomsen
Nørd Aspirant
22-10-2021 09:12

Rapporter til Admin
Konen og jeg har været sammen 16 år. For 9 år siden fik vi slået det hele sammen på én konto. Vi havde en prioritetskonto, så samme rente som på vores banklån. Derfor gav det ingen mening at have flere konti med 0% rente, hvor der stod penge. Da vi lagde lån om fortsatte vi med enkelt konto da det fungerede for os, men nu har vi fået oprettet en budget konto Så alt løn går ind på samme konto og der bliver overført til budgetkonto 10 måneder om året. Så skal der ikke "betales" regninger i sommerferien og december :)
--
Don't ever argue with an idiot, he will bring you to his level and beat you with exprience
#13
Plis
Monsterbruger
22-10-2021 09:18

Rapporter til Admin
Fælles lønkonto Fælles opsparing Fælles budgetkonto Hver vores individuelle opsparing med hvert vores visakort til, hvor der står penge til et par måneders regninger, forbrug. Dette i tilfælde af en af os dør pludseligt med frosne konti til følge.
--
#14
mr.hein
Nørd Aspirant
22-10-2021 09:21

Rapporter til Admin
vi deler fælles udgifter 50:50 (div husleje mad osv.) privat gæld, telefoni og andet luksus afholder man 100 % selv. Jeg er på ingen måde fan af at mine surt tjente penge skal spenderes, såfremt jeg har lyst til f.eks. at have et forbrug på max 2 k pr mdr.
--
Signed by me
#15
Anders
Gæst
22-10-2021 09:59

Rapporter til Admin
Hej her har du min erfaring. Som jeg nøje vil overveje. Vi har udpenslet vores økonomi således, at hver krone hver måned er allokeret til udgifter, så vi ved at dét der står tilbage er dét vi har tilbage. Vi har følgende konti: - En fælles konto hvor vores penge går ind. - En madkonto - En fælles budget konto - En gave koto - En konto som er øremærket til vores børn eksempelvis til tøj, legetøj mm. - En konto til ferie - En konto til bil (service, køb af nye dæk, reparationer mm.) - En konto til diesel - En konto til tandlæge - En konto til uforudsete udgifter til vores hus - En konto til børnenes børneopsparing som hvert år d. 1 Januar investeres i aktier. - En konto til køb af ting til vores hus (På den måde kan min bedre halvdel ikke komme hver måned og spørger om vi ikke skal købe alt muligt som jeg ikke er enig i. Nu det vigtige spørgsmål, som du skal spørge dig selv om: Hvordan skal vores økonomi deles. I min situation har vi en stor forskel på vores løn (Jeg tjener ca. 70 % og min kæreste 30 %). Vi har sat os efter vores fælles indkomst dvs. købt hus efter det. Så det vil aldrig være muligt for min kæreste at betale 50/50. Dette gør med andre ord også at mine penge i større grad går til at dække fælles udgifter. Det skal du være klar over i forbindelse med huskøb da jeg den dag i dag næsten heller vil have købt hus efter lavest fællesnævner (og så det var 50/50) for jeg på den måde vi kunne have flere penge til sidst hver i sær. I stedet for lige nu, hvor jeg ofte godt kan ærge mig over, at jeg kun har få penge til mig selv af min løn (som #14 er inde på). Det skal ikke lyde træls for vi har vores på det tørre men stadigvæk kunne jeg godt tænke mig selv at have flere penge i overskud hver måned.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#16
ilmep
Super Supporter
22-10-2021 11:08

Rapporter til Admin
Fælles det hele, vi er gift og har børn. Jeg forstår ikke helt, at selvom man tjener mere, at så ens samlever skal have en procentdel mindre til lommepenge? Os mænd kan jo lidt glemme, at vores koner har haft en lang barsel med børnene og været ude for arbejdsmarkedet i lang tid. Det er måske bare mig, der ikke kan forstå alt det flueknepperi nogle gange. Når man er gift, har hus, sommerhus og børn sammen, så giver det ingen mening at den ene part skal høste 70 procent mere til lommepenge end den anden. (ja, jeg tjener 3-4x mere) En anden situation, hvis man ikke har børn eller er gift. Happy wife > Happy life.
--
Sidst redigeret 22-10-2021 11:08
#17
NeonNinja
Ny på siden
22-10-2021 12:00

Rapporter til Admin
#16 Jeg forstår heller ikke hele "jeg tjener mest så jeg vil have mere til mig" tilgangen. Hjemme ved os hedder det at det er totalt ligeligt fordelt, også på hobbyplan. Til gengæld så snakker vi om hvad vi godt kunne tænke os, og bliver enige om hvad vi bruger pengene på. Det har så den fordel at der ikke er mærkelige dyre impulskøb fordi vi lige render forbi hinanden inden. Vi har en konto hver, men det er 200kr/md der kommer over der, så det kan man vælge at spare op eller bruge som man vil. Men nej, jeg er helt enig i at det der med at man tjener X% mere end ens samlever så skal gøre at man skal have mere er lidt mærkeligt. I min optik så indebærer fællesøkonomi at ens penge er til fælles brug. :)
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
#18
sviffer
Bruger Aspirant
22-10-2021 12:08

