Elegoo Neptune 4 Max
Af Heini Nielsen | 12-05-2024 | 2230 visninger | 0 kommentarer
Elegoo Neptune 4 Max
Vi har igen fået en 3D-printer hjem fra Elegoo, nemlig deres Neptune 4 Max, som er deres største model i deres Neptune-serie. Sidste gang så vi på deres Saturn 3 Ultra 12K-printer, som var en resinprinter.
Denne gang er det så tid til at prøve en FDM-printer fra deres side af. Vi vil igen tage udgangspunkt i, hvordan oplevelsen ville være for en person, som er helt ny inden for 3D-printerverdenen. Dette skyldes, at vi ikke har haft andre FDM 3D-printere til test før nu, så vi har ikke så meget at sammenligne med. Og på grund af, at vi selv er meget nye inden for dette område.
Så på den baggrund vil vi ikke gå i dybden med selve printeren.
For dem som ikke ved hvad FDM står for så kommer der lige en lille forklaring her:
FDM" står for "Fused Deposition Modeling". Det er en af de mest almindelige metoder til 3D-printning, hvor en termoplastisk filament opvarmes og ekstruderes lagvis for at skabe det ønskede objekt. Det er også kendt som "Fused Filament Fabrication" (FFF), men begge termer refererer til den samme proces.
så det er en helt anden måde at lave 3d print på end som vi så med Resin Printerne hvor vi har med flyden martiale at gør med,
vi ville lige næven nogen af fordelene ved at bruge en FDM-printer i stedet for en harpiksprinter (Resinprinter) afhænger af den specifikke anvendelse og brugerens præferencer. Her er nogle af fordelene ved FDM-printere:
-
Materialeudvalg: FDM-printere kan bruge et bredere udvalg af materialer sammenlignet med harpiksprintere. Dette inkluderer populære materialer som PLA, ABS, PETG og TPU, hvilket giver brugerne mulighed for at vælge det mest passende materiale til deres specifikke behov, f.eks. styrke, fleksibilitet eller biokompatibilitet.
-
Pris: FDM-printere har normalt en lavere startomkostning sammenlignet med harpiksprintere, hvilket gør dem mere overkommelige for hobbyister og små virksomheder.
-
Brugervenlighed: FDM-printere er generelt lettere at betjene og vedligeholde sammenlignet med harpiksprintere. Der er ikke behov for specielle sikkerhedsforanstaltninger som ved håndtering af flydende harpiks, og rengøringen er nemt at ha med at gøre.
-
Større byggevolumen: Mange FDM-printere tilbyder en større byggevolumen sammenlignet med harpiksprintere, hvilket giver mulighed for at producere større 3D-modeller eller flere mindre modeller i en enkelt udskrivning.
-
Udendørs brug: FDM-printere er velegnede til udendørs brug, da de ikke kræver specielle lysforhold som harpiksprintere gør. Dette gør dem mere fleksible og bærbare.
Det er vigtigt at bemærke, at valget mellem en FDM-printer og en Resinprinter afhænger af den specifikke anvendelse og brugerens præferencer. Mens FDM-printere tilbyder visse fordele som nævnt ovenfor, har harpiksprintere også deres egne unikke fordele, såsom højere opløsning og glatte overflader. Det er derfor vigtigt at overveje både teknologierne nøje, før man træffer en beslutning.
Som I kan se på det første billede lige nedenfor, kan I se, at Max-modellen, vi har fået, er den største model og har et byggeområde på hele 420x420x480, en del større end deres plus-model, så for langt de fleste vil en større printer ikke være nødvendig.
Vi har undersøgt lidt på forhånd og set på, hvad andre har oplevet med den Max-printer, vi har fået til test, og der har været mange delte meninger om denne model, så vi glæder os meget til selv at prøve den printer af og give vores vurdering på printeren. En lille spoiler: Vi har været meget positivt overrasket over Neptune 4 Max.
For lige hurtigt at komme ind på prisen på denne printer, så kan den købes til ca. 3900 kr., og køb af en filamentrulle til ca. 200 kr., så er du faktisk klar til at kunne lave dit første print.
Printeren er ret stor og kommer også i en forholdsvis stor kasse, men alt er pakket rigtig godt ind, som vi også så ved den tidligere printer, vi fik fra Elegoo. Så vores bekymring for, at noget skulle have taget skade under transporten, er minimal. Vi vil ikke gå i dybden med beskrivelsen af, hvilke dele man får med printeren, da man selv kan se delene eller besøge Elegoos egen hjemmeside for at læse mere om dem. Men som sagt er alt pakket rigtig godt ind, hvilket kan ses på billederne nederst.
Nogen, som imponerede os rigtig meget, var manualen og processen til at samle printeren. Vi må indrømme, at vi var lidt spændte på at se, om den ville være svær at sætte sammen, men nøj, hvor var den enkel at gå til. Manualen var lige til at gå til, og der var kun et punkt, som drillede os lidt og ikke var så nemt lige at se, hvordan man skulle sætte det sammen, men det kommer vi til senere... Alt i alt stor ros til Elegoo for at gøre det så nemt at samle deres produkt, og langt de fleste ville kunne samle denne printer uden de store problemer.
På Neptune Max er der blevet plads til en lille skuffe, hvor man kan have diverse værktøjsdele eller USB-stik.
Som det ses på billedet lige nedenfor, er alle skruerne lagt ned i forskellige poser med numre på. Disse numre vises i manualen, hvor det angives, hvor de skal bruges. Nemmere kan det ikke gøres, og det er bestemt noget, andre firmaer kunne lære af. Det gør samleprocessen så meget nemmere.
En ting, som FDM-printeren har til fælles med resinprinteren, er, at man skal nivelere printehovedet, en proces, der ikke tager så lang tid, men som er meget vigtig at få gjort rigtigt fra starten af. Ligesom med en resinprinter kan dårlig nivelering resultere i dårlige eller endda mislykkede prints. Derfor er det vigtigt at bruge lidt ekstra tid på denne proces og være ekstra omhyggelig.
Processen minder lidt om den, man udfører med en resinprinter, men med en FDM-printer har man flere punkter, der skal justeres, især med Neptune Max-modellen, som vi har fået hjem, da byggepladen er ret stor. Man starter med at foretage en manuel nivelering, hvor man justerer det første punkt ved hjælp af en højdejustering, mens de næste 6 punkter skal justeres med justeringshjul, der sidder under printpladen.
Når alt dette er gjort, kan man køre en automatisk nivelering, hvor systemet kører automatisk igennem 36 punkter. Hvis alle målingerne er som de skal være, er man faktisk klar til at bruge printeren til det første print.
Elegoo sendt os et par PLA Filment ruller til os i lidt forskellig farver så vi har muligheden for at prøve at lave lidt forskellig lave Print.
Med Neptune Max følger der et USB-stik med, hvor der er en række forskellige modeller, man kan prøve at printe ud. Dette er en god indikator på, om man har samlet printeren korrekt. Vi startede med den meget populære Benchy-båd, som tager cirka 20 minutter at printe ud. Jeg vil lige nævne, at printeren så føldigt har en USB-port, og man har faktisk også muligheden for at sende printfiler trådløst til printeren via sin pc, da Neptune Max kommer med wifi også.
Som det ses på billedet lige nedenfor, fik vi et meget pænt resultat ud af vores første print. De små tråde, man ser, skyldes, at vi havde lidt for høj temperatur på filamentet, men det er ret nemt at fjerne dem. Det kræver bare en lighter, og på få sekunder brænder de væk.
En af de ting, der er ret vigtig, er at bruge den rigtige temperatur til den type filament, man bruger, så det er noget, man skal være opmærksom på, inden man starter med at lave sit print. Man kan ændre temperaturen undervejs i printprocessen på betjeningsmodulet eller i slice-softwareprogrammet, som man benytter sig af.
Efter vi prøvede at lave båden, printede vi de næste par modeller, som fulgte med USB-stikket, og igen stødte vi ikke på nogen problemer overhovedet her. Jeg vil også gerne tilføje, at man helst ikke skulle opleve problemer her, da det er nogle ting, som Elegoo helt sikkert har testet grundigt på forhånd. Det er også en god indikator for, om man har samlet og indstillet printeren rigtigt.
Nu er vi så kommet til den lidt mere spændende del, hvor vi nu skulle prøve at lave vores egne prints, som ikke fulgte med printeren. Med printerne har man mulighed for at downloade Elegoo Cura-softwaren, og ligesom med resin-printerne er der altid delte meninger om, hvilket slicer-program der er bedst at bruge, og det afhænger af ens præferencer. Vi valgte at bruge det, som man kan downloade fra Elegoos egen hjemmeside, nemlig Cura-programmet.
I programmet har man masser af indstillingsmuligheder, herunder infill, supportstrukturer, temperaturer og hvad type filament man benytter, og meget mere, hvilket vi ikke vil komme ind på her, da der er så mange faktorer, man skal tage højde for.
Det første, vi prøvede at lave, var en af de populære drager, man kan downloade gratis. Vi valgte at sætte barren lidt højere, da det jo er Max Neptune-modellen, vi har med at gøre. Så vi valgte at skale dragen op med 150%, hvilket betyder, at vi lavede dragen 150% større end standardmodellen er lavet til. Hvis I ser på det andet billede nedenfor, vil I kunne se, at sådan et print ville tage ca. 14 timer at lave med de indstillinger, vi har valgt at bruge. Man kan sikkert sætte hastigheden højere op, men så er chancen for fejlprint også større. Så vi gik lidt efter den lidt sikrere model og satte printeren til at køre med 300 mm/s.
Som det ses på de næste 3 billeder, fik vi et fantastisk slutprodukt af Neptune-printeren. Jeg troede faktisk ikke, at det skulle lykkes os første gang at lave sådan en drage, og ja, der var nærmest ingen fejlprint at spore på dragen, så vi var ret imponerede over, at det lykkedes os i første forsøg at lave den.
Næste forsøg sad vi bare lidt højt med hensyn til størrelsen af printet. Vi hentede Deadpool-figuren og skalerede den op, så den var ca. 30 cm høj for at udfordre printeren lidt med højden. Selv om den kunne gå op til 48 cm, valgte vi at gå med de 30 cm. Igen fik vi på første forsøg et næsten 100 % fejlfrit print og en meget flot Deadpool-figur efter vores mening. Så vi er ret imponerede her indtil videre.
Næste skridt var så at prøve at gå lidt den anden vej og prøve at lave en lille drage med brug af støttestrukturer, selvom det nok ikke lige er hovedformålet med en sådan stor printer. Men det skulle da prøves, og slutresultatet var faktisk okay. Desværre havde vi ikke det rigtige værktøj til at klippe støttestrukturerne ordentligt af eller en fil til at pudse kanterne af med, men ser man lidt væk fra det, fik vi faktisk et pænt resultat her.
Nogle af de ting, som folk har nævnt som negative ved Neptune Max, er, at byggepladen ikke har en stopklods, så man hurtigt kan sætte pladen på plads igen efter man har printet på den. Vi kan godt følge dem lidt på det; det kunne have været en meget god idé at inkludere det. På den anden side har det ikke været den store forhindring for os at bruge måske 10 sekunder mere på at placere byggepladen korrekt igen, så vi vil ikke komme og sige, at det gør printeren dårligere, men det ville være en rar tilføjelse, hvis det var inkluderet.
På billedet nedenfor kan man se en holder til kablet, og den havde vi lidt svært ved at få sat rigtigt. Under holderen er der en guidepind til at hjælpe med at få den sat korrekt, men vi kunne ikke rigtig få det til at passe 100% efter vores ønske, da vi syntes, den kom alt for tæt på spindlen. Her kunne det være rart, hvis Elegoo havde flyttet placeringen lidt ud for at undgå eventuelle brud på kablet i det lange løb. En anden ting er, at kablet er ret langt, hvilket det skal være for at nå helt til tops, men et problem, der kan opstå, er, når man printer helt i bunden og tæt op til kanten, at kablet kan skrabe på byggepladen og dermed flytte det emne, man er ved at printe ud. Vi kunne godt have ønsket, at der var en ekstra holder, eksempelvis et elastik, der kunne holde kablet oppe i luften, så det ikke kan komme til at røre byggepladen. Jeg lavede en hurtig løsning med et stykke strips, som løste problemet, men jeg synes faktisk, at Elegoo godt kunne have lavet det, så det ikke skulle være nødvendigt.
Det sidste, vi prøvede med printeren, var at opdatere firmwaren, en proces, der godt kunne have været lidt nemmere efter vores mening. Først skulle man downloade opdateringen og derefter overføre den til en USB-nøgle for at installere den på printeren. Men det stopper ikke der, for printeren er opdelt i to systemer, et til selve printeren og et til fjernbetjeningen, som skal opdateres separat ved at overføre opdateringen til et SSD-kort hvor man skal skrue fjernbetjeningen fra hinanden?. Det virker lidt besværligt, især med tanke på, at vi er i 2024. Hvorfor ikke bare gøre det hele over nettet direkte fra printeren og samtidig inkludere begge opdateringer på én gang? Det må da kunne lade sig gøre, Elegoo?
Alt i alt har vores oplevelse med Elegoo Neptune 4 Max-printeren som nybegyndere har været en sand fornøjelse og spændende oplevelse. Vi stødte kun på meget få problemer, og vores prints har været rigtig pæne. Printeren var utrolig nem at samle og bruge, og vi har nærmest ikke oplevet nogen form for fejl udover de få, vi har nævnt.
Når vi overvejer, om vi ville vælge en FDM-printer eller en resinprinter, er det en svær beslutning. Resinprintere kan lave meget pænere prints, men der er også en række ting, man skal tage højde for ved sådan en type printer. Vi tror, at hvis man er nybegynder inden for 3D-verdenen, ville vi nok anbefale at starte ud med en FDM-printer. Den er efter vores mening meget nemmere at komme i gang med, og man behøver ikke tage alle de forholdsregler, som man skal med en resinprinter.
Med det sagt kan vi kun klart anbefale Neptune 4 Max uden at sætte spørgsmålstegn ved det. For dem, der har skrevet det modsatte og mener, at den ikke er til nybegyndere, er vi ikke helt enige. Vi tror, at de samme regler ville gælde for en mindre FDM-printer, så det afgørende spørgsmål er, hvad for nogle emner man gerne vil printe ud, om det er store eller små modeller og der efter vælge en Neptune Model strøelse ud fra det.
Se prisen hos på Elegoo Neptune 4 Max HER
Fordele:
- Kvaliteten er super god.
- Stor byggeplade.
- Trådløs Wi-Fi.
- Hjælpesupporten hos ELEGOO er super god.
- Stor LCD-skærm.
- Nem at samle.
Ulemper:
- Kabel-føringen kunne have været bedre.
- Mangel på stopklods til byggepladen.
- Kræver meget bordplads.