Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Software \ Generel software

Proxmox, Unraid, K8s, Docker hjemmeserver

Af Monsterbruger XsiX | 08-12-2021 14:09 | 935 visninger | 19 svar, hop til seneste
Hej HOL, Jeg er totalt ude af varmen på server siden og har været det i mange år, nu kunne jeg så godt tænke mig at købe 1-3 NUC's og få lavet en hjemmeserver til HA og andet smarthome sjov, backup, pihole, PLEX, hjemmeside, Grafana og influxDB, diverse andet og på sigt måske pfsense. Til det skal jeg dykke ned i noget software til styring af alt dette. Som jeg forstår det kigger man primært på noget Proxmox vs. Unraid (og vs. ESXi, men den har jeg droppet), men der er jo også så noget som kubernetes, docker, rancher, osv. Hvad gør i andre og hvilke tanker har i gjort jer til valg af styring? Kan i anbefale noget, når nu man starter helt fra scatch?
--
Google er din ven
#1
Jackel
Monster Supporter
08-12-2021 14:46

Rapporter til Admin
jeg har valgt unraid, og det klare alt jeg smider efter det til UG
--
#2
LeetDonkey
Junior Nørd
08-12-2021 14:51

Rapporter til Admin
Jeg kørte først noget Freenas som VM i ESXI, herefter var det Unraid som VM. Nu kører jeg Unraid direkte på hardwaren, med et par VMs og en hulens masse docker containers. (VMs er Centos, Home Assistant og pfSense) For mig virker Unraid rigtigt godt, deres community apps plugin gør det rasende nemt at finde lige præcis det jeg har behov for (Emby, Plex MQTT, Zigbee2Mqtt, Pihole osv.) Jeg har det kørende på en Xeon 2176G med 64GB RAM, så en enkelt maskine til det hele. Som medie afspillere har jeg nvidia shields, nogle telefoner og et par tablets. Personligt ville jeg stadig gå efter den løsning selvom jeg startede fra scratch, og ikke dele det ud på flere NUCs
--
http://www.uber1337.dk[...] - CS:GO community servere med fortrinsvis danske brugere.
#3
bft
Ultrabruger
08-12-2021 14:55

Rapporter til Admin
Kubernetes og containers er vejen frem fyr.
--
#4
csbc
Semi Nørd
08-12-2021 15:43

Rapporter til Admin
Overvej om Kubernetes er nødvendigt, da det ikke er one-size-fits-all. Det er et kraftfuldt værktøj til at orkestrere containers, storage osv., men tager tid at lære - tid som du skal være villig til at afsætte. Hvis formålet inkluderer at lære Kubernetes, så "go for it".
--
#5
Stroyer
Guru
08-12-2021 15:52

Rapporter til Admin
0# Til en enkelt server hvor man er ligeglad med performance og bare vil have et eller andet man kan smide ind i skabet og glemme alt om den, kunne Unraid være en løsning, selvom jeg på ingen måde vil anbefale systemet. Udover dét koster en licens penge, så var det jo lige før man bare skulle købe sig en Synology? Alternativt er der både Proxmox som du selv nævner, vmware ESXi, xcp ng (xen server), og Microsoft Hyper-V Alle udmærkerede Hypervisors med deres fordele og ulemper. Vær dog opmærksom på at nyeste vmware ikke længere understøtter VMKlinux men kun native driver stack hviket kan give udfordringer med både hba'er og nic's Hvis jeg skulle lave noget nyt i dag og jeg skulle arbejde med at have flere host i et cluster ville jeg nok gå med Proxmox - til en enkelt server; Hyper-V
--
IDGAF!
#6
RecycledBits
Juniorbruger
08-12-2021 15:52

Rapporter til Admin
Personligt kører jeg UNRAID. Det er primært fordi den ikke spinner alle diske op når man skal bruge en enkelt fil (som et traditionelt NAS). Sekundært fordi der er et stort community der leverer alle mulige former for dockers etc. som til fulde løser mine behov herhjemme.
--
#7
donto
Monsterbruger
08-12-2021 17:12

Rapporter til Admin
Hvad er dit lager behov? Fordi ud fra hvad du skriver er det et kun plex der givetvis kunne bruge meget lager. Hvis du ikke skal bruge forfærdelig meget plads og mange diske, bør du overveje om en lille ubuntu installation med docker kunne gøre det, fordi du netop ikke får brug for de forskellige nas funktionaliteter de andre kan byde på. Når det så er sagt, så har jeg prøvet alle ovennævnte pånær kubernetes og jeg kan varmt anbefale unRAID hvis du skal bruge en NAS+server og ikke kun en server
--
#8
Moonglider
Monsterbruger
08-12-2021 18:12

Rapporter til Admin
Jeg har også valgt unRaid til mit brug. Har helt droppet at have en stationær pc og køre bare en VM med 8 kerner, 16Gb ram, GPU og NVME passthrough.... Derudover køre den et par andre VM og en del docker containere bla. deConz, Unifi Controller, UNMS, Home Assistant (VM), Plex m.m. Det nemmeste system jeg har rodet med, kan det jeg har behov (og sikkert mere) Se specifikationer på min server under min profil.... Og ja der er pris for licens koden, men har man ikke råd til at betale imellem $59 - $129 for softwaren til ens server (som man sikkert har brugt en del penge på)... så må man ud og samle flasker ;-) Jeg kan klart anbefale unRaid hvis du vil have et system der er forholdsvis hurtig at sætte sig ind i og som er klippestabil... Hvis du ikke har set nogle af SpaceinvaderOne's videoer på youtube... så skulle du gøre det, han laver en del gode videoer vedr. unRaid.... Seneste video jeg kunne bruge til noget var omkring Tdarr, før jeg så den video vejledning kendte jeg ikke til programmet... og nu spare den mig for noget plads ;-)
--
#9
Gæsten
Gæst
08-12-2021 19:27

Rapporter til Admin
Altså vil du lave et cluster og homelab, eller vil du bare have en server til noget storage? Jeg har lige mixed følelser omkring UnRAID, det er ikke det mest sikre system, det er faktisk nærmere gennemhullet, men de er i gang med at fikse det, omend det så har taget dem flere år. TrueNAS kunne også være en løsning.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
Stroyer
Guru
08-12-2021 19:48

Rapporter til Admin
Altså - hvis man bare skal have en server til storage så er der ingen vej uden om TrueNAS og zfs. Nok et af de absolut bedste filsystemer der findes. Unraid har det vist også på tegnebrættet til implementering - wonder why?! Nuværende type unraid køre med pt. er jo helt i hegnet. Forstår stadig ikke hvordan man vælger at hive et eller andet pseudo-raid4 ned af hylden i implementeret det i det omfang i stedet for at gøre tingene ordentligt fra starten ;)
--
IDGAF!
#11
XsiX
Monsterbruger
08-12-2021 20:47

Rapporter til Admin
Tak for svar allesammen! Jeg var under det indtryk at rigtig mange kørte proxmox, men i har næsten alle nævnt Unraid. Mit behov er ikke voldsomt, men det er bredt grundet min nysgerrighed, så der går lidt cluster og homelab i den, men det er både til storage (primært backups og familiedeling af billeder) og server til de forskellige services jeg nævnte. Min forståelse er at man, I hvert fald med nogle af systemerne, kan overleve et hardware fail, eller tage en enhed fra og skifte ud, hvis man fx har 3 x NUC.
--
Google er din ven
#12
SShadowS
Guru
08-12-2021 20:54

Rapporter til Admin
Kører ESXi 6.7 i mit homelab. Til Homeassistant samt en masse microservices til mit IoT setup.
--
5950X|Crosshair VIII Formula|64GB RAM ASUS3090STRIX-OC|PG279Q 980 PRO 1TB|970 EVO+ 2TB|Samsung 860 PRO 2TB 2xSamsung860 QVO 2TB|Corsair AX1600i
#13
Fafler
Ultra Supporter
08-12-2021 22:04

Rapporter til Admin
#11: Jeg bruger Proxmox, og er rigtig glad for det. Det har ZFS som TrueNAS også har, og det er altså som #10 siger et rigtig fedt filsystem. Derudover er det bygget ovenpå Debian, som jeg har mere erfaring med en FreeBSD, og det er grunden til jeg foretrækker det over TrueNAS. Men til gengæld har TrueNAS et bedre web interface i forhold til fildeæing og sådan noget, så hvis du ikke har nogen erfaring med Linux er det nok nemmere at komme igang med. Da jeg læste dit første indlæg, tænkte jeg du mente HA som i high availability, men #12 mener det betyder home assistant. Det er nok værd at få klarlagt.
--
C:\DOS C:\DOS\RUN RUN DOS\RUN
--
Sidst redigeret 08-12-2021 22:04
#14
RecycledBits
Juniorbruger
08-12-2021 22:08

Rapporter til Admin
#10 : zfs er meget fint og har en masse gode features, men det er altså ikke det rigtige for alle. UNRAID's array teknologi er en væsentligt bedre løsning for mine behov. Jeg vil gerne kunne opgradere/udvide med en disk af gangen og jeg gider ikke have 30 diske der spinner op hver gang jeg skal bruge en enkelt fil eller se en film.
--
#15
XsiX
Monsterbruger
08-12-2021 22:43

Rapporter til Admin
#13 Ah, ja jeg mener Home Assistant
--
Google er din ven
#16
Chucara
Mega Nørd
09-12-2021 00:05

Rapporter til Admin
Havde samme planer som dig med at købe 3 NUCs for at rode med kubernetes. Men prisen taget i betragtning og fordi jeg gerne ville have lidt mere power, endte jeg med at købe en enkelt Ryzen-baseret server. Strømforbruget var også en vigtig faktor. (Og nok lige pt. endda endnu vigtigere). Den kører pt. en Ubuntu Server LTS med ren docker. Bruger en Synology til NAS, men kører et væld af containere på min app-server. Udover mit eget smarthome system, kører jeg bl.a.: GitLab Minecraft Server til ungerne Plex Portainer Sonarr Traefik Elasticsearch InfluxDB SQL Server Jupyter Lab Grafana Kibana Baget Kubernetes skal du i mine øjne vælge fordi du gerne vil lære det/rode med det. Plain docker er uendeligt meget simplere og giver mere mening hvis det er singlenode alligevel.
--
Sidst redigeret 09-12-2021 00:07
#17
XsiX
Monsterbruger
09-12-2021 11:33

Rapporter til Admin
#16 Cool, tak for inputtet, har du regnet på strømforbruget for single server med mere power vs 3 x NUC? Hvad er årsagen til at du gik ren docker vs. så noget som Unraid eller Proxmox? Efter alle svarene herinde ligger jeg nemlig også lidt op ad single server, men så med Unraid, jeg skal dog lige undersøge det lidt mere. Og tak for listen af services, kommer jeg helt sikkert tilbage til som inspiration, når jeg har fået købt server og sat det op :)
--
Google er din ven
#18
vonangelo
Supporter Aspirant
09-12-2021 11:41

Rapporter til Admin
Jeg har kørt Unraid, hvilket jeg nok går over på igen. Sammen med Unraid havde jeg en maskine med Ubuntu installeret, hvor jeg havde opsat et klassisk simpelt docker miljø. Her kørte jeg Portainer, Plex, Pi-hole, Arkserver, Jira, Bitbucket etc., hvilket fungerede fint. Jeg havde dog en del rettighedproblemer, men det er fordi at jeg ikke helt forstod mig på rettigheder med docker (uid, gid) samt når man brugte netværks share til at holde på docker containers - hvilket var en dårlig idé. Jeg gik derfor over på Windows, hvilket jeg ALDRIG skulle have gjort. Aldrig har jeg haft så mange problemer med docker som på det tidspunkt. Jeg sprang hurtigt tilbage til en Ubuntu server, hvor jeg opsatte docker miljøet igen, og gik mere op i de rigtige brugere og rettigheder. Dog kigger jeg også på Kubernetes og Rancher. Jeg har ikke specielt meget forstand på det, men det ser ud til at være den "rigtige" løsning til en god opsætning. Dog er det ret komplekst syntes jeg, så jeg holder mig til mit nuværende miljø for nu, og sætter Kubernetes op i mit lab og roder med det dér. Lige inden jeg glemmer det; Jeg kørte også udelukkende med Unraid til at starte med. Jeg syntes ærligt ikke at deres virtualisering fungerede særlig godt for mig. Performance mæssigt syntes jeg at det haltede, ift. at mit docker miljø som kører med Ubuntu Server. Dog virker det til at mange syntes godt om Unraid til virtualisering - jeg har bare ikke haft så gode oplevelser med det. Men er vild med måden diske bliver håndteret på i Unraid. Så skal bare tilbage til at bruge det som "NAS".
--
/vonangelo Ryzen 9 5900x, G.Skill 32GB DDR4 3000 MHz, Corsair Force MP600 1TB, ZOTAC GTX 1080TI AMP Extreme, ASUS ROG Strix X570-E Gaming
#19
Peter.
Monsterbruger
09-12-2021 12:07

Rapporter til Admin
Har lige købt en Zen3 5700G (65w max TDP) med 128GB mem, til ny server her (uden storage, det klarer en anden box med ZFS), der primært skal køre containers, men også et par VMs (rå KVM, intet fancy), den erstatter en tidligere proxmox server, synes ikke det var besværet værd med proxmox, og var ikke enige i flere af deres beslutninger rent teknisk. Jeg bruger allerede kubernetes i forbindelse med arbejdet, så det er helt naturligt at bruge her, synes ikke det er så komplekst som folk gør det, altså man kan sagtens gøre k8s komplekst hvis man vil, men hvis ens use case er noget ala alm docker, så er det mindst ligeså nemt imho med kubernetes, kan personligt godt lide alt er bekrevet i yaml filer, og at k8s sørger for ens ting altid kører, og bliver genstartet/genskabt hvis kommer til at slette en container eller lign, så længe det er lavet som et deployment. Kubernetes virker fint med docker images, så jo ikke fordi man pludselig mangler nogen ting i forhold til alm. docker løsninger. Kan også anbefale podman for en mere moderne docker replacement (der er mange ting, der ikke er super godt rent teknisk med docker, google rundt selv), hvor de fleste commands er de samme. Men tilbage til k8s, der findes mange letvægts løsninger man kan bruge til homelab m.m, ala k3s, minikube, ovs, der er langt mindre resource krævende. Men hver sin smag, dejligt der er så mange forskellige gode valg nu om dage :)
--
Sidst redigeret 09-12-2021 12:08

Opret svar til indlægget: Proxmox, Unraid, K8s, Docker hjemmeserver

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE