Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Leadtek WinFast PX7800GTX TDH MyVIVO

Af Thomas Christensen | 19-07-2005 | 18228 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Leadtek WinFast PX7800GTX TDH MyVIVO

Leadtek WinFast PX7800GTX TDH MyVIVO
For et par uger siden lancerede nVidia deres nyeste GeForce 7 serie med prompt og pragt. I den forbindelse har Midtdata lånt os et GeForce 7800GTX grafikkort fra Leadtek. Den kommer i følgende pakke med indholdet, som er vist på billedet.


Leadtek er en god gammel nVidia allieret, og er en af de større nVidia only producenter. Udover at have et stærkt GeForce brand, er de også i gang med at udvide deres sortiment til også at inkludere nVidia Quadro kort til det professionelle marked. I denne omgang ser vi nærmere på deres første version af et GeForce 7800GTX grafikkort. Eftersom chippen er rimelig ny, og produktionen ikke har nået sit højeste, har Leadtek endnu ikke lavet deres design. Kortet bygger derfor over reference designet fra nVidia, men bundlen er dog tilpasset til Leadteks kort, og den skal vi se lidt nærmere på:
  • Strømstik
  • 2 stk. DVi til VGA stik
  • TV-out/in stik
    • S-video in
    • Composite in
    • S-video out
    • Component out
  • Ulead Videostudio 8 SE
  • Ulead Cool3D
  • Winfast 3D Graphics
    • nVidia ForceWare driver
    • VIVO driver
    • DirectX9.0c
    • Chipset drivere
    • Adope Acrobat Reader 7.0
    • Winfox 2.0
    • Manual
  • Prince of Persia – Warrior Within
  • Splinter Cell – Chaos Theory

Umiddelbart er der ikke det helt store pakket ned i kassen, og man finder ingen overraskelser i form af ekstra tilbehør, der gør, at Leadtek kortet skiller sig ud. De har dog valgt at levere en dongle i stedet for diverse forskellige stik. Det er lidt nemmere for slutbrugeren, at have et stik i stedet for 4 forskellige. Der er dog intet reelt video kabel med, men kun udgangsstik. Det er ret utraditionelt, at der ikke er et S-video stik med. Personligt har jeg dog intet imod det, da de medfølgende kabler med deres 1 meters længde nærmest per definition er for korte, og dermed skal man alligevel selv købe et. Det er dog en stor mangel for mange, som aldrig har benyttet TV-out før, og dermed ikke har nogle kabler selv. Der medfølger 5 CD’er i alt, fordelt på 2 spil og nogle ekstra programmer.

Den medfølgende bundle er dog ikke helt så kedelig som man skulle tro, og Leadtek viser lidt mere positive takter på software siden. De har nemlig valgt at bundle kortet med to store titler, som har en reel gadeværdi på ca. kr. 500-550. Splinter Cell Chaos Theory er en decideret toptitel, og er sammen med Chronicles of Riddic nok det eneste spil, der reelt har en mulighed for at tvinge dette kort i knæ lige pt. Det har ligeledes den bedste og mest avancerede grafik på markedet, og der findes ikke et mere oplagt spil på markedet til at vise hvad kortet kan end dette – nævn et buzz word for GeForce 7800GTX, og spillet understøtter det. Prince of Persia Warrior Within er ikke helt deroppe og ringe, men tilsammen giver de en god ekstra værdi for Leadtek kortet. Det er desuden en trend der gælder andre 7800GTX kort, og det kunne godt tyde på, at nVidia har lavet nogle specielle aftaler, som deres partnere kan benytte.

På software siden finder vi udover disse to spil også nogle ekstra programmer. Der er den traditionelle og obligatoriske video pakke, og her har Leadtek benyttet Ulead’s pakke bestående af Videostudio 8 SE og Cool3D. Derudover kommer kortet med en driver/utility CD fra Leadtek, som indeholder de nødvendige grafikkort drivere, DirectX, manual og lettere overraskende chipset drivere til diverse chipsets. Det der skiller Leadtek mest ud, er deres Winfox program, som udover at kunne overclocke kortet og holde øje med temperaturen osv., også giver mulighed for at lave en live BIOS update. Om man vil benytte den eller ej er op til en selv, men det giver som altid et stort plus i min karakterbog.

Alt i alt en udmærket bundle, som dog mangler et video kabel og ikke rigtig formår at skille sig ud på hardware delen. På software delen er det dog utrolig dejligt at der medfølger et ordentligt spil, og når man har købt et grafikkort til kr. 4.700, burde der også følge et ordentligt spil med, som kan rykke kortet rundt og vise hvad det dur til.

Kortet
Med 6800 serien introducerede nVidia en spændende video chip. Den var dog defekt, og blev først rettet i senere respins, men kom aldrig til at spille den rolle, nVidia havde tiltænkt den. Med G70 skulle dette være fixet, men det kræver stadig en ekstern chip for VIVO egenskaberne. På dette reference design, finder man en Philips Saa7115hl video chip. Den sørger for VIVO egenskaberne, så man også kan benytte eksterne signaler. Det er lækkert, at nVidia fortsætter med at promovere VIVO egenskaber på deres reference design, og ikke lader det være op til deres partnere, at udstyre kortet med dette, som er tilfældet med ATI. Det har tidligere betydet, at der har været flere VIVO nVidia kort på markedet end ATI VIVO kort. Vi kan kun håbe, at nVidia tager næste skridt, og gør VIVO til en standard på andre end de største kort, på samme måde som vi tidligere har set TV-out blive en standard på samtlige kort.


Som beskrevet i introduktionen til kortet, bygger dette Leadtek kort over nVidia’s 7800GTX reference design. Dette gælder desuden for samtlige 7800GTX versioner på markedet, men det bliver spændende at se, hvor mange der udvikler deres egen i den kommende tid – Leadtek er traditionelt blandt de producenter, som lægger en del arbejde i at skabe deres eget unikke design. Designet er forholdsvis simpelt, og specielt i forhold til kortets umiddelbare status som king of the hill. Køleprofilen er rimelig lille og vejer ca. 175 gram. Samlet set vejer kortet 425 gram, hvilket er 125 gram mindre end 6800 Ultra’s dual slot reference design. Kortet er dog en lille smule længere, og det er ikke helt utænkeligt, at SLI konfigurationer kan komme i problemer med SATA/PATA kablerne på visse motherboards. På bagsiden er RAM kredsene dækket til af en metalplade, og her benyttes nogle små thermal pads - et design hvis kølende effekt er minimal, men hjælper til at holde køleprofilen på kerne fast på kortet. Imellem kernen og køleprofilen har nVidia brugt noget sølvfarvet kølepasta. Det er en videreførelse af de designkarakteristika, som nVidia benyttede i deres reference køler for 6800 serien. Den er lidt mindre, men igen gør de brug af heatpipes til, at transportere varmen væk fra kernen.


Selve profilen er bygget af aluminium, ligesom på 6800 serien reference design, men hvor det havde en kobber profil lige over kernen, er der med 7800GTX kortet tale om en ren aluminiums profil. Det er lidt utraditionelt, at et top kort ikke benytter kobber, men eftersom det er et single slot design, er det begrænset, hvor tungt et design nVidia kunne tillade sig. Det er et designvalg, som vil gøre de fleste SFF brugere glade, men personligt kunne jeg godt ønske mig et rigtig hardcore dual slot design med en ordentlig kobber profil, som dermed gør det muligt, at have en mere støjsvag blæser. Designet vidner dog om et utrolig velbalanceret kort, som formår at smække den gode ydelse ned i et single slot design uden at gå på kompromis med støjen eller overclocking egenskaberne.

Selvom kortet bygger på et single slot design og ikke benytter kobber i selve køleprofilen, er der ikke tale om et helt køligt eller lydløst kort. Det benytter en radial blæser, med de nærmest lodrette finner, men det er første single slot radial blæser jeg har set. Den har ej heller den oftest lettere irriterende tone, som man f.eks. finder i Geforce 5800/5900 designet samt ATI's Radeon x850 design. Det blev rimelig varmt under testen, men ikke varmere end f.eks. X850 XT PE eller 6800 Ultra. Støjen fra køleren var ikke langt fra 6800 Ultra niveau, men lå heldigvis lige en tand under ved load samt idle tilstand. Blæseren drejede ikke helt så hurtig som på 6800 Ultra, og eftersom der er tale om et single slot design og forholdsvis lille blæser, rykker den langtfra ligeså meget luft rundt som er tilfældet med 6800 Ultra. Noget der undrede mig var, at blæseren havde 4 stik imod de normale 3 samt, at den ikke startede op i samme øjeblik, som man tændte computeren. Den tændte først da kortest BIOS’en var indlæst (en sammenhæng imellem de to?). Det kunne godt ligne en forholdsregel imod den ekstremt irriterende start op støj, der kommer fra f.eks. X850 reference designet inden kortets BIOS er indlæst. Generelt set har kortest blæser været en positiv overraskelse, og er mere attraktiv hvad angår støjniveau end reference designet på X850 XT/XT PE og 6800 Ultra.

Hvor de 256MB RAM 6800 Ultra kortet havde, var fordelt på 8 stk. BGA chips på fronten af kortet, har nVidia med 7800GTX designet fordelt de 8 stk. BGA chips med 4 på fronten og 4 på bagsiden. Det benyttede PCB er dog lavet til at kunne rumme 16 stk. BGA chips uden modifikationer, og dermed 512MB RAM. 6800 Ultra PCB’et var lavet til 256MB, og havde ikke plads til 512MB, så de nye 512MB 6800Ultra versioner har derfor et anderledes design. At der på reference designet for 7800GTX kortet er plads til 16 stk. BGA chips er således en god antydning af, at en 512MB version kommer inden den næste chip refresh (ny chip refresh = et nyt PCB). De benyttede RAM kommer ikke overraskende fra Samsung, som de sidste par år har trængt Hynix ud af high end grafikkort markedet. Der er tale om 1.6ns, hvilket giver en rating på 1.2GHz. Det er samme RAM kredse vi finder på X800 XT PE, X850 XT/XT PE samt specielle 6800 Ultra kort. At kort begyndte at bruge disse kredse for 14 måneder siden, samt at Samsung er begyndt at masse producere 1334 og 1400 MHz RAM, kunne nemt tolkes som, at der er hurtigere versioner på vej.


Inden vi kigger under ”køleren” på dette fartmonster, kan vi lige opsummere chippens specifikationer. Den er bygget hos TSMC vha. 110nm produktionsteknik, og her tilbydes ingen low k som det er tilfældes med 130nm og 90nm. Det er et tweak af den eksisterende 130nm proces. Det er en proces nVidia allerede kender en del til fra NV42, NV43 samt NV44, som dækker over forskellige GeForce 6200, GeForce 6600 og GeForce Go 6800 Ultra varianter. Det er en moden proces, som de har et godt kendskab til og mindst ligeså vigtigt, har gode chancer for at benytte uden at komme ind i problemer med TSMC’s kapacitet, som de går væk fra 130nm low k. nVIdia opgiver den til 302 millioner transistorer, hvor forgængeren NV40 bestod af 222 millioner transistorer. Den har 24 pipelines, 16 ROP enheder og med en frekvens på 430 MHz, har kortet en fill rate på 10.320 MTexels per sekund og 6.880 MPixels per sekund. Til sammenligning har NV40 en fill rate på 6.400 MTexels og MPixels per sekund. De 256MB RAM har som tideligere beskrevet en frekvens på 1.2 GHz, hvilket sammen med en 256-bit bred RAM bus giver en RAM båndbredde på 38.400 MB per sekund, imod 35.200 MB per sekund for 6800 Ultra. RAM båndbredden for 7800GTX i forhold til 6800 Ultra er ca. 9% højere, men fill raten er henholdsvis 61,25% og 7,5% højere for texel og pixel fill raten.

Med 30 MHz ekstra på kernen, flere pipelines registrer, buffers og andet godt fordelt på 80 millioner ekstra transistorer, kunne man nemt frygte et strømslugende og larmende kort, men som designet også antyder, er dette ikke tilfældet. Med 6800 Ultra anbefalede nVidia en strømforsyning på 350 watt, og det er også tilfældet for 7800GTX. Samme gælder for SLI anbefalingerne.

- Et par ekstra billeder af kortet:





Side 1 2 3 4 næste »


ANNONCE