Rapporter til Admin
#17 enig, og det bliver endnu mere vigtigt når der er børn involveret, for der vil altid være en som har taget de karrieremæssige hug for at få familielivet at gå op, og som så vil blive straffet dobbelt. Med mindre selvfølgelig børnene primært et blevet varetaget af au pair'en ;-)
--
#19
spangsbjerg
Elitebruger
22-10-2021 12:30

Rapporter til Admin
Fælles lønkonto Fælles budgetkonto Kan godt se fordelen med lommepenge faktisk - men vi har valgt og bare køre det hele sammen. Synes det fungere ok.
--
#20
Anders
Gæst
22-10-2021 12:42

Rapporter til Admin
#17 og #18 enig med Jer. Alt skal deles ligeligt. Min anbefaling går på at være opmærksom på udgifter ift samlet indtjening men alt skal deles lige i min optik (#15 her)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#21
mr.hein
Nørd Aspirant
22-10-2021 14:43

Rapporter til Admin
men hvad så når det er kvindne der tjener mest? så vil jeg GARANTERE jer det bare var "ærligt sonny boy" men ok kvinder gifter sig extremt sjældent også med nogle med mindre indkomst end dem selv (hvilket tråden mere eller mindre bekræfter) Problemet er blot hvis man kører 70-30 % økonomi (tænkt eksempel) og 70 % indkomst så mister sit job, eller bliver alvorlig syg? - så starter domino effekten..... SÅ er mrs. "happy wife får lomme penge af sin mand" pludselig ikke happy mere, fordi nu skal der spares .... Så kender i selv tesen derfra.
--
Signed by me
#22
JesperZ
Semi Supporter
22-10-2021 15:11

Rapporter til Admin
Jeg synes ikke det på nogen måde giver mening at man ikke har fællesøkonomi hvis man bor sammen med sin livspartner og specielt hvis man har børn og/eller hus. Uden fællesøkonomi sætter det forholdet i en akavet situation hvor den der tjener mest bestemmer mest. Jo større forskellen er, jo mindre har den der tjener mindst at skulle have sagt. Skal man fx købe nogle dyre møbler, på en ferie, el.lign, så kan man enten ikke komme afsted (fordi den ene ikke har råd) eller også skal den med størst indkomst gå ind og betale en større del og dermed har personen også mere at skulle have sagt. Det skaber en enorm ulighed i forholdet, og jeg forstår godt at man vil acceptere dette i et forhold der ikke er så tæt endnu eller hvor man ikke har de store fremtidsvisioner sammen endnu. Men er man derimod meget tætte, så forstår jeg ikke hvorfor man ønsker sådan en ulighed i forholdet. Det gælder begge parter, både den "rige" og den "mindre rige". Det gavner ingen i forholdet at den ene part altid har det sidste ord i alle større økonomiske beslutninger. Og så kan man lige så godt gå fælles. Stoler man ikke på sin partners evne til at administrere fællesøkonomien forsvarligt så har man et helt andet problem. Jeg tjener over 6 gange så meget som min partner lige pt, og selvom det krævede lidt tilvænning i starten, så er vores forhold blev meget bedre efter vi gik over til at have fællesøkonomi. Af konti har vi: - Løn/madkonto (hver måned overføres der automatisk til budgetkonto, samt manuelt til opsparing og udlæg, og det resterende er madbudgettet til måneden) - Budget (afstemt så den aldrig går negativ) - Opsparing - Bil rep/vedligehold/opsparing - Udlæg (større ikke-faste udgifter vi ved der kommer i løbet den givne måned, fx gaver, events, tandlæge, o.lign) - Lommepenge (vi får hver især 2500 kr/måned som den anden ikke blander sig i)
--
#23
mr.hein
Nørd Aspirant
22-10-2021 15:25

Rapporter til Admin
#22 vi har særskilt økonomi fordi vi vil slå hianden ihjel, hvis vi havde fælles økonomi .... jeg elsker IT, hifi mm. og kan godt se idéen i at smide 20k på en soundbar. Mine kæreste derimod vil aldrig i livet ofre så meget på 1 kr på det. Hun derimod kan godt lide at købe legetøj til børnene i tide og utide og nips ting til hjemmet, hvilket også meget godt reflektere min hobby. i forhold til rejser mm. så kan man altid korrigere uligeheden i forhold til prisen på rejsen, således det kan være 70-30 %
--
Signed by me
#24
Sofacykel
Mega Supporter
22-10-2021 15:33

Rapporter til Admin
Fælles budgetkonto, fælles opsparing til fællesinteresser Separat lønkonto. Så kan man blot regne på, og blive enige om hvor stort et slæb man hver især tager på budgetkontoen, og så er den skid slået. Husk at overføre en smule mere end der er behov for, og husk at lade kontoen vokse så I har i tilfælde af uforudsete udgifter.
--
R7 3700X, RTX 3070, 32GB, Xonar Essence STU - Nom!
#25
ilmep
Super Supporter
22-10-2021 17:33

Rapporter til Admin
#23 Se hemmeligheden ligger i at finde en partner der også kan se det fornuftige i hardware / it. Har lige brugt noget der ligner 30-40k på hardware og diverse i denne måned og konen har kun været glad for investeringerne :D
--
#26
Sozadk
Monsterbruger
22-10-2021 17:37

Rapporter til Admin
Vi har en fælles konto hvor vores løn går ind på (budgetkonto) derfra går der penge til fællesforbrug, opsparing og individuel lommepenge konto, vi har samme beløb til lommepenge, vi har samme indtægt lige nu, men min stiger når jeg er færdig uddannet til juni 2022, jeg tænker vi kører videre med samme system til den tid
--
Ryzen 7 2700X: Asrock B450 pro4: 16gb g.skill aegis 3000mhz: Asus rtx 2060 dual oc: 500gb crucial mx500 AOC 24G2U: Logitech g502 lightspeed.
#27
mr.hein
Nørd Aspirant
22-10-2021 17:39

Rapporter til Admin
#25 havde det været hendes penge havde hun flækket mig
--
Signed by me
#28
Wing Man
Super Nørd
22-10-2021 18:52

Rapporter til Admin
Vi har fælles økonomi - som i rigtig fælles økonomi. 1 lønkonti - begges løn går ind her. 1 budget konto. 1 opsparingskonto. Thats it. Vi taler sammen omkring penge og forbrug.
--
Den som ler sidst, tænker langsomst!
#29
ToFFo
Guru
22-10-2021 19:26

Rapporter til Admin
Jeg er helt enig med mr.hein og denne diskussion har vist også været oppe herinde før. Dem med total fællesøkonomi forstår ikke dem der ikke har, og omvendt. Jeg har delvis fællesøkonomi. Fælles budget, fælles madkonto, fælles opsparing. Men der er heller ikke børn i det regnestykke, og det gør en kæmpe forskel. I starten af forholdet tjente vi cirka det samme. Så begyndte hun at tjene lidt mere. Så gik hun ned på SU for at starte i skole. Så nu tjener jeg meget mere, og kan dermed lægge mere til side hver måned og købe dyrere ting til mig selv. Jeg håber aldrig jeg kommer i et forhold hvor jeg skal forsvare at bruge fx. 20.000kr af mine egne penge på en ny computer, fordi den anden halvdel mener de penge skulle bruges på en grim designerlampe. Jeg bidrager selvfølgelig med mere i hjemmet fordi jeg tjener mere. Jeg giver et større tilskud når der købes nyt til hjemmet, betaler flere af udgifterne på rejser, giver større gaver og så videre, fordi hun går i skole. Men jeg vil satanedeme også have råderet over mine egne penge. Jeg har så tit overhørt på arbejde ting som "så mente damen lige at vi manglede [genstand] og det kostede så lige 8.000kr af vores fælleskonto som jeg betaler 70% til, og de penge havde jeg ellers håbet at bruge på [genstand]". Hvis man har børn er jeg dog helt enig i at fælles økonomi er en god ide. For mig ville det nærmest være en nødvendighed, fordi børn bare er større end en selv og jeg ville slet ikke kunne holde styr på økonomien hvis ikke den var fullblown fælles.
--
- Indsæt signatur -
--
Sidst redigeret 22-10-2021 19:26
#30
Phyxius
Elitebruger
22-10-2021 20:05

Rapporter til Admin
Vi har også fælles og så hver vores lommepenge. Konen får flere lommepenge end jeg gør, selvom jeg tjener mest. Hun har større shoppe behov end jeg har :)
--
#31
ilmep
Super Supporter
22-10-2021 20:10

Rapporter til Admin
#29 Som du selv siger, er situatinen er en helt anden når man har børn. Vi havde ikke fællesøkonomi før at vi fik børn. Det bliver SINDSYGT besværligt hvis man ikke har fællesøkonomi og alt det man skal købe til børn. Når folk siger det med at konen køber noget dyrt eller manden. Det gode ved fællesøkonomi for parforholdet er at man rent faktisk snakke om de ting man skal have.
--
#32
mr.hein
Nørd Aspirant
22-10-2021 21:50

Rapporter til Admin
#29 vi har 2 fælles børn, det fungere fint :) vi betaler 50:50 til de ting vi køber til dem :)
--
Signed by me

Opret svar til indlægget: Hvilke konti ved fællesøkonomi?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning