Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Anden computer snak

Købe kasserede bærbare på DBA - svindel eller ik? ...

Af Gæst Gæst | 11-05-2021 10:14 | 1606 visninger | 13 svar, hop til seneste
Jeg vill købe en kassefuld semi-defekte gamle bærbare fra en på DBA til en meget billig pris . Bærbarene havde forskellige defekter som fx ødelagte hængsler og planen var at prøve at reparere dem. Men personen fortalte mig at han havde kradset firmalogoet ud på bærbarene fordi de var blevet kasseret fra hans firma. Han måtte gerne få dem som blev kasseret til personlig brug og havdet i løbet af årene samlet en hel kasse sammen og istedet for at smide dem ud gav det mere mening at sælge dem til nogen der kunne få glæde af dem. Men han skrev til mig at jeg måtte ikke oplyse nogen om hvilket firma de var fra, og han ville ikke selv oplyse firmaet firmanavn i frygt for a blive fyrret. Harddiske var hevet ud pga personfølsom data fra firmaet. Så det endte med at jeg sagde nej til et tilbud der økonomisk set virkede rigtigt godt fordi jeg syntes det føltes underligt at købe noget jeg ikke måtte videre hvor kom fra og derfor ikke kunne vide om det var stjålet. Derfor jeg lige ville høre jeres feedback i denne situation og få lidt indblik i hvordan det fungere Er det normalt at firmaer giver bærbare computere og elektronik videre til medarbejdere og oplyser dem om at de kun må bruge dem til privat brug? Er der fx en lov der forbyder firmaer at sælge deres gamle elektronik? Hvad er rigtigt at gøre i denne situation? Hvad virker mest sansynligt? Det virker også lidt skørt at elektronik som andre kunne få glæde af bliver skrottet af virksomheder og ender med at blive gravet ned et eller andet sted, til - på langt sigt - skade for miljøet Burde der ikke være en lov som forbyder virksomheder at kassere elektroniksom fx kune sendes til bluecity eller virksomheder der beskæftiger sig med genbrug - det er selvfølgelig lidt en anden diskussion men stadig relevant i dag.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Coff
Mega Supporter
11-05-2021 10:19

Rapporter til Admin
Det kan ikke betale sig for virksomhederne at reparere på en gammel bærbar med mindre de har en serviceaftale eller lignende. Hvis man som medarbejder spørger om man så må få computeren med hjem så kan det da være et godt alternativt til at firmaet skal til at finde nogen som kan afhente maskinen.
--
#2
QWERTY Andreas
Mega Supporter
11-05-2021 10:20

Rapporter til Admin
"Han måtte gerne få dem som blev kasseret til personlig brug" Han har fået dem til personlig brug. Han sælger dem videre, hvilket ikke er "personlig brug." Han risikerer sikkert at blive fyret af den årsag, hvis firmaet bliver opmærksom på dette :) Så det kan også være rimeligt - men det er ikke til at sige.
--
NZXT H510 Elite med: Dual Xeon E5-2670v3, 128GB RAM, GTX 1650 super, custom vandkøling
#3
Defterdar
Semi Supporter
11-05-2021 10:40

Rapporter til Admin
Det er langt nemmere (og billigere) for virksomheden, at medarbejderen tager maskinen med hjem og kan hygge sig med den, kontra at skulle afskaffe den på "korrekt" vis. Hop op i containeren bag den nærmeste Fakta eller Rema1000. Lur mig om der ikke også ligger ting og sager som kunne have gjort gavn andre steder :)
--
ASUS STRIX 1080TI | i7-8700K | 16GB 3200MHz | ASUS STRIX Z370-F | Samsung EVO 960 250GB | Corsair K70RGB | 2x ASUS VS248HR 1x ASUS PG279Q
#4
jxs
Nørd Aspirant
11-05-2021 10:47

Rapporter til Admin
Ja, der er masser af virksomheder derude som bare skrotter deres brugte IT uden at tage hensyn til hvor det ender. Jeg lever af, at virksomheder sælger deres brugte IT til min virksomhed som sletter dataen forsvarligt og sørger for at miljøet bliver skånet mest muligt. Og selvom der er en del virksomheder som tilbyder det samme som min, er der mange virksomheder der ikke benytter sig af den mulighed endnu.
--
55 plusser på whitelisten.
#5
gæst
Gæst
11-05-2021 14:39

Rapporter til Admin
#4 Hej og tak for svaret! Kan jeg spørge om du normalt oplever at virksomheder beder dig slette det logo de brænder ind på deres bærbare? Hvis han havde rent mel i posen så var det godt nok dumt af mig at sige nej til tilbuddet og det fortryder jeg fordi hvis han har 13 gamle bærbarer liggende ( vi snakker intel generatio 1 eller 2) så er det jo miljøsvineri at smide dem ud når 13 personer / studerende kan få gavn af dem hvis der bare skal sættes nye hængsler i. Så giver det god mening at han slettede logoet, men omvendt hvis de er stjålet så ville det være ret dårlig karma af mig at købe dem. #3 Jeg har faktisk taget ud til forskellige Kontainere og er ked af at se hvor meget godt der bliver smidt ud og kvast, det kunne godt sendes til andre lande eller gives til foreninger som kan genbruge det. #2 Jeg syntes selv det er et svært dilemma: Et Motherboard er fuld af metaller som kommer fra steder man slet ikke vil læse om, hvor folk stadig dør for at mine bl.a Tantalum, guld osv så vi kan få glæde af vores nye smarphone og PC'er. Det er lidt en gråzone fordi hvis man vil handle efter reglerne så er det forkert at han sælger dem når virksomheden siger nej, men alternativet er at han smidder 13 bærbare maskiner ud som bare skal have en ny SSD, RAM, hængsler osv og så ryger tungemetaller, bare ud og bliver ikke genanvendt. Artikel om arbejderforhold i The Democratic Rebublic of Congo hvor 80% af Tantalum der bl.a bruges i kondensatorer til Motherboards kommer fra. https://www.dailysabah.com[...] metaller brugt i PCB (dog mobiler) : https://www.altomdata.dk[...] Måske er DBA ikke det idelle sted at handle, måske er det virksomhederne der er smartere at købe direkte fra som #4 nævner.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
jxs
Nørd Aspirant
11-05-2021 14:56

Rapporter til Admin
#5 - Ja det er helt normalt at man fjerner tyverimærkningen, det gør vi på alle indkomne computere, uanset hvor det sidder - det betyder en del for prisen hvor det er placeret. Heldigvis kan vi, ved længere kundeforhold, hjælpe dem med hvor de skal placere mærket så de generelt har en lavere TCO (Total Cost of Ownership).
--
55 plusser på whitelisten.
#7
Gæsten
Gæst
11-05-2021 15:42

Rapporter til Admin
Du har jo ikke lyst til at en eller anden tilfældig person som den bliver solgt videre til render rundt med dit firmanavn. Det er meget normalt man kassere dem, det tager for lang tid hvis man selv skal sælge dem eller reparere, vi kasser også bærbar i massevis.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#8
Jacob [5260 Od.S]
Semi Nørd
11-05-2021 16:53

Rapporter til Admin
Jeg tror ikke du behøver være ked af at du glippede det køb. Jeg tror ikke der er mange studerende som ville takke ja til et tilbud om at købe en 10 år gammel bærbar - uanset pris. Jeg går ikke ud fra du ville forære dem væk gratis (de ville nok heller ikke have dem alligevel). Der er bedre måder at hjælpe miljøet på end at købe ældgammelt hardware på dba. Hvorfor tror du i øvrigt at elektronikskrot bliver gravet ned et eller andet sted???
--
Google først, spørg bagefter. Man skal ikke græde over spist bacon.
#9
gæst
Gæst
11-05-2021 16:55

Rapporter til Admin
#6 Er det også normalt at i ikke må fortælle dem du sælger laptops hvor computerne kommer fra? altså oplyse virksomhedens navn? og hvorfor ikke? I dette tilfælde er forklaringen ret god: I løbet af årene fik han de ældre computere, og så vil han rydde op og af med alt det gamle skrot, og harddiskene er kasseret som en virksomhed ville forlange, men hvad gør man i situationen? 1) han må ikke af virksomheden 2) det er dumt og miljøsvineri at smide 13 laptops ud 3) det er et pisse-godt tilbud og en venlig person at snakke med 4) jeg kan ikke vide om han taler sandt eller ej hvilket jeg stortset aldrig kan når jeg handler på dba. Har det nogle konsekvenser at sige ja til sådan et tilbud? Dårlig karma at bidrage til haleri, ulovligt eller hvis laptops er registreret hos politiet? det er sådan nogle "gråzoner" jeg syntes er så frustrerende at løbe ind i men hvis man ikke har mange penge og gerne vil købe ting (bl.a semi-defekte ting) til nedsat pris så er DBA og andre online steder bare gode.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
jxs
Nørd Aspirant
11-05-2021 19:27

Rapporter til Admin
#9 - Ja, helt normalt igen... og derudover er det heller ikke god skik - man ved jo ikke hvem køberen er og mange virksomheder gider ikke blive kimet ned af folk der vil have deres bærbare. Lad os sige at du købte computerne og fik dem afsat - du tjente godt og nu vil du have flere. Hvad stopper dig fra at ringe virksomheden op og bede om at købe deres computere? Det ville blive et værre hyr for virksomheden. Derfor holdes det tæt til kroppen. Lav en slutseddel på hele lottet af computere med serienumre, hvor han er sælger og du er køber med dato og beløb - så har du en god sag hvis det skulle vise sig at være stjålet udstyr.
--
55 plusser på whitelisten.
#11
Comicsdk
Giga Supporter
11-05-2021 20:29

Rapporter til Admin
Jeg tvivler på at der er svindel involveret, der er ikke meget fidus i at sælge en kasse gamle laptops til dumpingpris, hvis det er hurtige penge man går efter. Som et hobbyprojekt er det glimrende at få en stak gamle laptops man kan øve sig i at skille ad, men som forretningsmodel giver det ikke meget mening. Det er ufatteligt svært at få en fair pris for en gammel udslidt virksomheds-PC med forældet hardware, i hvert fald hvis man medregner de timer man bruger på at fifle med skidtet.
--
Sidst redigeret 11-05-2021 20:30
#12
ramos
Ultra Supporter
12-05-2021 09:00

Rapporter til Admin
Generelt i tingsretten er der en grundsætning der hedder "man kan ikke erhverve bedre ret, end overdrageren". Med andre ord, hvis overdrageren (DBA sælger) ikke havde ret til at disponere over genstanden (bærbaren) som han gjorde (videresalg), kan du (#0) ikke erhverve denne ret til at videresælge til bærbaren tredjemand (slutbrugeren af bærbaren). Hvorvidt dette vil og kan håndhæves (og praktikken forbundet hermed) vil jeg ikke kommentere på.
--
#13
gæst
Gæst
13-05-2021 13:46

Rapporter til Admin
#10 Hej igen og tak for dine svar! :) Det får tignene til at give lidt mere mening. #11 Det er nemlig en rigtig god måde at lære tingene på: start med ældre laptops, så går det nok hvis det går i stykker eller man laver en fejl eller to. #12 Det er jeg glad for at du nævner. Det er en ret væsentlig paragraf i denne sag. Jamen så er det afgjort, jeg skal ikke købe laptop fra en der ikke må sælge dem, så har jeg det også bedre indeni :-)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.

Opret svar til indlægget: Købe kasserede bærbare på DBA - svindel eller ik? ...

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning