Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Elektriker matematik spørgsmål

Af Gæst Elek | 23-11-2022 13:26 | 2742 visninger | 23 svar, hop til seneste
Hej HOL! Jeg har i et stykke tid overvejet at begynde på elektriker uddannelsen, men begrænser mig selv ift. matematik. - Jeg må indrømme at jeg ikke er matematisk anlagt. Jeg vil gerne høre fra en elektriker, hvor svært den matematiske del er og hvor meget det fylder i hverdagen. Jeg havde snakket med en vejleder som påstod at jeg ville have det ufatteligt svært - og har talt med 2 elektrikere som modsiger hinanden - Den ene siger at det ikke er svært eller krævende, og at han selv ikke er en haj til matematik men han kender formlerne. Den anden siger at det er "svært" selvom han var god til matematik i skolen. Kan i komme med jeres erfaring? Mange tak..
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
mr.hein
Nørd Aspirant
23-11-2022 13:33

Rapporter til Admin
hejsa tidliger elektrikker studerende her af 2 omgange .... Måtte desværre opgive drømmen første gang, da jeg simpelthen ikke kunne matematisk med uddannelsen, så efter og have dumpet grundforløbet matematisk, blev jeg opfodret til at skifte fag. nogle år senere blev jeg ledig, og havde egenligt stadig lysten, men ak ja, matematikken var ikke blevet bedre siden, og lærerne sagde vi ingen chance havde hos mester, såfremt vi ikke var middel/tunge ende matematisk, så alternativet vil være skole praktik (eh eh....?) SÅ ..... endte i butik i stedet
--
#2
csbc
Semi Nørd
23-11-2022 13:38

Rapporter til Admin
"Svært" er et relativt begreb, som du ikke kan bruge til noget i denne sammenhæng. Det giver dig ingen objektiv evaluering af sværhedsgraden. Undersøg og studer i stedet de konkrete evner, som man skal besidde. Det finder du f.eks. her: https://www.webmatematik.dk[...] Konkret drejer det sig om: * Basal Matematik - svarer vel til Mat på C eller D niveau. * Enheder. * Målestok. * Serie-, parallel- og blandede forbindelser (kredsløb). Hvis du brænder for det, så prøv at læse lidt op omkring emnerne, og dan din egen erfaring omkring sværhedsgraden.
--
Sidst redigeret 23-11-2022 13:40
#3
mr.hein
Nørd Aspirant
23-11-2022 13:42

Rapporter til Admin
vektor regning var det de fleste røg på, det er en slags "stop prøve" i uddannelsen imo. ellers er der Ohms lov (relativt nemt) decimial regning f.eks. for at holde det i IT sprog "omregn 10 TB til KB) Eller der går 5200 Mb til en data overførsel, hvor meget vil dette svare til i TB pr time *** overstående er tænkte eksempler, der læner sig op af elektrikker udd. opgaver, det skal på ingen måde tages bogstavligt. ellers som #2 er inde på, så er det primært 10 klasse / 1 G matematik (på grundforløbet) Jeg er semi talblind så joke on me, for at forfølge den drøm I guess ....
--
#4
Mlarsen
Superbruger
23-11-2022 14:31

Rapporter til Admin
Jeg tog svagstrømsretningen op til ingeniørstudiet. Jeg er ikke specielt skrap til matematik - det er også kedeligt, synes jeg, men jeg føler faktisk at det var nemmere på studiet, fordi det blev brugt til at løse de projekter, som skulle løses. Jeg kan ikke forestille mig, at elektrikeruddannelsen skulle være værre mht. matematik. Jeg har efterfølgende godt nok også gået på lærerseminariet - dog ikke undervist i matematik eller haft det som linjefag. Jeg tror, at det er velkendt, at studerende står i en sitaution, hvor en ny opgave virker som kinesisk, men det handler nok mere om, at man ikke har forstået, at opgaveløsninger bare er variationer over samme princip. Det handler også lidt om selvtillid - hvis man på forhånd mener, at man ikke er god til matematik eller kan lære det - eller ligefrem er bange for det, så bliver man ikke bedre til det.
--
#5
kb-
Super Nørd
23-11-2022 15:11

Rapporter til Admin
Jeg fik 6 og 10 i gymnasiet i matematik fordi jeg ikke brugte tid på at sætte mig ind i det ordentligt. Det virkede svært, men her senere i livet kan man godt se at det i virkeligheden var ret simpelt hvis man bare satte sig ned og så et par videoer eller læste lidt i bogen. Jeg har efterfølgende fået 12 i flere matematikfag på DTU, så en del af det afhænger helt sikkert også af hvor man er i livet og hvor meget krudt man har i røven.
--
.
#6
WHat
Gæst
23-11-2022 15:27

Rapporter til Admin
Det er en ungdomsuddannelse!? Det er det laveste uddannelsesniveau! Kravet er matematik på folkeskole-niveau! Det burde alle mennesker sgu kunne finde ud af, hvis de gad at sætte sig ned. Det kan simpelthen ikke tage en halv eftermiddag.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#7
sep
Megabruger
23-11-2022 16:54

Rapporter til Admin
Det er klart en fordel at være rimelig indenfor matematik når vi snakker el uddannelsen, men til hverdag som elektriker er det begrænset hvad man bruger det til (hvert fald min erfaring) Men det er selvfølgelig vigtigt at have den grundlæggende viden indenfor faget, og der er en del teori og matematik.
--
#8
Petter1979
Mega Supporter
23-11-2022 17:16

Rapporter til Admin
Det er 20 år siden jeg blev udlært, men der vil nok stadig være noget udregning med Faseforskydning/fasekompensering i vekselstrømsteori. Formler, man skal kunne bytte rundt på dem for at finde det resultat man skal udregne. Regne spændingsfald ud på feks modstande/belastninger der er i serie / paraellel, eller en kombi af begge.
--
5600X/RX5700XT/32GB, Sound BlasterX AE-5
--
Sidst redigeret 23-11-2022 17:18
#9
Juniper
Juniorbruger
23-11-2022 17:40

Rapporter til Admin
#6 Ja, du er satme da godt nok en hat, som dit brugernavn antyder. Tak for at berige HOL med et komplet tåbeligt indlæg. Gad vide hvad du selv har af uddannelse. Fjols. #0 Som sagt tidligere i tråden er det rigtig svært at vurdere, om du vil synes, at det er svært. Dine to bekendte kan have vidt forskellige krav til sig selv, så derfor kan det sagtens være, at ham, der synes, at det er svært, er en bedre elektriker end ham, der synes, at det er let. Jeg er selv uddannet automekaniker og cirka en tredjedel af min uddannelse bestod af el-lære. Det var helt klart den del af min uddannelse, som jeg syntes, var mest spændende, men jeg er også rimelig glad for matematik. Min fætter er uddannet elektriker, og han er virkelig ikke særligt skarp til ret meget, men han bestod da - efter at være dumpet i første omgang. Elektriker er nok den mest matematiktunge erhvervsuddannelse, så hvis matematik slet ikke er dig, så skal du nok i en anden retning. Men du kan også vælge at give grundforløbet et skud, for el er virkelig interessant at arbejde med. Skulle jeg vælge erhvervsuddannelse i dag, ville det blive elektriker. Og så skal du heller ikke tro, at alle de andre elektrikerlærlinge allesammen er lige skarpe til matematik ;)
--
Sidst redigeret 23-11-2022 17:42
#10
Slettetbruger5612
Guru
23-11-2022 19:28

Rapporter til Admin
Jeg nåede kun på den anden side af grundforløbet, men matematik er en rigtig stor del af uddannelsen. Når vi ikke ved hvad dit niveau er, så er det svært at gisne om det vil blive svært eller ej. Men hvis du var ærlig overfor vejlederen, så ville jeg stole på det den person siger er korrekt. Mange dropper fra elektrikeren midtvejs, fordi det bliver for svært. Giver du op på elektrikeren så overvej VVS energi specialist, det er der de rigtige mænd holder til, det er nemt at finde en læreplads og vi tjener bedre end kabelindianeren. Niveauet kan alle være med på, (hvis man følger med)... Og lige som elektrikeren, så er det en uddannelse med en fremtid i.
--
#11
madssiig
Ultra Supporter
23-11-2022 19:59

Rapporter til Admin
Der kom nye krav til erhvervsuddannelserne for nogle år siden, der kræver at man har bestået nogle bestemte niveauer i nogle fag på grundforløbet, før man kan komme videre, normalt er det ikke højere end E niveau (10ende) dog er der lige elektriker og industritekniker, der skal have matematik på D niveau. Har lige været igennem det for et par år siden, dog som industritekniker, har aldrig haft svært ved matematik, men det var ikke særligt krævende, at bestå det på D niveau, og kan du høre nogenlunde efter i timerne, så skal du nok kunne fange det, for der er ikke lagt særligt meget på fra folkeskolen. Du kan risikere at få brug for det en del i dagligdagen, vir bruger meget trigonometri, og jeg kan ikke huske alle formlerne i hovedet, så jeg har en lille formel samling jeg bruger på arbejde, ellers findes der masser af apps. https://www.ug.dk[...]
--
Sidst redigeret 23-11-2022 20:01
#12
Elek
Gæst
24-11-2022 09:58

Rapporter til Admin
#2 Jeg har matematik på C, dog ikke med den bedste karakter. Gav det et godt forsøg, men er bare ikke matematisk anlagt, måske som nogle siger, fordi det kun er teoretisk på papiret og ikke ude i virkeligheden. C 4 D 10 Men der er også forskel på matematikken på de to niveauer. #10 Jeg har kigget lidt på VVS energispecialist, men er lidt blank. Kender ingen VVS'er :-) #9 Ja, han var da lidt ubehagelig. Jeg er god sprogligt, men matematisk er jeg en hat, det indrømmer jeg gerne. Dog ingen grund til at han har behov for at kaste et surt opstød på mig :-D
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#13
Juniper
Juniorbruger
24-11-2022 11:05

Rapporter til Admin
#12 Ja, sådanne mennesker fortjener lige en verbal lussing ;) Jeg synes, at det sætter det i et helt andet lys, at du fortæller, at du har matematik på c-niveau. Måske 'kun' et 4-tal, men med det i bagagen vil du helt sikkert sagtens kunne klare at blive elektriker. Uden tvivl :)
--
#14
WHat
Gæst
24-11-2022 11:10

Rapporter til Admin
#12 #13 Men i har jo begge lige understreget hvad jeg skrev! Det er ekstremt lavt niveau! Selvfølgelig kan du finde ud af det, det kan alle der har gået i folkeskole! Kravet er folkeskole-niveau matematik!
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#15
mr.hein
Nørd Aspirant
24-11-2022 14:36

Rapporter til Admin
#14 noget af en fordom du har, elektrikker udd. var den mest størst frafald, fik vi at vide day #1 ham læreren var bestemt også af den gamle skole, så han prøvede nok at spook os.
--
#16
NitroBlast
Guru
24-11-2022 14:50

Rapporter til Admin
Er meget af matematikken ikke efterhånden så automatiseret, at man bare klapper nogle målte værdier ind i en app / et program, og så får man et brugbart resultat? Godt nok skal man forstå basale, matematiske teorier ifm strøm, hvilket for nogen kan være uoverkommeligt, men man står da ikke længere med lommeregner eller kugleramme og udregner komplekse formler, som man har lagret i hovedet..
--
http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO
--
Sidst redigeret 24-11-2022 14:50
#17
tobyman
Ny på siden
24-11-2022 14:59

Rapporter til Admin
Overvej at finde en privat underviser. Al matematik handler om forståelse. Min overbevisning er, at mange der selv syntes de er dårlige til matematik, skyldes dårlig undervisning. Jeg har selv en ingeniør baggrund og ved at flere af mine med studerende bi-jobbede med privat undervisning i matematik på B/A niveau (og var til at betale).
--
#18
Juniper
Juniorbruger
24-11-2022 22:23

Rapporter til Admin
#14 Og du bliver ved...
--
#19
Gurli_gris
Juniorbruger
24-11-2022 22:52

Rapporter til Admin
Er selv tidligere elektriker. Vil sige at hvis matematik ikke er dig, så bliver det nok 4 trælse lange år hvad angår skolen. Udover selvfølgelig det praktiske, samt love og regler så er elektriker uddannelsen godt nok primært matematik. Men hvis du elsker udfordringer, så er det selvfølgelig ikke et problem. Det er aldrig for sent at lære. Da jeg gik der var der også mænd i alderen 40-50år, hvor sidste skoleophold var mange år siden. Alle kom igennem det, så hvorfor skulle du ikke :-)
--
RTX, or not to RTX: that is the question.
--
Sidst redigeret 24-11-2022 22:55
#20
Jacobth
Mega Supporter
24-11-2022 23:10

Rapporter til Admin
Elektriker lærlingen her :) Kort og godt, jeg er elendig til matematik, og dumpede c niveau i gymnasiet... Ja Iknow :p Nu har jeg godt et år tilbage af uddannelsen, og nej man kommer ikke sovende til den men det er nu gået meget fint. Mit råd er egentligt bare at hvis det er noget du har lyst til at prøve så er det bare at gå igang. Det skal nok gå :)
--
#21
bobanders
Ny på siden
25-11-2022 07:21

Rapporter til Admin
Hvis du har et 4 tal på C-niveau, har du merit for matematikken på uddannelsen. Skoleopholdende er mere matematisk krævende end din hverdag som elektriker, så det skal nok gå. Mvh en matematiklærer på elektrikeruddannelsen
--
#22
moiety
Gæst
25-11-2022 07:58

Rapporter til Admin
Enig med #21. Med C niveau kan du næsten holde fri fra undervisningen det halve af grundforløbet :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#23
Elek
Gæst
25-11-2022 10:00

Rapporter til Admin
#20 Lige det jeg gerne ville høre ! Jeg har bestået C med et 4 tal, og læreren sagde at jeg nok havde fået højere men at jeg havde misforstået formuleringen, så han måtte omformulere opgaven og derved bruge halvdelen af min tid på det :-D Jeg sender dig lige en PM, jeg vil nemlig gerne spørge ind til uddannelsen fra en der rent faktisk er i gang / har taget den. Blandet andet, hvordan det matematiske ser ud samt din erfaring med at tegne i programmet. Jeg sigter lavt ift matematik, fordi jeg ved, at jeg ikke er skarp i det. Med lidt hjælp kan jeg det meste, det kan de fleste.. Jeg er bestemt ikke fatsvag, men meget af stoffet har jeg svært ved at se et system. Jeg har matematik på B nu, men jeg fatter intet! Det er alt for højt niveau til mig, og sammen med vejlederen er vi blevet enige om at jeg giver det et forsøg, men 99% chance for at dumpe eksamen. Læreren er lidt uenig med vejlederen og gider derfor ikke bruge tid på mig i undervisningen.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.

Opret svar til indlægget: Elektriker matematik spørgsmål

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning