Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Hjælp til NAS setup

Af Mega Supporter Chres | 09-07-2019 09:45 | 881 visninger | 8 svar, hop til seneste
Hej folkens! Jeg skal simpelthen bruge lidt hjælp, da jeg står og er ved at løbe tør for plads. Sagen er den, at jeg arbejder med video- og billedproduktion, hvilket betyder en fandens masse store filer. Pt. har jeg en 1TB M2 SSD +én WD RED 8TB harddisk i computeren. Men fordi filerne fylder så meget, er jeg efterhånden ved at løbe tør for plads. Derfor tænker jeg at jeg vil ud i en NAS station, samt starte med 2 x WD RED 8TB mere. Men er virkelig i tvivl om hvilken NAS man skal gå efter. Vil gerne "fremtidssikre" mig her, og købe en med fire harddrive slots i. På den måde kan jeg altid tilføje flere senere. En anden ting jeg faktisk er i tvivl om, er om jeg "bare" burde gå efter en ekstern harddisk station? For jeg kommer alligevel til at slukke NAS'en når jeg ikke bruger den, og tænder kun for den, hvis jeg skal hente nogle gamle filer frem... Så er der selvfølgelig det med backup mulighederne, men for at være ærlig, har jeg ikke kørt backup af mine nuværende filer, og har aldrig i mine snart 30 år, haft en harddisk der har svigtet mig. Hvad tænker I?
--
#1
Jim Night
Guru
09-07-2019 10:16

Rapporter til Admin
Jeg har selv en synology ds414 med 4x6TB. Hvis du vil have sikring mod nedbrud af hdd skal du mindst have en hdd mere end du skal bruge af plads. Så hvis du køber 2x8TB og sætter dem i raid1, er du sikret mod nedbrud af en hdd men du har også kun 8TB plads til rådighed. Hvis du køber synology med plads til 4 hdd kan du vælge at bruge synology hybrid raid. Det gør det meget nemt at udvide pladsen med en ekstra hdd senere, hvis behovet opstår. Hvor meget data genererer du om året, som skal gemmes?
--
Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!! Se profil for specs
#2
thomsen48
Super Supporter
09-07-2019 11:09

Rapporter til Admin
Løsningen kommer lidt an på hvad du gerne vil. Kan du leve med at miste de data du har? Ja = Tilføj flere diske i din computer, og kør videre. Evt. bare med USB. Nej = Anskaf dig en NAS, og kør dine diske i raid. Jeg kan kraftigt anbefale Synology, de laver nogle lækre produkter. (DS418j, lille 4-bay model) Brug evt. denne beregner til at finde ud af hvad der giver mening for dig: https://www.synology.com[...] Det er nok SHR (fåes kun til synology nas) eller Raid5 (min. 3 diske) som giver bedst mening. Hvis du flere computere som skal tilgå data, så det også en fordel med en NAS.
--
i7-8700k @ 5Ghz, H115i | ASUS 1080ti Strix | Corsair 32GB 3200MHz | Samsung 960 Pro + 2 x 850 Pro | Asus 27" G-Sync PG278Q
#3
Fafler
Giga Supporter
09-07-2019 11:17

Rapporter til Admin
Hvis du gerne vil slukke den når du ikke bruger den, så er en NAS med RAID måske en lidt upraktisk løsning. Du skal ihvertfald sørge for for at lukke den pænt ned hver gang, ellers risikerer du den skal synkronisere RAID'et når du starter den igen, hvilket vel tager nogle timer med sådan nogle diske. Egentlig vil jeg nok anbefale at du skaffer en ekstern disk, og bruger den som arkiv. Idéelt set, bor du købe 2, og kopiere alt til dem begge, og så få den ene opbevaret "ude af huset" i tilfælde af brand eller tyveri.
--
C:\DOS C:\DOS\RUN RUN DOS\RUN
#4
Ronson
HOL Moderator
09-07-2019 12:01

Rapporter til Admin
Lad være med at vælge en NAS hvis du slukker og tænder den, det giver ingen mening. Det tager også typisk nogle minutter før en NAS er klar, samme når den skal lukkes nes, så skal du sidde og vente på det. Hvis du ender med en RAID-løsning så lad være med at købe 2 ens diske, så er du bedre sikret mod fejl i produktionen da den vil være på begge diske. Og gå langt uden om Seagate ikke-pro ;)
--
Klik her for evig lykke: http://chipsguiden.dk[...] Klik her for HOL Bladet: http://chipsguiden.dk[...]
#5
thomsen48
Super Supporter
09-07-2019 12:05

Rapporter til Admin
Enig med de andre i at det ikke skal være en NAS, hvis du vil gå og slukke og tænde den hele tiden. Men bliver hurtigt træt af at skulle vente på at den starter op. Det er dog muligt på en synology NAS at sætte den op til at være slukket i nogle perioder på døgnet, fx om natten.
--
i7-8700k @ 5Ghz, H115i | ASUS 1080ti Strix | Corsair 32GB 3200MHz | Samsung 960 Pro + 2 x 850 Pro | Asus 27" G-Sync PG278Q
#6
ph0ton
Megabruger
09-07-2019 12:54

Rapporter til Admin
Bliver du ærgelig hvis du mister dit råvideo? Hvis nej, så køb bare en NAS og et par diske. Du behøver ikke at tænke på raid, og du kan maximere din kapacitet Hvis, ja så køb 2 NAS, og sæt så en backup op imellem de to NAS. Spørg en ven eller forældre om de vil have din NAS til at stå. Du behøver ikke at tænke på raid, og du kan maximere din kapacitet. Så er dine data beskyttet imod brand, tyveri, disk nedbrud, og hvis du sætter det rigtig op, beskyttet imod filer der bliver slettet ved en fejl. Bliver du presset hvis dine data ikke er tilgængelig hele tiden? Hvis nej - så skal du ikke gør mere Hvis Ja. - så skal du købe flere diske, og så bruge disk redundans. Det kunne være RAID, ZFS, Unraid. Du skal gøre op med dig selv hvor sikret du vil være, og om du evt. vil have hurtigere adgang til dataene. Dette er muligt. RAID, ZFS og lign. er ikke back-up men værktøjer til høj oppetid.
--
lorem ipsum et dolores
#7
Digitalsupport
Juniorbruger
09-07-2019 19:05

Rapporter til Admin
Enig i at en NAS kan løse dit pladsproblem, husk at der også skal tages backup af en NAS hvis ikke du kan tåle at miste data. Det er rigtigt at et RAID kan give sikkerhed mod nedbrud af en eller flere diske afhængigt af konfiguration, men det er ikke nogen backup i sig selv. Er total enig i #4 gå langt uden om Seagate harddiske.
--
Tag kun backup af de data du ønsker at gemme...
#8
Chres
Mega Supporter
09-07-2019 19:53

Rapporter til Admin
Tusind tak for jeres feedback! Det kan faktisk godt være, at det er et eksternt kabinet jeg er ude i her. For ser ingen grund til at diskene står og kører hele tiden, da jeg sjældent kommer til at tænde dem.
--

Opret svar til indlægget: Hjælp til NAS setup

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning