Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Maffetone løbe træning

Af Supporter Aspirant Jimstar | 03-06-2020 13:45 | 320 visninger | 7 svar, hop til seneste
Hej i hyggekrogen, Jeg ved fra tidligere tråde, trods dette er et hardware forum primært, at der også er nogen stykker derude som går op i sport og træning på et vist niveau. Jeg kunne godt tænke mig at høre, om der er nogen forholdsvis inkarnerede løbere, som har forstand på deres ting og kunne hjælpe mig lidt med et par spørgsmål omkring Maffetone løbetræning? Jeg er fornyligt (under corona) begyndt at løbe lidt, efter rigtig mange års fravær - det har ellers været squash, badminton og fitness der bla. fyldt noget de sidste mange år, men nu hvor alle disse aktiviteter ikke er mulige var det mest naturlige at løbe. I forbindelse med jeg er begyndt at løbe er jeg så faldet over det her Maffetone/zone 2 heartrate training, som jo virker ret spændende, er der nogen her, som har erfaring og viden på området man kunne spare lidt med?
--
Fractal R6 / I9 9900K / Aorus Ultra Z390 / Aorus 1080TI / G. Skill 3600MHz / 1TB 970 EVO / Corsair H150i / EVGA Supernova 850w / ASUS PG279Q 27" 1440p
#1
waskustobaskus
Semi Nørd
03-06-2020 13:50

Rapporter til Admin
Dit løb, er det for at koble hjerne fra. Få bedre kondition. Tabe dig? Vil du træne mod halv/hel Marathon?
--
#2
Alexanderl
Supporter Aspirant
03-06-2020 13:57

Rapporter til Admin
Fint udgangspunkt som løber - Både for nye og erfarne løbere. Er dit mål at øge kondition og din løbeform, så findes der bedre metoder. Hvis dit mål er en sund krop, samt at smide et par kilo. Så er en lav pulszone klart at foretrække, hvorfor hans metode er god :-) Hvis du løber for at øge din kondition, så skal du have fat i træning der presser dig op i højere pulszoner - Skal kombineres med lettere løb også. Men den største aerobe udvikling sker, når dit kredsløb bliver presset i form af høj puls.
--
#3
Jimstar
Supporter Aspirant
03-06-2020 14:03

Rapporter til Admin
Mit mål med løb, på nuværende tidspunkt, må være at komme i bedre kondition og derved forbedre mine tider, primært på 5k og 10k. I øjeblikket er det dog generelt bare at bygge en nogenlunde kondition op, få styr på teknikken (strike, cadence, stride osv.). #2 - Jeg har netop læst/set mange steder, at zone2/maffetone training er noget af det der opbygger din kondition bedst? Bedre end høj anerob træning i zone 4/5? Zone 2 er med til at opbygge en bedre kondition/fundament, hvorefter man kan begynde at bygge ovenpå med interval løb og andre trænings pas, som øger ens fart og tider?
--
Fractal R6 / I9 9900K / Aorus Ultra Z390 / Aorus 1080TI / G. Skill 3600MHz / 1TB 970 EVO / Corsair H150i / EVGA Supernova 850w / ASUS PG279Q 27" 1440p
#4
Alexanderl
Supporter Aspirant
03-06-2020 14:11

Rapporter til Admin
For at kroppen skal øge sin kapacitet for ilttransport, skal den "presses" til det. Er din form relativt almindelig, vil din krop også blive presset af lettere træning end ellers. Så ja, du kan sagtens udvikle dig i en lavere pulszone, men det er ikke en udvikling der fortsætter uendeligt :-) Fedtforbræning kræver ilt, hvorfor du ofte oplever at tabe dig mest i de lavere pulszoner. Her kan cellerne nå at suge ilt til sig i takt med at du forbrænder fedt til energi. Hårdere træning kræver nemmere tilgængelig energi, som ikke findes i fedtforbræningen, da den tager relativt lang tid. Derfor er det også begrænset, hvor meget du kan presse dit system, såfremt du ønsker at forbrænde fedt stadigvæk. Det øgede pres på dit system medføre også pres på hjerte og lunger, som er de områder du gerne vil have udviklet mest muligt. Det sikre god ilttransport til musklerne. Begrænsning i vores iltoptagelse skal 100% findes i vores transportsystem, altså hjerte, lunger og blodet. Derfor er det vigtigt at de bliver udfordret mest muligt. Det er også der du finder koblingen mellem at du får højere puls og tungere/hurtigere åndedræt. Fordi kroppen skriger på mere ilt i systemet :-)
--
#5
Wut
Monster Supporter
03-06-2020 14:18

Rapporter til Admin
Jeg er lige startet her til nytår igen med at løbe, og jeg har en ambition om at nå 2 mål: - 5 km på 20 minutter - 1000 km løbet sammenlagt i år De 1000 skal jeg nok nå, med mindre jeg får nogle skader (7-9-13), men de 20 minutter har jeg svært ved at komme i nærheden af. Jeg løber ikke efter noget princip, men forsøger at lytte så meget til min krop som muligt. Jeg har tidligere gået kold i løb fordi jeg enten fik skader eller det begyndte at kede mig. Så det prøver jeg at undgå ved at gøre det så "sjovt" som muligt, og passe på mig selv. Pt løber jeg 20 km i ugen fordelt på - mandag: 5 km hurtigt løb - onsdag: her lytter jeg til mine ben og starter langsomt op og forsøger at nå et godt tempo. Hvis jeg har krudt i benene, så tager jeg et race på 5-7 km. Hvis jeg har en sløv dag eller ondt, så bliver det mellem 5-10 km i et langsomt/hyggeligt tempo - fredag: Her forsøger jeg at klemme så mange km ind som muligt. Hvis jeg har løbet 5 km om onsdagen, så er det minimum 10 km denne dag. Jeg løber gerne 5 km i behageligt tempo, og forsøger så at skrue op for tempoet undervejs, hvis der er energi i benene, og ingen smerter. Indtil videre er jeg kommet fra 5 km løb med 10 km/t, til omkring 13,5 km/t i tempoløb, eller 10 km på 47 minutter. (Jeg er overhovedet ikke pro, men savner noget bevægelse med mit kontorjob). Mit eneste og vigtigste råd tli dig er: Lyt altid til din krop og start meget langsomt op. Musklerne udvikler sig (så vidt jeg ved) hurtigere end senerne, så man kan hurtigt komme i form med musklerne, og så gøre skade på sig selv. Maffetone lyder som en god måde at starte op på. Så kan man jo begynde at lægge nogle tempo-runder ind efterhånden.
--
Ignorér de største tågehorn på hol.dk: https://www.hardwareonline.dk[...]
#6
Jimstar
Supporter Aspirant
03-06-2020 15:00

Rapporter til Admin
#4 Min Vo2 Max ligger i øjeblikket på. 50 - så det er vel ganske ok. Jeg er med på, at overgangen fra fedt forbrænding til forbrænding af kulhydrater sker i takt med man øger det pres man ligger på ens krop, for at få lettere tilgængelig energi end fra fedt depoterne. Det jeg søger i øjeblikket er dog en måde hvorpå jeg kan komme i bedre form, uden at presse min krop for hårdt. Som #5 skriver som hans vigtigste råd, så er jeg bange for at presse mig selv for meget, for hurtigt. Jeg kan sagtens gå ud og løbe en 5K 3-4 gange om ugen med puls 190 hele vejen med en tid på ~25min, men jeg er bange for om jeg ødelægger mig selv, får skader eller andet. Derfor var jeg interesseret i dette Maffetone, som netop virker som en god metode til at starte op, men kunne godt tænke mig at høre fra andre der har prøvet at arbejde med det :) #5 Lyder som et godt og fornuftigt projekt du har gang i. Du tracker ikke sådan noget som puls, mens du løber? Når jeg læser/ser mange på nettet der snakker om emnet, så basere de rigtig meget af deres træning på puls/puls zoner, for at sammensætte den optimale træning for at forbedre sig.
--
Fractal R6 / I9 9900K / Aorus Ultra Z390 / Aorus 1080TI / G. Skill 3600MHz / 1TB 970 EVO / Corsair H150i / EVGA Supernova 850w / ASUS PG279Q 27" 1440p
#7
Wut
Monster Supporter
03-06-2020 15:12

Rapporter til Admin
#6 Jo jeg fik et Forerunner 245 Music som jeg bruger hver (super lækkert ur i øvrigt). Men jeg følger ikke med i min puls. Jeg har kørt spinning så mange år, så jeg næsten godt kan mærke, hvordan jeg ligger på "grøn til rød"-stigen undervejs. De der puls-zoner er også ret individuelle, så jeg lægger ikke ret meget vægt på det. Men jeg tracker min afstand, kalender, tider, hastigheder, stigninger og så har den et "body battery"-indikator, som faktisk passer overraskende godt med, hvor træt jeg er. Man kan også få uret til at rapportere hastighed eller andet undervejs i ørebøfferne, og så kan man lægge planlagte træningspas ind, som den så brokker sig over, hvis man ikke følger undervejs. Jeg er vild med det!
--
Ignorér de største tågehorn på hol.dk: https://www.hardwareonline.dk[...]
--
Sidst redigeret 03-06-2020 15:15

Opret svar til indlægget: Maffetone løbe træning

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning