Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Skadelige miljøting vi ikke lige tænker over?Af Junior Nørd kikophil | 19-03-2023 18:50 | 2866 visninger | 48 svar, hop til seneste
Hej igen kære Hol venner.
Sad i dybe/triste tanker, og tænkte, at jeg lige ville se, hvad jeg havde i barskabet (der er MEGET) Jeg drikker jo ellers ikke noget særligt, men fik lyst til lidt god portvin, jeg har fået fra en af min søns kærester for år tilbage, og blev ikke skuffet.
Men!: Der sku` jo skrabes et pænt lag bly af, før jeg ku` komme til de "guddommelige" dråber, og tænkte så!
Hvad gør i andre ved det bly, der jo findes på mange andre former for flasker med spiritus? Smider i det bare i den nærmeste skraldespand, eller samler i sammen evt. med andet "miljøskidt" og smider det i en - til formålet beregnet bøtte/kontainer? Selv samler jeg det i en lille pose, da det jo er sjældent, jeg har den slags til udsmidning..
I mine unge dage, brugte vi bly til, at lave blik/pirke, blylodder til lystfiskeri, og da min far som sælger kom på mange værksteder, fik han ofte til billig penge (o kr./10 smøger) kilovis af brugte afbalanceringsbly med hjem, som jeg så tog med i ungdomsklub/andet til fælles læring/smeltning omkring støbeforme med bly. Og "gratis" har jo altid været populært - NOT :)
--
Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
Det er for sent alligevel, så det ryger i den samme skralder som alt andet! -- although the world may be round, we still trapped in the square Vi skal prygles og tæves og resten af verden er pisse ligeglad. -- Altså i Sønderborg Kommune, har man 3 forskellige typer skraldespande i køkkenet. Mad, Plastik og Pap. Lige ledes står der også en metal skraldespand ude ved vejen. Så i nogen kommuner går de mere op i sortering end andre steder.. -- I5 2500K 3.3 GH--P8P67 PRO--GTX 670--Samsung 840 500 GB--Western Digital Black 500GB-Seagate 2TB-Cool master 700 Watt--8GB 1600 Kingston Hyperx #1 - Ja desværre tænker jeg også, at noget alla dèt, vil blive trenden fremover.
Som jeg skrev, smed vi allerede i mine unge år (fra ca. 1960) masser af bly ud i både åer, søer, floder, havet - og det var mange tons vi taler om pr. år. Derudover havde vi så mass er af skydebaner, samt alle jagt(hagl)patroner var med bly, hvilket kun sent blev forbudt, således dagens "skud i A røv" næsten med sikkerhed, vil være med stålhagl :)
#2 -Ja det bliver til stadighed mere vanskelig at være menneske..
#3 - er du sikker på, at din metalskraldespand må/er beregnet til bly? Det er jo 2 vidt forskellige metaller, hvor bly skader alles gener via forplantning - over en uendelig årrække :( -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... --
Sidst redigeret 19-03-2023 19:09 Og lidt indskud til #4..
Der sidder den dag i dag 1000 kilo/tons bly i form af blylodder/blypirke - lignende - fast i vores mange moler/rev/sten rundt omkring i danmark, hvor de konstant har afgivet deres miljø/genetisk skadelige stoffer til omgivelserne!
Så bare et bett` spørgsmål!
Hvorfor faen har ingen fjernet dette, da det må være langt billigere end så meget andet øv - miljøoprydning (ja listen er sku nok ret lang efterhånden :))
Der er jo nu ulovligt, at bruge bly på disse ting/områder, så hvad med feks. at udgive en af de gode gamle dusører på X kilo bly indleveret til lokal X lokation?
Og helt overordnet!
Hvad vi gør af gode ting NU, vil altid udskyde det evt. verdensomspændende sammenbrud med X procent - og mange gange X procent, vil faktisk - alt efter initiativ/indsatser, jo i teorien ku overvinde minusudgaven af samme :))
Derfor er det den enkeltes indsats, der altid styrer det endelige resultat!.. -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... --
Sidst redigeret 19-03-2023 19:27 Jeg er ret sikker på, at den kappe, der er på nogle flasker, er af tin og ikke bly, da bly slet ikke må bruges ifm. fødevarer. -- http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO #6 - Det er muligt du har ret, men det føles nu ret tungt, i forhold til tin, der jo er en del lettere.. Har haft med begge dele at gøre - også til samme formål..
Ved ikke lige, hvor tin evt. kan blive verifiseret mht. lovlig brug? -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... #7 Har du hørt om stanniol, som er afledt af stannum, der er latin for tin? -- http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO #8 - Kan ikke lige se hvad du vil med dit indlæg?
Anyway i #6 - Det er muligt du har ret, men det føles nu ret tungt, i forhold til tin, der jo er en del lettere.. Har haft med begge dele at gøre - også
til samme formål..
Ved ikke lige, hvor tin evt. kan blive verifiseret mht. lovlig brug?
Vi kan jo bare se på konservesdåsens historie, hvor de Potugisiske sømænd
døde i tusindvis grundet øv/bøv konservesdåser på deres langtidsrejser
på havene. Senere blev samme så belagt med andet mindre farligt metal,
der bedre ku klare indholdets forskellige syreniveauer uden at afgive -
godnat og farvel kemiske stoffer..
De stakkels mennesker har jo helt sikkert haft multible forestillinger omkring årsagerne til deres
indkomming dårligdomme - hvilket igen via det menneskelige behov for
altid, at sku finde syndebukke, har straffet/taget livet af mange
uskyldige personer over tid! - Øv for menneskers uvidenhed :) -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... --
Sidst redigeret 19-03-2023 19:55 en søgning siger mig at rent bly skal i metalcontaineren.
og portvinen skal ikke stå i krystalkaraflen i længere tid.
hvor meget tin er der i det alufolie vi bruger i dag? -- #9 Tin har en vægt, der er ~7,3 gange højere end vand, hvor blys vægt er ~11,3 gange vand. Jeg vil mene, at du ikke kan mærke forskel på, om du har tin eller bly i hånden, når mængden er så lille, som kappen af en flaske.
Som jeg forsøgte at sige i #8, så er stanniol (i dag kaldet sølvpapir og lavet af aluminium) lovligt til brug ifm. fødevarer. Stanniol er afledt af det latinske stannum, som er betegnelsen for tin (St, grundstof 50).
Det med at portugisiske sømænd skulle være døde i hobetal pga. konservesdåser ved jeg sgu ikke noget om, men smid gerne et link.. Tvivler dog meget på, at det er dåsernes materiale, der har været problemet.
P.S: Konservesdåser af stålblik er belagt med tin for at forhindre syreskader, og deraf forurening af indholdet: https://da.wikipedia.org[...] -- http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO --
Sidst redigeret 19-03-2023 20:11 #10 - hej og tak for dit indlæg :)
Når du skriver, at: rent bly skal i metalcontaineren, må vi jo så håbe, at det herfra bliver frasorteret, da bly er langt mere langtidsfarligt end alle andre normal metaller. Husk feks. hvor meget opstandelse omkring vores blyholdige batterier har haft over tid - hvor de absolut skal smides i separate containere, så spørgsmålet er vel egentligt i disse tider hvor - røvirriterende 117 forskellige sorteringsspande - ikke lige modsvarer den/de rent faktiske muligheder for, som almindelig borger ikke alene, at ku smide sine giftstoffer ud de rigtige steder.. -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... Er glad for jeg og alle dem jeg kender gør en forskel når vi ude fiske:) -- jep jep #11 - Beklager men der tager du så fejl med hensyn til umiddelbart, at ku mærke forskellen i vægt!
Med hensyn til evt. emballering af en flaske, er det så ikke mig, der nævnte evt. tinfolie, og når vi er nede i den vægt, skal der naturligvis målinger på både bly samt tin, før man kan vurdere - hvad der er brugt.
Jeg har så også haft mange kilo af hver slags i hånden - hvor vægtforskellen sagtens kan mærkes.
Der er også forskellige smeltepunkter, hvor jeg har smeltet 100 vis af kg. af hver slags - til forskellige formål, og når der er et formål, burde du også vide, at det vigtigste er, at kende materialets vægtforhold/smeltegrad mm..
Mht. Portugiserne der har afgivet 1000 vis af sømænds liv via netop udviklingen af konservesdåser, er jeg ret overrasker over, at du ikke har kendskab til dette, da det er ret almen viden allerede i folkeskolen, samt efterfølgende utallige gang på div. alment brugte medier/nyheder! -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... #13 - Dit indlæg gør mig glad, da vi alle uanset hvor små positive tiltag vi selv tager - eller især også får andre til - er med til at gøre en forskel :)))))) -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... Det ryger i restaffald her. Større metal ting, som dåser o.lign. sorteres som metal.
Men livet er sgu for kort til at sorterer 2g metal for sig. -- #4
Ja det bliver til stadighed mere vanskelig at være menneske..
En maerkligt maade at skrive " jeg faar ikke laenge lov til at skide paa lting omkring mig og skal tage hensyn til andre ting"
Det svare til at gift mand brokker sig over han ikke laenger maa voltage sine kone da det blev ulovligt. "ja det er svaere at vaere man nu"
Virker som en utrolig selvfikseret konklusion at fokusere paa sit selvansvar som en byrde end de skadelig konsekvenser tidligere adfaerd har haft -- Sven Bent - Dr. Diagnostic
www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury #16 - OK - det er så også der, vi taler om øv/ok sortering, hvor folk netop blander giftmetaller med alm. genbrugsmetaller - og så efterfølgende håber/går ud fra, at kommunen vil klare problemrne for dem?
Og så er vi jo tilbage til udgangsspørgsmålet!
Er dette OK med jer?
Skal vi alle være ligeglade med gift/shit everywhere?
Regner i med at andre ordner alle disse miljøproblemer for jer?
Hvem giver i skylden, når i eller jeres kone/børn/venner ligger og er ved at dø af forurening/gift - som feks. kræft, når i indtil da - bare har været ligeglade med aktuelle problemstilling?
Beklager trådens/emnets midlertidige justering, da jeg udover selv at ha` mistet en hel del både familiemedlemmer samt venner og arbejdskollegaer, jo selv har været tæt på at dø af kræft, og derfor ikke ser med milde øjne på mennesker, der ikke kan tage den slags seriøst før, det rammer dem selv/bekendte!
Men udover alt dette - tager vi sku bare èn dag af gangen - Hehe........
Sleep well friends........
Kim
-- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... #16
Livet for de næste generationer bliver måske en del for kort når mange mio mennesker ikke sorter tungmetaller for sig ;-)
@OP
Det kan hurtigt blive "dystert" når man fortæller menigmand om alle de farlige ting der er rundt omkring om som øger risikoen for kræft, nedsat fertilitet og andre problemer.
På forbrændingerne er der udstyr til en hvis grad frasorterer metaller fra dagrenovationen(restaffald). Forid der jo også er metal dele i en del af det restaffald de rkomemt i dagrenovationen.
Metallet i metalcontaineren sorteres magnetisk og med andre midler.
En af de største forskelle på i da og i "gamle dage" er at vi i dag tester ting i hoved og røv inden det kommer på markedet. Og selvom vi løbende finder ting der er overset så er vi lang fra 1900-1960erne hvor vi spyttede kemikalier og andet ud i naturen uden at teste om det var farligt eller ej.
Der er rigeligt med farlige ting at tage hul på:
Bly og cadmiun fra vandrørerne i huset (medmindre der er af rustfri stål eller plastik)
Kviksølv fra seafood og lysstofrør
Asbest fra isolering, tage, gamle bakelit-ting, fliseklæb, gulve, pre-1990 bremseklodser (mere elelr mindre alle stede ri byggerit pre 1990), gammel pre 1990 elektronik mm.
PCB i byggeriet
Dioxin (nu er private brændeovne den største kilde)
PFAS
Aluminium når alu-folie bruges til sure fødevarer eller man laver mad i alu-gryder/pander
Titanium fra farvestoffer i fødevarer( dog lige gjort forbudt, men må stadig anvendes i kosmetik, tandpasta og medicin)
Hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer i plastik og kosmetik (forbudte men findes stadig i stor stil i plastvarer udviklet og produceret i fjernøsten)
Partikler fra forbrændingsmotorer
Partikler og kemikalier fra passiv rygning
Allergifremkalndende stoffer (konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer mm)
Er lige hvad jeg kon komme i tanke om -- Sidst redigeret 19-03-2023 22:53 Da far var dreng (og ung), var der masser af bly i benzinen, som blev blæst lige ud i æteren. Det var først i 1990 at der kom katalysator på bilerne, og så duede bly ikke. Men der kørte jo stadig mange biler rundt, der skulle have bly benzin. Det var meningen at det skulle udfases, men det blev ved i mange år efter. Jeg tænker stadig på al den bly forurening vi er blevet udsat for.
I øvrigt er der ikke bly mere - og da slet ikke på flasker. Bly er forbandet giftigt at indtage (og røre ved), så der er noget vi har lært. -- Sidst redigeret 19-03-2023 23:51 Vi udgør 0,07 % af verdens befolkning så hvad vi gør , gør ingen forskel og jeg kan osse tydeligt se det er indstillingen bland danskerne så lidt osm der sorteres , og hvorfor sortere sit affald når man i indien og mange andre lande smider hele lortet i vandet... Jeg føler mit til grin som dansker af at jeg skal betaler mere fordi jeg skal sortere mit affald i 10 forskellige fraktioner.. Danskerne er generelt til grin takket være de grønne partier,,, skal der rykkes på det grønne er det gennem EU og der sker ikke en skid da det koster penge.
-- #21 - Fakisk er det kun få år siden man ku købe ekstra blyekstrakt, man ku smide i sin benzintank, så man ku få et højere oktantal`ish :)
I øvrigt er der ikke bly mere - og da slet ikke på flasker. Bly er forbandet giftigt at indtage (og røre ved), så der er noget vi har lært.
Og så:
Forkert! - Bly forsvinder ALDRIG, og findes masser af steder, så al den bly, der er optaget i mennesker/dyr/planter, vil for altid være til stede via dets skadelige indflydelse på generne!
OG man kan sagtens røre ved bly uden problemer, så hold nu lige din utrolige uvidenhed væk fra faktisk viden - TAK!!!.
Hvad gør lige, at denne slags mennesker finder frem til "stakkels" HOL? -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... --
Sidst redigeret 20-03-2023 00:51 #22 - Forkert :)
Alle danskere vil gerne sortere deres affald helt ud i samtlige muligheder! At de ikke gør det, skyldes for meget "besvær" samt ja - en pæn portion dovenskab/ligegyldighed, da ingen jo kan se, hvad deres manglende nuværende indsats vil skabe af problemer fremover! :)
Problemet er kun teknisk - hvilket bestemt også er det værste, da ingen som feks, jeg på 3 sal har plads til 10 forskellige spande, poser etc. til al det fucking emballage, der kommer ind ad døren uanset det er madvarer eller øvrige pap/papir/plastik der følger med i stride strømme, med alt det andet bip bip man konstant hiver indendørs hehe.. -- Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne... #14
Hvis du *sagtens* kan mærke forskel på tin og bly, hvorfor så lave en hel tråd omkring bly på din portvin, når den er forseglet med tin?
Iøvrigt,
De gamle romere havde blyforing i deres vandforsyning og Franklin-ekspeditionen fik sandsynligvis problemer pga bly i mad-dåserne men jeg har aldrig hørt om, at portugiserne havde de problemer? Brugte de bly til konservering, imens Spanien ikke gjorde? Du må lige bakke dén påstand bedre op, ens at bede os andre kræve vores skolepenge tilbage?? -- @kikophil: Det er ret vildt, som du slynger om dig med udokumenterede påstande, og betragter alle argumenter, der går dig imod, som usande. Hedder din far/bror evt. Donald T.?
For sagligheden skyld, kan du starte med at dokumentere, så den kappe, der sidder på spiritusflasker, rent faktisk er af bly - denne påstand er kernen i debatten, og så er den udokumenteret. Herefter kan du finde noget info, der underbygger din påstand om alle de stakkels portugisere, der døde pga. konserves - jeg kan ikke selv finde info omkring dette, og har heller ikke haft om det som pensum i skolen.
Bly er giftigt, og derfor skal man være særligt forsigtig, når man hånderet det. Det optimale er, slet ikke at komme i berøring med det, og da slet ikke opholde sig i blyholdige dampe, som når man støber blink og pirke i det. -- http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO
Det betyder ikke noget hvad manden poster.
Moderatorerne elsker det vrøvl den senile stodder hælder ud konstant.
Fredet i klasse A. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Tænker vel en smule over ting nu om dage, men nok ikke alt for meget, der er ingen der skal fortælle mig hvad jeg skal kører af bil f.x så bliver jeg bare stædig og køber den største v8 eller v6 motor i diesel eller benz jeg kan finde.
Affaldssortering herhjemme ? , tjo her i området med vores rækkehuse som ligger her har vi 4 monokler der hver er beregnet til hver sin ting, nogle mennersker er pisse ligeglad og hælder bare alt i rest affald selvom vi har en til pap / papir , vi har en til plastik / metal og mælkekartoner og andre drikkedunke ting , så er der 1 til mad affald.
Der tænker jeg måske en smule mere over affaldssorteringen i huset, men da det meste af vores drikkevarer er fra tyskland og i dåse form , så er det jo meget nemt, behøver ikke hælde det i rest affald mere, ryger bare direkte over til metal / dåse tingen.
Men det kan sgu godt ske madrester ryger ned sammen med rest affald fordi jeg gider seriøst ikke have 3-4 forskellige affaldsspande inde i huset i køkkenet , sådan mad affald er jo ikke noget der bliver fyldt op på 1 dag, og jeg nægter pure at have det til at stå i flere dage før det er fyldt op, så i rest affald med det og ud med skralderen som bliver tømt 1 gang dagligt anyhow, og hvis man skal bruge en plastikpose til mad affald 1 gang dagligt som ikke er særlig fyldt, hvor meget plastik sviner det så ikke også i længden ?
Og som nogen har påpeget, vi her i lille Danmark skal piskes fra top til tå af en latterlig regering hvor der ikke er en eneste af dem som nogensinde har haft et rigtig arbejde, mens resten er verden er pisse ligeglad. -- Errare humanum est, sed perseverare diabolicum #21
I USA udfasede man det helt i 1996 (som additiv for at øge oktantallet). Men hvorfor der skete i EU er et godt spørgsmål. -- #23 Nej, det er ikke korrekt. Man kunne og kan stadig købe "blyerstatning". Jeg har selv måtte købe det til min gamle bil, som jeg havde ved årtusindeskiftet. Bilen var fra 1989 (Ford Scorpio 2.9 GHIA). Men det har altså ikke noget med bly at gøre.
Så inden du begynder at belære mig om fakta, skulle du måske selv holde dig fra hol?
Bly er farligt, og hvad der er brugt i årenes løb, og som stadigvæk er tilstede, gør ikke at bly ikke er farligt. Bly er farligt at indtage, og du siger bare til, hvis jeg skal belære dig om, hvilke risici der er ved det.
Man skal ikke røre ved bly i længere tid, da der bla. er risiko hvis man rører sig i munden, eller åbne sår.
Og NEJ, der er ikke bly på din portvins eller rødvinsflaske....haha!
Belære mig om fakta....pffffff! Dit indlæg er jo tæt på idioti.
#29 Det er ikke helt korrekt. Bly blev brugt i benzin, da motoren krævede det. Det har ikke noget med aktantallet at gøre. Det der fik aktantallet til at sige, var det også farlige "benzen". Det er i øvrigt også blevet forbudt. Derfor gjorde man det ulovligt at sælge Oktan 98 i meget lang tid herhjemme. I dag findes der andre metoder til at hæve oktantallet, og derfor er det jo fornylig blevet tilladt igen. Men benzen er stadig et problem i vores jord, hvor der har ligget tankstationer. -- Sidst redigeret 21-03-2023 00:19 #29
Den er faktisk god nok. Blytilsætning (TEL) blev brugt til at hæve oktantallet så man opnåede samme performance ved høje kompressioner som hvis der blev yderligere raffineret. Ved racerløb var det en fordel. Det blev også i stor stil brugt som tilsætning for at smøre ventilsæder.
Benzen er bare en af mange ting der buges for at hæve oktantallet. bio-etanol ligeså. -- Al plastik og nylon kommer fra råolie. Så f.eks. der rigtig meget tøj og legetøj der sviner ved produktionen af det, og når det skal kasseres efter brug. -- Motto: Den der går i seng med en røv der klør, vågner op med fingre der lugter.
Status på B/W-listen: 6+/0- der er ingen der skal fortælle mig hvad jeg skal køre* af bil f.x
Superfed indstilling. Når jeg inviterer 20 gutter til at holde vikingefest med bål og livekoncert lige uden for din have, skal du ikke fortælle mig at det må jeg ikke. Jeg vil skide på om dine børn kan sove i en måned, eller du ikke kan komme ud af indkørslen med din bil.
Det her er hvad der sker når curlingbørn bliver voksne.
Kikophil. Du er det der hedder et godt menneske, og føler at du bør gøre noget for vores fællesskab. Måske har du sågar lært lidt af historien de sidste par tusind år. Gamle tosser som dig er der ikke så meget plads til mere. Det er lissom gået af mode, det der med at forsøge at gøre noget positivt for andre end en selv.
Nah - vi kan sq ikke redde verden alene. Men vi kan i det mindste gøre bare *lidt* for at forsøge ikke at gøre det værre for alle de andre. Om ikke andet, så giver det en form for selvværd og feed-good-fornemmelse som ingen stor stationcar eller ny grill eller nyt vinkøleskab kan komme i nærheden af.
Hvis man får flere gæster end ventet, så bygger man ikke en højere mur. Så bygger man et længere bord. Det observerede Tacitus da han besøgte os tilbage i år 0098.
-- "ORK SATME!" Økologiske fødevarer kræver flere resurser og udleder mere Co2 end konventionelt landbrug -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #35 - og hvad med de andre miljøfaktorer? Der er vel ikke kun Co2 som påvirkes? Jeg snakkede med nogle vinbønder i Alsace som var stoppet med at hælde gift rundtom deres vinstokke, og er gået over til noget øko-gøgl. Jeg kender ikke deres Co2-regnskab - men de var stoppet med at hælde miljøgift direkte ned i deres dyrebare Terroir. -- "ORK SATME!" #32
Der findes en del typer plastik der ikke kommer fra råolie.
#35 & #36
Derfor kan økologisk landbrug være godt for det enkelte menneske, lokale og regionale forhold(færre pesticider, bedre jordkvalitet mm). Men globalt kan det ikke brødføde hele verden fordi det er for ressourcekræende. -- #37 - og vores infrastruktur - selv i et så højtudviklet et land som DK - er ikke klar til et shit-ton af elbiler, men dem køber folk gladeligt med god samvittighed.
Vi skal vel heller ikke stoppe med elbiler, solceller på taget, vedvarende energi, eller alverdens andre tiltag, bare fordi det ikke er en løsning som er "globalt dækkende" her og nu.
Økologisk landbrug er en teknologi i udvikling, ligesom de andre teknologier. Det starter et sted, og så kommer udviklingen, rationaliseringen, prisfaldet og tilpasningen. Ligesom med alle de andre teknologier. Bare fordi det handler om smør, mælk og planter, er det ikke mindre en "grøn omstilling" end de tusind andre ting vi springer på.
Desuden er konklusionen om at det ikke er "globalt muligt" vel (ligesom alt andet) et spørgsmål om prioritering. Det kunne sagtens være det - men "prisen" vil være høj, både i bekvemmelighed og hård valuta. På samme måde som det nok vil være ret omfattende at skifte hele planetens el-infrastruktur ud, så vi allesammen kunne høvle rundt i Tesla'er om 2 uger :)
..og jeg er hverken hellig, frelst, håbløst naiv, eller noget som helst andet - jeg prøver bare at byde ind med et argument i en diskussion hvor nogen mener at deres "personlige frihed til at have en bestemt farve køleskab er vigtigere end hensynet til vores børnebørns drikkevand" - for nu at parafrasere en smule :)
Jeg forsøger selv at træffe nogle informerede valg, og prøver at handle bevidst - men nej, jeg går ikke de 24 kilometer på arbejde hver dag. Men jeg arbejder hjemme når jeg kan - og ladcyklen eller fødderne klarer rigtigt mange af de daglige opgaver, for nu at give et eksempel. Jeg er ikke fortaler for at vi så skal opgive al materiel kvalitet, og bo i jordhuler. Men når vi *alligevel* tager nogle valg, behøver vi ikke være stolte over hvor skadelige de kan være. -- "ORK SATME!" #38
Wuuut.. går du ikke 24km hver dag til arbejde.. :-D .. haha. Spøg til side. Ja. Det er ikke altid nemt at hitte ud af det hele. Jeg har erfaret at de rfaktisk er ret mange helt unge i dag der er ret gode til at forstå den større sammenhæng og tage hensyn til miljø og fremtid. Men det er også polariseret så der også er grupperinger der er helt ligeglade med andet end deres egne ønsker. -- #39 - nej for fa'en. Jeg tager da motorcyklen! Det er mit bidrag til at reducere de daglige kødannelser ved Limfjordstunnellen (..fordi i miljøet og mine medborgeres navn, kører jeg selvfølgelig mellem rækkerne for at reducere køerne for de mange trætte bilister - som man jo heldigvis gerne må når man er så frelst som jeg er!)
(..og så er den faktisk allermest økonomisk ved omkring 9000 rpm ;)
Du har helt ret. Der er gået god forretning i at polarisere os - alt fra sociale medier til selv gamle hæderkronede nyhedsmedier. Det er sq nok i virkeligheden et større problem end forureningen, Co2, og alt det andet. -- "ORK SATME!" #31 Jeg er skam godt klar over, at bly blev brugt til at hæve oktantallet. Men det blev udfaset med tiden, som den egentlige måde at gøre det på - og erstattet af benzen. Det blev brugt til at smøre ventilerne med, og det var dem der gik i stykker i de gamle stødstangsmotorer og støbejernsblokke motorere. I 70erne og 80erne var det i hvert fald sådan.
Jeg mener faktisk stadig, at man kan købe produkter som "oktanbooster" som tilsætning til benzinen, og det indeholder ikke bly.
Jeg må ærligt erkende, at jeg ikke vidste at bioethanol hævede oktantallet. Det er lidt selvmodsigende, for højoktan 98 og oktan 100 indeholder kun 5% bioethanol, mens 92 og 95 indeholder 10%. -- #41
Svarede blot på at du skrev at jeg jeg skrev ikke var helt korrekt. Hvilket det var.
Der er jo så bar eandre ting i der får de andre brændstoftyper til at få højere oktan. -- Politiker er også miljøskadet hehe -- Intel 13700k Noctua D15s + Asus strix ROG B760i + Sapphire RX 6900 XT Toxic Air #42 I den forstand, at det bliver brugt i dag til at hæve oktantallet, er det ikke korrekt. Det har det ikke været de sidste 40 år. Lidt ligesom benzen er blevet udfaset, og kun må indeholde mindre end 1%. -- #43 ja, de er lige så firkantede som de 7 skraldespande jeg har stående udenfor. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #44
Jeg har aldrig skrevet det bliver brugt i dag til at hæve oktantallet.
Læs evt mit indlæg i #31 & #29 igen -- #44 "I USA udfasede man det helt i 1996 (som additiv for at øge oktantallet)."
Som jeg lige skrev, så brugte man det heller ikke i 1996 til at øge oktantallet. Jeg skrev også, at man ikke har gjort det de sidste 40 år. Jeg har derimod aldrig skrevet noget om 2023. -- #47
Jo. Det blev brugt frem til 1996 (for at øge oktantallet og for smøring) hvor det blev udfaset I USA:
https://en.wikipedia.org[...]
Men jeg tog fejl mht racerløb. Her er det fortsat brugt frem til 2007 i USA (for at øge oktantallet).
Bly i benzin og brugen deraf blev først udfaset helt i 2021 (ifølge FN). Men sådan er det jo også med asbest, DDT, ptalater, bestemte flammehæmmere etc. mange lander bruger dem stadig selvom de har været forbudte i USA og EU i årtier.
Så nej. Blytilsætning til benzin er der skam blevet brugt de sidste 40 år. -- #48 Du læser godt nok det du vil læse hva? Jeg har aldrig påstået, at der ikke blev brugt bly i benzin. Det ved jeg sgu da det er. Det bliver også brugt i flybrændstof den dag i dag. Hør nu godt efter ikke - der bliver ikke brugt bly i benzin for at ØGE OKTANTALLET. Der er blevet opfundet langt bedre alternativer til dette for mange år siden. Danmark fik blyfri benzin i 1990, og man kunne ovenikøbet få oktan 98 - uden bly. Men det siger dig åbenbart ikke, at så brugte man nok ikke bly i nyere tid til at hæve oktantallet. Bly blev brugt til smøring af ventilerne. Det var også derfor, at min gamle Ford Scorpio skulle have bly benzin på hver 4. gang man tankede (som minimum).
Denne artikel er ret god, og fortæller om vores overgang til blyfri benzin.
https://ing.dk[...] -- #49
Jo. Der blev helt frem til 2007 brugt bly i benzin til at øge oktantallet i USA (bla iforbindelse med motorsport). Læs: ØGE OKTANTALLET. Ikke for at smøre ventilsæder. Du kan evt læse kilderne på wiki. Der findes jo andet end lille DK og EU :-)
Først efter 1994 blev blyfri benzin forbudt i DK. SOm med næsten alle andre store ændringer er der overgangsperioder.
Du startede med at sige i #47 at det ikke har været brugt til at hæve oktantallet de sidste 40 år. Hvilket ikke er korrekt (se de kilder jeg henviser til).
Hvad din gamle Fors Scorpio brugte eller ikke brugte er da fuldstædigt uvæsentligt for de faktuelle forhold omkring anvendelsen af bly i benzin (for at undgå motorbanken og for at hæve oktantallet til fordel for visse motortyper) frem til 2021 hvor FN på papiret har udmeldt at nu bruges det ikke mere til vherken det ene eller det andet.
Det er altså dig Master-Benz - der kun læser det du vil læse og putter ord i munden på mig jeg ikke har sagt og ignorerer kilderne. Så jeg trækker mig fra diskussion da det ikke fremstår sagligt. --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 391 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|