Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Anden computer snak

PLC, SCADA & IoT - Forskellen?

Af Ny på siden markmus | 17-07-2021 17:40 | 489 visninger | 3 svar, hop til seneste
Hey Holler! Jeg har svært ved at kunne forstå den præcis forskel mellem PLC, SCADA & IoT. I må gerne rette på mig hvis jeg er forkert på den. Jeg har fået forståelse for følgende: PLC: Er en fysisk enhed som en "Computer" der står for at styre hele systemet, f.eks. ved at hvis X-input giver et bestem signal, så sender vi Y-output ud til den pågældende komponent. Generelt så styre PLC'en hele anlægget. SCADA: Data opsamling fra PLC'en, og fra given algoritmer så vil SCADA styre/ændre sekvensen på PLC'en. Dette vil typisk blive styre via OPC? IOT: En slags SCADA på steorider, hvor man opsamler endnu flere data og bruger redskaber så som MachineLearning eller AI til at styre sekvensen på PLC'en. Er jeg helt forkert på den at det er sådan jeg har fået forståelsen?
--
#1
SShadowS
Guru
17-07-2021 18:06

Rapporter til Admin
IoT er et meget bredt koncept. Og har ikke som sådan direkte noget med de to andre at gøre.
--
5950X|Crosshair VIII Formula|64GB RAM Gainward3090-GS|PG279Q Samsung970 EVO+ 1TB+2TB|Samsung 860 PRO 2TB 2xSamsung860 QVO 2TB|Corsair AX1600i
#2
stallemanden
HOL Moderator
17-07-2021 21:09

Rapporter til Admin
PLC: Korrekt opfattelse. SCADA: Både/og. SCADA er en ret stor klump. Alt fra Dataopsamling til grafisk betjening af et givent anlæg. SCADA er HMI på steroider. OPC DA/UA er meget brugt i dag, og vinder mere og mere ind. Men tidligere har det ikke været ret udbredt, hvor man har benyttet deciderede drivere til de forskellige PLC leverandører, afhængig af kommunikationsformen. SCADA står ret ofte i ledtog med en eller anden form for MES. SCADA foretager ikke styring af PLCen. Der kan være dataudveksling der har betydning for, hvad PLCens program gør, men man laver aldrig et system, hvor processen som PLCen står for, styres af kode som SCADA har kørende. Der er flere grunde til det, og en af dem er hastighed/stabilitet. IoT: Nej, det er ikke SCADA på steorider. Det er et langt mere omfattende begreb end hvad SCADA kan siges at være. IoT som begreb, vil jeg mene er tættere på PLCere end SCADA.
--
https://onsdagssnegl.dk[...] "Held er noget, der indtræffer, når grundige forberedelser mødes med gunstig lejlighed"
#3
Colaplus
Guru
17-07-2021 22:48

Rapporter til Admin
IOT er et generelt begreb der beskriver (typisk "dumme") devices som er internetforbundet. Enhederne er typisk firmware låste og skrivebeskyttede på systemniveau. Begrebet dækker også over udstyr i hjemmet, f.eks. en babyalarm, et vækkeur, en raspberry pi og meget meget mere. En PLC er et komponent, der gør som du beskriver. SCADA er betegnelsen for et større industriel kontrolsystem, typisk af stor kompleksitet. Et SCADA system kan bestå af mange PLC'er, typisk sammen med servere og andet udstyr. Dette felt kaldes også ICS (Industrial Control Systems), der er en lidt bredere betegnelse.
--

Opret svar til indlægget: PLC, SCADA & IoT - Forskellen?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning