Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Hvilken forstærker til lydanlæg?

Af Ultra Supporter The-Silverflame | 10-08-2022 12:49 | 623 visninger | 16 svar, hop til seneste
Hej HOL Jeg påtænker at købe en ny forstærker til mit anlæg. Jeg søger en forstærker som kan forbindes til bluetooth (eller nem tilslutning til bluetooth), kunne tilsluttes pladespiller og fjernsyn, uden at skulle ændre på kabelforbindelser. Jeg påtænker et budget på 2000 kr (både nyt/brugt) Har I nogle anbefalinger? Mvh. Frederik
--
#1
the688
Guru
10-08-2022 13:00

Rapporter til Admin
2000 er ikke meget til en forstærker med bluetooth og phono-preamp, osv. Hvilket setup har du? Hvilke højttalere (vi aner ikke om det er stereo, eller surround, f.eks) "Skal kunne tilsluttes TV" kræver også at vi ved hvilken tilslutning dit TV har. Er det bare optisk digital (TOSLINK?) eller noget andet?
--
"ORK SATME!"
#2
gasolin
Guru
10-08-2022 13:02

Rapporter til Admin
Brugt Nad D3020
--
#3
The-Silverflame
Ultra Supporter
10-08-2022 13:14

Rapporter til Admin
#1 Hvor ligger vi mere realistisk budgetmæssigt? Jeg er lidt grøn på feltet. Men jeg kører surround. JEg har to sæt højtalere af mærket Infinity Primus 250, med indgangsimpedans på 8 ohm. Mit fjernsyn har en udgang der hedder "OPTICAL DIGITAL AUDIO OUT". Jeg formoder det er denne udgang der kan bruges?
--
#4
the688
Guru
10-08-2022 13:43

Rapporter til Admin
#3 - din lydudgang er netop optisk digital (også det mest almindelige :) - også kendt som TOSLINK. Det kan du fint bruge, og nærmest alle forstærkere vil have sådan en digital indgang i dag. Dine højttalere er gulvhøjttalere, uden dog at være kæmpestore. Det kan kræve lidt hestekræfter at trække dem (eller rettere , at kontrollere dem :) Gasolin's skud i blinde på en NAD D3020 er ikke et dårligt bud - men den har kun 30W, og det er måske i underkanten til dine store højttalere. Det skal nok virke, men det er ikke optimalt. Ikke fordi noget går i stykker - men højttalere i den størrelse vil gerne have en større motor bag sig. Det har (for mig) ikke så meget at gøre med om de kan spille højt - men mere at de kan holde højttalerne i et jerngreb. Når jeg hører teknisk dødsmetal, er det nederen hvis stortrommen bare lyder som bulder, fremfor individuelle lyde med masser af "attack". Eller, om man vil, hvis du gerne vil have Arnold's maskingevær til at lyde som et maskingevær, og ikke en stor lang prut... så har du brug for kontrol over enhederne. Jo større enheder, jo større overarme kræver de at flytte rundt på. Jeg har ikke et super godt bud på en forstærker som passer til dine krav og dine højttalere og i nærheden af dit budget - det kan sagtens være at du vil være glad for en "lille" forstærker som D3020'eren. Jeg har selv samme problem - jeg leder efter en ny forstærker til at erstatte min surroundforstærker, og mine højttalere er også pænt store (altså, det er ikke små reol-højttalere) - og jeg har ikke fundet noget endnu, som har indbygget pladespiller-forstærker, digital indgang, og kræfter nok - i hvert fald ikke til under 10.000. Så jeg overvejer faktisk at skifte til mindre højttalere (hvilket så igen vil koste en formue for at få noget der er lige så godt som dem jeg har...) Det er ikke så svært at finde en "billig gammel brugt forstærker med kraftreserver" hvis du kan leve uden bluetooth osv. Men hvis du skal have alt det "moderne" tech med, bliver det lidt sværere.
--
"ORK SATME!"
#5
The-Silverflame
Ultra Supporter
10-08-2022 13:54

Rapporter til Admin
#4 Så blev jeg alligevel lidt klogere! Tak for lærdommen. Jeg har altid som studerende klaret mig med med de indbyggede højtalere. Men hvorfor ikke opgradere nu hvor vi er i gang :-) Jeg er helt enig i dig mht. lydstyrke og kvaliteten. Jeg bor selv indtil videre i en lejlighed, og har ikke behov for at skrue op som en gal mand, men nærmere få en god solid lyd ud på de lavere volumener. Jeg tænker også at jeg må tilslutte en NAD bluetooth som ekstern tilbehør, da pakkeløsningen nok ikke er vejen frem (som jeg kan studse mig til). Må jeg spørge hvad specs dine højtalere er på? Og hvad effekt din nuværende forstærker er på?
--
#6
CCU
Semibruger
10-08-2022 14:00

Rapporter til Admin
Hvilket TV og højtallere har du?
--
#7
the688
Guru
10-08-2022 14:16

Rapporter til Admin
Faldt lige over denne : https://www.hifiklubben.dk[...] De har et par stykker i deres outlet, som er nedsat... måske værd at kigge på? Der er i hvert fald lidt mere saft og kraft i - men det har måske ikke helt samme lækkerhedsværdi :) Specs på højttalere er noget du skal tage med et gran salt. Der opgives ofte en max effekt som de kan håndtere. Det er *IKKE* det samme som at det er så mange watt de *kræver* eller overhovedet behøver. Det er mere sådan en "lad være med at sætte et atomkraftværk foran de her bittesmå højttalere, så risikerer de at detonere" :) Mine meget gamle Dali 850 (de er ... 25-30 år gamle) har fulgt mig i rigtigt mange år. https://www.dali-speakers.com[...] De spiller røv-godt. Og hvis jeg skal erstatte dem med noget der spiller lige så godt "all round", så ender jeg med at skulle af med en formue - for at få noget som reelt ikke er en opgradering - de fylder bare ikke så meget, og ser pænere ud. Skulle jeg købte tilsvarende højttalere i dag ville de koste 3-4 gange hvad de kostede mig dengang. Min forstærker er en 7x200W UltraTHX-II surround-ølkasse fra Onkyo (TX-SR875) - den kostede 13k fra ny, og jeg fortryder hver dag at jeg i sin tid solgte min gamle dejlige stereo-forstærker for at købe det monstrum. Det var "sjovt" med surround i omkring 5 film, og så var det bare trist at musikken lød bedre før - på en forstærker som havde kostet en tredjedel :/ Jeg overvejer denne : https://tapeconnection.dk[...] ...men den har heller ikke phono-pre-amp (pladespillerforstærker indbygget) - det har min nuværende heller ikke, så jeg har en ekstern lille forstærker mellem pladespiller og forstærker. Den ville jeg gerne slippe for - specielt hvis jeg skal bruge 7500,- :) Finder jeg nogle "små" højttalere, kan jeg "nøjes" med en mindre forstærker - så det vil give mening. Men det føles unægteligt som at bruge en masse penge på at nedgradere. Meh.
--
"ORK SATME!"
#8
Comicsdk
Junior Nørd
10-08-2022 15:02

Rapporter til Admin
Det kan snildt betale sig at surfe den blå. Der er jævnligt pænt lækkert hi-fi i udbud. Jeg selv har kig på en ældre HK 970 der er i salg for 900, hvilket i min optik er latterligt billigt. Jeg havde sgu nok brugt varmechecken på det skrammel havde jeg fået en sådan, men jeg er nødt til at holde øjet på annoncen til næste lønningsdag. Tjek udvalget, hold et øje på de par dudes der selv restaurerer og måske ligger en anelse højere med brugtpriserne - fordelen er indlysende med en forstærker der er renset og gennemtjekket og ikke har stået på en rygerbodega i ti år. Man kommer så meget længere for pengene på brugtmarkedet.
--
#9
the688
Guru
10-08-2022 15:07

Rapporter til Admin
#8 - jep - det er nærmest (undskyld) idioti at købe nyt - specielt hvis man ikke behøver det aller-nyeste tech. Der har altid været mest surround-gear til salg, fordi her kommer der jævnligt nye standarder - mens "gammeldags" stereo har været mere svært at finde - fordi det aldrig rigtigt blev forældet. Nu springer folk på alt muligt streaming-skrammel (undskyld) - og der skal gerne være indbygget Chromecast, mikroovn, VPN, og isterningedispenser - og samtidigt skal det have høj Wife Acceptance Factor - så det er faktisk blevet nemmere at finde godt brugt stereo-forstærker-gøgl på brugtmarkederne. Heldigvis! Det er mange år siden jeg var der sidst, men der var et godt og seriøst brugtmarked på www.hifi4all.dk[...] - aner ikke om det stadig findes og er aktivt. Men der gjorde jeg mange gode handler, fordi det typisk var "entusiaster" - og knapt så mange FB-scammers og folk der ikke passede på deres grej.
--
"ORK SATME!"
#11
the688
Guru
10-08-2022 15:13

Rapporter til Admin
#10 - der kommer han vist til at mangle et digitalt input? Also, kom dog med en anbefaling. Er det en du har brugt selv? Hørt godt om? Hvorfor anbefaler du den? Det' sat'me ikke megen hjælp bare at sende et link, når vores homie ikke aner sine levende råd om hvad han leder efter.
--
"ORK SATME!"
#12
Comicsdk
Junior Nørd
10-08-2022 15:30

Rapporter til Admin
9 Enig. Jeg købte selv et par røvlækre højttalere til spotpris af en dude på HWT der endda smed dem i bilen og kørte fra Aalborg til Aarhus for et par hundrede og smed dyre kabler i puljen kvit og frit. Jeg har stadig et crush på den mand og havde nok flirtet åbenlyst hvis ikke mit sind var begrænset til at være fokuseret på det modsatte køn.
--
Sidst redigeret 10-08-2022 15:34
#13
gasolin
Guru
10-08-2022 17:09

Rapporter til Admin
#10,11 Der mangler pladespiller indgang
--
#14
The-Silverflame
Ultra Supporter
10-08-2022 17:54

Rapporter til Admin
#7 Efter du linkede denne, tog fanden ved mig, og jeg købte kontant. Desværre kunne jeg ikke købe den til outletpris, da jeg bor i København. Men den er sat op, og jeg synes den spiller fremragende. Den har indbygget Bluetooth, optisk ingang og den har phono indgang til pladespille, så jeg ikke skal købe RIAA forstærker! Så tak for dette tip :-) Hold da... de koster knaster de DALI højtalere. Hvad kostede de i sin tid? De ser også noget heftige ud. Jeg tænker bestemt heller ikke, at man kan smide hvad som helst på dem, forstærkermæssigt. Og egentlig finurligt at lyden er bedre i stereo. Handler det om smag, eller er det en generel holdning?
--
#15
gasolin
Guru
10-08-2022 18:33

Rapporter til Admin
Du kunne da bare have købt den i de har i outlet, så sender den til dig https://www.hifiklubben.dk[...]
--
#16
the688
Guru
10-08-2022 21:34

Rapporter til Admin
#14 - der er ikke nogen "objektiv" grund til at lyden er bedre i stereo. Pointen er, at hvis man bruger fx. 10.000 på en virkelig god stereoforstærker til musik, får man "stereolyd for 10k" - men hvis man køber en surroundforstærker til 10k, så får man pludselig 9 kanaler i stedet for to, et ton af features, alverdens elektronik, en kæmpe fjernbetjening, tusind stik bagpå, og alt muligt andet. Så er der ikke så meget "musiklyd (stereo) for de samme penge" Der er masser af fine surroundforstærkere som nok skal gøre de fleste glade, selv til musik - jeg er selv egentlig fint tilfreds med min - den gamle stereo-bandit var bare bedre! Så jeg føler jeg har smidt 13K ud ad vinduet :) Der er så fint noget som hedder "The law of diminishing returns" - en forstærker til 10.000 lyder MEGET bedre end en forstærker til 3.000. Men en forstærker til 80.000 lyder måske ikke sååå meget bedre end en til 20.000. Det er selvfølgelig groft simplificeret, men.. pointen er at jo højere du kommer op i nørderiet, jo mere koster "1 procent bedre lyd" Jeg er glad for at du har fundet noget du ku' bruge. Der er mange "entusiaster" der vil rynke på næsen over så billig en forstærker, og synes det er noget skrammel sammenlignet med deres koster-en-ny-motorcykel forstærker. Men.. so what?! Du er glad. Jeg købte engang et sæt ret dyre kabler. I pakken lå en fin lille "booklet" med info om firmaet og kablerne, og der var sådan et fint citat, i retningen af at "Vi håber at du stadig vil kunne lytte til musik, efter at have købt disse kabler" - og pointen var selvfølgelig at musik er kunst, ikke excel-ark. Det er fedt når det lyder lidt bedre - men hvis man er nødt til at sætte sig ned og slukke lyset og bede naboerne tage i sommerhus, for at få de helt optimale forhold for at lytte til sin musik - så har man lidt glemt hvad pointen er.
--
"ORK SATME!"

Opret svar til indlægget: Hvilken forstærker til lydanlæg?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE