Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Hardware \ Generel hardware

Hvilken Router? (Hus -168m2)

Af Maxibruger Trools | 27-01-2021 14:17 | 431 visninger | 11 svar, hop til seneste
Hej Alle, Jeg står i den situation at familien og jeg flytter fra vores lejlighed til et hus på 168 m2. Huset er 1-plan og vi får lagt fiber ind (1000mbit). Jeg kører kablet internet til min egen PC og ønsker fornuftigt wifi i hele huset hvilket nok kunne kræve 2 accesspoints. Kan i anbefale nogle gode routere? Hvad bør jeg kigge efter for at sikre fornuftige hastigheder og stabilitet. På forhånd tak :)
--
#1
bjoeg
Monsterbruger
27-01-2021 14:34

Rapporter til Admin
Mikrotik Hex S som router, så kan du også få fiberen direkte ind i routeren uden medie-converter. Mikrotik Audience AP Tri-band Mesh
--
#2
Trools
Maxibruger
27-01-2021 15:23

Rapporter til Admin
#1 Ved du om HexS Routeren virker med alle fiberudbydere? Jeg er ret sikker på at Gigabit (min udbyder) installerer en box der modtager fiberkablet. Nogle fordele ved at gå direkte i denne router? Undersøger lige dit tri-band mesh forslag. Tak for input.
--
#3
bjoeg
Monsterbruger
27-01-2021 15:34

Rapporter til Admin
#1 Jeg kan ikke svare for alle fiber udbydere men de installationer jeg har set, leverer udbyderen enten en medie-converter (fiber til RJ-45) samt router, eller opsætter en såkaldt fiberboks i huset, med en eller flere RJ-45 porte. Fiberboksene, kan hos nogle udbydere både agere router, WiFI-router eller blot bridge hvor til nogle udbydere også leverer en router oveni dette. Hvad der bliver opsat afhænger af hvem der opsætter fiberen i det område du skal bo i. Uanset hvad, så har Hex S både RJ-45 porte og SFP slot hvor i du kan indsætte RJ-45 modul, hvis du får behov for en yderligere RJ-45 port, eller GPON fiber modul, hvis du har mulighed for at tilslutte fiber kablet direkte i eget udstyr. Så jeg vil lægge hovedet på blokken og sige Hex S også vil virke til din forbindelse. Hvad man skal være opmærksom på er der kan være nogle konfigurations forhold, f.eks. kører flere udbydere med at der skal konfigureres VLAN ID på WAN (internet) siden af din router.
--
#4
Trools
Maxibruger
27-01-2021 16:07

Rapporter til Admin
Jeg har lige tjekket og det ser ud til at Gigabit kræver at man har deres converter som første led. Denne kunne potentielt set sættes i bridge-mode hvorefter jeg smider router eller Access Point på. Så vidt jeg husker er der trukket kabler ned i den anden ende af huset. Umiddelbart tænkte jeg selv på at købe 2 x Acess points og oprette det samme wifi på dem begge. Ser at Ubiquiti Unifi UAP-NanoHD eller Pro versionen bliver anbefalet en del steder. Der er vel også hurtigere forbindelse hvis man har kablet forbindelse til de 2 Access points fremfor mesh?
--
#5
bjoeg
Monsterbruger
27-01-2021 16:16

Rapporter til Admin
#4 Hvis den er den samme converter/bridge Gigabit leverer i mit område, så er det en "dum" bridge, der blot konverterer mediet. Derfor kan jeg ikke se hvorfor Gigabit stiller krav om at den skal være der. Kabling til AP er klart bedre end repeatere/Mesh. Fordelen ved tri-band mesh er blot at hvis du ikke kan kable så er der en dedikeret radio med egen frekvens til at agere backbone, fremfor at skulle gøre brug af frekvensen som dine trådløse enheder skal bruge. Ubiquiti er også en mulighed. Jeg er blot ikke stor fan af dem selv, da jeg har haft 3 forskellige enheder af deres produkter hvor rækkevidden ikke var imponerende. Og så nager det min nørde mave at Ubiquiti er baseret på OpenWRT og det betaler man for, selvom Ubiquiti også tilbyder fancy GUIs og controllere.
--
Sidst redigeret 27-01-2021 16:17
#6
Zapster
Monsterbruger
27-01-2021 16:57

Rapporter til Admin
Bruger selv en AX11000 fra Asus , deres ROG Rapture og det må siges den dækker hele huset og mere til, vi har et rækkehus på 120 inkl stor have, den har jo flere 5ghz signaler og en af dem er sat til at køre 160Mhz , er man ikke tilfreds, returner produktet, købte min router i elgiganten for at få de 30 dages prøvetid :-) Er ganske tilfreds, har heller ikke noget udfald på nogle af mine enheder overhovedet.
--
The superior man understands what is right; the inferior man understands what will sell.
#7
Dragonheart
Guru
27-01-2021 17:11

Rapporter til Admin
#5 Den kører en form for serienr. (identifikation således at udstyret i teknikskabet ude i på vejen kan identificere dig som kunde og sikre du ikke afkoder andre mennesker/naboers data :-) (på GPON da det er det Gigabit leverer) Udover dette så er der også nogle specifikke tekniske krav til medieconverteren som Gigabit ikke kan vide om dit eget udstyr nødvendigvis overholder. Det var det svar jeg fik da jeg spurgte dem i start 2020. #OP I så stort et hus kan det være du skal bruge 3x AP. Men uanset dette så vil fx en Mikrotik Hex S være nogenlunde ligeså "kraftig" som den router din udbyder giver dig med. Mene rfaktisk ikke Gigabit automatisk giver dig en med og derfor kunne en Hex S være et godt billigt bud. Men det kræver en del at sætte op og er ikke til nybegyndere :-) Hvis du har kabelede udtag rundt omkring i huset og 2-3 APer og så en router ville det være en fin løsning. Både Mikrotik og Ubiquity (Unifi) har muligheder herfor. Men skal du have en "kraftig router" Der kan køre OpenVPN, intrusion prevention og QoS så skal du have enten en dyr semipro router (fx Unify Dream Machine Pro) eller en all-in-one wifi router af de dyrere modelelr fra Asus, Netgear mm. Har du ikke kablede udtag så vil jeg anbefale Tri-band MESH. Meht for at opnå god performnce koster det en pæn sjat mere. Mht APerne så er PRO modellen med bedre men ældre chipset en NanoHD modellen. Jeg ville anbefale de nye Lite6 Eller LR 6 modeller med wifi6. VIl du sætte dem i udtagene uden at skulle bruge ekstra strømforsyning skal de nrouter du har have POE der ka ndrive APerne. Ellers skal der en POE switch ind der kan drive APerne. netværksnavn og password skal selvfølgelig være ens over hele linjen.
--
Sidst redigeret 27-01-2021 17:20
#8
Trools
Maxibruger
27-01-2021 17:37

Rapporter til Admin
#7 Mange tak for input. Der er kabler trukket på loftet til netværk, men er ikke helt sikker på kvaliteten, men det må jeg teste når jeg kommer ud i huset. Jeg havde forestillet mig at jeg skulle have en "basal" router der sikrede den bedst mulige hastighed på netværket, men måske giver det også mening at kigge på de mere avancerede ting. Er der nogle væsentlige fordele ved OpenVPN, og QoS udover sikkerheden? Umiddelbart tænker jeg ikke at jeg er i faregruppen for at nogle prøver at stjæle mine data, men man skal self. aldrig sige aldrig. Jeg tænker at mine AP's skal sættes til udtagene + have egen strømforsyning.
--
#9
Dragonheart
Guru
27-01-2021 18:12

Rapporter til Admin
#8 Det var så lidt. Det er jo det vi er her for :-) Mht kvaliteten af kablerne så kan du købe en billig kabeltester på nettet der tjekker om der er forbindelse i alle 8 ledere i kablet. Er der det ville jegikek være bekymret for at kunen trække 1 gigabit eller op til 5 gigabit for den sags skyld. Det er nok enten cat6, cat6a elelr cat5e der er lagt. Og de er alle 3 tilstrækkelige. Det er nok mere spørgsmålet om hvor mange udtag der er rundt i huset. Open VPN er der flere ting man kan bruge det til. Men det kræver "rå procesorkraft" og det er primært consumer all-in-one routerne de rhar det. QoS er vigtigt ved man har en langsom forbindelse og prøver at sikre at alle enheder har lavet mulig latency. Men selv med en hurtig forbindelse kan det i nogle situatione rbetale sig at have. Specielt ved low-latency ting som VOIP, videochat og lign Intrusion prevention dækker over mange ting. Og kan fx være hvis din pc er inficeret med virus så sørger routeren for at andree enheder på netværket ikke bliver inficeret. Eller at noget udefra begrænses i at angribe dig. Det kræver igen "rå processerkraft" i routeren. Mange personer har ikke brug for de ting er min erfaring. Men har man 5 personer på videochat der arbejder hjemmefra kan en god QoS give ne mere flydende videooplevelse. Jeg tænker at mine AP's skal sættes til udtagene + have egen strømforsyning. -> Ved at have en POE switch kan man spare den "egen strømforsyning" så man ikke beøver at bruge et strømudtag der hvor APe er . det er ret smart og vil jeg bestemt anbefale. en pow switch koster ikke ret meget :-) --
--
#10
Trools
Maxibruger
28-01-2021 08:10

Rapporter til Admin
#1 #7 Jeg har nu undersøgt tingene lidt mere, og umiddelbart tror jeg den bedste løsning for mig ville være Mikrotik routere ser ud til at være gode, men er bange for de måske er lidt for hardcore til hvad jeg skal bruge. Jeg er primært interesseret i et hurtigt netværk og kommer nok ikke til at lave en masse forskellige indstillinger. Ville følgende løsning fungere? 1. ISP box > til Mikrotek Hex 2. Mikrotek hex forbindes direkte til: Gaming PC, Unify 6 LR AP, Switch på loftet. 3. Switch på loftet (PoE) forbinder til billigere version af Unify Router i den anden ende af huset. Alternativt overvejer jeg Unify Dream Machine da den virker som en fornuftig all-in-one løsning istedet for Hex + Unify 6 LR AP. Mister jeg noget i en løsning som denne udover fleksibiliteten i de enkelte enheder.
--
#11
Dragonheart
Guru
28-01-2021 09:19

Rapporter til Admin
#10 Ville følgende løsning fungere?1. ISP box > til Mikrotek Hex 2. Mikrotek hex forbindes direkte til: Gaming PC, Unify 6 LR AP, Switch på loftet. 3. Switch på loftet (PoE) forbinder til billigere version af Unify Router i den anden ende af huset. -> Udover jeg ville vælge en Hex S (det er den kraftigste af dem). Så ja - det kan sagtens gøres sådan. For at sætte APerne op skal du installere en controller på pcen og sætte dem op med kabel fra pc til AP . Det kan du også gøre fra en app på telefonen (nok lidt nemmere). Det der gør Mikrotik routeren"hardcore" er at der er satans mange instillinger hvor hvis man er nybegynde rnok tabe underkæben lidt. Men der findes vejliedninger på deres fora og på nettet i en opsætning som passer til "en alm husholdning" Du ligger så i ca 2100 kr + POE switch. Da 6LR AP vist ikke er frigiviet endnu Kan du måske nøjes med 2x Lite6. Så ender du på ca 1700+ POE switch (husk at find en de rpasser med PEO standarden APen bruger). Der kan blive ret varmt på et loft om sommeren så afhængig af isolering mm ved jeg ikke om det er de tbedste sted at placere en switch. Alternativt overvejer jeg Unify Dream Machine da den virker som en fornuftig all-in-one løsning istedet for Hex + Unify 6 LR AP. Mister jeg noget i en løsning som denne udover fleksibiliteten i de enkelte enheder. -> En dream Machine er ret krafitig i CPUen så den kan køre alt det fancy. Men den ahr en indbygget blæser nogle syns larmer lidt og så koster den også en god sjat mere en det andet du foreslår. + at du skal alligevel have et ekstra AP til den anden ende af huset. Her ligger du i 3200+ POE switch.
--
Sidst redigeret 28-01-2021 09:20

Opret svar til indlægget: Hvilken Router? (Hus -168m2)

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login