Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Nordnet månedsopsparing eller Aktiesparekonto på 2...Af Ultrabruger Slettetbruger9582 | 18-11-2021 20:53 | 4060 visninger | 53 svar, hop til seneste
Hej folkens
Jeg skriver lige for at få lidt råd. Det handler ikke om de store penge, men jeg er alligevel i tvivl om, hvad der måske kan svare sig bedst.
Jeg har en Nordnet månedsopsparing, hvor der overføres 1.300,- til hver md., og de fordeles så automatisk ud på nogle fonde, eller noget. Jeg har ikke forstand på det, jeg udfyldte bare der hvor risikovillig, jeg var, da jeg oprettede, og så valgte den for mig. Det går fornuftigt nok og stiger stille og roligt.
Nu er sagen så den, at jeg har 10.000,-, som jeg gerne vil investere i næste uge, og det passer med, at Nordnet kommer med deres aktiesparekonto der. Jeg har læst mig til, at folk der har f.eks 100k, de opfordres til først at fylde en aktiesparekonto, og så derefter tager man brug af månedsopsparingen. Men jeg har ikke så stor kapital at skyde ind i aktiesparekontoen, så derfor er jeg i tvivl, om jeg skal tage de 10.000,- og købe for 5k i hver af Danske Bank og Vestas Aktier, og så bare lade den aktiesparekonto køre med de 10k i de to aktier, og måske spæde lidt til i ny og næ. Eller er det bedre bare at smide de 10k ind på månedsopsparingen og lade den fordele dem ud på de fonde og så rulle videre derfra?
Jeg er meget glad for månedsopsparingen, da den passer sig selv, og overførelsen hver md. er automatisk. Jeg har ikke den store viden og lyst, til at skulle læse i bunds om aktier osv, så derfor passer denne type opsparing mig fint. Jeg er dog fascineret af at købe for de 10k aktier i Danske Bank og Vestas, men omvendt frygter jeg, at det bedre bare kan spare sig at smide dem i månedsopsparingen, og fokuserer på at få den fyldt først, før jeg kigger på aktiesparekontoen.
Det er jo lidt omvendt, når jeg ikke har et kæmpe beløb at indskyde i en aktiesparekonto fra starten og kører en månedsopsparing med et fast beløb på 10% af min indkomst hver md.
Anyway, hvad havde I forskellige gjort, hvis det var jer, og I skulle placere 10.000,- ekstra, og hvorfor ville I gøre, som I vil. Evt. forslag til aktier er også velkommen. Ja, jeg ved godt, at man selv skal undersøge det, og får mest ud af det, og derfor har jeg også fået læst mig frem til, at Danske Bank og Vestas aktier for hver 5k er aktuelt, hvis det bliver aktiesparekontoen for de 10.000,-
Måske lige en vigtig detalje: Pengene der investeres hver md og de 10k nu her i næste uge, de skal ikke bruges og kan stå urørt til jeg bliver ca. 50 år gammel, hvilket er om 11 år. Først der, ønsker jeg at gøre brug af pengene til noget ekstraordinært i livet.
Jeg ser frem til jeres respons. --
Fordelen ved aktiesparekontoen er at du betaler mindre i skat og det første halve år er der også ret lav kurtage på aktiekøb. Jeg ville kigge på den frem for månedsopsparing. Har dog ikke læst vildt meget på lektien, men satser selv på at hoppe på aktiesparekontoen. :) -- Ryzen 5 3600 - RX 580 Nitro/Sapphire 4gb - 32gb Ram
Have you tried turning it off and on again? Ville helt sikker fylde op på aktiesparekontoen. Vær dog opmærksom på at du kan blive begrænset i dit totale indskud hvis du investerer de 10k nu inden årsskiftet og aktierne stiger.
Eksempel:
Du må indskyde 102.300 kr. i 2021. Hvis du investerer 10k nu og de stiger til 20k inden 31.12.2021 må du næste år indskyde 102.300 kr. - 20.000 kr. = 82.300 kr. yderligere. Hvad der sker i det indeværende år er ligegyldigt i forhold til hvor meget du må skyde ind.
Jeg ville personligt skyde 10.000 kr. ind på kontoen nu her inden årsskiftet. Afvente investering af pengene til 2022 og derefter fylde op til maksimum i 2022 inkl. eventuelt indeksering af beløbet.
Det indebærer selvfølgelig at du regner med at kunne fylde kontoen helt på til maks på et år ellers er ovenstående ligegyldigt og det er bare at komme i gang.
Skattemæssigt er du i et bedre miljø på aktiesparekontoen og vil allerede der have et marafkast i forhod til månedsopsparingen. Eneste men er at du skal købe fonde eller enkelt aktier så ikke noget med aktier/obligationer.
En særlig fordel ved aktiesparekontoen er også at afkast ikke bliver modregnet i offentlige ydelser som reglerne er nu. Du kan derfor med fordel lade pengene arbejde helt ind til pensionsalderen og samtidig få fuld folkepension som dermed kun er afhængig af dine øvrige pensioner og reglerne til den tid. -- #1
Tak for dit input.
Det trækker også meget, nu jeg lige har de 10k at kunne smide efter aktiesparekontoen, når Nordnet åbner for den i næste uge. Så kan jeg altid købe lidt løbende, når der er noget ekstra, i mens jeg stadigvæk fast kører 1.300,- ind på månedsopsparingen hver md fremover.
Jeg er bare i tvivl om, hvor meget potentiale Danske Bank og Vestas aktier har for 5k hver, i forhold til at smide de 10k på månedsopsparingen
Men det handler vel bare om at få pengene smidt i det ene eller andet. Når det ikke er sindssygt store beløb, så er det bare med at få dem placeret nogenlunde, tænker jeg. :)
#2
Tak for dit input. Jeg var ikke klar over de ting, du nævner der, men det bliver slet ikke aktuelt. Jeg kommer med sikkerhed til at fylde 1.300,- pr. md. på min månedsopsparingen, som jeg har haft kørende 6 mdr nu, så den er kørt i gang, men jeg kommer aldrig i nærheden af grænsen på aktiesparekontoen. Det tror jeg ikke på, selvom jeg har 11 år ar arbejde med, når jeg nu fokuserer på det faste indskud på månedsopsparingen hver md, der skal prioriteres.
Aktiesparekontoen vil - ud over de 10k - indskud i næste uge, nok kun blive fyldt lidt hist og pist for nogle tusinde kroner løbende over et år, når der er lidt ekstra hist og pist. Men er det stadigvæk incitament nok til, at jeg skal kaste de 10k ind på aktiesparekontoen, så jeg har begge dele at arbejde med fremover? -- Sidst redigeret 18-11-2021 21:09 Fordele de 10k på disse aktier?
Eller to af dem blot, og hvilke?
Danske Bank
Vestas
Tryg
Lundbeck
Jeg vil virkelig gerne høre nogle tanker om disse aktier fra folk, der virkelig er inde i det her. Google er jo ikke ligefrem svaret på det
hele, men jeg kan fornemme, at det er mulige gode aktier for fremtiden. -- Nu er det ikke for at lyde som en dyster person. Men værd forsigtig med at investere for tiden. Specielt i aktier.
Min begrundelse er at alt den uro der er på de finansielle markeder, nemt kan skabe en ny finanskrise og sende aktier ned ad.
Jeg kan ikke sige hvad du skal investere i, men hold dig fra kinesiske aktier. Kinas økonomi er temmelig usikker for tiden. Det er nu fare over alt, men Kina er jeg specielt opmærksom på. Der er f.eks. Evergrande som kan blive Kinas Lehman øjeblik.
Det kunne være en god ide at se på aktier som burde være stærke selv under større Kriser. Vi kan være på vej ind i en ud over corona. Invester heller ikke flere penge end du kan tåle at miste helt. -- 5600X/5950X - ASUS B550-I/DARK HERO X570 - G.SKILl 32 GB 3600 MHz CL14 - GTX 1650/1660 SUPER - SAMSUNG 980 PRO 1 TB/2 TB - WD RED/GOLD 4 TB/14 TB --
Sidst redigeret 18-11-2021 21:41 #5
Jeg suger alt til mig, så du må gerne være "dyster" :)
Jeg vil slet ikke ud i udenlandske aktier på den aktiesparekonto, hvis jeg vælger den. Jeg holder mig til de danske. Jeg har brugt nogle timer på forskellige investor sider og forums i dag, men det er jo en jungle og så nyt for mig, der intet ved dybere om det, men jeg er dog kommet frem til de 2-4 danske aktier, jeg nævnte i indlægget før dig. Egentlig tænkte jeg 5k på Danske Bank og 5k på Vestas, men nu tror jeg faktisk, at jeg er nået frem til at gøre følgende på aktiesparekontoen hos Nordnet, når de åbner d. 23:
De 10.000,- fordeles på følgende 4 danske aktier:
Danske Bank til 114,-: 3.184,- = 28 Aktier
Vestas til 233,-: 2.796,- = 12 Aktier
Lundbeck til 174,-: 2.088,- = 12 Aktier
Tryg til 161,-: 1.932,- = 12 Aktier
Totalt beløb investeret på 4 aktier: 10.000,-
Er det helt væk, eller har denne fordeling en mulighed for at blive til noget over de næste 11 år, hvis jeg løbende køber for et par tusinde kr på her aktie i løbet af her år også, ved siden af min månedsopsparing.? -- Sidst redigeret 18-11-2021 21:47 Afkast af indskudt beløb på aktiesparekontoen tæller ikke med i de 102.000,-
Så hvis du indsætter 10.000 og de et år efter er 20.000 værd må du stadig gerne indsætte de sidste 82.000kr.
Det der er specielt ved aktiesparekontoen er 2 ting. De "kun" 17% i SKAT og at den er lagerbeskattet både på ETF'er men også almindelige aktier.
Så hvis du fx. har 10.000 i Vestas aktier og de stiger til 20.000 et år. Så skal der ved årets udgang betales 17% i skat af de 10.000kr de er steget med. Altså 1700kr. Hvis det var på et normalt depot skal du først betale skat når de realiseres. Dette i modsætning til de fleste ETF'er som normalt er lagerbeskattet.
Så aktiesparekontoen er i min optik oplagt til ETF'er som alligevel er lagerbeskattet og så spare du så 10% om året i skat. Du kan så ikke bruge månedsopsparing, men må lave en fast overførsel til dit depot på Nordnet og så sende dem derfra over på aktiesparekontoen og evt. handle hver ½ år eller lignende.
-- Core i5 750 @ 3.2 GHz | Noctua H-U12P | GA-P55A-UD4 | ASUS GTX1060 6GB | 8 GB XMS3 1600 Hz| Intel X25-M 80 GB SSD|
En lille note er også at det danske aktiemarked udgør ca. 1% af det globale aktiemarked. Så at du har 100% af dine aktier i danske aktier er en meget stor risiko (google home bias) og ikke noget jeg vil anbefale.
Med en ETF får du meget større spredning på lande og sektorer. Du kunne evt kigge på den der hedder XACT OMXC25 https://www.nordnet.dk[...] hvis du vil holde dig til C25 firmaer.
Ellers kunne en MSCI World være oplagt eller måske en S&P500. -- Core i5 750 @ 3.2 GHz | Noctua H-U12P | GA-P55A-UD4 | ASUS GTX1060 6GB | 8 GB XMS3 1600 Hz| Intel X25-M 80 GB SSD|
Jeg synes helt sikkert stadig der er fordel i at investere på aktiesparekontoen. Du betaler derved kun 17% i skat af dit afkast uanset størrelsen. Hvis du gør det for frie midler i et almindeligt depot som fx månedsopsparingen er skatten ca. 27-42% afhængig af dine skatteforhold.
Overvej eventuelt en fond fx danske aktier eller globale aktier.
Sparindex globale aktier eller Nordea Invest global enhanced er i min optik gode bud på investeringsforeninger med stor global spredning og relativt lave omkostninger.
Om der kommer et fald om kort eller lang tid på tiden vise. Jeg er selv i en position hvor jeg sørger for at holde et relativt stort kontantbeløb klar til at købe op når markedet falder.
Over en periode på 11 år ville jeg ikke være ret nervøs for en korrektion i 2022 da det er værdien i 2030+ der er interessant.
Pas på med at lytte for meget til dommedagsprofetier. De sidste 10 år er der forskellige eksperter der alle har råbt at NU KOMMER KRISTEN. Men intet er sket endnu af betydning. Sidste finanskrise kom man som investor ret hurtigt over. Husk at du I netop dit tilfælde køber løbende op og hvis markedet falder til januar 2022 vil alle dine fremtidige køb således være med "rabat". Det var noget andet hvis du stod med en engangssum her og nu og ville investere hele møjet.
#7 jeg er ret så sikker på at du tager fejl. Det er værdien ultimo der altid tæller.
" Hvor mange penge kan jeg sætte ind på kontoen?
Du kan pt. indskyde op til 102.300 kr., som du kan handle værdipapirer for. Hvis du fx starter med at indskyde 40.000 kr. og dine
investeringer stiger i værdi, har du fortsat mulighed for at indskyde
62.300 kr. i samme kalenderår.
Ved årets afslutning måles den samlede værdi af konto og depot, og denne værdi afgør, hvor meget der kan indskydes på kontoen i det
følgende kalenderår. Du må derudover indbetale beløb til dækning af
skattebetalingen i det år, skatten skal betales." -- Sidst redigeret 18-11-2021 22:04 #7
Jeg forstår ikke lige det sidste. Må jeg ikke bruge min månedsopsparing med samme 1.300kr indskudt hver md, hvis jeg også har en aktiesparekonto hos Nordnet - må jeg ikke have begge dele? Jeg er lidt spændt på, når der åbnes for det, om man skal overføre til samme konto hos nordnet, og derfra videreformidle pengene ud. Men jeg skal jo ikke sende noget ud til Aktiesparekontoen hver md. Det er kun en enkeltydelse, og så i ny og næ i løbet af et år, hvis der er lidt ekstra råd til det.
Jeg begynder mig ikke om de grænser op til 100k, for det nærmer jeg mig ikke i lang, lang tid. Så det handler mest om, hvordan jeg bedst får smidt de 10k i noget.
Når du siger ETFer, er det så ikke det, der er i min Månedsopsparing?
Beklager, at jeg er virkelig noob. Derfor er jeg også så glad for Månedsopsparingen ;) Der er det bare at tjekke en gang om ugen, hvordan det går, og så smile over det, når det går godt, og glæde sig over, at det er over mange, mange år, og pengene bare skal rulle sig større via renters rente. -- Aktiesparekonto er lagerbeskattet. Det betyder at du hvert år skal betale skat af dit afkast. ( Altså hvis du har et overskud! Hvis du investerer for frie midler i et aktiedepot skal du først betale skat når du realiserer en gevinst.
I virkeligheden er de begge to fine. Og det er måske heller ikke dumt at vælge begge to. Så har du to forskellige skattemiljøer. Pas på med at realisere gevinster på dit almindelige aktiedepot, det kan måske være dumt rent skatteteknisk. Så er det måske bedre bare at købe og holde dem i laaang tid . På aktiesparekontoen gør det ingen forskel. Her betaler du blot skat af dit afkast en gang om året. ( i starten af året, når det er opgjort)
Du kan også kigge på aldersopsparing. Det gode ved en aldersopsparing og en aktiesparekonto er også at det er super enkelt. Det hele foregår automatisk. Din mægler beregner skat og trækker selv pengene fra dit depot. -- A clean house is a sign of a broken computer Har i forvejen et aktiedepot hos nordnet og vil gerne lave en aktiesparekonto hos nordnet når det kommer
Men er det en god eller dårlig ide at fylde den op med udbytteaktier? -- Her kan I se, hvordan mine 1.300,- hver md. på månedsopsparingen placeres automatisk, hvis det giver et bedre indblik i, hvad jeg gør med de 10k nu og her i næste uge, som jeg også vil investere:
https://imgur.com[...]
-- Ingen problem.
Du har i dag et helt normalt aktiedepot hos nordnet med frie midler (altså penge der kommer fra din løn). Her kan du bruge månedsopsparings løsningen og overføre 1000+ kr og fordele disse i aktier eller ETF'er (som tracker et eller andet. Fx. C25 indexet)
Når aktiesparekontoen kommer får du et ekstra depot som du dog ikke kan overføre til via en månedsopsparing (eller sætte automatisk handel af aktier op på) eller direkte med en bankoverførsel.
Du skal altså ind og manuelt overføre fra din bank til dit almindelige depot (Det som du bruge i dag til din månedsopsparing). Når der så står 10.000kr der kan du overføre dem fra det depot til dit aktiesparekonto depot. Når pengene er der kan du handle de aktier eller ETF'er du gerne vil. -- Core i5 750 @ 3.2 GHz | Noctua H-U12P | GA-P55A-UD4 | ASUS GTX1060 6GB | 8 GB XMS3 1600 Hz| Intel X25-M 80 GB SSD|
#14
Okay, det forstår jeg sagtens så. Så udover de 10k sørger jeg for at overføre i næste uge d. 23, når de åbner for aktiesparekontoen, og så smider jeg dem derover, og køber de aktier, som jeg vil.
Er det så korrekt forstået, at det jeg har sat op med månedsopsparingen med 1.300,- pr. md. automatisk, stadigvæk bare kører fra samme depot over på månedsopsparingen hver d. 1, som jeg har sat det til, og så smider systemet stadigvæk de 1.300,- rundt i det valgte fonde. Dette vil ikke spoleres af de 10k der overføres lige inden d. 1 og flyttes til en aktiesparekonto, som lanceres d. 23 i næste uge.?
Det virker noget forvirrende med samme konto til overførelser, når pengene skal spredes ud til forskellige kontoer nu :) -- Sidst redigeret 18-11-2021 22:14 #15
Jeg tænker at blot kører videre med månedsopsparingen som du hidtil har gjort. Der overføres til det kontonummer der hører til depotet. Så overfører du derefter beløbet fra din nuværende bank på 10.000 kr. til din nye konto (aktiesparekontoen). Når du handler via den vil aktierne automatisk på i et særskilt depot som er adskilt fra månedsopsparingen
Du får
Månedsopsparingskonto
Månedsopsparingdepot
Aktiesparekonto
Aktiesparekontodepot -- #16
Ah okay, så det forbliver delt op. Der er altså hver sit depot med kontonr, til månedsopsparingen og aktiesparekontoen?
Jeg troede, der bare var et depot til at forlede pengene ud på begge konto nemlig.
Tusind tak for alle jeres svar og gode forklaringer til en noob - det er yderst værdsat!
-- Det er ikke korrekt hvad #16 skriver, men som jeg beskrev i #14
Her er copy paste fra Nordnet FAQ
Ind- og udbetaling til aktiesparekontoen foregår via dit normale Aktiedepot. Du skal derfor foretage en intern overførsel mellem de to kontotyper.
Hvis pengene, du ønsker at indbetale på din aktiesparekonto, er placeret hos en anden bank, skal du først indbetale pengene til dit normale aktiedepot hos Nordnet for så at overføre dem internt til din aktiesparekonto.
Kilde: https://www.nordnet.dk[...]
Du får
Månedsopsparingskonto
Månedsopsparingdepot
Aktiesparekontodepot
-- Core i5 750 @ 3.2 GHz | Noctua H-U12P | GA-P55A-UD4 | ASUS GTX1060 6GB | 8 GB XMS3 1600 Hz| Intel X25-M 80 GB SSD|
--
Sidst redigeret 18-11-2021 22:27 Du skal ikke køber aktier for 2.500kr det er alt for lidt med kurtage osv.
Hvis du har tænkt dig at købe hver måned så smid det hele i en aktie i stedet for at købe så små af hver. Derudover ville jeg nok fravælge Vestas og måske også Lundbeck.
Du kan også overveje an index fond. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #18
Det er forvirrende nu.
Jeg har jo en månedsopsparing, så hvorfor kaldes den depotkonto dertil: aktiedepot? Det står i det, du citerer.
Jeg tror bare jeg lader være at lade mig forvirre af det. Jeg har styr på, hvordan jeg flytter pengene til nordnet fra min danske konto, og så må det vel være til at fatte, hvordan man fordeler dem ud på aktiesparekontoen under de aktier, man vil købe, i mens de 1.300,- stadigvæk automatisk selv flyttes fra depotet ud til månedsopsparingen.
Jeg tror, at jeg roder rundt i forståelsen af "depot". Aktier, depoter, fonde, ETF osv osv *gg*
Jeg lærer det nok en dag. Nu må jeg lige sætte mig ind i noget nyt med den aktiesparekonto - jeg havde trods alt en hos Saxo nogle mdr i sin tid, men opgav dette, da jeg ikke havde nok at købe for. Det var da til at forstå, så mon ikke, jeg kan agere rundt i det hos Nordnet også, hvis ikke de roder tingene for meget sammen.
Jeg smider sku de 10k i de 4 aktier d. 23, og så ser vi, hvad fremtiden bringer.
Tusind tak for alle jeres inputs - det var pænt af jer at deltage og vejlede mig lidt, trods det ikke er alt, der lige suser helt igennem i første hug ;)
-- Jep jeg må erkende at jeg tog fejl i forhold til overførsel til aktiesparekontoen.
Selve opsætningen med disse konti er dog stadig korrekt
Månedsopsparingskonto
Månedsopsparingsdepot
Aktiesparekonto
Aktiesparedepot
Når du har overført pengene til din Månedsopsparingskonto kan du derefter flytte dem til aktiesparekontoen. Når de står på aktiesparekontoen kan du købe til aktiesparedepotet -- Sidst redigeret 18-11-2021 22:47 #19
Kurtagen er vist lav lige i starten, og jeg har ikke tænkt mig at købe aktier hver md. Det er månedsopsparingen, jeg smider 1.300,- i hver md. fast.
Aktiesparekontoen tænkte jeg at skyde de 10k i først, og så løbende købe lidt aktier og tilføje i porteføljen i ny og næ. Men det er måske ikke det værd? Ville du smide 5k i Danske Bank og 5k i tryg i stedet for? Og så bygge mere og mere på dem løbende, når der er overskud til det? -- #19
De 1.300,- der hver md ryger på månedsopsparingen, de ryger jo i 6 forskellige indexfonde, så det er jeg i penge med:
https://imgur.com[...]
Det er aktier, jeg overvejer at købe, som dem jeg har nævnt her i tråden, da jeg har 10k at kunne bruge i næste uge, når Nordnet åbner for aktiesparekontoen d. 23. :) -- Sidst redigeret 18-11-2021 22:50 #23 Husk minimumskurtagen. Hvis du fordeler de 10.000 på 4 forskellige aktier, så skal du betale 4 x 29 kroner i kurtage, altså 119 kroner. -- 0% Woke --
Sidst redigeret 19-11-2021 00:12 #25
Nordnet annoncerer med en flad 10er i kurtage indtil d.23 Juni 2022, så det er noget billigere i starten ?? -- #25 OK, så går det nok. Men husk, at at de også skal sælge på et tidspunkt, og der skal du betale fuld kurtage. I dit sted ville jeg stoppe månedsopsparingen og sætte alt ind på aktiesparekonto, indtil den er fyldt op, og jeg ville købe brede internationale fonde frem for enkeltaktier. -- 0% Woke Husk også lige at hvis du køber ind på aktiesparekontoen og det stiger en del indtil 31/12 så skal du enten have penge op af lommen eller sælge nogle aktier for at betale skatten. Jeg ved godt at det nok ikke er et kæmpe beløb, men værd at have med i overvejelserne og evt vente til efter d. 31/12 hvis økonomien er stram :) -- Et så lille beløb ville jeg ikke dele i 4. Så hellere sætte dem i et indeks, f.eks. S&P-500, Nasdaq-100, OMXC25, eller hvad man nu tror på. Risikoen for at man rammer forkert med kun 4 aktier er for stor, med mindre man har lavet et godt stykke research-arbejde før man har valgt netop de 4 aktier. Hvis man bare vil vælge nogle store virksomheder, for at "sikre sig", så er det mere fornuftigt at købe sig ind i hele (f.eks. OMXC25) indekset, hvor man får risikoen spredt.
En anden ting med små beløb er, at det hurtigt kan blive et rod at sidde og fedte med udbetaling af udbytte og geninvestering. Der er en akkumulerende indeksfont noget nemmere at gå til.
Angående markedet, så er der en reel risiko for, at vi skal have en god korrektion eller afmatning i markedet efter vanvittige stigninger de seneste år. HVIS man vil gå ind i aktiemarkedet nu, så kan det være fornuftigt nok, men man skal ikke stikke halen mellem benene og sælge ud, såsnart man har tabt lidt penge. Hvis man går ind nu, så vil jeg sige, at man skal købe og holde mindst nogle år, og overleve en eventuel korrektion.
De markeder jeg er mest i pt er indekser (spredning), råvarer, finans, udvalgte tech-aktier, og jeg er på vej over i value- og udbytte-aktier. Tech er fint på sigt, men det er for oppustet pt.
#23 Fint med spredning, men der er væsentlig overlap.
Eksempelvis hvis du tror Danmark kommer til at performe bedre end EU, hvorfor så investere i EU? Hvis du tror Danmark performer værre end EU, hvorfor så Danmark? Hvis du mener Danmark performer på samme niveau som EU, hvorfor så købe både EU og Danmark?
Det samme argument med EU+USA+Emerging og så Global samtidig. De samme aktier/markeder som indgår i EU+USA+Emerging indgår i Global, så hvornår skulle man have fordel af EU+USA+EM og samtidig Global? Det er kun hvis de lande, som ikke er med i EU+USA+EM performer ringere end EU+USA+EM... men hvorfor så overhovedet gå ind i Global?
"Teknologi" er primært amerikanske tech-aktier (fordi de fyder så meget). De er så igen med i både Global, USA og Teknologi...
Der er for meget overlap, så det er ikke reel spredning, men bare flere forskellige fonte.
Undersøg markedet, og vælg, hvad du vil investere i, og hvad du IKKE vil investere i. Ellers bare køb enkeltmarkeder (f.eks. USA og Danmark). -- Proud survivor of the Copenhagen earthquake 2008-12-16 --
Sidst redigeret 19-11-2021 09:42 Nu har jeg ikke læst alle tidligere svar, der var lige lidt for meget :-P
Så ved ikke om det allerede er nævnt
Men det du skal tænke på er at aktiesparekontoen (ASK) er lagerbeskattet. Dvs at du skal betale skat hvert år af værdistigningen. Det skal du ikke på dit depot ved Nordnet. Så selv om der er en lavere skat, så vil det lidt blive "spist" af at du mister noget renters rente effekt.
Og du skal indbetale skattebeløbet hvert år, ellers sælger de i sidste konsekvens ud af dine aktier for at betale beløbet.
Yderligere, hvis du selv vælger aktier, så skal du nok sættte dig mere ind i de aktier du vælger, og måske også rebalancere engang i mellem. Det skal du heller ikke med månedsopsparingen.
Så det skal man også lige overveje.
Men se denne video af Økonomichefen. Han forklarer det meget godt:
https://www.youtube.com[...] -- #29 uanset hvordan man vender og drejer det, så vil det det, i næsten alle tilfælde, være en økonomisk fordel at spare de 10% i skat af ens løbende afkast. Samtidig er det en væsentlig nemmere metode for trådstarter som ikke skal bøvle med progressionsgrænser for aktieindkomst den dag han vil sælge ud.
Folk overtænker ofte investeringer og ender med nogle meget komplekse optimeringsmetoder rent skattemæssigt.
Keep it simple og vælg aktiesparekontoen med lavest beskatning og nyd at du kan køre på autopilot samtidig uden at skulle bekymre dig om at ryge i den høje skattesats på afkastet 42% i et almindeligt depot. -- Sidst redigeret 19-11-2021 12:12 Tusind tak drenge, for alle de gode fyldestgørendes svar.
Det har ikke gjort meget mere for mig, end jeg er blevet endnu mere forvirret.
10.000,- er nemlig ikke ret meget, så det er måske dumt, at fordele dem på små 4 forskellige aktier på den aktiesparekonto. Jeg bryder mig heller ikke om, at der skal tages SKAT ved afkast hvert år, selvom jeg ikke hæver eller flytter noget overskud.
Så jeg tror, at jeg går med det sikre valg, og bare tilfører de 10.000,- ekstra til min normale månedsopsparing, hvor der eri forvejen ryger 1.300,- ind hver md.
Det er med denne fordeling i øvrigt: https://imgur.com[...]
Dækker det ikke rimeligt bredt i 6 forskellige "fonde"? Jeg har meget svært ved at fatte forskellen på aktier, fonde, ETF osv. Der er så mange begreber, så det forvirrer mere, end det gavner.
Jeg vil blot plante 10% af min indkomst hver md i noget, der statistiske har bedst chance for at akkumulere over de næste 11 år, og der ser det fornuftigt ud med Månedsopsparingen.
Det er måske også bedst at undgå den aktiesparekonto, for jeg ville sidde klistret til skærmen flere gange dagligt, og panikke, når der sker udsving - dette gør jeg slet ikke på månedsopsparingen, da jeg føler den er mere "safe".
Tak igen for jeres tid og svar i tråden - det er meget værdsat! -- En aktie kender du
En fond/investeringforening er en samling af aktier pakket samme i et produkt
ETF (exchange traded fund) er en samling af aktier pakket sammen i et produkt. Blot en international betegnelse. De er ofte en smule billigere
En ETF er altid lagerbeskattet ligesom aktiesparekontoen er det. Derfor vælger mange at købe ETFere i aktiesparekontoen da de passer godt der til og samtidig udnytter de et lavere skattemiljø samt lavere løbende omkostning i ETF'en sammenlignet med mange investeringsforeninger. -- #30 jeg er helt med på at man kan gøre det meget mere komplekst end det behøver at være, men forklare mig lige hvordan det bliver nemmere end månedsosparingen, som han endda har i forvejen? -- #33 mit svar var rettet mod at du kan skatteoptimere realisationsbeskattede investeringer så de bliver tilnærmelsesvis ligeså lavt beskattet som aktiesparekontoen. Selve metoden med månedsopsparing er fint nok, men fx er en faldgruppe at han nu investerer over 11 år med 1500 kr. i måneden.
Ved et estimeret afkast på gennemsnit 6% vil hans depot have en værdi på 300.000 kr. i 2032. Hvis han til den tid sælger hele depotet for at bruge pengene på fx en bil eller en anden drøm så ryger en del af hans afkast i den høje beskatning. Derved skal han huske at sælge noget af investeringen inden årsskiftet i 2031 og resten i 2032 for at opnå beskatning på kun 27%.
En anden faldgruppe i samme scenarie er at han sælger det hele og bruger alle 300.000 kr. men glemmer at sætte penge til side til betaling af skat. Han i så fald vil få et stort skattesmæk året efter. I en økonomi med 1500 kr. i overskud hver måned kan det måske godt ramme lidt unødvendigt hårdt.
Har set en ældre herre som ved overgang til folkepension realiserede hele sit depot og blev ramt af skat 42% + modregning i folkepensionstillægget. Det spiste en stor del af hans gevinst. -- Sidst redigeret 19-11-2021 14:19 #31
"Det er måske også bedst at undgå den aktiesparekonto, for jeg ville sidde klistret til skærmen flere gange dagligt, og panikke, når der sker udsving - dette gør jeg slet ikke på månedsopsparingen, da jeg føler den er mere "safe"."
Hvis du bare investerer i en global indexfond eller lign, er der ikke noget forskel på månedsopsparing og aktiesparekonto (bortset fra beskatning og regler for hvor meget der kan indsættes)
-- Spændende læsning, jeg er selv igang med at læse op på aktier ifbm. opstart som selvstændig, hvor jeg i den forbindelse skal rykke min pension (ca 1 million kr) og har også kigget meget på Nordnets pension del, da man selv kan få lov at investere dem der samt spare en masse kontra en alm pensionsopsparing.
Er der nogen der har sin pension i aktier de selv har investeret, som vil dele ud af erfaring og evt. spændende aktier :)
Jeg har ca. 30 år tilbage på arbejdsmarkedet.
Pft -- #36 Kig på Daniels pengetips på Youtube, han har lavet videoer om hans egen pensionsopsparing. Og en masse andet aktierelateret... -- jeg har ikke laest hele traaden men her kommer mit input
aktisparekonto er en kampegodt sted at starter i dk pga skattereglerne er fordesl agtige. men ogsaa derfor der er en begraensing. saa gaa fint igang med den
hvis du invester i mindre end 100 firmar saa er det aktie gambling. det kan gaa godt og det kan gaa skidt. hvis du vil have en stabil vaekst saa bur du sprede dig over fler ehundrede hvis ikke fler tusinde firmaer. du boer ogsaa sprede dig geografisk
hvodan du ger det nemmest er ved at kigge in paa inde fonde. dvs en fond der koeber aktier i forhold til derers vaerddi spredning paa et given index
for mig der boer i usa er et typisk valg SP500 som er de ca 500 stoerste aktie firmaer i US. dermed hvis et fierma pludselig styrtdykker traekker det ikke hele din vaekst sted
typisk anbefale jag at sprede dine investring over 3-4 index fonde
national
international
obligationer
(nyemarkeder)
hvis du vil starte ud aggrasive vil en portfolie med 80-90% i aktier og resten i obligation vare en god start men enten skal du juster dem hvert aar eller finde et index der goer det for dig
Hvis du ikke juster din aktie/obligation forhold til konsevent at vare den samme procent saa skip
obligationer og valg 2-3 store aktie index or gaa med dette
-- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury Jeg udbygger her hvorfor 10-20% obligation
hvis du lave et portfolie med en lille smule obligation som er typisk ret stabilie i frohld til aktie OG at du holder denne procent ved justering 1-2 gange om aaret saa sker der en naturlig matematiks optimering.
Eksemp0elt med 90/10% fordeling
Hvis du fra ar 0 til aar 1 stiger alle dine aktier med 100%og vi antager dine obligation er det samme. saa har du nu "kun" 5.26% i obligation nu forid dele der e aktie er steget sa meget. du juster det tilbage til 10% ved at saelge ud af dine aktie index og koeber in i dit obligation index
resultas du solgte aktie efter de havde steget
hvis du far aar 0 til aar 1 akke dine aktier er halvere i vaerdi og igen vi antage obligationer er samme vaerdi, saa er dine obligation nu 18.18%.
Du saelger nu ud af dine obligationer o koebe in i aktie saa du igen er tilbage paa 90/10 spredning
resulta du koebte ind after aktier er faldet
Det betyder at den naturlig fald op/ned benyttes helt naturligs til at skaber mere vaekst ved bare at lade dem liggende og voke uden rekalibrering. og det sker uden at du skal antae hvornda du skal saelge og hvornda du skal koebe
hvis du ikke gider dette aarlig saa spring obligationer over hvis du er ung og gaa direkte til blot 100% aktie men spred de nu over et stort markedet fremfara en haandfuld lotto billeter"
-- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury mht til bank
jeg ved at du ser ud til at kigge paa nordnet.
da jeg checkede mht til at faa min datters boernosparing lagt i aktie investering for hende saa kom saxo bank ud som den billigeste mht til... fuck "fees" jeg kan ikke huske hvad det kaldet paa dansk.
saa jeg ville lioge checked ud hvor der billigst at have sin aktiesparekonto -- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury #31
laeste lige her
det ser fint ud du har spred dig rimeligt godt.
jeg har ikke laest de decided indexfond men ud fra dres navne ser det ud som om du har spredett dig geografisk ogsaa
siden du kan lave princet fordeling lige der. saa vil jeg anbefale lgie at kigga paa at smide 10% i et obligation index fond hvis du har muligheden. (se ovenfor hvorfor)
Dine omkostninger set dog ret hoeje ud typisk vil jeg ikke bruge fond der har over 0.2% omkostning, medminde der er target date funds (autoamti pesnion opteriing at aktie/obligations forhold over tid)
ud over mine target date fund saa bruger jeg faktisk kun helt gratis index fonde. men jeg tror ikke du har mulighed for dette i dk.
Kig dog paa noget som maaske har billiger drift omkostninger
personaligt (saa ikke et specific faktum blot en mening) saa vill jeg droppe teknolgoi funden ude lukkende basret paa prisen. nye markdde er ogsaa lidt pebre men kan vare fint at have med for geografi sikring.
Mit counter
Denmark A 20
Global ESG 20
USA ESG 25
Nye markeder ESG 10
Europa ESG 25[table]
[/table]Jeg har smidt den dyre fond vaek. skruet ned for den naest dyreste
smide lidt mere i dk pga den er den billigste og oppe lidt mere globlat og isaer paa usa og europa
tag det eller smidt det vaek. det er blot en personlig ide der er intet i vejen for at din opsaetning er bedre over tid rent aktie stignings maessigt. det er blot omkring index omkostningerne -- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury #28
Du kan fint invester i baade EU or DK paa samme fond. det betyde blot du tror paa at danmark vil klare det godt men bibeholder EU som en sikkerhed
overlapnig mellem fonder er ikke en galt ting. kun hvis der er 100% overlap, men det er ikke tilfaeldet her
at vaelge DK i dette sammenhaeng betyder ogsaa at en del af hans investering er med en laver diftomkostning saa selv om EU og DK stiger ens. saa har han mere gavn af sine DK index fond da han skal betale mindre af vaeksten
-- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury #30 helt enig
Aktie spare konto og et par billige index fond med god spredning og saa bare leg det er en osparing konto
-- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury #31
Det er måske også bedst at undgå den aktiesparekonto, for jeg ville
sidde klistret til skærmen flere gange dagligt, og panikke, når der sker
udsving
Udsving rammer dine investering lige meget hvad. den enste maad at undgaa detter er spredning.
men det har intet med aktiesparekonto at goere.
akteisparekonto har kun en affekt for din beskatning
hvis du invester i det samme er vil udsving ramme dig ens
-- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury Øh der trækkes vel kun SKAT én gang per års afkast?
Ellers har de jo nuppet det hele indenfor få år hvis man ikke har opsving med aktierne ;) -- Sidst redigeret 19-11-2021 19:44 Tak for dine inputs Sven Bent!
Det er nemmere at sælge aktier på en aktiesparekonto, hvis jeg panikker der af en grund, end det er med månedsopsparingen. Der går 3-4 dage før jeg sælger, til de er på kontoen og afviklet, da det tager lidt tid, og det er fornuftigt for mig, der godt kan være lidt impulsiv.
Jeg vælger derfor bare at smide de 10k i den månedsopsparing, som jeg allerede har kørende. Desto mindre, jeg skal spekulere i, desto bedre.
Men som sagt: Tak til jer alle for jeres inputs. Lidt klogere blev jeg da, og fik lagt mig mere fast på, at jeg skal nøjes med lidt ad gangen, og ikke investere i for meget forskelligt, og da slet ikke aktier, jeg intet ved om. De fonde, der skydes i på månedsopsparingen er trods alt fastlagt og forslået af nogle "robotter" eller folk på Nordnet, der har lidt viden om tingene, så det tør jeg godt at fortsætte med :) -- #45
Jeg er ikke helt sikker paa hvad du taler om.
Jo der traekkes skat en gang om aaret. jeg kan ikke se at noget andet er blevet sagt
#46 point taken
Jeg glemmer tit menneskeligt faktor da jeg selve er staerk matematik man.
men det er et vigtige punkt at tage med. Saa tag fint en maanedesopsparing hvis det foelgede din personlighed bedre.
side bemaerkning saa er personlighed ogsaa en vigtig del ved gaeldsafbetaling. matematis kset er det bedste at betale den konto der forrentes mest. men mange gange kan det goere det nemmere for en person er blive ved med at afbeatel gaeld ved at afvikle de smaa poster foerst saa der komm et per hurtige sejre der kan boost selvtilliden til at faerdiggoere det
for mig goer 10% i merskatning om aaret bare ondt paa mig :D
Alt held og lykke med opsparingen.
-- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury #47
Tak skal du have!
Jeg har også haft en matematisk tilgang til afvikling af gæld. Jeg er netop denne md blevet gældfri, efter 5-6 års kamp med ændring af negative økonomiske handlemønstre, efter et langt liv med tågen rundt i gæld på alle leder og kanter. Så det er derfor, at jeg nu stolt kan begynde at finde andre steder at bruge det nu større rådighedsbeløb, og det er fantastisk. så der er lidt til nogle goder og fornøjelser senere i livet :)
Derfor er det også lidt overvældende for mig, hvor jeg skal placere pengene, og hvad det er bedst, men heldigvis er der mange af de her "færdiglavet" løsninger, der "lover" et nogenlunde afkast over tid, medmindre alt braser fuldstændigt sammen.
Men jeg vil da begynde at følge lidt mere med i det, som Nordnet udsender af nyhedsbreve og informationer. Ham Lars Tvede, virker også ret interessant at følge, må jeg erkende, efter blot at have set et par enkelte Youtube videoer med ham. Det er noget svært og dybt stof, men man skal vel bare hænge i over tid, og så falder brikkerne vel bedre og bedre på plads, som tiden går, og så kan man begynde at tage andre chancer med sine penge :) -- Sidst redigeret 19-11-2021 22:13 #48
Lars Tvede var engang en spændende mand at følge. Godt at høre, at du har ændret dit liv til det bedre og kommet ud af gæld. Det er et helt andet liv på den anden side (been there...)
Personligt fylder jeg altid aktiesparekonto op først (200k ca, da jeg er gift). Derefter månedsopsparing + enkelte aktier (jeg virkelig tror på), dernæst crypto + fast ejendomme.
-- Håber ikke du tager det ilde op, for jeg mener det ikke negativ. Jeg kan huske du tidligere har skrevet du var på kontanthjælp. Så vidt jeg kan huske/læse mig til, kan du jo træffe at blive straffet i den anden ende? Det er ikke ment som noget negativt. Mvh -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #50
Så er der noget, du har fået galt i halsen - jeg er ikke på kontanthjælp.
Jeg er på førtidspension, og det er noget helt andet. Jeg må gerne spare op og have lidt på kistebunden. Du kan evt. selv lige google lidt op på reglerne, og hvad det betyder, at være på førtidspension.
Jeg har styr på, at jeg ikke foretager mig noget, jeg ikke må i forhold til at være på førtidspension - ja, faktisk, så har jeg det ret stramt med mine mange ligesindet, der alligevel godt kan arbejde og tjene de max 60.000,- om året, som mange af dem gør. Det forarger mig ekstremt meget. Jeg kører alt efter bogen på den front, og kontakter udbetaling Danmark, hvis jeg er det mindste i tvivl. Men jeg ser ingen problem i, at jeg endelig kan begynde at spare lidt af mine penge op, i stedet for at betale størstedelen til gammel gæld. Jeg har kæmpet og reddet mig selv ud af min gæld - jeg har INTET fået eftergivet eller gældssanering, som mange andre i min situation har fået det, netop fordi min stolthed ikke byder mig, at jeg skal "tigge" mere, end jeg allerede "har gjort", via den førtidspension, som jeg er endt på. Den er fair og berettiget, men jeg kommer aldrig til helt at acceptere det inderst inde, da jeg havde en masse drømme og håb for mit liv. Men sådan gik det ikke, og nu får jeg det bedste ud af det, som jeg kan, med de midler og egenskaber/evner, som jeg stadigvæk besidder. Det er f.eks at rydde op, hvor jeg kan, i de rammer, som jeg magter at gøre det i. Det bliver man bedre til med aldren.
Hvis man kan arbejde og tjene 5k ekstra om måneden, så er man ikke syg nok til en førtidspension, hvis du spørger mig, men så burde man være på fleks/skånejob. Så kunne kommunen spæde op til det resterende. Jeg er træt af, hvordan disse typer, giver os, der har fået en førtidspension, fordi de vitterligt ikke kan varetage selv et skånejob, et dårlig ry og som nassende borgere på "andres skattepenge". Jeg bliver aldrig stolt af, hvor jeg endte, men jeg ved, at det er berettiget, for jeg er vejet og vurderet i systemet siden på 15 år, så der er intet der. Men alt det lort, man skal høre fra andre, det er netop fordi, folk ofte kender eller har hørt om folk på førtidspension, der arbejder og tjener penge ved siden af, og dermed ender op med en rigtig fin arbejderløn, selvom de kun arbejder en brøkdel af det, de må, og tilrettelægger det sådan, at de ikke runder mere end de 60k om året, som er tilladt, før der trækkes i deres pension.
Men det er en anden debat. Jeg har bragt orden i mit rod de sidste 5-6 år, og nu har jeg gang i en masse fornuftige tiltag, da overskuddet naturligvis er blevet større, efter man har fået ryddet op i sin økonomi f.eks. Så er der plads til at fokusere på lidt flere gode dage i livet, og måske tilføje og forsøge lidt andre ting, der kan give en glæde.
Men ingen problemer i, du nævner det. Det kan være svært at huske, hvad/hvem alle brugere herinde er og står for :)
/Totti -- Sidst redigeret 20-11-2021 12:10 #51 Helt i orden, og beklager, og det var ikke for at hænge dig ud. Håber du får held med dine investeringer :-) -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #52
Det er så fint. Det kunne jo sagtens være, at jeg var på kontanthjælp, og ikke var klar over, at jeg ikke måtte investere - du mente det godt.
Mange tak og god lørdag til dig! --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 367 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|