Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Hvordan bliver man IT-arkitekt

Af Gæst jørgen | 04-01-2021 08:44 | 2574 visninger | 34 svar, hop til seneste
Hej HOL, Jeg er en dreng på 21 år som afsluttede min STX sidste år og næste år skal til at starte på uddannelse. Jeg har læst om utallige forskellige uddannelser, og har indtil nu været meget splittet og i tvivl. Nu er jeg nemlig stødt på et job som hedder IT-arkitekt. Jeg synes det lyder utroligt spændende, og har kigget på forskellige virksomheder som søger førnævnte, og deres arbejdsopgaver virker som noget lige for mig. Jeg kan dog kun finde indenformation om selve jobbet, og ikke hvilken uddannelsesvej, man kan tage få at nå dertil. Der er hundredevis af forskellige IT-uddannelser, men kan kun finde en uddannelse som hedder "IT-arkitekt" i Aarhus, men tænker der må være en lingende uddannelse her på sjælland. Er der nogen her inde som har erfaring med dette job eller som kender/kan anbefale en eventuel uddannelsesvej (helst i kbh). Her er et link til uddannelsen i Aarhus: ? https://www.ug.dk[...] På forhånd tak.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
vaff
Elitebruger
04-01-2021 08:53

Rapporter til Admin
Jeg tror som sådan ikke IT-arkitekt er en uddannelse, eller der er selvfølgelig den der. Men mange af dem jeg kender der arbejder som IT-arkitekt, har en grunduddannelse og overbygningen/specialiseringen som IT-arkitekt kommer med erfaring. Jeg tror det er meget forskelligt hvad folk har af uddannelse. Der findes nogle kurser, men det er nok ikke det du er interesseret i: https://www.teknologisk.dk[...] Mange vælge dog datalogi uddannelsen og specialisere sig derefter.
--
Sidst redigeret 04-01-2021 08:55
#2
Sofus
Gæst
04-01-2021 09:07

Rapporter til Admin
Jeg tror faktisk ikke der findes andre uddannelser direkte til IT-arkitekt! De arkitekter (jeg kender til) er datamatikere og dataloger der har taget videreuddannelse og arbejdet et par år, og så fået en stilling som arkitekt. Tænker også softwareinginører kunne gå den vej (i mit hoved) er det lidt som at spørge hvordan bliver man oversygeplejeske? Man kan ikke uddanne sig direkte dertil, det er en viderebygning på andet. Så den eneste direkte uddannelse dertil er nok den (nyoprettede) uddannelse i Aarhus. Ellers kik efter datamatiker (faglæret), softwareinginør (inginør) eller datalog (akademiker). Har selv læst STX og derefter Datalogi i Aarhus og har nu arbejdet i 1,5 år som softwareudvikler. Jeg står rigtig fint til at blive arkitekt hvis jeg gerne vil gå den vej. Datalogi giver dig en bred teoretisk forståelse, som er en fordel når man støder på/skal lære nyt: du kender "alle" paradigmerne. Det hænger i mit hoved fint sammen med arkitekt. Til gengæld er du ikke så skarp i de konkrete teknologier (og håndværket at kode) som datamatikeren (hvert fald ikke fra uddannelsen, men du kommer nemt til at have et studiejob hvor du får kodet og lære det den vej). Så der er mange veje, håber du finder en der passer til dig :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#3
JB
Gæst
04-01-2021 09:11

Rapporter til Admin
"Som færdiguddannet kan du fx søge job som informationsarkitekt, it-projektleder eller software- eller systemudvikler." Er det ikke nærmest software/systemudvikler, man havner i, efter endt uddannelse? Eller IT-projektleder, hvis man ikke er systemudvikler til fingerspidserne? Hvad ligger der overhovedet i "informationsarkitekt"? og "Som færdiguddannet får du titlen professionsbachelor i it-arkitektur, på engelsk Bachelor of IT Architecture." OK, men hvis man helt firkantet søger efter "Bachelor of IT Architecture" finder man hurtigt ud af, at det er en titel man har strikket sammen til lejligheden; det er ikke en titel der er kendt i det store udland. Nu vil jeg ikke gøre mig klog på, hvilken uddannelse der vil være den bedste i dit tilfælde, men som jeg læser det, så kan man lige så godt tage en uddannelse som datamatiker eller datalog og så efterfølgende bruge nogle år på at arbejde sig op i en organisation - evt. tage de ledelsesmæssige fag på selvstændige kurser. I det team jeg selv sidder i er det lidt tilfældigt om personer har titel af "senior software engineer", "principal software engineer" eller "principal architect". De store linjer diskuteres i fællesskab og kun ved uenigheder er der tale om, at titlen afgør, hvem der har det sidste ord. I mange tilfælde fungerer en "senior software engineer" som arkitekt på delopgaver fordi den officielle arkitekt ikke har tid til at sætte sig ind i alt. Det er absolut meget værd at have forretnings- og organisationsforståelse, hvis man skal kunne fungere mere bredt i en virksomhed, men jeg har mine tvivl om hvorvidt en uddannelse, der hævder at være både fugl og fisk, vil være bedre at have på sit CV end en mere kendt størrelse. Som #1 og #2 skriver: Start med en solid grunduddannelse. Så finder du nok hen ad vejen ud af, hvad du har behov for at fylde på for at opfylde dine faglige ambitioner på langt sigt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#4
Sofus
Gæst
04-01-2021 09:22

Rapporter til Admin
Enig med #3 Vil dog sige at du ikke skal være særligt bange for at tage en ny/ukendt IT uddannelse: der er så kæmpe mangel inden for IT feltet at du nok skal finde et job. Det bliver højest det første der bliver lidt sværrer fordi arbejdspladserne ikke kender din uddannelse, men til det næste kan du jo sige "jeg har udviklet backendløsninger i java i 2 år" og så har du fluks et andet job. Men det er klart, arbejdsmarkedet ved hvad datamatikere og dataloger er, så måske nemmere at score et godt job der på kort bane, men på den lange bane: ikke så vigtigt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
jørgen
Gæst
04-01-2021 09:25

Rapporter til Admin
Tak for svarene #1, #2 og #3 Det virker som om i har virkelig meget kendskab til området, det er fedt! Men synes i alle nævner at datalogi kunne være en mulig start, så det vil jeg helt klar kigge nærmere på. Er der nogen af jer, eller andre herinde som har læst datalogi på KU, eller som tilvalgsfag på RUC under Humanistisk-Teknologisk Bachelor. Har læst om begge ting, og synes det lyder spændende og kunne godt tænke mig at gøre noget mere om dem, eller hvad forskellen er. #3: Hvad med en uddannelse som ?f.eks. Kommunikation og IT på KU. Der får man en bredere og mere tværfaglig viden. Ville det også være en mulighed, da jeg synes kommunikationsområdet også er mega spændende. Link til ovennævnte udd. https://studier.ku.dk[...] Et sidste spørgsmål: Skal man/er det en god ide, at have viden om programmering og it-systemer før man starter på uddannelsen. Eller vil i sige det ikke er nødvendigt. For jeg har sabbatår lige nu, så ville sagtens kunne begynde at "studere" nogle relevante ting på egen hånd, bare fordi jeg synes det er spændende, og glæder mig til at komme igang.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
SShadowS
Guru
04-01-2021 09:47

Rapporter til Admin
#5 Har læst Datalogi både i Århus og Aalborg (Flyttede efter 2 semester). Du behøves ikke at kunne programmering inden du starter. Bare til info, du læser matematik med Mat linjen, så det er ikke bare hygge linjen du er endt på, det er lige på og hårdt fra starten. Mener frafaldet var lidt over 50% efter første år.
--
5950X|Crosshair VIII Formula|32GB RAM Gainward3090-GS|PG279Q Samsung970 EVO+ 1TB+2TB|Samsung 860 PRO 2TB Samsung860 QVO 2TB|Corsair AX860i
#7
jørgen
Gæst
04-01-2021 09:50

Rapporter til Admin
#6 Havde matematik på A-niveau på mit gymnasium, så burde godt kunne følge nogenlunde med der. Det er vel nogenlunde det niveau de fortsætter fra så. Bare af ren nysgerrighed. Hvilket job/stilling er du så endt med nu, og hvor mange år siden er det, at du læste datalogi?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#8
JesperZ
Junior Supporter
04-01-2021 09:55

Rapporter til Admin
"IT-arkitekt" er ikke en uddannelse men en specialisering indenfor feltet. Det er noget man måske egner sig til efter flere år på arbejdsmarkedet hvor man har udviklet komplekse enterprisesystemer. Lidt ligesom at man ikke uddanner sig til projektleder, men er noget der kommer med erfaring. Det kræver en god solid forståelse for feltet, samt masser af erfaring. En uddannelse som softwareingeniør eller datalog vil være et oplagt skridt i den retning :)
--
#9
SShadowS
Guru
04-01-2021 10:00

Rapporter til Admin
#7 Samme her. Var bare til info, mange bliver overrasket. Vores underviser gennemgik hele 3 års A niveau pensum på 3 timer. "Så er det genopfrisket og vi er alle på med." - som han sagde.
--
5950X|Crosshair VIII Formula|32GB RAM Gainward3090-GS|PG279Q Samsung970 EVO+ 1TB+2TB|Samsung 860 PRO 2TB Samsung860 QVO 2TB|Corsair AX860i
#10
hende den grimme
Gæst
04-01-2021 10:11

Rapporter til Admin
#7 Det er ikke givet at det er lige til selvom man har matematik på A-niveau på gym. Her skal man udføre masse af beviser på sætninger, så det bliver mere teoretisk. En af de ting som kommer til at blive hyggligt er sandsynlighedsteori - her er der en del som har knækket nakken på det, så være forberedt. To gode veje er civilingeniør i software eller kandidat i datalogi. Det åbner op for mange muligheder indenfor IT.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#11
SkipSkovhugger
Bruger Aspirant
04-01-2021 10:33

Rapporter til Admin
Jeg er enig med de folk her der prøver at lede dig imod Datalogi studiet. Den burde du også kunne finde på Sjælland, den er også internationalt anerkendt. Ud over det, er den utrolig bred og giver dig et fint start sted ind i IT verdenen. Med det sagt, så tror jeg du bliver nødt til at sætte dine forventninger en smule ned, ang. Arkitekt stillinger. Der findes ikke nogen entry-level IT-Arkitekt stillinger. Det er som flere andre skriver, noget man først kommer i betragtning til med erfaring (og her taler jeg erhvervserfaring). Men med en Datalogi uddannelse, har man som sagt en super indgangsvinkel.
--
#12
Gorm
Juniorbruger
04-01-2021 13:24

Rapporter til Admin
Som jeg ser det er der 3 veje. Datalog Ingeniør Datamatiker. Hvis du er fagligt stærk og matematisk mindet, skal du vælge datalog eller civilingeniør. Både IT og Elektro er fine som Ingeniør, vælg efter interessen. Min opfattelse er at ingeniørstudiet er lidt mindre abstrakt, men forskellen er nok meget lille. Som ingenør tror jeg man bliver udsat for lidt mere bredde i studiet, som eksempelvis mekanik, men i sidste ende er det også bare matematik, hvor det hedder g og M istedet for x og y. For både dataloger og ingeniører, er der stort frafald grundet fagligheden. Det er også derfor man kan få jobs bagefter, kommer man gennem studiet har man bevist at man kan holde ved, også på de ting der ikke er umiddelbart interessante. Alternativet hvis du er mindre boglig er datamatiker det rigtige valg. Det er langt bedre at være uddannet datamatiker, end at være droppet ud som datalog. De fører alle i mål hvis du er dygtig, og med 2 års relevant erfaring er de alle nogenlunde lige. På lidt længere sigt vil man altid som datamatiker skulle forsvare at man er lige så god som en af kandidaterne, hvilket vil være en hæmsko såfremt du ikke er i den absolutte top. For top 1% af de studerende er det lige meget hvad man har af uddannelse, der kunne du reelt være skomager og have lært det via youtube...
--
#13
jørgen
Gæst
04-01-2021 13:43

Rapporter til Admin
#11 Målet er heller ikke at blive specifikt "IT-arkitekt", men bare noget med arbejdsopgaver som minder om. Det er fint at det er noget man skal arbejde sig hen imod. Datalogi virker som et godt udgangspunkt, og er noget jeg vil undersøge nærmere omkring det ville kunne være noget for mig. Hvis der er nogen som mener, at der er en bedre uddannelsesvej, så sig endelig til! Jeg har også kigget på uddannelsen kommunikation og it som foregår på KU. Er der nogen der har erfaring med denne uddannelse?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#14
JesperZ
Junior Supporter
04-01-2021 13:45

Rapporter til Admin
#12 - da jeg læste til softwareingeniør var der nok 90% overlap fagligt med datalogi. Mit indtryk er at den minimale forskel ligger i at datalogi er en smule mere forskningsorienteret, hvor softwareingeniøruddannelsen er en smule mere erhvervsorienteret. Man kan ikke vælge forkert, men hvis man vil optimere sin karrierevej så er datalogi oplagt til hvis man vil tage en PhD og arbejde med research, og softwareingeniør oplagt til erhverslivet til et mere traditionelt udviklerjob på højt niveau. Igen, ikke at man ikke kan gøre det modsatte - der er rigtigt meget overlap og det kan man sagtens - men optimalt set er det nok ca. sådan. Datamatikeren er efter mit indtryk noget mere iffy. Uddannelsen er ikke lige så lang, den er langt fra lige så teoretisk tung og undervisningskvaliteten svinger meget. Det er en hurtigere vej ind i IT verdenen som ikke er oplagt til at blive arkitekt eller andre af de teknisk/fagligt tunge stillinger. Det kan stadig lade sig gøre med en masse selvstudie, men det er bare langt fra oplagt. Men hvis man alligevel er der hvor man er villig til at studere intensivt, så kan man lige så godt gøre det formelt med en kandidat, efter min mening.
--
#15
EpicBaek
Superbruger
04-01-2021 13:52

Rapporter til Admin
Som andre siger er det ikke en stilling man kan tage direkte efter uddannelsen. Jeg er uddannet IT-Ingeniør og har arbejdet som backend udvikler i 8 år med mere og mere fokus på arkitektur m.m. i vores løsninger. Herefter blev jeg tilbud stillingen som Software Architect. Ikke at det skal tage så lang tid, men det afhænger også af hvor du bevæger dig hen og hvad du finder interessant. De først par af at min arbejdsliv var det blot at kode og løse de opgaver der blev sendt min vej :) En af de tre nævnte uddannelser også noget interesse og fokus på arkitektur, ny teknologi og opbygningen af løsninger er vejen frem.
--
#16
JesperZ
Junior Supporter
04-01-2021 13:53

Rapporter til Admin
#13 - jeg kender ikke specifikt uddannelsen, men jeg kender feltet og har kigget på fagspecifikationen på KU's hjemmeside. Du vil godt kunne bruge denne uddannelse til at få et job som softwareudvikler der på sigt kan lede dig i retningen af at blive IT-arkitekt. Det er bestemt ikke noget dårligt valg. Datalogi/software er måske en my mere oplagt, men du kan opnå det samme med denne, og det er nok vigtigere at du også finder uddannelsen interessant så du rent faktisk gennemfører den. Hvis du har set dig varm på Kom/IT på KU, så tænker jeg ikke du går galt i byen, sådan rent fagligt (uden at have gået der).
--
#17
jørgen
Gæst
04-01-2021 13:57

Rapporter til Admin
Det er sgu heller ikke nemt med så mange muligheder aha. Men jeg er blevet utroligt meget klogere af jer alle sammens hjælp. Jeg arbejder pt som lærervikar og har ofte lange pause mellem timer på 1-3 timer hvor jeg ikke skal noget. Her vil jeg gerne udnytte tiden fornuftigt. Derfor vil jeg høre om der er nogen der kan anbefale en måde hvorpå man kan lære noget om programmering. Nogle hjemmesider, online kurser eller lignende, som er gode til sådan noget? Det skal helt starte med helt basic ting og så gerne blive mere avanceret med tiden, da jeg aner absolut ingenting lige nu.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#18
Sofus
Gæst
04-01-2021 14:28

Rapporter til Admin
#17 Jeg startede selv i Python på code adacemy. Super godt, og lige til at gå til. Javascript ligeså. Er også stor fan af Udemy. Se eg: https://www.udemy.com[...] På skolen støder du nok på Java eller C#. De er lidt mere avancerede at forstå som nybegynder, men bliver brugt meget i industrien til enterprise/store løsninger. De er gode når man skal skrive mange tusinder/hundredtusinder linjer kode og bygge videre på det/ vedligeholde det i mange år frem. Lavede selv Python på mit job i pauser der for 5 år siden, blev helt hug og søgte ind på datalogi derefter :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#19
Dennyaaa
Bruger Aspirant
04-01-2021 14:32

Rapporter til Admin
#17 Du kan starte her helt gratis: http://automatetheboringstuff.com[...] kapitlerne starter længere nede på siden, her er link til første kapitel: http://automatetheboringstuff.com[...] Og der er rigtig mange gode ressourcer at finde her: https://www.reddit.com[...]
--
Sidst redigeret 04-01-2021 14:37
#20
Gorm
Juniorbruger
04-01-2021 14:59

Rapporter til Admin
Det er en anden tid end da jeg gik ude på dutten, man kan se forelæsningerne online nu. Det er sgu god service for mine skattekroner. https://video.dtu.dk[...] Der er 1600 på kurset siger han i starten, af dem ender nok 800 som ingeniør. Der er ~26 timers underholdning. Hvis det ser muligt ud, anbefaler jeg en af kandidatgraderne. Hvis ikke for corona, havde min anbefaling været at dukke op til en forelæsning. I gamle dage brugte man de første 2 forelæsninger på at repetere matematik på a niveau fra gynmasiet, så alle startede ca samme sted, og så fortsætte tempoet ellers nogenlunde sådan. Hvorfor matematik 1? Overlever man ikke det, bliver man ikke kandidat. Mange af de andre fag er sjove, de er bare ikke nødvendige.
--
#21
QWERTY Andreas
Mega Supporter
04-01-2021 15:15

Rapporter til Admin
#7; Generelt vil mange nok opleve at "hastigheden" bliver fordoblet når man går fra gymnasie til universitet, hvis man tager en "tung" matematisk uddannelse. A-niveau er sådan set bare "minimumskravet" for at kunne følge med :) Ikke at det skal skræmme dig - men det er vigtigt at vide man kommer til at gå ind til nogle år med benhårdt arbejde, og til tider en smule frustration. Det skal nok give sig godt igen "på den anden side" at blive god til matematik.. Men vejen dertil er ikke nem.
--
NZXT H510 Elite med: Dual Xeon E5-2670v3, 128GB RAM, GTX 1650 super, custom vandkøling
#22
ninjastyle
Ultrabruger
04-01-2021 15:20

Rapporter til Admin
Jeg arbejder selv som arkitekt, sammen med ca. 40 andre arkitekter. Vi bygger komplekse løsninger i den tunge ende af prisskalaen. En del af mine kollegaer har en IT baggrund (datamatiker, datalog, softwareudvikling etc), men ellers er der et bredt spænd på hvad folk har af uddannelse. Jeg er lead for et team, og har en bibliotekar/datamatiker som baggrund. En anden lead er maskinmester, imens den sidste er arkitekt (bygge huse). Det er smart nok, at starte med en IT baggrund, men i sidste ende er det erfaring, erfaring og erfaring der er forskellen på om du kan levere eller ikke. Specielt forretningsforståelse er en ting, som opbygges over tid. Jeg ville først og fremmest tage en uddannelse, som jeg fandt interessant (indenfor IT), og så ikke bekymre mig så meget om at blive arkitekt eller ej. Dernæst ville jeg forsøge, at få så meget forskelligartet know how ind under vesten, gerne en masse som ikke umiddelbart relaterer direkte til kode. Hvis lysten og talentet er der, så kommen titlen nok med tiden. Generelt er det min erfaring, at det største kriterium udover at kunne levere indenfor deadline, at kunne holde hovedet koldt og afveje fordele og ulemper ift. interessenters til tider divergerende forestilling om hvad løsningen skal omfatte. Hvis man ikke kan lide (og rumme) passionerede folk, der føler utroligt meget for lige præcist deres lille bid af verden - og ikke er specielt pædagogiske til at formulere deres tanker, så bliver det hårdt at arbejde på de helt store komplekse løsninger :-)
--
#23
Mion
Super Nørd
04-01-2021 15:53

Rapporter til Admin
nu er jeg selv arkitekt, men ikke inden for IT faget, mere på en organisatorisk overodnet funktion, hvor IT også er en del af det landskab man designer. (jeg designer fulde værdikæder, Inkl. ITlandskaber, Ledelses struktur, Processer, Maskiner, Procurement, Kvalitet, osv.) I min sfære så er det mindsættet der definere en arkitekt, han har tit den grundlæggende uddannelse som alle andre, og har tit også en videns hunger, han er dog generalist, og interessere sig bredt. Mange arkitekter, har tit været specialister, men pga. deres søgen bredt, så har de udviklet sig til at få større viden omkring værdikæder, og kan hjælpe med at definere de lidt større penselstrøg, når man snakker arkitektur. nu er termem selvfølgelig misbrugt af mange, eller er bred. for mig der har hungeren for teknologisk udvikling også været en del af det, den der sult for at vide hvad der er om hjørnet. tit når man snakker profil landskaber, så er arkitekter også INTJ profiler, det er sjovt jeg tog den test, og ramte mig faktisk også, rimelig godt, omkring hvad jeg tror på, og hvor stålfast jeg er. https://www.16personalities.com[...] profil typen er faktisk vigtig, da dokumenterende og fastlåste process folk slet ikke kan rumme den rolle. (du bliver tit også udfordret som arkitekt, da du altid vil være i krydsild, meget få kan lide at man pille ved dagligdagen) sjældent er Arkitekter ekstremt ekstroverte, de ligger lidt i midten af det, og kan sagtens spille med, i dialog. der er mange af de her "ledelses" typer der kalder sig arkitekter. Det jeg godt kan lide ved mit fag, er at jeg får lov til at tage valgene, jeg får lov til at se mine valg i funktion, og jeg er 100% i ansvar for hvad jeg laver, er det noget hø, så er det mig der får på puklen for det, der er direkte respons. Plus der er ikke plads til fejltagelser, så man laver tit store armbevægelser teknologisk med ukendt materiale, og skal have succes, så man skal være god til at forstille sig alle mulige former for scenarier. I den agile verden har arkitekt rollen ændret sig en smule, i at være lidt en teknisk ledende rolle i forhold til Product owners og Subject Matter experts, men nu er jeg ikke IT organisatorisk, så det er ikke en verden vi er integreret i, selvom vi arbejder med Agile tankeset i visse udviklings områder.
--
Sådan en firkantet dims med en masse ben i en sort box, det er hvad jeg har. og den kan sgu trække hjertefri over Lan.
#24
Gorm
Juniorbruger
04-01-2021 15:59

Rapporter til Admin
Passionerede specialister og rummelighed passer efter min erfaring rigtigt godt sammen. Et rum til hver... I øvrigt, rigtigt gode indlæg.
--
Sidst redigeret 04-01-2021 16:00
#25
Sonnyboy442
Guru
04-01-2021 16:07

Rapporter til Admin
#0 Been there, done that, som man siger. Jobbet som IT-Arkitekt er som end meget fedt. Jeg har selv haft en stilling som IT-Arkitekt ved et stort dansk firma, og det var rigtig spændende. Jeg er uddannet IT-Supporter og arbejdede mig op fra en IT-Supporter stilling på 2 år. Mest af alt gælder det om at have hovedet med sig og være interesseret i sit arbejde. Jobbet som IT-Arkitekt lærte mig en hel masse om forskellige teknologier, implementering, håndtering af forskellige udfordringer med kommende eller implementerede enheder og software, koordinering med samarbejdspartnere, 3 parter, konsulenter m.m. Tror dog at opgaverne varierer meget, alt efter hvor man bliver ansat. Men du behøver ikke nogen vild uddannelse, det kræver mere at du beviser dit værd og holder ved, samt er klar på at lære nye ting.
--
i7 8086k|Corsair H150i|G.Skill DDR4 16GB 3000-15|960 EVO 1TB M.2 SSD|EVGA GTX 1060 6GB|EVGA SuperNOVA 1300 G2|Corsair Obsidian 800D
#26
Gorm
Juniorbruger
04-01-2021 16:14

Rapporter til Admin
... og har man ikke et stort talent, er en lang uddannelse god at falde tilbage på ...
--
#27
fisk7aal
Junior Supporter
04-01-2021 16:18

Rapporter til Admin
#14 Der er massere af PhD muligheder i de tekniske videnskaber. #17, Jeg ville fokusere mindre på programmering og mere på matematik. Ligegyldigt hvilket studie du lander på, så skal de nok lære dig at kode. Dem der kommer længst er dem der kan mest matematik. Det er altid det der sætter baren. Men frygt ej. Khan Academy er gratis topklasse undervisning uden reklamer eller binding eller noget som helst BS. Det er bare at gå i gang. Hvis du bruger 1-3 timer der hver dag, så kan du nå meget langt!
--
#28
jørgen
Gæst
04-01-2021 17:27

Rapporter til Admin
#23 Nu ved jeg ikke helt hvilken profiltype jeg er, men det er heller ikke fordi jeg bare SKAL være arkitekt. Jeg har bare læst en masse om jobbet og synes det lyder spændende og det er noget jeg godt kunne se mig selv arbejde hen i mod og arbejde med resten af livet. Men jeg synes det virker som en god plan som folk siger med, at starte med af tage en it uddannelse og se hvor det fører hen. Det kan enten være datalogi, softwareteknologi, eller en ingeniøruddannelse mm. som der også er blevet nævnt. Jeg har altid godt kunne lide IT og at være kreativ, især det med at se noget gå fra at være en ide, og til at være et færdigt produkt - og selvfølgelig være en del af denne proces. Her føler jeg især at datalogi rammer mig godt, men hvis der er nogen som mener en af de andre uddannelser er bedre, så sig endelig til! - og tak for de mange gode indslag som allerede er blevet skrevet. Tror jeg for nu prøver mig frem med at lære en af de mange former for programmering. Må prøve en af de online portaler der er blevet linket til (Khan Academy og Udemy ser gode ud, ellers er youtube også altid god vel), og så har jeg kunne læse mig til at Python skulle være et godt "sprog" at begynde med? Så kan jeg i hvert fald få en ide om programmeringsdelen af et sådan job og så kan jeg senere hen tage ud på selve uddannelserne og tale med nogle folk når corona og Mette F altså tillader det. Tænker også at jeg som nogen nævnte prøver at finde mig et lille begynder projekt jeg kan prøve mig frem med ift. programmering, så jeg ikke bare skriver af fra hjemmesiderne, men rent faktisk skal tænke lidt kreativt selv.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#29
stenergut
Junior Supporter
04-01-2021 17:37

Rapporter til Admin
Det gør man ikke. IT er så specialiseret, at man typisk vælger en disciplin og fokuserer på den. Du kan blive netværksarkitekt, exchange-arkitekt, database-arkitekt etc, etc. Indenfor mig eget område, netværk, er vi opdelt i customer, core og security. og der findes arkitekter inden for de 3 under-discipliner. Så med mindre at du har startet din egen hosting-virksomhed fra bunden af tilbage i 90erne, og har været involveret i alle aspekter af IT, så vil du typisk specialiserer dig indenfor et fagområde. Hvis du er interesseret i programmering, så har det ikke det store at gøre med IT-drift, som er mit fagområde. Hvis du vil tjene gode penge indenfor programmering., så skal du blive SAP udvikler.
--
#30
Gorm
Juniorbruger
04-01-2021 17:43

Rapporter til Admin
Ej SAP udviklere er ikke det hotte mere, det var 20 år siden. Både dtu og datalogi starter ekstremt bredt, og så specialiserer man senere. Elektroingeniør er meget bredt, IT lidt mindre.
--
#31
jørgen
Gæst
04-01-2021 18:32

Rapporter til Admin
#29 Som jeg også har sagt i nogle indslag tidligere, så er det ikke fordi jeg har en specifik interesse for programmering. Jeg aner faktisk ingenting om det, eller hvad begrebet indebærer. Dog ved jeg at der er en kæmpe fremtid indenfor det, samt at der er en masse ting inden for it-systemer, spil, digitalisering, robotisering osv. som er tæt forbundet med det, og det er bl.a. disse ting jeg synes er spændende. Det er også derfor jeg synes disse uddannelser i første omgang lyder spændende. Grunden til jeg ville begive mig ud i at lære lidt programmering, er også blot for at få en lille forsmag på hvad en uddannelse som f.eks. datalogi har at byde på, da det vel er noget af det man kommer til at lære om. Du siger at man specialiserer sig inden for et meget snævert område eller disciplin. Men i første omgang skal man vel vælge en overordnet uddannelse, så kan man vel specialisere sig derefter som #30 også nævner? eller er der noget jeg har misforstået. I første omgang er jeg ret ligeglad med hvor meget man kan komme til at tjene, for det tror jeg ikke rigtig jeg kan sige noget om på et så tideligt stadie. En højere løn er selvfølgelig altid dejligt, men det vigtigste for mig er at lave noget jeg synes er spændende, hvor jeg kan være kreativ og hvor jeg kan blive ved med at udfordre mig selv. Det var også derfor jeg oprettede denne tråd i første omgang. Netop for at finde en uddannelse som kan tilbyde mig dette, både på kort og lang sigt. Og ud fra hvad jeg kan læse lyder et job som it arkitekt og herunder de it uddannelser som kan føre en den vej, som noget der kan det.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#32
Zmos
Supporter
04-01-2021 23:54

Rapporter til Admin
It arkitekter finder sig selv pludseligt i rollen, det noget som kommer naturligt, selvlært også uden datalog uddannelse eller masters. det vigtigste ved programmering er at man lever og ånder kode, en form for besættelse dit job er din hobby. programmering er ikke bare et job, man skal virkeligt brænde for det.
--
Only the sith thinks in absolutes.
#33
Memphiis
Semi Supporter
05-01-2021 00:22

Rapporter til Admin
Nu findes der mange former for IT arkitekter, da det ikke en en specifik uddannelse og det har forskellige betydninger alt efter hvem du snakker med. Tror de fleste her tænker på en ansat i en privat virksomhed som udvikler software løsninger til kunder. Der kunne en naturlig vej være udvikler -> tech lead / team lead -> arkitekt. Der findes dog også arkitekter i andre firmaer der slet ikke har fingeren i kode på noget tidspunkt. De kunne fokuserer på om et nyt produkt der udvikles i firmaet er i tråd med de øvrige produkter. At der anvendes en eksisterende platform. Om der skal kommunikeres med andre systemer. Er der sikkerhedsmæssigt forhold der skal overholdes. Skal der besvares udbudsmateriale, udarbejdes en business case og mange andre ting. I vores firma har vi udlukkende denne type af arkitekter og de har mange forskellige baggrunde, alder og køn. De kobles altid på projekterne fra start og er med hele vejen til løsningen idriftsættes, dokumenteres og overgår til drift. Herefter sikrer de at viden forankres og er tilgængelige hvis der skal ske ting med systemet fremadrettet.
--
Core i5 750 @ 3.2 GHz | Noctua H-U12P | GA-P55A-UD4 | ASUS GTX1060 6GB | 8 GB XMS3 1600 Hz| Intel X25-M 80 GB SSD|
#34
kjempff
Bruger Aspirant
05-01-2021 03:33

Rapporter til Admin
Det meste er vel sagt her. Hvis du vil være en god arkitekt så skal du tage vejen som programmør og arbejde med programmering praktisk i mindst 5 år, ellers vil du simpelthen mangle grundforståelsen. Der er ingen der lærer systemudvikling ved at gå i skole eller tage kurser, du skal have nallerne i det, lave fejlene og lære af dem. Hvis du brænder for at kode, så kan du også lære det teoretiske (i eller udenfor uddannelsessystemet), der gør at du kan blive god og effektiv som udvikler. Hvis du ikke allerede er igang med at kode et eller andet bare fordi du synes det kunne være fedt at lave, så kom i gang inden du tager nogen beslutning .. det er virkeligt et enten eller fag, hvis det ikke tænder dig at være "kode kreativ" så skal du ikke være udvikler. Er du matematisk begavet og tror du kan klare uni, så er Datalog klart det der åbner flest døre. Dog hvis det kan lade sig gøre se om du ikke kan få et rigtigt job i et par år før/under, så du ikke ender som højtuddannet grønskolling :) Er du mere praktisk eller systematisk/logisk anlagt og vil se konkrete resultater så tag en hurtig uddannelse og find et "junior" udvikler job og lær fra dem der ved noget. Og til sidst, evnen og lysten til at være åben og lære nyt er nøglen til at blive en god udvikler.
--

Opret svar til indlægget: Hvordan bliver man IT-arkitekt

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login


ANNONCE