Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Internet \ Internetudbydere

Er TDC "skurkene" i fibernet-spillet?

Af Gæst Ham de kaldte Knud | 24-02-2020 07:59 | 1408 visninger | 8 svar, hop til seneste
Hej, Som ejer af en rigtig uafhængig sammenligningstjeneste af bredbånd, følger jeg udviklingen af fibernettet meget tæt. Jeg synes dog at ane et mønster: De fleste fibernet er helt eller delvist lukkede for udefrakommende udbydere, og dem der er "åbne" kræver tilsyneladende tårnhøj fiberleje af konkurrerende udbydere. MEN SÅ ER DER TDC... TDC har i årevis udlejet deres fiber til konkurrenter, og her er priserne lavere. F.eks. er Kviknet og Hiper billigere på deres fiber-forbindelser gennem TDC ift. hvad de tager for at levere i andre fibernet. Jeg mistænker at det skyldes at fibernet-leverandørerne i stort omfang har deres egne udbydere (Waoo, Stofa, f.eks.), og derfor ikke har en reel interesse i at lukke andre ind på deres net. På hele Bornholm har man "valgt" at det kun er Waoo der er udbyder, og i flere andre områder er det ligeledes lokale antenneforeninger der har "magten" over kunderne. Hvad tænker I om dette? Er der behov for regulering af fibernettet, synes I?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Htqr
Gæst
24-02-2020 08:51

Rapporter til Admin
I mit område er det elselskabet Ewii der ejer fibernetværket. Min 100/100 Mbit har kostet 299 kr i årevis uden forbedringer i pris eller hastighed. Efterhånden som coax netværket er begyndt at kunne levere op imod 1000 Mbit havde jeg forventet, at det ville kunne presse prisen på fiber lidt, men det har ikke været tilfældet. Ihvertfald kan jeg nu få 1000/100 til 249 kroner. Havde der været flere fiberudbydere i området kunne prisen måske presses. Så set fra et forbruger perspektiv ville det helt sikkert være bedst hvis der var lidt mere konkurrence på området.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#2
Fc Junkies
Maxi Nørd
24-02-2020 10:40

Rapporter til Admin
Man kunne da sikkert godt lave helt fri konkurrence, men hvis husejerne så blev præsenteret for en regning på f.eks. 50.000 for kabler, ville de så betale det? Det tænker jeg ikke. Jeg tænker at der bliver åbnet op for konkurrence når de forskellige udbydere har får betalt deres udgifter og tjent nogle penge. Men bare et gæt
--
Mvh Fc Junkies
#3
inckie
Guru
24-02-2020 10:59

Rapporter til Admin
#0 Du har hermed min tilladelse til at linke til dit website, da jeg oprigtigt ønsker at se det.
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#4
Langi
Nørd
24-02-2020 12:29

Rapporter til Admin
Altså, meget af grunden til at TDC/Yousee's net blevet åbnet, var fordi de blev tvunget til dette fra folketingets side for flere år siden. Nogle fiberudbydere er så sidenhen selv begyndt at åbne nettet, hvilket betyder at de selvfølgelig selv kan fastsætte priserne. Det skal dog siges at fibernettet i f.eks. 'Eniig' er overtaget at et fiberdrift selskab kaldet 'OpenNet', hvor 'Eniig' selv også betaler samme leje til 'OpenNet' som f.eks. kviknet, yousee eller fastspeed skal gøre. Grunden til at det måske er dyrere ved fiber er derudover at mange af forbindelser stadig først skal etables med meget store omkostninger, hvor langt største delen af Yousee(TDC's) forbindelser allerede har lagt i jorden i mange år.
--
~Man skal ikke kaste med tændstikker når man selv bor i et gashus~
--
Sidst redigeret 24-02-2020 12:30
#5
Ham de kaldte Knud
Gæst
24-02-2020 23:08

Rapporter til Admin
#1 Jeg hører det samme om andre leverandører. EWII har dog valgt at "åbne" deres fibernet for andre udbydere, men pudsigt nok er de alle rørende enige om prissætningen. På EWIIs net tilbyder bl.a. Hiper og Kviknet ligeledes 100 Mbit/s til 299 kr/måned, og jeg tænker det skyldes at lejen af fiber kan sættes som de har lyst til. Så kan der ikke skabes en reel konkurrencesituation. #2 Den er svær synes jeg, fordi p.t. er det jo allerede mange steder husejerne der betaler for etableringen - evt. med hjælp fra Bredbåndspuljen. Selvfølgelig har leverandørerne også en interesse i at tjene deres penge hjem igen, men det skævvrider jo konkurrencen hvis den med flest penge kan få lov at "vinde" flest husstande på fibernettet. Og man mister gennemsigtigheden på markedet, hvis priseren varierer så voldsomt som de gør nu. Jeg kan f.eks. finde Kazoom fiber med 1000/1000 Mbit/s i Østjylland til kun 249 kr/måned, men kører man 30 km. ud af deres dækningsområde koster 100/100 Mbit/s 299 kr./måned. Det er jo lidt skævt, synes jeg. #3 Tak, jeg overvejer det :-) Jeg kan sige så meget at det er et etableret site med Danmarks største antal udbydere repræsenteret (også dem, vi ikke tjener penge på). Debatten var nu mere for at prøve at belyse en af de helt store problemstillinger vi er stødt på, nemlig halve og hele monopoler på fibernettet i lokalområder over hele landet... #4 Det er korrekt. TDC åbnede deres net på grund af pres fra konkurrencemyndighederne, fordi man frygtede at de ville undlade at vedligeholde/opgradere kobbernet og KUN tilgodese kunderne på deres eget COAX net. Jeg ved at flere fibernet-leverandører har valgt at "åbne" deres net i et forsøg på et forebygge pres fra konkurrencemyndighederne, men når fibernettet mange steder er etableret med tilskud fra både det offentlige og husstandene selv (som i øvrigt ofte er andelshavere hos leverandørerne), så synes jeg det burde være på sin plads at åbne op og skabe en reel konkurrencesituation. I min optik er det ikke en reel konkurrencesituation, når fibernet vitterligt kan svinge i pris med tusindvis af kroner KUN fordi der er forskellige leverandører. Men det er selvfølgelig bare min mening :) Vi har jo set hvor meget priserne er faldet (og stadig falder) efter TDC åbnede deres COAX net for alle konkurrenter, og her er kostprisen fast over hele landet.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
anders1226
Ultrabruger
25-02-2020 03:21

Rapporter til Admin
syns generalt. problemet ikke er prisen. men mere at det ikke er kommet nok rundt. bor selv i en (stor by for en kommune) Grenå der er fiber langt fra lagt rundt. vil heller betale top notch priser og have at flere har adgang.
--
Meow
#7
Dragonheart
Guru
25-02-2020 03:33

Rapporter til Admin
#6 Det problem har folk i KBH også have siden TDC købte Dongs fibernet. Det er satme surt at bo i de dyreste områder i DK og så have 20/2 linje over tlf kablerne fordi TDC ikke havde planer om at udbygget fibernettet. Det er d heldigvis gået i gang med her i løbet af det sidste års tid med store anlægsprojekter flere steder i KBH. Generelt har vi midlerne i DK til let at lave en god infrastruktur mht. fibernet. Hvis der er politisk vilje er der vej.
--
#8
Mion
Super Nørd
25-02-2020 11:15

Rapporter til Admin
personligt er jeg ikke fan af TDC efter helt tilbage til 128kbit ADSL tiden med flatrate abon, at have haft problemer med dem. men jeg er altid endt i deres lejr igen, i Vejle havde vi WAOO som bare var fantastisk med fiber, som efter Trefor blev EWII, blev til Stofa så TDC, og seriøst TDC var værst at danse med. ligenu har jeg Altibox da jeg er flyttet, og der må jeg indrømme at ping er enormt meget dårligere på den 1/1gbit linie end den nogensinde har været hos WAOO/STOFA/TREFOR. 16ms ligger jeg på hvor jeg før lå op omkring 2 ms på en speedtest. og med ping til sider som f.eks. google er jeg også hårdt ramt.. hårdt og hårdt.. 16ms er jo næsten intet.. og altibox linien er klippe stabil, men det har jeg så aldrig haft problemer med, med fiber. altid fuld speed.. største problemer har været regnings rod hos Trefor, Ewii som man ikke rigtigt kan skylde skylden på TDC for.
--
Sådan en firkantet dims med en masse ben i en sort box, det er hvad jeg har. og den kan sgu trække hjertefri over Lan.

Opret svar til indlægget: Er TDC "skurkene" i fibernet-spillet?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning