Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Bør vi frygte at it-jobs bliver outsourcet til udl...

Af Gæst SnickerSnoo | 09-06-2020 12:17 | 1390 visninger | 13 svar, hop til seneste
Skal til at begynde en diplomingeniør i softwareteknologi og er en smule bekymret for, at de jobs, som der er tilgængelige i dag inden for it-industrien i Danmark, vil blive outsourcet til udlandet som fx Indien, hvor de får langt mindre i løn end herhjemme - generelle progammeringsjobs, cyber security, management mm. Er det overhovedet værd at bekymre sig over?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
kemad
Maxi Supporter
09-06-2020 12:19

Rapporter til Admin
Nu er jeg kun selv spæd newbie i programmerings verdenen - men prøver at lære ihærdigt. Til gengæld har jeg da snart 10 år i Økonomi/It branchen både som konsulent men efterhånden intern ansvarlig. korte svar fra mig. Jeg ville ikke bekymre mig. Der er så meget gang i det marked at de næste mange år kun kommer til at mangle :) Noget af det ryger 100% til udlandet - men der er også mange opgaver hvor det giver store fordele at have en 'lokal' ansat til det. Onsite konsulent branchen boomer (måske ikke lige nu .... - men generally).
--
Z270-P ; 1000W Coolermaster GOLD ; I5-7600K ; MSI 1080 ; 2x8 GB DDR4 2400MHz ; Evo-840 250GB + 1TB ; X61 Kraken ; Phantom 820
#2
Satter
Giga Supporter
09-06-2020 12:36

Rapporter til Admin
Nej, det ville jeg ikke bekymre mig om. Outsourcing skaber flere problemer, end det skaber løsninger - bare spørg dem der har prøvet (Nordea f.eks. har insourcet det hele igen). Kvaliteten er dårlig og kulturforskellene er en kæmpe barriere, og for hver inder du hyrer skal du hyre 1 dansker, til at holde styr på deres leverancer. Det "nye" er Polen ("nearshore"), som ligner mere danskerne i mentaliteten, og koster pt. omkring 50% af en dansker - men deres løn er også på hastig himmelflugt. Danmark er i høj grad et videnssamfund, og sammenholdt med vores forholdsvis gode uddannelser og vores pragmatiske tilgang til opgaver og "nordiske" ledelsesstil, så vil der altid være brug for danske "hjerner" i Danmark ;) Klø du bare på!
--
Don't let your mouth write checks your ass can't cash!
--
Sidst redigeret 09-06-2020 12:37
#3
ninjastyle
Ultrabruger
09-06-2020 12:40

Rapporter til Admin
Hvis du vil lave andet end programmering på laveste niveau tror jeg ikke du behøver være nervøs. Jeg sidder i en styrelse som IT-arkitekt, og de arbejdsopgaver vi varetager kommer aldrig til at blive udliciteret. Ift. uddannelse ville mit primære fokus være på at uddanne mig til noget som jeg faktisk gad lave. Hvis du gerne vil være diplom i software, så er det det du skal være. Jeg er selv datamatiker og bibliotekar (go figure).
--
#4
Azakiel
Skribent
09-06-2020 12:40

Rapporter til Admin
Vil også stemme i ved #2 og sige at det ikke er noget man skal bekymre sig om. Inden for webudvikler branchen er der en kæmpe tendens til at outsource arbejdet, men jeg ved tilgengæld at det er en kunde der kommer tilbage til mig selv eller en anden dansker på et tidspunkt da kvaliteten af det der bliver produceret i Kina/Indien/Filipinerne ofte er af så lav kvalitet, eller så dårligt kommunikeret at de opgiver at spare de basseører og får det udviklet lokalt i stedet for.
--
Veni, Vidi, Vici. dimidium facti qui coepit habet faber est quisque fortunae suae
#5
ToFFo
Guru
09-06-2020 17:40

Rapporter til Admin
Ja selvfølgelig. Hvis dem der outsources til er ligeså dygtige og ligeså effektive som dig, til en tredjedel af prisen. Men det skal ikke holde dig tilbage. Du skal tage din uddannelse, få et arbejde og blive GOD til det du laver. For når du først har bevist dit værd, skal du ikke være bange for at blive outsourced. Hvis du bare laver noget redundant tastearbejde, og på ingen måde udmærker dig, er der jo ingen grund til at beholde dig, hvis du koster tre gange så meget i løn. Og de kan få præcis det samme udefra. Med andre ord, du bliver ikke outsourced hvis du er din hyre værd.
--
- Indsæt signatur -
--
Sidst redigeret 09-06-2020 17:44
#6
Gill Bates
Monster Nørd
09-06-2020 18:26

Rapporter til Admin
Måske bliver nogle ting outsourcet til Indien osv. Men man er på skideren, hvis det de har lavet skal ændres/opdateres eller fejler senere. Det er meget make & forget.
--
#7
Gæsten
Gæst
09-06-2020 18:42

Rapporter til Admin
Efter jeg nu har set en del fejlende eller dårlige løsninger fra ting der er blevet outsourced, vil jeg ikke mene du skal bekymre dig om det. Det kan godt være du kan få 100 udviklere andetsteds til samme sted, men kvaliteten er også derefter.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#8
Tearabian
Maxibruger
09-06-2020 19:26

Rapporter til Admin
Som de andre også nævner skal du nok kun være nervøs hvis det ENESTE du kan er at programmere. Det der bliver outsourced til Indien osv. er ren kode, så find dig en evne som der ikke kan erstattes. Flere af dem jeg har snakket med sidder i dag og fungerer som supervisor for de indiske kodningsfarme. Synes dig det er farligt at folk skriver at de udenlandske programmører laver kode i værre kvalitet. Det er en smule dansk elitism. Rent programmeringsmæssigt er der ikke meget forskel på en dansker eller en inder, så længe vi stadig snakker om rent programmeringsarbejde
--
#9
Gill Bates
Monster Nørd
09-06-2020 19:44

Rapporter til Admin
#8 det er sgu da ikke "farligt" eller "elitism".. Du lyder lidt som dem der ikke tør kalde noget værre eller bedre eller erkende forskelle, fordi folk ikke må blive stødte af det ;) Det er jo ikke fordi de kommer fra Indien eller ser anderledes ud. Og jeg tror ikke helt du ved hvordan mange arbejder i f.eks Indien. Meget af det er hurtig slamkode "der virker", men så heller ikke meget mere. Og ikke meget efter-support du kan regne med senere når det går galt. I DK er der generelt et meget højere kvalitetsniveau. Både fordi folk er meget bedre uddannede, og fordi det simpelthen kræves. Men ja der er da sikkert helt også fine udviklere i Indien, ligesom der er slamkode-amatører i DK. Men kig på det generelle. Hvis man skal outsource, så vælg et større udviklings-firma/bureau hvor der er styr på lortet, også hen ad vejen når det knirker
--
Sidst redigeret 09-06-2020 19:48
#10
Azakiel
Skribent
09-06-2020 19:48

Rapporter til Admin
#8 Intet elitært ved det, vi kan ret objektivt konstatere en markant kodekvalitets forskel på hvem der udfører det, og som #9 er lidt inde på, så er "slamkode" typisk resultatet af det vi ser fra blandt andet Indien. Det skal selvfølgelig ikke forstås at alle indere laver slamkode, men man må også forstå at man får hvad man betaler for, og forsøger man at slippe med langt under halv pris for et projekt, så får man også et resultat der er langt under halv pris værd.
--
Veni, Vidi, Vici. dimidium facti qui coepit habet faber est quisque fortunae suae
#11
Wut
Monster Supporter
09-06-2020 19:54

Rapporter til Admin
To hurtige grunde til, at programmeringsjobs ikke ryger til Indien eller Kina: 1: Jeg har arbejdet med kinesere nu i nogle år. For ikke at skrive en lang liste af bandeord, så lad mig sige det så pænt, at det ville have været mere konstruktivt at fyre hele banden, og ansætte danskere for samme penge - også selvom man kun kunne få 1 dansker per 3 kinesere i løn. 2: I mit programmørjob bruger jeg måske 10-20% af tiden på at programmere. Resten af tiden går med kravspecifikation, snak med stakeholders, design og innovation, diskussion og løsningsafklaring, test, integrationsarbejde, vedligehold af systemet, udviling af processer og tools osv... Cirka 90% af arbejdet kræver, at jeg personligt driver mine opgaver, tager initiativ og selv afklarer problemstillinger og løser problemer, før jeg får at vide, at jeg skal løse dem. Lige akkurat dén del af opgaven er kinesere og indere ufatteligt dårlige til. De sidder på hænderne indtil en chef præcist dikterer, hvad de skal lave, og de laver hverken mere eller mindre end det, og de tænker ikke selvstændigt overhovedet. Beklager hvis jeg fornærmer nogle indere. Der er faktisk mange dygtige indere, og flere af dem, jeg har arbejdet med er fine nok. Men ofte bliver indere fyret for et godt ord, hvis de ikke makker 100% ret efter chefens ord. Kineserne... de kan fucking rende og skide.
--
Ignorér de største tågehorn på hol.dk: https://www.hardwareonline.dk[...]
#12
Kolklik
Bruger Aspirant
09-06-2020 20:13

Rapporter til Admin
Du har absolut intet at frygte i forhold til outsourcing. Mange af de store firmaer bruger outsourcing/nearshoring fordi de ikke kan finde nok kvalificeret arbejdskraft herhjemme. Prisen på at hyre udviklere i indien/polen er ved at være så høj at besparelsen er minimal, ved mindre du hyre virkelig mange, eller har dit eget kontor - noget de færreste firmaer er interesseret i. Så med det på plads, kom endelig i gang med at uddanne dig inden for programmering, jeg vil foreslå frontend, ikke nødvendigvis i den "traditionelle" forstand hvor der er fokus på design, men en mere teknisk udgave med fokus på JS/TS og hvordan du bygger applikationer i en browser. Jeg er muligvis lidt biased i denne holdning da det er mit eget felt og jeg aktivt søger udviklere til mit team :D Held og lykke med din fremtid, og husk, vælg det du brænder for - så skal du tidsnok få et godt job og en god hyre.
--
Sidst redigeret 09-06-2020 20:14
#13
ekud
Superbruger
09-06-2020 21:38

Rapporter til Admin
Inden for cyber security skal du bestemt ikke være bange, vi er først lige i den spæde barne stadie her i Danmark, ihvertfald sådan som jeg ser det. Det er slet ikke stort endnu her hjemme, men er på vej til det (Tak Snowden). Som Toffo også er inde på, ja hvis et firma kan få samme slut resultat uanset kvaliteten af koden og for billigere penge, så gør de det, firmaer i alle lande primært er drevet med et mål om at maksimere profit, sådan er det i et kapitalistisk samfund. Dog er der kommet større fokus på sikkerhed efter der har været utrolig mange eksponeringer af elendige systemer som senere er blevet udnyttet af hackere, hvilket har resulteret i større økonomisk tab og har skabt incitament for at have større fokus på mere kvalitets kode og teste for fejl/huller. Mange firmaer i Dk er fuldstændig ligeglad med kvaliteten og har mere fokus på deadlines og omkostninger, hvilket også resultere i at det kode niveau som andre prædiker om, slet ikke er så høj som man skulle tro. Ja der er dygtige programmører i DK, men generelt er niveauet slet ikke så højt som man skulle tro. Der er simpelthen for få ressourcer sat af til at teste kode og code reviews på mange projekter, da det igen handler om at skulle nå slut resultat så hurtigt som muligt. Jeg vil gætte på at de fleste firmaer som har code reviews og tests er system kritiske projekter. Med det sagt, er det selvfølgelig blevet bedre med niveauet herhjemme de seneste år, men jeg kan med 100% garanti, påpege at ud af dem jeg gik i klasse med på Datamatiker uddannelsen, er der få og tæt på næsten ingen som arbejder i et firma i dag, hvor der er fokus på test, code reviews o.lign. Ikke nok med det, så var deres kode niveau utrolig lav da de afsluttede eksamen (selvom om folk fik fine karaktere). Der var 5%, måske op til 10% i min klasse jeg vil betegne som "dygtige" programmører og som rent faktisk var der for at dygtiggøre sig selv og ikke bare tage en uddannelse , resten var stadigvæk, hvad jeg vil betegne som nybegyndere, da de blev færdig med uddannelsen (lidt som princippet med at man lære først at køre når man har taget kortet). Dette er bestemt ikke deres skyld, det handler om at niveauet på datamatiker skolerne simpelthen er for lav i min optik, min lære sagde også til mig at det primært handler om at spytte folk ud som kan kode, da det er hvad markedet har brug for. For at komme med et eksempel på hvad jeg snakker om, så var vores lære i system udvikling ny ansat, ny udklækket fra universitet (kan ikke huske hvilken uddannelses baggrund det var), super flink person med absolut ingen erfaring i system udvikling og han havde ikke en gang læst Craig larman's "Applying Uml & Patterns" på 1000+ sider som vi skulle undervises i, inden skole start. Det resulterede i at vi endte med at læse bogen sammen med ham. Det skal også tilføjes at han overhovedet ikke var programmør, han havde aldrig skrevet en eneste linie før han blev ansat og havde aldrig nogensinde arbejdet med system teori, hvilket jeg slet ikke kunne tage seriøst, da jeg havde forventninger om at niveauet var højt på uddannelsen. Datamatiker uddannelsen som jeg var på, var nærmest kun en introduktion til at lære kode og system udvikling og de fleste ender blot med at integere funktionaliteter og ikke designe selv (det er her at folk i indien osv. tager over for danske programmørers arbejde da deres niveau er på højde med mange herhjemme), det har du software arkitekterne til. Mange af mine medstuderende endte med at lære at kode da de efterfølgende blev ansat, hvilket overraskede mig utroligt meget da jeg igen, havde forventning om at niveauet var noget højere. Der er så også et andet aspekt som er vigtig at påpege, udover billige programmøre i udlandet som levere næsten samme kvalitet som herhjemme, men til meget lavere pris (hvilket jeg har hørt fra flere som arbejder med projekter hvor de har teams i udlandet, ved selvfølgelig ikke om det er sandt) som kan true fremtidige programmørers jobs og det er machine learning (ML). Allerede nu er niveauet ret højt for hvad man kan automatisere af kode, da meget kode er triviel (mange programmører er i virkeligheden blot stackoverflow integratorer, hvilket også er en af årsagerne til fejl i systemer, da de implementere kode de ikke selv forstår og som i mange tilfælde indeholder fejl). ML laver ikke de samme fejl som mennesker så kvaliteten vil generelt være højere. Så uanset vil jeg vove og påstå at kode ender på sigt med at blive skrevet med maskine læring, men designet af mennesker. Dette leder mig videre til min næste pointe, at jeg er enig med mange andre i at der ikke er grund til at være bekymret da der stadigvæk er mange sindsyg dygtige software arkitekter og projekt ledere i Danmark, hvilket er noget billige programmører ikke kan levere på samme niveau af kvalitet som i Danmark og der går lidt tid endnu før at ML er på niveau til at kunne erstatte mennesker til at kode samtidig er jeg overbevist om at der går rimlig lang tid før at software arkitekter bliver ersattet med ML, det sker nok først når vi når et hvis niveau af AGI (Artificial general intelligence). Cyber sikkerhed er stadigvæk nyt her i DK og bliver kun større, så det er også en fornuftig vej at gå. Min konklusion: Go for it, tag uddannelsen og gør dig selv til en af de bedste i klassen. Dygtige programmører som ikke kun kan arbejde i et speficikt område, men er i stand til at kunne levere kvalitet på mange områder og tilpasse sig nye former for arbejds opgaver (f.eks. full stack devs) vil altid kunne finde arbejdet uanset. Vær klar på at gå andre veje end kun at skrive kode, f.eks. at designe systemer, optimere og eventuelt lær omkring cyber sikkerhed, for cyber sikkerhed starter med kode. Have fun!
--

Opret svar til indlægget: Bør vi frygte at it-jobs bliver outsourcet til udl...

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE