Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Side 1 2 3 næste »

Gå til:

Raspberry Pi - Konceptet og platformen

Af Rene S | 08-08-2012 | 14739 visninger | 31 kommentarer

Konceptet bag

HardwareOnline.dk kigger i en 3 delt artikel på fænomenet og minicomputeren Raspberry Pi. I denne første del vil vi kigge på konceptet bag, og på opbygningen af selve platformen.

 

Raspberry Pi Foundation

Hele eventyret om Raspberry Pi startede tilbage i 2006, hvor Eben Upton og nogle kollegaer på Cambridge Universitet begyndte at se antallet af meget begavede programmøransøgere falde betydeligt. Overordnet set blev det generelle niveau lavere og lavere, og de begyndte spekulere på hvad der kunne gøres for at vende denne udvikling.
Noget havde ændret de unges måde at bruge computerne, og det betød at de fleste af ansøgerne i årene efter årtusindskiftet muligvis kun havde lidt erfaring med hjemmesideprogrammering inden de ansøgte til universitetet.

I årene fra hjemmecomputerne kom frem og helt op til de tidlige 1990’ere var der stadig stor interesse for at sidde hjemme og programmere på hobbyplan. Det var med til at give et meget højere niveau af ansøgere på universiteterne. Efter årtusindskiftet så det ud til at den erfaring ansøgerne havde med computere vedrørte Office-pakken, brug af Internettet og i en lille grad hjemmesideprogrammering.

Eben og hans kollegaer satte sig for at ville udvikle en hjemmecomputer som kunne erstatte, og på samme måde prikke til de samme interesser i de nye generationer, som Amiga’er, BBC Micro’er, Spectrum ZX og Commodore 64 maskiner havde gjort for tidligere generationer. Samtidig var tanken med Raspberry Pi at den skulle kunne bruges i undervisning på skoler, til projekter hvor indbygning af en lille computer i udstyret kunne være en fordel, samt i udviklingslande hvor lavt strømforbrug og lav pris er en meget stor faktor når vi taler om elektronik i hjemmet.

Omkring år 2008 havde chipudviklingen til mobile enheder nået et niveau der gjorde at drømmene om en lille, prisbillig og alligevel kraftig hjemmecomputer der også kunne bruges til multimediaindhold, kunne begynde at blive realiseret. Raspberry Pi Foundation tog de spæde skridt med de første testprint. I samarbejde med Pete Lomas, som leder systemudvikling hos konsulentfirmaet for design af elektronik, Norcott Technologies, blev Raspberry Pi igennem tiden og gennem flere forskellige designfaser endelig stille og roligt en realitet.

Nu, lidt over 3 år senere er Raspberry Pi Foundation, som er en non-profit organisation, i samarbejde med de to store elektronikproducenter, Farnell og RS Components, i gang med en masseproduktion af netop Raspberry Pi.  

Interessen har taget Raspberry Pi Foundation, for at sige det pænt, med bukserne nede. De havde forventet omkring 100.000 bestillinger i hele produktets levetid, men ca. en time efter muligheden for at vise interesse for produktet blev lagt online lå der 100.000 ”interesse”- bestillinger.
Grundet den store interesse har der været ventetider på op mod 4 måneder, fra bestilling til levering. En forsinkelse, grundet manglende CE godkendelse, i slutfasen før frigivelsen af første levering gjorde ikke ventetiden mindre.

I skrivende stund er der udsendt lige omkring 200.000 enheder,  og der produceres lige nu 4000 enheder om dagen. Farnell og RS Components har den 16. juli 2012 åbnet op for massebestillinger, dog med op til 11 ugers leveringstid. 15 % af indtjeningen på alle salg af Raspberry Pi går til Raspberry Pi Foundation.

Side 1 2 3 næste »