Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Nas - kan man stoppe mirror?

Af Gæst zabber | 25-03-2020 02:02 | 1152 visninger | 9 svar, hop til seneste
Hej. Jeg er så blevet en glad ejer af en synology nas. Da jeg aldrig før har ejet (eller vidst hvad en NAS er) så jeg en del videoer og overvejede nøje økonomien i det - for avs det er en dyr hobby. Jeg er startet ud med dette tilbud fra Elgiganten https://www.elgiganten.dk[...] Dog har jeg, efter blot 3 måneder, løbet ind i et problem, jeg har ikke nok plads i de 4TB som der fulgte med i pakken. Efter en del videoer osv., har jeg nu fundet ud af at jeg kan bruge alle 8TB, da den jo laver en spejling af mit indhold. Dog kan jeg ikke finde en video, som fortæller mig hvordan - eller om - jeg nu kan stoppe spejlingen og hvordan jeg gør dette - Bemærk uden at slette de 4TB jeg nu har på min nas. Nogen der ved om jeg for det første kan stoppe spejling og bruge de ekstra 4TB når jeg nu har fyldt begge harddiske? - og er jeg så heldig der er en som kan fortælle mig om der findes en video som viser hvordan? og gerne på et forståeligt sprog (kan godt engelsk), men kan endnu ikke snakke nørd :) :) Vh. Zabber
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Sofacykel
Super Supporter
25-03-2020 07:08

Rapporter til Admin
Hvis du skal have begge diske "lagt sammen" skal de konverteres fra RAID 1 (mirror) til RAID 0 (striped). Ved den konvertering mister du alt data. Alternativt kan du "ødelægge" dit mirror ved at tage en af diskene ud af RAID1, enten logisk eller fysisk, og så slette alt data på den ene disk og oprette den som en "Basic Disk" - altså som ikke er medlem af en RAID gruppe. Du vil så have et "degraded" RAID 1 (altså med kun 1 fungerende disk ud af 2) hvor din data er, som du kan kopiere over på din nye Basic Disk. Slette den resterende RAID disk og derefter ende op med 2x4TB diske. De kan så ikke lægges sammen til 1x8TB uden at miste data. Så entent 1x8 TB fra bunden af, eller 2x4TB hvor du beholder din data. Hvis der er andre med klogere og smartere metoder så er det nu I skal byde ind og fortælle mig hvor meget fejl jeg tager :D - Og pas nu på med at gøre det alternative. Jeg ved ikke hvordan Synology softwaren reagerer på degraded RAID. - Du taber datasikkerhed uanset hvad. Jeg synes det er en dårlig ide at give afkald på RAID 1. Enten kan du lære at beherske dig, eller investere efter behov i stedet. Går én af de to diske i et RAID 0 taber du alle 8TB. Det er pænt meget data at tabe.
--
Desktop: R7 3700X, RTX 2060 Super, 16GB, Xonar Essence STX Laptop: i7 3610QM, GTX 675M, 8GB, Xonar U3 Fine systemer, haps!
--
Sidst redigeret 25-03-2020 07:11
#2
stallemanden
HOL Moderator
25-03-2020 07:14

Rapporter til Admin
Som #1 er inde på, kan du ikke "bare lige" gøre det. Processen med at tage en disk ud, og formatere den, for derefter at kopiere dine data over på den, er bedste bud, hvis ikke du har en ekstra/ekstern disk de kan komme på mens du laver nummeret. Omvendt, hvis du har i tankerne at køre RAID 0, så kan jeg ikke tro andet, end at de data du har på dit nas ikke er vitale, så det er vel knapt så vigtigt om du kan gemme data. Den rigtige løsning. Køb et par større diske.
--
http://onsdagssnegl.dk[...] "Held er noget, der indtræffer, når grundige forberedelser mødes med gunstig lejlighed"
#3
zabber
Gæst
25-03-2020 16:35

Rapporter til Admin
Hej med jer. 1000 tak for svar. Nu kommer det dumme spørgsmål så - hvad er RAID? Men tak, jeg har fattet pointen enten gå all in økonomisk eller nøjes med det jeg har. Vh. Zabber
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#4
Evil Mushroom
Supporter Aspirant
25-03-2020 18:03

Rapporter til Admin
Læs om RAID her: https://da.wikipedia.org[...] Mener din NAS understøtter RAID 0 og RAID 1 RAID 0 (striping): Data fordeles skiftevis fra disk til disk. Kræver minimum 2 diske. - dette betyder du har pladsen fra begge diske til rådighed, men du får ikke nogen "backup" = risiko for datatab RAID 1 (mirroring): Data spejles på flere diske. Kræver minimum 2 diske. - dette betyder at du kun har pladsen svarende til 1 disk - men da data ligger på begge diske, vil du ikke miste data hvis den ene står af. Så mit bud er du kører RAID1 nu. Og som de andre skriver, du kan ikke bare konvertere til RAID0 Hvis din NAS understøtter 2 BASIC diske - så er det to af hinanden uafhængige diske - ligesom to drev i en pc, som du frit selv kan fordele data på. Du benytter dermed ikke RAID. Heller ikke det kan du konvertere til - medmindre du følger #1's udemærkede guide.
--
Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate (Lad alt Haab fare, I, som indtræder [i Helvede] (Dantes Divina commedia I, 3,9).)
--
Sidst redigeret 25-03-2020 18:03
#5
zabber
Gæst
25-03-2020 22:48

Rapporter til Admin
Hej igen. 1000 tak for svar. Men spørger lige om lidt mere og håber på svar :) Hvis jeg vil køre Raid0 nu, kan jeg så bare købe en ekstra Harddisk på f.eks. 8TB og sætte i , så jeg samlet har 12TB? - eller er jeg bundet til raid1? Har ikke behov for backup :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
Djin
Maxi Supporter
25-03-2020 23:18

Rapporter til Admin
#5 At downgrade en RAID-opsætning vil altid ødelægge al data på diskene (RAID1 > RAID0). Du vil ikke _bare_ have 12 TB plads. Er du sikker på at dine diske er sat i RAID1 og ikke SHR? Tjek Lagerstyring -> Lagerpulje i web-interfacet. SHR er en slags dynamisk software-RAID som kan lave justeringer til opsætningen _uden_ datatab. Mig bekendt er RAID1 dog det laveste den kan gå, men den maksimerer den tilgængelige plads på de diske, du har sat i. Se RAID calculator: https://www.synology.com[...] NAS uden databeskyttelse er generelt ikke anbefalet, så jeg ville lytte til #2. Scenarie 1: Udvid SHR Hvis din lagerpulje er SHR ville du kunne købe 2x 8TB og gøre følgende uden behov for ekstern backup: 1. Erstat en 4 TB disk med en 8 TB disk og lad din NAS genetablere data-beskyttelsen -> stadig 4 TB 2. Gentag med den anden 4 TB -> Plads opgraderet til 8 TB Scenarie 2: Fjern databeskyttelse for mere plads Hvis du er ligeglad med databeskyttelse har du brug for et andet sted at placere dine data mens du ændre RAID-opsætning. 1. Backup af data til andet sted 2. Nedlæg dine diskenheder + lagerpulje 3. Lav ny lagerpulje som RAID0 4. Lav ny diskenhed 5. Lav dine delte mapper på ny 6. Overfør data tilbage.
--
Sidst redigeret 25-03-2020 23:19
#7
zabber
Gæst
26-03-2020 00:33

Rapporter til Admin
#6 1000 tak for svaret. Min lagerpulje er SHR, vil det så sige at jeg godt kan skifte lagerpulje til raid0 uden datatab? Og dermed kan udnytte de 8TB uden at skulle investere flere penge pt? Jeg er pt. ligeglad med databeskyttelse, da jeg blot er ved at lære min NAS at kende, på et senere tidspunkt, når jeg er tryg ved den tør jeg måske lægge data ind som jeg ikke også har andre steder. For mig er dette et begynderprojekt, har en idé om at dette er et projekt som gerne skulle udvides på sigt, men har bare ikke lige pengene til at smide 20.000 - 50.000 kr. efter et projekt jeg ikke er sikker på jeg bliver glad for. Derfor er databeskyttelsen ikke vigtig, men bliver det nok på et senere tidspunkt. Alt skal opgraderes, men vil lige prøve mulighederne af inden jeg går "all in".
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#8
Max
Gæst
26-03-2020 00:36

Rapporter til Admin
#5 Hvad du søger er muligt, køb en 8TB og opnå 12TB via JBOD. MEN som med alle de andre så bør du ikke gøre det, før du er indstillet på at datatab når dine diske/nas fejler og det kan ske stille og roligt eller dum slut 0 data. Husk du mister læse hastighed når du går væk fra RAID1 da RAID1 kan læse fra begge disk på samme tid når du henter data fra din NAS. Du skal muligvis også geninstallere packages og konfiguere dem igen. Anyho link til methoden: https://community.synology.com[...]
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#9
zabber
Gæst
27-03-2020 05:55

Rapporter til Admin
1000 tak for svar. Jeg er blevet noget klogere.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.

Opret svar til indlægget: Nas - kan man stoppe mirror?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning