Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Løse tænder/rodresorption efter trukket visdomstan...

Af Gæst Morten24 | 15-08-2022 13:23 | 1075 visninger | 17 svar, hop til seneste
Hej, Jeg har fået fjernet min sidste visdomstand. Det gik lidt voldsomt for sig, idet tanden sad godt fast i undermunden og splinter undervejs. Der blev derfor tilkaldt 2-3 tandlægeassistenter som sammen med tandlægen holdt min mund åben, mens visdomstanden i undermunden blev trukket. 1 måned efter får jeg konstateret at to af mine almindelige tænder i overmunden er blevet løse og skal fjernes, idet roden på dem er dødende (teknisk set beskrives det i min tandlægejournal, som jeg har bedt om aktindsigt i, som "ekstern rodresorption"). Da jeg spørger tandlægen om årsagen til dette, siger hun at dette er ukendt, men når de ser det hos andre patienter skyldes det typisk traume som slag, ulykker e.l. mod de pågældende tænder. Når jeg søger online synes jeg også det virker som det eneste der rigtig kan forklare dette, idet min profil ikke passer på andre årsager (dvs. jeg har ikke haft OR-behandling, anormal positioner på tænderne, apikal parodontitis e.l.). Problemet er så bare at jeg aldrig har haft et sådan traume, og det tætteste der kommer på det er den foregående behandling hos tandlægen. Mit spørgsmål til gruppen er således: Er der nogen der har prøvet at andre tænder er blevet "revet løse"/fået skadet deres rod, efter fjernelse af en visdomstand? Eller er denne tanke overhovedet realistisk? Jeg ønsker ikke at begynde at anklage min tandlæge uden grund, men ønsker heller ikke at betale den relativ store regning der er forbundet med at få fjernet tænderne og indsat implantater, hvis dette kan undgås. Mvh, Morten
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
MisterNiceHands
Maxi Nørd
15-08-2022 14:01

Rapporter til Admin
Jeg har oplevet det samme, men har faktisk ikke gjort noget vildt i sagen omkring det. Mine visdomstænder i undermunden sad så godt fast at den ene havde viklet rødderne omkring en nerve - Faktisk sidder der stadig en del af roden dernede da de ikke turde gøre mere. Men i operationen, der flækkede de en tand i overmunden på mig, samt gjorde min visdomstand i overmunden skrøbelig. Det er snart 7år siden, så har ikke rigtig gjort mig nogen tanke om at gøre så meget i det. Trods for det faktisk gjorde jeg var hospitals indlagt i en uge, pga en infektion i kroppen ugen efter jeg stoppede på det penicillin jeg fik af dem.
--
Signatur (Valgfri)
#2
Mion
Maxi Nørd
15-08-2022 14:49

Rapporter til Admin
jeg må indrømme jeg har også haft en tvivl om noget, jeg er super glad for min tandlæge, og han har fjernet 2 visdomstænder uden de store problemer, men min gamle fjernede en i toppen, også uden reelt arbejde. men jeg har INGEN tandskader, næsten aldrig haft huller og ingen de sidste 20 år (havde lidt som barn) og det sjove er jeg havde en mikro fraktur i en tand.. og så starter den vilde skatte jagt på en kindtand Først blev den rodbehandlet, og efter et stykke tid, så sætter de en krone på for at beskytte tanden, så det er jo et evighedsprojekt der er startet når man først har fået rodbehandlingen, for tanden dør jo langsomt. men jeg tror egentligt ikke det rigtigt kan undgåes, dog skal tandlægen være GOD til at vide hvonår han operere og hvornår ikke, og har aldrig haft løse tænder, som JA giver traume, slår tanden ihjel, det sker.. dog var det babytænder, men min søn havde 2 døde fortænder, ved at han havde slået læberne, de havde IKKE rykket sig, de havde IKKE blødt. de var heldigvis ikke permenente.. men det var uden reelt blod eller på anden måde traume. JA han havde flækket en læbe i faldet. det eneste jeg har lært, når jeg kommer dertil er jeg IKKE skal have bro.. for en BRO er en tand der bliver til flere DØDE tænder, og så fortsætter man bare, de må pille tanden ud og lave et implantat. så jeg er fri for at smadre flere tænder.
--
Sådan en firkantet dims med en masse ben i en sort box, det er hvad jeg har. og den kan sgu trække hjertefri over Lan.
#3
matthi321
Elitebruger
15-08-2022 15:12

Rapporter til Admin
har en tid til at få fjernet en wisdomtand om 2 uger , men efter at have læst hvad du har oplevet,så kan de godt være jeg jeg afbestiller den tid. hvordan er det med smerte under operationen? og hvad med tiden efter? hvor mange dage eller uger havde du smerter?
--
#4
MisterNiceHands
Maxi Nørd
15-08-2022 15:18

Rapporter til Admin
#3 For mit vedkommende så tog operationen 2,5 time for en tand i undermunden. Blev bedøvet 2-3 gange vil jeg tro, og havde KÆMPE smerter undervejs og efterfølgende. Det virkede vitterligt som om hun havde hængt en lastbil i min kæbe fordi den skulle forskydes til den ene side og rykkes i på samme tid. Min kone fik rykket hendes ud på 20min, og havde minimalt med smerter - Så det er lidt som at spille lotto, nogen er heldig, andre er ikke. Med andre ord, så det slet ikke sikkert det er ligeså slemt for dig som det er for andre. Det kommer helt an på hvordan din tand sidder og om den viklet rødderne rundt om noget samt sikkert også en masse andre ting. - Snak med din tandlæge omkring det.
--
Signatur (Valgfri)
#5
7430
Giga Nørd
15-08-2022 16:17

Rapporter til Admin
3 dont! hvis dine tænder sidder som de skal med tandrod osv og det er en alm udtrækning er det hurtigt overstået og du vil hellere ha dem fjernet end de skubber de andre eller der kommer huller i trust me:p fik mine 2 sidste taget efter nytår, gjorde ondt(ømt) blødte lidt 2 dage og så var den skid slået, stikket syns jeg ikke man mærker det faktisk mere nervøsitet end selve indgrebet, jo det knaser lidt og man kan godt mærke tandlægen skal ha ved tanden osv... men syns det gør mere ondt få jod på et sår ! desuden burde alle tandlæger først tage et røngten før indgrebet og så kan de sige dig ret præcis hvad det er du skal igennem( det lort gør så til gengæld nas når man skal ligge tygge sammen på den plast dims:p)
--
jep jep
--
Sidst redigeret 15-08-2022 16:18
#6
-Henrik-
Monsterbruger
15-08-2022 17:48

Rapporter til Admin
#3 Jeg fik fjernet en visdomstand for 14 dage siden. Uden at overdrive, så tog det max. 15 minutter fra bedøvelsen virkede og til at tandlægen havde trukket tanden ud. Nok snarere max. 10 minutter. Kunne slet ikke fatte, hvor nemt det gik :) Tandlægen havde sagt det på forhånd, fordi hun kunne se på røntgenbilledet af tanden, at “den burde ryge lige ud”, som hun sagde. Mit råd til dig #3: Husk at der er forskel på tandlæger mht. erfaring. Gå til en tandlæge med mange års erfaring og som har et godt ry og som du føler dig try ved.
--
#7
-Henrik-
Monsterbruger
15-08-2022 17:51

Rapporter til Admin
Skal siges at jeg fik opereret en visdomstand ud for efterhånden nogle år siden. Det var ingen fornøjelsestur. Kan huske at jeg bare havde smagen af blod i munden undervejs og flere gange havde så meget ubehag og kaste-op-følelse, at vi holdt en lille pause på et minut eller to. Så der er forskel på, hvor meget det kræver, at få en visdomstand ud. Det afhænger af rødderne på tanden vist.
--
#8
Comicsdk
Junior Nørd
15-08-2022 20:23

Rapporter til Admin
Det er godt tænkt at du beder om aktindsigt. Den dokumentation din tandlæge har leveret, må nødvendigvis kunne beskrive tilstanden af dit gebis all round inden indgrebet. Sådan anskuer jeg sagen. Det burde være en formsag at gå i gang med en dialog omkring hvad der foregik under din tandudtrækning. (jeg går ud fra at det er en tandlæge du har frekventeret i længere tid; jeg går ud fra at de kan dokumentere hele tand-historikken, såfremt du beder om det) Jeg kan ikke bidrage med anden input; to af mine visdomstænder blev rykket ud uden komplikationer, og udover at savne en god portion visdom, mener jeg ikke at stå ringere efter den oplevelse. Edit. Nå, jeg har åbenlyst overfortolket skråstreg misfortolket din parantes-bemærkning "(teknisk set beskrives det i min tandlægejournal, som jeg har bedt om aktindsigt i, som "ekstern rodresorption")" Min korrigerede kommentar er at du beder om dokumentation på alt hvad din tandlæge har foretaget sig i din kæft før, under og efter indgrebet.
--
Sidst redigeret 15-08-2022 20:28
#9
Visdom
Gæst
15-08-2022 21:27

Rapporter til Admin
#3 Som #6 siger, kan der selvfølgelig være stor forskel på tandlæger, men vigtigere er det at du tager 2 vurderinger: Hvor dybt og skævt er din visdomstands rod og hvad er potentielle risiko ved ikke at hive den ud? Hvis din rod sidder dybt, og nogle gange skævt ind mod næste tandrod så kan det blive en ubehagelig omgang med potentielle varige men. Så hvis du ikke selv oplever problemer med din visdomstand, selv hvis du har et hul, Så få det fikset i stedet for at hive den ud. Få taget et røgentbillede af tanden og vurder ud fra det. Nogle får varige men af sådan en operation, andre spiser pizza senere på dagen.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
Had
Ny på siden
16-08-2022 14:24

Rapporter til Admin
1 måned efter får jeg konstateret at to af mine almindelige tænder i overmunden er blevet løse og skal fjernes, idet roden på dem er dødende (teknisk set beskrives det i min tandlægejournal, som jeg har bedt om aktindsigt i, som "ekstern rodresorption"). En ekstern rodresorption af en sådan størrelse at tænderne skal fjernes, kommer ikke på en måned. Find dig en anden tandlæge til kirurgi - jeg henviser altid visdomstænder i underkæben til en kæbekirurg. Jeg har 20 års erfaring som privat praktiserende tandlæge. Og har trukket små 9000 tænder ud :-)
--
#11
7430
Giga Nørd
16-08-2022 15:13

Rapporter til Admin
alle tandlæger bør og skal tage røntgen før de går igang, citat min tandlæge.
--
jep jep
#12
Had
Ny på siden
16-08-2022 17:16

Rapporter til Admin
#11 Ja, af området de skal arbejde i, ikke af tilfældige tænder i andre regioner. Vi har jo noget der hedder strålehygiejne. Dvs, du skal angive en valid grund i journalen, hvorfor der er taget røntgen.
--
#13
7430
Giga Nørd
16-08-2022 18:13

Rapporter til Admin
12 selvf af den tand der skal fjernes...
--
jep jep
#14
Morten24
Gæst
17-08-2022 12:54

Rapporter til Admin
@Had: Just checking: Vil det sige at nedenstående citat er irrelevant for min sag? “ Ekstern rodresorption: Efter traume med pulpal nekrose og efterfølgende pulpal infektion, diagnosticeres mellem to uger og fire måneder efter et traume. Ses først som små skålformede defekter i rodoverfladen og omkringliggende knogle. Resorptions-processen kan gå meget hurtigt, og en tand kan mistes i løbet af tre-fire måneder. Tanden vil være avital.” https://dent.medarbejdere.au.dk[...]
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#15
Had
Ny på siden
17-08-2022 18:28

Rapporter til Admin
#14 Et traume er f. eks en hammer i hovedet, et barn der slår ansigtet mod dine tænder. Der skal en kraftig ydre påvirkning til. Det opstår i traumer på en tand i overkæben, når der fjernes en tand i underkæben. Generelt er rodresorptioner noget lort, fordi de opdages for sent, til at de kan behandles med andet end fjernelse
--
#16
Had
Ny på siden
17-08-2022 18:35

Rapporter til Admin
"Det opstår iKKE traumer på en tand i overkæben, når der fjernes en tand i underkæben." Rettelse
--
#17
Had
Ny på siden
17-08-2022 18:49

Rapporter til Admin
https://www.tf-tandskade.dk[...] Uvildig vurdering
--

Opret svar til indlægget: Løse tænder/rodresorption efter trukket visdomstan...

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE