Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Sommerhus og solceller (hybridanlæg m. batteri)

Af Elite Nørd peder-dingo | 28-06-2021 22:14 | 2066 visninger | 25 svar, hop til seneste
Vi har et sommerhus med et perfekt tag til solceller (sydvendt, 35 grader hældning, ingen træer) så jeg overvejer et anlæg med batteri. Har dog svært ved at gennemskue økonomien i det. Har en Tesla så kan bruge meget strøm hvis det er. Det udlejes dog også så det er lidt bøvlet, men ikke umuligt ifølge udlejningsfirmaet. Har brugt ca 3 5 kWh sidste år Nogen der har erfaringer med solceller og sommerhuse?
--
#1
Wut
Semi Nørd
28-06-2021 22:24

Rapporter til Admin
Jeg har ingen ide om det, men en ting, jeg lige tænkte på er, at når man lejer sommerhus ud, så betaler lejer for forbruget. Hvis man sætter solceller+batteri på, så vil strømmåleren stå stille (eller måske endda rende baglæns) mens solen skinner og/eller der trækkes strøm fra batteriet. Så får lejer gratis strøm, med mindre man laver en eller anden underlig løsning med 2 elmålere. Jeg tvivler umiddelbart på, at man må installere sådan et anlæg, og sælge strøm til X kr/kWh til lejerne fra batteriet. Så leger man jo el-selskab på en eller anden måde. Jeg tror i øvrigt ikke rigtigt på løsningen. Med et batteri+solcelle, så skal man bruge meget ofte af batteriet før sådan et anlæg tjener sig selv hjem. Og hvis man sjældent bruger sommerhuset selv, og lejer det ud til folk (som så ikke betaler for strømmen), så er det da vist tvivlsomt, om det kan være en god forretning. Min svogers svigerfar (yes) har flyttet sit solcelleanlæg fra sommerhuset (som udlejes og er uden batterier) hjem til sit eget hus, da han er tvunget fra den gamle ordning, hvor man kunne "lade op på nettet" og bruge strømmen, når man skulle bruge den... og over på den nye ordning, hvor man skal bruge strømmen i samme time, som man laver den. Det hang på ingen måde sammen økonomisk (siger han), når han lejer sommerhuset ud. PS: Sommerhuset er elopvarmet, yes? Måske ville en varmepumpe give både bedre komfort + bedre udlejningsindtjening + lavere strømforbrug, når I selv bruger det. Måske er der mere god økonomi i det alt i alt.
--
Sidst redigeret 28-06-2021 22:25
#2
SUPERBOY
Ultra Nørd
28-06-2021 22:27

Rapporter til Admin
De beregninger jeg har set gør, at det ligepludselig tager meget længere tid at tjene det ind når man tilføjer batterier. Og det er endda på et normalt hus, et sommerhus der ikke bruges hele året rundt vil nok gøre det til en endnu dårligere "forretning". Går ud fra din Telsa kun sjældent vil være der i dagtimerne og batteriet i en Tesla er nok 5-10x større end de batterier der normalt installeres til solpaneler, så du får ikke meget ud af, at tømme 7-13KW over i din Tesla. Jeg tror du skal lave en beregning på hvor meget strøm du reelt bruger i sommerhuset og så google hvor meget et anlæg + batteri koster. EDIT: Ingen anelse hvordan det virker med, at du leger elselskab som #1 skriver :)
--
Tag altid BACKUP!!
--
Sidst redigeret 28-06-2021 22:31
#3
Humolus
Super Nørd
29-06-2021 08:00

Rapporter til Admin
1. Det er ikke noget problem at du lejer det ud, hvis du ikke allerede har en de nye el-målere som alle er ved at få skiftet så får du det når du sætter solceller op. Måleren måler dit forbrug og din produktion hver for sig. Det man gør er at man fakturerer lejer for forbruget uanset om strømmen kommer fra nettet eller solcellerne, f eks 3kr pr kWh. 2. Hvis du vil have batteri på skal du ikke tænke på elbil, det skal kun kunne køre sommerhuset når der ikke er nogen, et batteri kan ikke levere strøm nok til at drive alt i spidsbelastninger med komfurer osv, men det kan fint holde køleskab og til dels en varmepumpe kørende.. 3. Jo mere du lejer ud eller er i huset, jo bedre økonomi er der i anlægget, det handler om at få brugt strømmen. Find ud af hvad huset bruger når i er der og når I ikke er der både sommer og vinter og snak så med en lokal fagmand så i også kan få hurtig hjælp hvis noget er galt.
--
Man skal ikke kaste med sten, når man selv er i en hashrus
#4
sct_nicolaus
Monster Supporter
29-06-2021 08:15

Rapporter til Admin
Det kan måske blive en nogenlunde forretning, hvis du sælger strømmen fra batteriet til dine sommerhuslejere ved at sætte en bimåler op mellem batteri og sommerhuset, som der afregnes fra. Hvis der afregnes udfra hovedmålerens forbrugstælleværk, bliver det en dårlig forretning for dig ;) Personligt havde jeg ikke villet gøre det. Batterianlæg kan sjældent betale sig, men det giver da en dejlig grøn mavefornemmelse. Lige en note til de tidligere kommentarer - Din elmåler vil registrere både forbrug og salg til net hver for sig. Alle har disse nye målere nu, da det var lovkrav, at de skulle skiftes inden 1.1.2021.
--
Desktop: i5 8400 | 16GB RAM | z370 | 512GB M.2 SSD | geForce RTX 2060 6GB | Corsair TX550M | SHP9500 headphones | SoundblasterX G6 | XM8500 XLR Mic
#5
Thomas G
Elitebruger
29-06-2021 10:00

Rapporter til Admin
Brugs mønsteret er reelt det som afgør om det er rentabelt. Som jeg ser det er der to mønstre som giver mening: 3-4kwh anlæg, nok til at dække forbruget i dagstimer (minus de 4 vinter mdr). Uden batteri. Alternativt så et 6kwh anlæg (ish) og et batteri der er stort nok til at bære aften forbruget i de 6 sommer mdr. Du kan godt trække bilen også, men det er noget ged. For den skal helst trækkes i dagstimerne. At prøve at dække elbils forbrug med batteri i et sommerhus, vil jeg mene ikke kommer hjem økonomisk. Solcelle anlægget er ikke så skide dyrt mere, især ikke hvis du selv kan montere panellerne. Elektrikker skal naturligvis stå for selve installationen. I forhold til kunder vil det være muligt at sætte en godkendt måler ind i flowet. Dvs Generelt forbrug -> "lokal måler" -> fælles strøm hvor solceller feeder ind -> Offentlig måler. Lidt svært at skrive håber det giver mening. Lokal måler skal være "godkendt" tror de skal hedde mdi eller noget, det ved din elektrikker. Jeg kan godt fremskaffe brugsdata og performance tal for et setup hvis det er relevant. Du kan nemt finde danske anlæg her, de fleste er nok klassiske solcelle setups: https://www.sunnyportal.com[...] Med 12kwh batterier kan et hus med et lidt højt strømforbrug løbe rundt. 6 kwh går ikke. Her snakker vi de 6 sommer mdr. Resten smiler man over hvad der er. Jeg er personligt ret imponeret over evnen til at trække strømmen. Med mindre strøm forbrug vil man nok kunne trække ca 70% med et 6kwh solcelle anlæg med ca samme mængde batteri. Solcellerne kan nok være mindre (3-4kwh). Sætter du din bil til, dræner du batteriet så hurtigt som batteriet kan levere strømmen. Tesla (og mange andre) kan hjemmelade med 11kw og det er mere end de fleste solcelle anlæg levere. Du kan "detune" opladningen ned til omkring 3-4kwh (5amp), men så tager det sin tid. En sidste ting, batterierne/hybrid inverteren, har nogle performance grænser, mit f.eks. er 3wh det er absolut maks og det ligner det bedst kan lide ca 2kwh. Så tænder du for flere ting samtidigt løbes batteriet over ende, og der bruges grid power. Forvent ikke at kunne gå offgrid eller fjerne dit strøm forbrug, men du kan helt sikkert udjævne det. Sidste ting, markedet bevæger sig hurtigt. så køber du hybrid inverter og tror at batteri typen stadig er på markedet (producent matching), så bliver du skuffet. Min nåede at være på markedet 2 år og kan stort set ikke findes mere. Hvad ville jeg vælge: 4kwh, og evt siom hybrid med et enkelt batteri. Accepter en del forbrug af grid power og vær glad. Ps Eon og de fleste andre ændrer deres tilbagebetaling pr kwh ved montering af solceller.
--
#6
Thomas G
Elitebruger
29-06-2021 10:07

Rapporter til Admin
sct_nicolaus: Måleren kan kun se forbrug, hvis det kommer ind på en anden fase end hvor solcellerne levere. Ellers udjævnes det inden det når måleren. Har man et 1faset solcelle anlæg (typisk det lidt mindre 3-4kwh), bliver det synligt at der kommer ind på den ene og ud på det andet. Derfor vil det med små anlæg være en fordel at få det sat på hvor forbruget forventes at være størst. Nogle Hybrid anlæg kan hvis de er 3 fasede godt forskyde til de faser som ser forbrug, så de jævnes ud. Personligt har jeg aktivt valgt tre faset hvor jeg har kunnet, inverter og aflæser. Da der pt er time forbrugs afmåling, straffes du ikke for at din solcelle strøm fiser ud på en fase og ind på en anden.... men det skal en eller anden nok få ændret på en dag, så tag dine forbehold når du får det sat op, det koster nær intet.
--
#7
Humolus
Super Nørd
29-06-2021 10:33

Rapporter til Admin
Forstår slet ikke hvorfor i vil have ekstra målere, min viser forbrug og så viser den bagefter produktion og jeg betaler differencen time for time, en lejer skal naturligvis betale uanset hvor strømmen kommer fra. Muligt det bare er min måler som er sådan, men den viser netforbrug, pruktion og samlet forbrug.
--
Man skal ikke kaste med sten, når man selv er i en hashrus
#8
sct_nicolaus
Monster Supporter
29-06-2021 12:32

Rapporter til Admin
#6 Ja, hvis vi har gang i både den 1-fasede solcelle og forbrug samtidig, kan det scenarie sagtens opstå - Medmindre man har en summationsmåler ;) Summationsmåler blev lovkrav på nye egenproduktionsinstallationer fra 1. februar 2019. Og de der har fået fasemåler inden, kan få skiftet til summation for et mindre gebyr. Det med at man ikke bliver straffet for at produktion og forbrug kører på 2 forskellige faser, er ikke altid helt korrekt. Er du på nettogruppe 2 er du timeafregnet, hvor der hver times sammenholdes forbrug og produktion. Men på Nettogruppe 3, som er standardgruppen, bliver du afregnet for alt du køber fra nettet, uanset hvor meget du samtidig sender ud. #7 Det anbefaler vi, for at OP kan få noget ud af det økonomisk. Hvis hans setup leverer gratis strøm til sommerhuslejeren, er han da en flink fyr, helt sikkert. Så flink havde jeg ikke været, jeg ville hellere have de 3kr/kWh som man vist normalt tager i sommerhuse ;)
--
Desktop: i5 8400 | 16GB RAM | z370 | 512GB M.2 SSD | geForce RTX 2060 6GB | Corsair TX550M | SHP9500 headphones | SoundblasterX G6 | XM8500 XLR Mic
#9
Thomas G
Elitebruger
29-06-2021 19:39

Rapporter til Admin
7# Humolous: Mange sommerhuse har fjernaflæsning af forbrug, der bliver mere end en måler noget ged. De har typisk fået det fordi de bruger en sommerhus udlejningsservice. Det er ikke angivet om det er relevant, og i forhold til solcelle spørgsmålet er det heller ikke det vigtigste. 8: Så lærte jeg også noget idag.
--
#10
peder-dingo
Elite Nørd
09-10-2021 07:57

Rapporter til Admin
Ift udlejning siger beaureuet at de kan tage en fast pris fra lejerne sv.t. den omtrentlige produktion af strøm og så derudover den almindelige elpris. Så burde det ikke være et problem ift udlejning. Hvad er der af faste årlige udgifter/gebyrer/afgifter ved et solcelleanlæg? Tænker som elpriserne eksploderer kan det måske godt svare sig. Får man stadig håndværkerfradrag for montering?
--
#11
Gill Bates
Elite Nørd
09-10-2021 08:23

Rapporter til Admin
Er der ikke noget med at man bare kan sælge sin overskydende strøm til forsyningsnettet? Det sker vist helt automatisk når man har lavet aftalen. Jeg kender ikke detaljer, men det giver da ekstra god mening ved et sommerhus der bare står og laver strøm og hvor man sjældent er der og bruger strøm https://solcellekonsulenten.dk[...]
--
Sidst redigeret 09-10-2021 08:26
#12
sct_nicolaus
Monster Supporter
11-10-2021 12:51

Rapporter til Admin
#10 og #11 Udgifterne til et VE-anlæg er et tilmeldingsgebyr på ca. 1500kr samt et lidt højere abonnement til netselskabet. Og så et ekstra abonnement til en produktions-elleverandør, altså en aftager af din overskudsproduktion. Det ligger typisk på en 20-30kr/mnd. Tilmeldingen af VE-anlægget er ikke noget der sker automatisk. Det skal installatøren tilmelde til netselskabet. Om det er en god forretning, må man selv regne på :)
--
Desktop: i5 9600K | 16GB RAM | z370 | 2x512GB M.2 SSD | geForce RTX 2060 6GB | Corsair TX550M | SHP9500 headphones | SoundblasterX G6 | ModMic Uni
#13
peder-dingo
Elite Nørd
16-10-2021 20:08

Rapporter til Admin
Har fået tilbud på et 4,3 kW anlæg der producerer 4300 kwh om året og et 6,5 kwh batteri incl montering osv ligger på ca 93.000 kr. Det er vel en fordel at det udlejes så den strøm der produceres bruges af mine lejere der giver 2,65 kr /kwh? Synes det er svært at lure økonomien i det, også om anlæggene er dyrere nu pga transportkrisen og varemanglen rundt omkring? Batterier og solceller burde være noget billigere/bedre end sidst jeg undersøgte det for nogle år siden, men synes ikke der er sket noget betydeligt prisfald. Der skal ikke tages lån for at købe anlægget.
--
#14
ReneWagner
Junior Supporter
16-10-2021 20:38

Rapporter til Admin
https://mikma.dk[...] ved ikke om det er bedre, men her kan du få et 6,4 kw anlæg med batteri til 63k dog ikke inkl montering m.m
--
Ryzen 5 3600 - RX 580 Nitro/Sapphire 4gb - 32gb Ram Have you tried turning it off and on again?
#15
Thomas G
Elitebruger
16-10-2021 23:47

Rapporter til Admin
Har brugt mikma.dk et par gange nu. En til mig selv og en for en nabo. Det lidt kedelige ved dem er st du skal bank overføre pengene. Det er sommsagt ikke glippet for mig, men det er en risiko man skal være bevidst om. Mikma pusher nogle meget store panelet både i watt men også i størrelse. De er meget store fysisk. Har kørt med mit growatt fra mikma med batteri i ca 1 år uden problemer med anlægget.
--
#16
peder-dingo
Elite Nørd
18-10-2021 10:17

Rapporter til Admin
Solcellerne skal helst være helt sorte. #14 Montering skal være inklusive. Når man også kan trække det fra i håndværkerfradrag kan det ikke svare sig at gøre selv
--
#17
Fc Junkies
Giga Nørd
18-10-2021 10:26

Rapporter til Admin
#13 Det lyder som deres kampagnepakke her? https://solcellekonsulenten.dk[...]
--
Mvh Fc Junkies
#18
peder-dingo
Elite Nørd
18-10-2021 14:09

Rapporter til Admin
#17 det var fra Viva Energi
--
#19
peder-dingo
Elite Nørd
19-10-2021 07:46

Rapporter til Admin
Det ligner ikke der er så mange der har erfaringer med dette
--
#20
Fc Junkies
Giga Nørd
19-10-2021 08:19

Rapporter til Admin
Det er trods alt et HW forum - selvom man kan spørge om alt herinde :-) Jeg har ikke facebook, men der må være noget sommerhusgruppe eller andet du kan spørge i? Du kan også give dette et skud: http://www.boligdebatten.dk[...]
--
Mvh Fc Junkies
#21
peder-dingo
Elite Nørd
23-10-2021 14:21

Rapporter til Admin
Har fået et skarpt tilbud på et 5,2 kw anlæg og 6,5 kwh batteri for 70.000 incl montering osv. Er der nogen der har styr på om der er ulemper ved at være i gruppe 2 kontra gruppe 3 mht afregning?
--
#22
Fc Junkies
Giga Nørd
23-10-2021 16:24

Rapporter til Admin
#21 Hvorfra? Skal nok selv bruge på et tidspunkt :-)
--
Mvh Fc Junkies
#23
sct_nicolaus
Monster Supporter
24-10-2021 00:10

Rapporter til Admin
#21 Nej, ingen ulemper. Men du skal ansøge om nettogruppe 2 ved energistyrelsen før der bliver rørt en finger ved anlægget.
--
Desktop: i5 9600K | 16GB RAM | z370 | 2x512GB M.2 SSD | geForce RTX 2060 6GB | Corsair TX550M | SHP9500 headphones | SoundblasterX G6 | ModMic Uni
#24
peder-dingo
Elite Nørd
24-10-2021 14:34

Rapporter til Admin
#22 Det var 80k før håndværkerfradrag. Solcellekonsulenten #23 Hvor længe tager det?
--
#25
sct_nicolaus
Monster Supporter
24-10-2021 17:31

Rapporter til Admin
#24 Pas, det må du spørge dem om ved Energistyrelsen. Mit indtryk er, at der godt kan være en måneds sagsbehandlings-tid. Det er jo trods alt det offentlige :)
--
Desktop: i5 9600K | 16GB RAM | z370 | 2x512GB M.2 SSD | geForce RTX 2060 6GB | Corsair TX550M | SHP9500 headphones | SoundblasterX G6 | ModMic Uni

Opret svar til indlægget: Sommerhus og solceller (hybridanlæg m. batteri)

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning