Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

har arbejdet i asbest, uden at være blevet oplyst ...

Af Mega Supporter c0olking | 27-01-2021 10:03 | 1421 visninger | 29 svar, hop til seneste
hej jeg satser på at rende ind i nogen, der har konkret viden om overstående. jeg er elektriker og har trukket kabler i isolering, hvori der er asbest støv rester, fra et tag, der fornyligt blev fjernet. jeg har nu læst en del om emnet, og søger nu nogen der har erfaringer med ligende. det lader til at min overmontør har glemt at informere mig og har endda foreslået at trække kabler i isoleringen. der er rullet ekstra isolering udover den kontaminerede isolering, som jeg så er gået i med mine kabler. nogle tømrere gjorde mig her til morgen mig opmærksom på problemet. jeg ønsker ikke folk byder ind med hvad de tror, jeg søger ligende erfaringer. tak
--
ftrow
#1
Azakiel
Skribent
27-01-2021 10:05

Rapporter til Admin
Der skal du nok have fat i en fagforening eller andre jurister der kan rådgive, det er lidt over niveau for et hardware forum.
--
Veni, Vidi, Vici. dimidium facti qui coepit habet faber est quisque fortunae suae
#2
waskustobaskus
Nørd
27-01-2021 10:17

Rapporter til Admin
Det sker der ikke noget ved. Du render jo ikke rundt og indånder det dagligt i flere år. Dengang jeg gik i folkeskole var lofterne i klasseværelserne også asbest og de blev skiftet mens vi var i skole.
--
#3
gfunknown
Mega Nørd
27-01-2021 10:29

Rapporter til Admin
Hvis det er fordi du er blevet syg af det, så skal du kontakte lægen hurtigst muligt, samt melde det som arbejdsskade. Ellers så kan man som håndværker ikke undgå en gang imellem at rode i musselort, gammelt isolering råd i træ osv osv. Det du kan gøre er at din arbejdsgiver giver dig det rette udstyr, samt at du som medarbejder så også bruger udstyret. Hvis man ikke kan holde til at arbejde med de ting, så er det måske ikke den rette hylde man er havnet på.
--
#4
ToFFo
Guru
27-01-2021 10:49

Rapporter til Admin
Det er satme et long shot at spørge om noget så specifikt på et hardwareforum af alle steder. Men ja, man kan jo være heldig :D
--
- Indsæt signatur -
#5
LarsC
Bruger Aspirant
27-01-2021 11:00

Rapporter til Admin
3# Nu er der ret stor helbredmæssig forskel på musselort, gammelt isolering, råd i træ og asbestfibre. 0# Jeg ville tage fat i din arbejdsmiljørepræsentant. Har i ikke sådan en, så din fagforening. De kan bedst svare dig på hvordan du skal forholde dig til det.
--
#6
boneslammer
Ny på siden
27-01-2021 11:16

Rapporter til Admin
Én enkelt asbest fiber er nok til potentielt at gøre dig syg. Og det sker ikke nu og her, men over tid. Asbest skal saneres af godkendt firma, altid! Er der mistanke om asbest skal dette testes med en prøve inden arbejdet påbegyndes. Ta fat i din sikkerheds representant.
--
#7
Juletræet
Gigabruger
27-01-2021 11:24

Rapporter til Admin
#2 Hvordan h...... Kan du udtale om sådan noget ? Det er alment kendt at asbest (på lang sigt) kan have fatale konsekvenser. Det er ikke for sjovt at det skal saneres og folk render rundt i rumdragter.
--
#8
Wut
Junior Nørd
27-01-2021 11:25

Rapporter til Admin
#2 Jo længere eksponering overfor asbest, jo højere risiko. Man kan ikke sige, at fordi man ikke har været eksponeret i mindre end X dage, så har man ingen risiko. Se f.eks.: https://ing.dk[...] #0 Du skal nok have fat i nogle fagfolk og ikke random folk på et hardware-forum. Men umiddelbart ville jeg ikke være så bekymret igen. For det første er det gamle tag blevet fjernet (korrekt, går jeg ud fra), så det er kun det potentielle støv, som taget kan have efterladt på oversiden af isoleringen... som så igen er dækket over af ny isolering. Så din risiko, fordi du kun har løst 1 opgave i et asbestmiljø, er nok meget lille. MEN man skal ikke arbejde uden det korrekte udstyr nær steder, hvor der har været asbest. Der er masser af huse i Danmark, der fortsat enten har asbesttag, eller har den originale isolering liggende, som taget har hængt over. DOG skal man altid tage alle de forhold, der skal til, for at arbejde i et miljø, hvor der har været asbest. 400 i året får kræft (primært lungehindekræft, som stort set ikke ses uden eksponering overfor asbest) af asbest.... så det er bestemt ikke for sjov. Vi har asbest-skiffer med tagpap ovenpå. Isoleringen på loftet er dækket over af ny, tyk isolering. Vi har besluttet ikke at have noget som helst stående på loftet, og jeg kommer der kun, når det er nødvendigt, og roder ikke i isoleringen mere end højst nødvendigt. Jeg bruger maske. Der er ingen grund til at udsætte sig selv for mere risiko en højst nødvendigt.
--
FYI: https://www.youtube.com[...]
#9
waskustobaskus
Nørd
27-01-2021 11:40

Rapporter til Admin
Så kan OP jo selv vurdere hvor mange dage/timer han har været udsat.Evt. få lidt ro i sjælen. Hvor meget asbest skal der til for at få disse sygdomme? Risikoen for at få en asbestrelateret sygdom afhænger af, hvor meget man har været udsat for asbest: Hvis man jævnligt gennem mange år har arbejdet med asbest, f.eks. skåret eller slebet i asbestholdigt materiale eller fjernet letsmuldrende asbestisolering uden tilstrækkelig beskyttelse, kan man have øget risiko for kræft i lungehinden, lungekræft og lungeasbestose. Tobaksrygning øger risikoen for lungekræft væsentligt, når man har været højt udsat for asbest. Hvis man kun lejlighedsvis har været i kontakt med asbest, kan man have en let øget risiko for kræft i lungehinden, men ikke for lungekræft eller lungeasbestose. Hvis man har opholdt sig i lokaler med forurening fra asbestholdige materialer, uden at man selv har håndteret asbest, vurderes risikoen for ubetydelig.
--
Sidst redigeret 27-01-2021 11:41
#10
mrKayne
Junior Nørd
27-01-2021 12:27

Rapporter til Admin
Du kan også ringe til Arbejdstilsynet og spørge.
--
#11
Havsgaard
Bruger Aspirant
27-01-2021 12:32

Rapporter til Admin
Hvorvidt det er farligt eller ej, at være eksponeret for asbest i kortere tid er sagen fuldstændigt uvedkommende. Asbest er noget værre lort. Man har som arbejdsgiver, bygherrer og lign. pligt til at oplyse alle som potentielt kan komme i kontakt med asbesten, uanset i hvilken form og hvor lang tid det måtte forekomme. Derudover er det ekstremt vigtigt, at man har dokumentation på, at man har været i kontakt med asbest, uanset hvor kort tid det end måtte være, hvis der på et senere tidspunkt viser sig at komme senfølger. Så er man bedre stillet i så fald man skal have en arbejdsskade erstatning - og placere et ansvar. Jeg mener faktisk at ens arbejdsgiver har pligt til at føre til protokols at en medarbejder har arbejdet i asbest og opbevare en sådanne protokol i 40 år ... ja 40 år! no shit. Jeg vil helt klart anbefale at du tager fat i din arbejdsmiljørepræsentant eller din lokalafdeling, de kan helt sikkert hjælpe.
--
#12
Benny
Gæst
27-01-2021 12:50

Rapporter til Admin
#0 Det er fuldstændigt normal procedure. Asbestpladerner er jo fjernet. Der er tilmed lagt ny isolering ovenpå det gamle. Hvis du har været elektrikker bare et par år, vil jeg garantere dig for, at du har trukket kabler i massevis af lign. situationer, blot at du har været uvidende herom. Asbestpladerne er ikke decideret farlige, ikke før det går i stykker. Mvh. AM-rep!
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#13
gfunknown
Mega Nørd
27-01-2021 12:52

Rapporter til Admin
#5 har jeg sagt andet? Har netop sagt man skal have passende udstyr på som ens arbejdsgiver skal komme med, og ellers så skal man jo kontakte læge og melde det som arbejdsskade. Forskellige arbejdspladser stiller forskellige krav. Jeg har er tidligere smed og har svejst i alt muligt, der havde vi også forskelligt udstyr alt efter hvad og hvor vi arbejdede. Det må da være op til #0 at gå til sin egen leder som det første og sige de skal have taget de rigtige forholdsregler. Hvad og hvornår man bliver syg ved jeg ikke. Men det er netop op til en leder at sørge for at medarbejderne har muligheden for at udføre arbejdet korrekt og sikkert.
--
#14
Benny
Gæst
27-01-2021 12:58

Rapporter til Admin
Der er nogle her der forveksler arbejde med asbest indendøre og udendøre. De har vel kort skimmet arbejdstilsynets AT vejledning om asbest, uden at sætte sig ordentligt ind i det.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#15
kikophil
Monster Supporter
27-01-2021 14:39

Rapporter til Admin
Hmmm - Nu spørger #0 jo meget tydeligt til folk med erfaringer indenfor området - og her må vel påtænkes evt. lignende tilfælde, hvilket er helt fint - også på et pænt stort forum som HOL, da der helt sikkert iblandt disse, findes folk, der helt sikert har prøvet lignende eller endog værre i fortfølgende scenarier, med sagsanlæg osv. Disse ved så også, hvorledes tingene udarter sig, og hvem der er bedst at kontakte i givne situation - hvilket de i 99% af tilfældene nok, har ønsket, at de havde gjort langt tidligere! Ellers som skrevet - kontakt fagforeningen, da en registrering hos dem, vil ku` stille dig bedre i et evt. fremtidigt søgsmål.
--
Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
--
Sidst redigeret 27-01-2021 14:41
#16
gfunknown
Mega Nørd
27-01-2021 14:49

Rapporter til Admin
Jeg har erfaring, og, snak først med din chef og få klare linjer for dit arbejde. Hvis chefen ikke lytter, ja så er det tillidsmand, fagforening osv man skal have fat i. Men som jeg læser det er en forglemmelse fra overmontøren, og så at det lagde skjult, samt at #0 er blevet opmærksom på det fra anden side af. Man skal aldrig bare fare ud og råbe højt inden man har haft en fornuftig dialog med chefen.
--
#17
kikophil
Monster Supporter
27-01-2021 14:59

Rapporter til Admin
#16 - beklager, men så må man da håbe, at chefen stiller den store tegnebog frem i evt. senere sygdomstilfælde, der jo som oftest ender med død, og man skal sige farvel til familien :( I disse tilfælde bør man altid stille sig selv forrest, og ikke tænke, at det er synd for andre, der evt. har dummet sig/overset noget. Chefen får jo sikkert heller ikke i givne tilfælde andet end en påtale hvilket ikke vil påvirke hans firma økonomisk, men udsatte vil være langt bedre dækket ind i et evt. senere forløb. Når man kommer til/i den slags situationer, er og bør man ALTID være sig selv nærmest, da kun få eller ingen er det efter et godt stykke tid :)
--
Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
--
Sidst redigeret 27-01-2021 15:05
#18
Coolcat
Gigabruger
27-01-2021 16:18

Rapporter til Admin
70121288 Telefontid Mandag - torsdag kl. 8-15, fredag kl. 8-14 Stil dem samme spørgsmål. Den eneste måde du får klar besked på. Drop din chef og tillidsmand. Hvis du evt har en arbejdsmiljørepræsentant kan du spørge ham, men har skal nok alligevel rette henvendelse til AT.DK
--
#19
M.Mikkel
Maxi Nørd
27-01-2021 16:22

Rapporter til Admin
Den sag kan man da kun ryste på hoved af. Sjovt nok glemmer mange Firmaer at fortælle noget også private der skal ha lavet noget. og grunden er den pris kunde skal betale for sanering det koster kassen af få ordnet. Og til alle de kloge her der skriver så er det gætteri. Ved asbest på et loft skal isolering sådan ses fjernes og pakkes i poser da man ikke kan støvsuge det godt nok. der efter skal man faktisk rengøre/støvsuge alt også spær der er nemlig også asbest på. vi taler rengøring over 3 dage da der skal gå 24 timer mellem hver. så vi taler nok 2/3 mand i 8-9 dage plus miljøvogn anmeldes til kommunen så ialt vil 35000 til 50000kr så derfor sker disse ting desvære tit. NB det tar mellem 5-30år før man bliver syg af asbest. private må godt fjerne asbest tag udendørs hvis plader er hele. indendørs må de ikke røre ved asbest. Har arbejdet i et miljø firma i 10 så kender reglerne beklager stavefejl er ordblind
--
Imac 27 ipad pro Iphone xs max og en Hyawai x pro win Bærbar
#20
Zapster
Monsterbruger
27-01-2021 17:19

Rapporter til Admin
Ville nok forholde mig til hvad #11 og #19 skriver. Og ja når der skal fjernes asbest og rengøres efter det foregår det nærmest i rumdragt med ordentlig filtermaske osv. At din arbejdsplads har snyltet på reglerne og set gennem fingrene med det, betyder bare de skal indberettes til din fagforening og arbejdstilsynet , ingen grund til du om 5-30 år måske er fatal syg af noget lort du har arbejdet med de sidste par år hvis reglerne er blevet slækket på.
--
The superior man understands what is right; the inferior man understands what will sell.
#21
Dragonheart
Guru
27-01-2021 17:27

Rapporter til Admin
#2 Det er heller ikke farligt så længer pladerne ikke ødelægges ved skift. Men støv fra et tag der er skiftet er en hel anden sag desværre. Før i tiden gjorde man også mange vilde ting som har resultereet i tusindvis af dødsfald mm. I dag ved man bedre. #OP Har ikke erfaring med det men har forhørt mig hos en bygn. ingeniør der rimelig godt afspejler hvad #19 har skrevet. Mht din konkrete sag: Kontakt AT - de kan forklare præcis hvordan du skal forholde dig. Både mht evt erstatning, sikring, videre sanering og ansvar. Evt gennem den lovpligtige arb.miljø repræsentant på arbejdspladsen.
--
Sidst redigeret 27-01-2021 17:29
#22
M.Mikkel
Maxi Nørd
27-01-2021 17:51

Rapporter til Admin
Desvære er der mange firmaer der intet kender til asbest. efter min mening burde det være med i folk uddanselse har været på så mange sager hvor det blev rigtigt dyr for mange. vi kan nævne murere de aner ikke der er brugt asbest i klæber til fliser og der kan være bly i gl fliser. vvs der skal skære rør og fjerne gl oliefyr der også er fyldt med asbest, en sag i ejby kostede 150000kr da et firma rev bad ned med bly og asbest hele huset er så asbest område og da beton i gulv var væk skulle alt rengøres og 10cm grus også væk. og så den dyre et hus i holte 2 polsk folk fjernet et tag fra et hus og kastede tagen nej på grunden så alt blev smadret. Det opdagende arbejstilsynet så 50000 i bøde til ejer af huset og 3 naboer skulle ha renset deres grund så nok 150000kr til ejer/bygherre det kan vil ikke undre nogen han var sur på os
--
Imac 27 ipad pro Iphone xs max og en Hyawai x pro win Bærbar
--
Sidst redigeret 27-01-2021 17:52
#23
M.Mikkel
Maxi Nørd
27-01-2021 17:59

Rapporter til Admin
Så glemte jeg lige folk der laver gulve før 1975 blev der brugt lim med asbest steder hvor man lagde fliser og hele gulve af plastik og skal der nyt på skal den gl lim fjernes og ja det støver
--
Imac 27 ipad pro Iphone xs max og en Hyawai x pro win Bærbar
#24
Murphs
Bruger
27-01-2021 18:09

Rapporter til Admin
Ved du overhovedet om den pågældende leder har været klar over det? Hvis denne har fortalt dig det, har personen så fortalt det retroaktivt efter denne selv blev klar over det? Personligt er der blevet fundet ud af da vi var færdige med en opgave at vi var blevet udsat for et giftig kræftfremkaldende stof som har nogle af de samme problemstillinger som asbest. Vi skulle lave en arbejdsskade som forebyggende hvis der skulle ske sygdom et sted ude i fremtiden, derudover skulle vi også til læge og målt værdier og taget prøver. Dog er giftigheden af det vi blev udsat for noget værre end asbest. Dette skete halvandet år efter vi havde lavet arbejdet.
--
[email protected] | ROG MAXIMUS XI GENE | 3080 STRIX OC | ROG STRIX 850G WHITE
--
Sidst redigeret 27-01-2021 18:11
#25
M.Mikkel
Maxi Nørd
27-01-2021 18:13

Rapporter til Admin
#24 lyder i mine øre som PCB?? nb der er også fundet kviksølv i maling så ja der er mange farer
--
Imac 27 ipad pro Iphone xs max og en Hyawai x pro win Bærbar
--
Sidst redigeret 27-01-2021 18:17
#26
V3nu1
Semi Supporter
27-01-2021 18:17

Rapporter til Admin
#2 Det er netop meget alvorligt. Min far, har fortalt mig om samtlige gange de skal stå nøgne ude på vejen, og renes med vand over hele kroppen, når der er asbest i konstruktionen de slukket brand i.
--
#27
M.Mikkel
Maxi Nørd
27-01-2021 18:23

Rapporter til Admin
Ja og de folk der lavede tagplader i asbest blev ders kone syge og mange er døde p.g.a de vaskede mandens tøj med fiber på
--
Imac 27 ipad pro Iphone xs max og en Hyawai x pro win Bærbar
#28
Dragonheart
Guru
27-01-2021 19:09

Rapporter til Admin
#24 Hvad var det for nogle stoffer ?
--
#29
thechillum
Mega Supporter
27-01-2021 19:10

Rapporter til Admin
Jeg husker ikke helt præcis hvor/hvem, men jeg lytter meget til Podcasts. Jeg er ret overbevist om at P1/P3/DR-Dokumentar har lavet 1-2 episoder om asbest, Dansk Eternit Fabrik Aalborg m.m., som giver lidt stof til eftertanke angående det kras og dødeligheden af det. Ikke at jeg tror at sådan et enkelt job er døden - men som medarbejder skal man bare ikke udsættes for det og det er chefens ansvar at sikre det ikke sker. Jeg mener det skal anmeldes, der er sket "ulovligheder" på enten bevist/ubevist måde, men man skal ikke se igennem fingrene med det, det skal tages seriøst og behandles derefter.
--

Opret svar til indlægget: har arbejdet i asbest, uden at være blevet oplyst ...

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login