Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Hardware \ Generel hardware
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

IDE/SATA diske - redde data

Af Bruger Aspirant Chappie | 28-07-2021 12:18 | 742 visninger | 6 svar, hop til seneste
Hej! Jeg har fundet et par game drev med ting og sager som jeg gerne vil redde. Det drejer sig om en IDE disk med molex og et par SATA drev. Fik købt en dok til SATA disken som så bliver connected med min nuværende PC via usb. Jeg venter stadig på en løsning fra komplett.dk hvad det angår IDE disken. Problemet er nu så drevet. Jeg kan høre at den booter op som en gammel disk plejer men det lyder som om den bliver ved med at komme op i omdrejninger indtil man næsten ikke kan høre den. Fik så slukket for dokningstationen og nåede ikke at se på noget andet feks hvis windows kan se drevet eller lign. Det er ikke noget kommercielt værdi i dataen på disken. Kun sentimentalt værdi da det drejer sig om gamle billeder og video og det kan man ikke rigtigt sætte pris på. Tænker bare på den dag man måske vil vise børn eller børnebørn billeder fra ens unge dage :D Luret lidt på nettet og de og mener at hvis det lyder som mekaniske problemer så skal jag lade være med at prøve gå videre for at undgå skader? Det kommer konstant med reklamer om "software" jeg skal skynde mig med at downloade (yeah right) hvis jeg foretager søgninger om problemet så det er lidt svært at overskue. Hvad gør jeg? Er det nogen herinde der ved hvad den bedste fremgangsmåde er? Bider jeg i det sure æble og betaler et professionelt data recovery firma eller kan jeg gøre noget selv? Fejlsøge med anbefalet software etc. Har ikke prøvet med de andre SATA drev. Har desuden mistanke om at det kunne være noget galt med min dok så jeg har bestilt følgende: https://www.komplett.dk[...] https://www.komplett.dk[...] På forhånd tak!
--
#1
puma99dk|
Ultrabruger
28-07-2021 13:19

Rapporter til Admin
Den Corsair adapter er kun til SSD'er og HDD'er i 2.5" altså de HDD man bruger i bærbar. Link: https://www.corsair.com[...] De normale 3.5" diske vi bruger i stationær computere kræver mere strøm end det lille USB kit fra Corsair kan gi. Så er det 3.5" skal du op i sådan et kit her med ekstern strøm: https://www.komplett.dk[...] eller en USB skuffe el. docking station.
--
Sidst redigeret 28-07-2021 13:20
#2
Chappie
Juniorbruger
28-07-2021 14:47

Rapporter til Admin
#1 En af dem er fra en gammel bærbar glemt jeg at sige så jeg har brug for det kit stadig væk. Men tak for det.
--
#3
ToFFo
Guru
28-07-2021 14:55

Rapporter til Admin
En simpel HDD dock som denne kan klare både 2,5" og 3,5 tommer diske. Dog ikke gamle stik med molex strøm: https://www.av-cables.dk[...] Du kan også nappe sådan en her som tilsyneladende kan det hele: https://www.av-cables.dk[...] Hvis din disk har mekaniske defekter, så skal du ikke sætte strøm til den overhovedet. Du risikerer bare den tager endnu mere skade. Det er lidt svært at vurdere ud fra det du har nævnt, men tror det er læsehovedet der har sat sig og skal nulstilles. Det koster ikke alverden at få gjort. Men dataredning i clean room kan godt blive en dyr affære. Det software til dataredning man kan hente gratis er som regel for at genskabe data man har slettet ved et uheld. Altså ikke overskrevet, men bare slettet.
--
- Indsæt signatur -
#4
Chappie
Juniorbruger
28-07-2021 15:27

Rapporter til Admin
#3 tak. Hvordan kan læsehovedet nulstilles? Hvis jeg får tilsluttet en disk som ikke har åbenlyse mekaniske problemer, findes det så software jeg kan bruge til at bedømme diskens stand?
--
#5
ToFFo
Guru
28-07-2021 16:18

Rapporter til Admin
#4 - Der findes software som kan checke diskens tilstand. Men ikke dens fysiske tilstand som sådan. Hvis der er mekaniske fejl på din disk, vil jeg ikke anbefale du tænder den, da det kan gøre ondt værre. Du kan se hvordan man får et læsehoved der sidder fast sat på plads her: https://www.youtube.com[...] Men jeg vil ikke anbefale du prøver det. Det han har gang i her, bliver ikke gjort under optimale forhold. Harddiske er meget, meget skrøbelige når "pladerne" er afdækkede. Pladerne er så fine, at enkelte støvfnug, som er ubetydelige for dig og mig, er som grus for pladerne. Der skal meget lidt til at dine data bliver helt fucked up. Det er derfor dataredning er så dyrt. Det udføres af professionelle i et clean-room. Altså et fuldstændig støvfrit miljø, som kræver speciel påklædning at gå ind i, hvor man også går igennem en maskine, som blæser en totalt ren, inden man kommer ind. Hvis du gerne vil have dine data tilbage, så vil jeg anbefale du tager fat i et firma som specialiserer sig i dataredning. Og IKKE et eller andet random PC værksted, som bare gør det værre. Jeg har arbejdet på et PC værksted, hvor de ofte tog harddiske ind til dataredning, hvor det var helt åbenlyst der ikke var knowhow eller værktøj til at redde en mekanisk defekt disk. Men eftersom det kostede penge at lave den konklusion, var der profit i at sige "ja det kan vi måske godt klare", ved at tage et "vi kigger lige på det" gebyr, selvom det er totalt obvious at reparation var langt udenfor vores kompetenceområde. Sådan var det også med andre ting og det kunne min moral ikke holde til.
--
- Indsæt signatur -
--
Sidst redigeret 28-07-2021 16:22
#6
Thomas G
Elitebruger
29-07-2021 01:34

Rapporter til Admin
Der findes også et andet skummelt trick, smid den i fryseren og når den er godt og grundig kold, så sæt den til maskinen og forsøg at få mest mulig med dig inden den bliver varm. Dette er set virke et par gange, men jeg vil kalde det last thing to try (inden du åbner selve disken). https://unix.stackexchange.com[...] Bemærk at du har TRAVLT når det er, det giver minutter ikke timer, du kan være heldig at snige dig op omkring 10-15 minutter men så er det også det. Jeg husker ikke hvilket af problemerne med diske det fikser, mener det var noget med motoren ikke vil spinde op, men er ikke just sikker, det er mindst 5 år siden jeg har rodet med den slags sidst.
--

Opret svar til indlægget: IDE/SATA diske - redde data

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE