Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Forberedelse til elektriker

Af Gæst Elektriker | 14-07-2020 19:11 | 897 visninger | 17 svar, hop til seneste
Hejsa. Jeg overvejer elektrikeruddannelsen her efter sommerferien, og vil egentlig gerne have en "forsmag" på det. Kender i til noget teori man kan læse op på, eller evt nogle samlesæt man kan købe, hvor man kan lege lidt med kredsløb osv?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
kagemanden
Ny på siden
14-07-2020 19:24

Rapporter til Admin
Overvej hvilken "gren" du vil. Det er godt nok 4 år siden jeg blev udlært, nu er det vidst meget modulopbygget. Men find ud af om du vil være styring- og regulerings tekniker, "normal" installations elektriker, maritim, alarm, m.m. der er mange veje at gå. Men du lærer alt hvad du skal bruge på skolen, ihvertfald på Aalborg Tech. Du kan jo selvfølgelig læse op på serie-, parallel-, og blandet forbindelser. Ohm's lov, Kirchhoffs love. Og generelt, hvis du har mulighed for det, læse de nye standarder og fællesregulativet.
--
#2
Die_Happy
Elitebruger
14-07-2020 19:43

Rapporter til Admin
Skild din stikkontakt ad, skift den og saml den igen - så får du en forsmag på hvad en elektriker laver. Eller sæt et par lamper op. Du kan også trække nogle kabler i rør, og træne det. Det er meget forskelligt hvad elektrikere laver. Det spænder lige fra at nogle ikke laver andet end "lys på lokum" eller småreperationer hos kunder, til at andre arbejder med stærkstrøm og højspænding. Tænk derfor grundet over hvad det er du gerne vil lave. Hvis du synes små samlesæt med elektronik er sjovt, så er det ikke elektriker du skal være, men derimod elektroingeniør eller elektronikteknolog.
--
#3
Elektriker
Gæst
14-07-2020 19:45

Rapporter til Admin
Hej Kagemanden, tak for svar. Jeg er rimelig blank hvad angår el, så jeg ved knap nok hvad de forskellige retninger har af betydning eller hvad arbejdet går ud på. Det finder jeg self ud af på uddannelsen, så jeg må vel bare vente til den starter :) Jeg vil prøve at læse lidt om de ting du nævner, men med den begrænset viden jeg pt har, får jeg noget ud af at læse Fællesregulativet 2019? Og hvor kan jeg finde læsestof om de nye standarder?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#4
Elektriker
Gæst
14-07-2020 20:08

Rapporter til Admin
#2 hmm.. Jeg håber ikke jeg ender med at sætte lamper op resten af mit liv, men som sagt er jeg totalt blank inden for dette felt. Jeg vil gerne lære lidt af det hele, men umiddelbart er jeg mere til teori end praktisk, så i sidste ende er jeg nok mere ovre i elektroingeniør end el installatør, men tænkte jeg ville tage en alm elektriker uddannelse først og få en fornemmelse af det hele. Måske lidt i stil med at blive tømrer før man begynder som bygningskonstruktør. Jeg vil ihvertfald starte med at læse om bl.a ohms lov osv, og så må jeg vel bare vente til august og blive lidt klogere i løbet af uddannelsen. Hvis nogle har noget spændende læsestof, så link meget gerne! :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#5
Die_Happy
Elitebruger
14-07-2020 20:13

Rapporter til Admin
#4 Der er ingen grund til at tage elektrikeruddannelse hvis du vil læse til elektroingeniør. Det er svært at anbefale dig noget konkret, når du ikke selv ved hvad det er du vil :) Men omend ikke andet, så kan du tage en kigger på lidt elektronik-videoer her: https://www.youtube.com[...] https://www.youtube.com[...] https://www.youtube.com[...] På EEVblog er der en masse videoer der forklarer grundlæggende elektronik.
--
#6
Elektriker
Gæst
14-07-2020 20:21

Rapporter til Admin
#5 Ahh fedt, jeg er kæmpe fan af Andrea Morello som EEVblog interviewede for kort tid siden. Selvom det er langt over mit niveau haha.. Jeg vil prøve at give hans youtube channel et besøg! Jeg faldt også lige over et Arduino starter set: https://www.elextra.dk[...] Vil det give mening at prøve at købe sådan et sæt?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#7
Die_Happy
Elitebruger
14-07-2020 20:35

Rapporter til Admin
#6 Hvis du vil lære grundlæggende elektronik og programmering, så ja helt sikkert.
--
#8
Nils T
Giga Supporter
14-07-2020 21:01

Rapporter til Admin
Vil lige som de andre sige du skal gøre op med dig selv hvad du kunne tænke dig af "speciale" Idag er elektriker uddannelsen mere delt op end da jeg tog den for 10+ år siden. Men har ikke et sekund fortrudt jeg tog "industri elektriker uddannelsen" har fået lov til og arbejde med en masse forskellige spændende ting siden. Jeg er idag beskæftiget som elektriker/avionics tekniker på flyvevåbnets MH-60R Seahawk helikoptere. Som verden ser ud idag og ud i fremtiden, så bliver der mere og mere brug for kloge hoveder der kan programmere og finde ud af at sætte alle de smarte styringer op. Så med en elektriker uddannelse burde du ikke mangle arbejde i fremtiden.
--
Life's a bitch, cause' if it were a slut it'd be easy
--
Sidst redigeret 14-07-2020 21:01
#9
Michael
Gæst
14-07-2020 21:27

Rapporter til Admin
Måske du kan få et par timer til at gå på http://cubus-adsl.dk[...]
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
InFerNo
Guru
14-07-2020 21:35

Rapporter til Admin
Hvis elektroingeniør interesserer dig, så giver elektriker uddannelsen ikke dig så meget i den retning. kig derimod på elektronikfagtekniker https://www.ug.dk[...] den giver meget forberedelse, og vil hjælpe med alt det praktiske, og teori de første par semestre på en ingeniør uddannelse senere hen.
--
Overclocked Broadwell-E/Pascal Inside!
--
Sidst redigeret 14-07-2020 21:35
#11
inckie
Guru
15-07-2020 16:09

Rapporter til Admin
Jeg synes at #1's forslag om at få at bruge sommerferien, på at få et begreb, om de naturvidenskabelige love, lyder som en rigtig god ide, uanset hvilken retning man vælger, inden for området. Det skader ikke læse Wikipedias artikler om Ohms lov m.m. igennem.
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
#12
Stbc
Bruger
15-07-2020 22:04

Rapporter til Admin
Det er korrekt at det er modul opbygget, men først efter H1. Alle skal derfor igennem GF2 og H1 som begge afsluttes med skuemesterprøve, hvor din stand gennemgås. Derudover er der naturligvis også skriftlig eksamen på begge forløb. Er du lige blevet færdig med 9.klasse undgår du ikke en tur forbi GF1, medmindre du har en læreplads i ryggen fra starten af. Der er op til flere emner du kommer igennem, men for at nævne nogle, så er der ohms lov, tændingssystemer, kredsløbsberegninger, spole & kondensatorteori, vektorberegninger m.fl. Kredsløbs beregninger som f.eks. dette: https://www.youtube.com[...] Lovstof er ekstremt vigtigt og du vil også her skulle lære reglerne for forskellige lovkrav og bekendtgørelser herom. F.eks. 60364, 60204-1, 1082 med disse kommer du omkring bolig installation og maskineregulativet. Der er mange veje at gå, hvilket også er grunden til modulopbygningen. En elektriker i dag kræves der mere af, end folk nok egentlig er klar over eller går og tror. Der er naturligvis standard opgaver, hvor det er ren rutine, men der er også opgaver hvor du kan bruge toppen af kasketten. Du er ikke som sådan låst til svag eller stærkstrøm i din hverdag, det kommer an på opgaverne. Skolemodulerne kan dog være mere svagstrømbaseret alt efter hvad du vælger. Styringer kan være forsynet med 24V og så f.eks. 0-10V reguleret. Det kan f.eks. være den ene opgave den ene dag, for bagefter at arbejde på et 400V anlæg, eller naturligvis 230V i andre situationer. Alt efter dine interesser og virksomheden, så vil du generelt have gode muligheder for at vælge den vej du vil gå. Nogle retninger vil også give dig mulighed for at nørde med netop elektronik, dog (generelt) ikke som en elektronik mekaniker eller lig. Måske du skulle overveje at spørge en virksomhed om de vil have dig i praktik 1 uge eller 2, så kan du se det an. Link Modul og opbygningsinfo: https://elektrikeruddannelsen.dk[...] https://elektrikeruddannelsen.dk[...] Tror det er vigtigt at du sætter dig lidt ind i hvad faget er, det lyder ikke helt som om at du har tænkt hvad faget indebære.
--
Sidst redigeret 15-07-2020 22:08
#13
Stbc
Bruger
15-07-2020 22:14

Rapporter til Admin
Glemte også at nævne, du kan ikke blive EL-Installatør uden at være elektriker først. Du kan dog opnå samme autorisation ved at gå maskinmester vejen og sorry hvis jeg træder nogle over fusserne nu, men jeg har ikke mødt nogle endnu som har været særlig stærk i strøm og især ikke lovgivning efter maskinmester udd. - Virker som om at det fylder rystende lidt på maskinmesteren, eller har jeg bare mødt mange som ikke lige var i skole de dage det EL-fag var på skemaet.
--
#14
Sozadk
Superbruger
15-07-2020 22:47

Rapporter til Admin
Nu er jeg ikke selv elektriker eller noget i den retning, men arbejder dog sammen med en hel del el folk til dagligt, ved en af de store vindmølle producenter, de har meget forskellig baggrunde, nogle af dem er svagstømsinginører, installatører, stærkstrømsinginører, og andet godt folk inden for el, og jeg ved de er glade for folk der selv har været ude og ha fingrene i virkeligheden, altså en for for faglig uddannelse bag sig, er selv Udlært klejnsmed og industri Operatør, og er nu i gang med teknisk designer uddannelsen, og jeg ved at de er glade for min erfaring fra det "virkelige" arbejdsliv. Det var bare mit lille input, efter mage år på arbejdsmarkedet.
--
#15
Xecas
Monster Supporter
15-07-2020 23:23

Rapporter til Admin
jeg er udlært om 2 dage, vidste ikke en skid da jeg startede på gf2. jeg syntes ikke du skal begynde at læse op på alt muligt, du lærer alle grundprincipperne stille og roligt på gf2. det eneste jeg ville ønske jeg var bedre til det var trigonometri da jeg startede på h1. stedet du lærer mest er hos mester, så længe du får dig en god læreplads.
--
Mvh.
--
Sidst redigeret 15-07-2020 23:24
#16
Juletræet
Maxibruger
16-07-2020 08:00

Rapporter til Admin
Er selv tidligere elektriker Læs evt lidt inde på elbogen.dk, elnoter.dk eller axencrone.net/el-mappen/index.htm det er kun godt du er interesseret i et kommende fag :-) det er aldrig skidt at kunne lidt ohms lov eller hvordan en afbryder skal monteres.
--
#17
joms
Gæst
16-07-2020 09:43

Rapporter til Admin
1: stil dig op på den højeste stige og føler du at det er din verden så er du på rette vej. 2: Få en masse elektriske stød og hvis du stadig har lyst så er der en elektriker gemt i dig. 3: Tag ud og snak med et par elektrikere og hør hvad de har at sige. 4: Snak med en uddannelses vejleder 5: Når du er færdig har du tonsvis af muligheder og arbejde for livet. Personligt hvis jeg kunne gøre noget om ville jeg gå efter Maskinmester deri får du også det meste af elektriker uddannelse og det du mangler kan du opskole bagefter hvis behovet skulle være der.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.

Opret svar til indlægget: Forberedelse til elektriker

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning