Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Programmering og webdesign \ Programmering

Hvilket sprog skal man satse på?

Af Gæst Peter | 16-07-2021 05:16 | 1737 visninger | 22 svar, hop til seneste
Hvis man kigger 4-5 år frem er det så forsat PHP der er værd at satse på til et større intern webbaseret system til en virksomhed eller bør man kigge på andre sprog?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Morten
Gæst
16-07-2021 05:47

Rapporter til Admin
Med C eller C# kan du en masse, PHP er noget ældre, men bliver stadig brugt, dog ikke af de største af de største sider, det mere en blanding af C, python, java. Jeg bruger selv php :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#2
Kelvin
Gæst
16-07-2021 06:29

Rapporter til Admin
En større side er en bred definition. PHP har historisk set og bliver stadig udviklet. Derfor er der intet der står i vejen for at bruge PHP til projekterne. Nodejs har en helt andet håndtering hvad angår servere. Det kan give dig performance og skalering fordele hvis din side går fra stor til meget stor. Det har også den fordel at backend kan skrives i Javascript, samt du sikkert kommer til bruge java til din frontend. Man bruger typisk react eller vue til frontend, begge baseret på javascript. Med mindre du har nogle meget specifikke krav, så lav det i det du er bedst til.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#3
fransfrakker
Junior Supporter
16-07-2021 08:26

Rapporter til Admin
# 2 Det har også den fordel at backend kan skrives i Javascript, samt du sikkert kommer til bruge java til din frontend. Tror du har skrevet forkert her. Man bruger ikke java tilfrontend længere, og slet slet ikke hvis ens backend er javascript. Det ville ikke give mening. OP Skulle jeg vælge i dag, ville jeg vælge java backend og javascript (et af de store frameworks som Angular) til frontend. Det vill jeg også have valgt for 5 år siden. Det er lidt som om industrien er ved at stabiliserer en lille smule. Java er den typiske workhorse, og LANGT det mest brugte sprog på verdensplan. Der går man ikke galt i byen. Javascript er kommet langt de sidste 10 år, specielt efter typescript er blevet en accepteret standard, at bruge oven på sit javascript. Hvis jeg allerede havde fungerende system i PHP, ville jeg bare fortsætte med det. Det forsvinder ikke inden for de næste 5 år. Jeg ville bare ikke vælge det, hvis jeg skulle starte fra bunden.
--
#4
Chr4030
Mega Supporter
16-07-2021 08:32

Rapporter til Admin
Du kan også lave det hele i .net (C#). Både front og back-end til web løsninger. Det er dog nyt, og ikke mega udbredt endnu. Men jeg tror det kommer
--
#5
Gæsten
Gæst
16-07-2021 08:53

Rapporter til Admin
Hvis man kigger 5 år tilbage, så er det ikke PHP der dominiere i industrien. Hvis det er til et hobby projekt, så er det fint nok, men ellers skal du altså over i noget andet. C#, Java, Go, NodeJS. Så som frontend technologi kan du vælge Angular, Vue eller React der er de 3 store der bliver brugt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
ToFFo
Guru
16-07-2021 08:57

Rapporter til Admin
Jeg har absolut igen programmerings-viden. Så fra mit unbiased synspunkt, hvor jeg ikke er farvet af noget sprog i forvejen, er min vurdering at C# er en sikker "investering" da det er mit indtryk det spænder bredt.
--
- Indsæt signatur -
#7
fisk7aal
Junior Supporter
16-07-2021 10:00

Rapporter til Admin
#6 Selv om jeg er en sucker for .Net, da det bare virker, så har det den ulempe at det er windows only. #0 Det kommer jo helt an på hvad det system skal lave og bruges til. Der er jo ikke nogen der kan sige hvilket værktøj du skal bruge til et "større system" efter at have læst 2 linjers beskrivelse.
--
#8
Peter
Gæst
16-07-2021 10:09

Rapporter til Admin
Tak for jeres svar. Tænker som udgangspunkt at det skal kunne afvikles på unix/linux - med mit kendskab til windows, så tænker jeg det hurtigt kan blive brugt hvis det skal afvikles på sådan en og dyrt i licenser :) #7 Det er da ellers gået meget godt :) Det er et medarbejder system, hvor medarbejdere og sekretærer på kryds og svært skal kunne søge internt og håndtere opkald via vores asterisk servere, email m.v. Der vil være ca 5000 forskellige medarbejdere fordelt på omkring 100 lokationer i starten skal bruge systemet, så det er ikke millioner af brugere, der vil dagligt komme omkring 5000-10000 beskeder/email igennem systemet i den første periode, når vi kommer ordenligt i gang så forventes det at vi kommer op omkring de 50.000 dagligt.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#9
Komig
Semi Supporter
16-07-2021 10:34

Rapporter til Admin
Vi udvikler i .Net. Vi udvikler på Windows maskiner men det køres på Linux. Der er sket meget med .Net. Først .Net Framwork der er Windows only men fra .Net Core og frem er det cross platform. I dag hedder det .Net 5 (snart .Net 6) og vi benytter DeepStream i vores .Net applikation der dermed gør det kun kan afvikles på Linux. Visual Studio er fantastisk IDE at udvikle i og med WSL så er det super nemt debugge.
--
#10
MyrKnof
Supporter Aspirant
16-07-2021 10:37

Rapporter til Admin
#7 Det er det så netop ikke længere. Siden Core og nu til .net 5.0 er det universal og kan køre på linux og macos også. Ville selv vælge C# med angular/react/vue til frontend, men det er fordi det er hvad jeg har erfaring med, og hvad vitterlig alle jeg kender i andre virksomheder også bruger. Jeg kan også meget bedre lide Typescript, fordi det er typestærkt, og din counter variabel ikke pludselig indeholder en tabel eller er skiftet til en string istedet for en int og du er herre over egen kode. Ville aldrig anbefale at bruge Java eller PHP. Java fordi jeg ikke har set eller hørt nogle bruge det siden 1. semeter på datamatikeren og værktøjerne omkring det var piv ringe. PHP fordi det virker fjollet at bruge noget der kommer fra skraldespanden og er ved at blive pudset til noget brugbart. Men PHP er meget brugt nu om dage, fordi det er hvad bruges til wordpress mener jeg. Facebook er også PHP baseret, og er 100% hvad har båret dets udvikling. PHP er desuden ret langsomt. Det skal siges det var CakePHP jeg stiftede bekendtskab med, og det var det værste autogenerede lort jeg længe har set. Kan se der er en del af den slags PHP frameworks. Det virker usmart så snart man vil have noget specifikt eller får et problem. På den anden side, bliver man fucking rundtosset af nye versioner og udgivelser af angular og div andre Javascript frameworks. Som andre siger, så lav det i hvad du er komfortabel med, med mindre det er fordi i står og skal lave en hel rework anyway. I det tilfælde ville det være en god mulighed for at stifte bekendtskab med noget nyt, hvis man har overskudet til det.
--
#11
Coff
Mega Supporter
16-07-2021 10:40

Rapporter til Admin
#8 kig evt på golang. Go er det bedste fra java og c++, det kan godt være lidt tungt at komme i gang med, men det er hurtigt og fylder ikke alverden. Det kan endda cross-kompileres til Windows, MacOs og en hav af linux varianter. Java er stadigvæk ret tung til at køre en backend, det hjælper dog hvis man bruger Quarkus som framework. Tl;dr golang til backend og reactjs til frontend hvis du spørger mig
--
#12
GumpDK
Elite Supporter
16-07-2021 10:44

Rapporter til Admin
#8 Er det fordi i selv skal udvikle et system, eller er der nogen der skal lave det for jer? Uanset hvad, så synes jeg ikke det giver nogen mening at i spørger ind til hvilket sprog der skal bruges. Hvis det er fordi i selv skal udvikle det, men ikke ved hvilket sprog der skal bruges, så er evnerne der nok ikke til at lave så stort et system. Hvis det er fordi i skal have andre til at lave det, så skal i nok ikke bekymre jer så meget om sproget.
--
#13
fisk7aal
Junior Supporter
16-07-2021 11:02

Rapporter til Admin
#10 Så lærte jeg det :) Og det er jo godt nyt. Jeg har udelukkende brugt det til tests af ny HW (Jeg er HW udvikler).
--
#14
LgT
Mega Supporter
16-07-2021 13:01

Rapporter til Admin
#13 når du snakker hardware kan der være lidt ekstra i at få .NET Core til at køre i Nix / Mac (men det er sikkert også modnet). Jeg ville dog heller ikke anbefale PHP til hardware. Webbaseret som det lyder til at #0 er mest på: du er privilegeret! Der er mange rigtige valg. det vil afhænge noget af branche hvad der spiller bedst. Personligt opfatter jeg lidt mere PHP som udbredt til "hygge projekter" - mindre business, men jeg ved godt at det ikke er entydigt så simpelt :-) Java = stort og tungt. Så er der NodeJS, Rust, GoLang og alt mulig funky - man kan nogle overraskende fede ting, indimellem på en simplere måde. Selv holder jeg mest på C# og .NET platformen - nok også fordi den er så alsidig specielt med trenden i .Net Core og adapteringen ud i Docker og Cloud platforme generelt. (men det kan flere af de andre alternativer nu nok også). Det vigtige er at lære noget god adfærd og arkitektur af din kode og dine løsninger, og at blive ved med at lære (måske også prøve nogle af alternativerne).
--
#15
Drsela
Juniorbruger
16-07-2021 13:40

Rapporter til Admin
Typisk vil jeg gå efter .NET-platformen og benytte .NET Core (nyeste version hedder pt. .NET 5, med .NET 6 LTS som udkommer til efteråret) til backend-systemer. Til frontend er der et hav af muligheder. De typiske løsninger er baseret på React, Vue eller Angular. Hvis I arbejder med små teams, vil jeg anbefale React eller Vue. Hvis det er store teams anbefaler jeg altid Angular, fordi det forcerer en vis struktur i ens kode - hvilket gør den lettere at vedligeholde blandt 10+ softwareudviklere.
--
#16
Bendico
Superbruger
16-07-2021 15:30

Rapporter til Admin
Du skal ikke satse på PHP. Det er allerede legacy. Du skal stase på JS, Python, Java, C/C# osv. eller muligvis et sprog som Elm, hvis du har mod på det.
--
Defendi rem publicam adulescens, non deseram senex.
--
Sidst redigeret 16-07-2021 15:31
#17
mr doc22
Elitebruger
16-07-2021 17:24

Rapporter til Admin
Hvordan kan PHP være "legacy" nå der stadigvæk udvikles på det?
--
Ryzen 5 5600X,ASUS TUF GAMING B550 PLUS,G.skill 3600 MHz AUTO C16-16-16-36 4x8GB,AOC G2590FX,Corsair RM850,Sapphire RX 5600 XT 6GB,1 TB NVMe ADATA
#18
Peter
Gæst
16-07-2021 18:52

Rapporter til Admin
#12 er mest server administrator, så udvikler ikke så meget, så systemet her vil vi købe. Men jeg syntes alligevel det er rart at se hvad andre vurderer, så man ikke bare får lavet et system i PHP hvis de fleste andre anbefaler andre sprog. Jeg havde overvejet noget Java og python, men det er nemmere at finde sproget og så udvikleren for alle der udvikler i PHP vil jo bare sige de kan løse opgaven, det kan de sikkert også, men hvis python er bedre, så er det jo trist at gå i gang med PHP :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#19
Chr4030
Mega Supporter
16-07-2021 19:07

Rapporter til Admin
Python er imo mest til data science og scripts. Ville aldrig udvikle et helt system i det, hvis det var mig
--
#20
Chucara
Mega Nørd
16-07-2021 23:16

Rapporter til Admin
Min stemme falder 100% sikkert på C# backend, alt andet lige. ASP.NET i .NET 5 hosted i containers i Azure eller AWS. På frontend er jeg mere splittet. Vue/React i TypeScript eller som en outsider måske Blazor. Personligt ville jeg ikke rode mig ud i et mission-kritisk system på Blazor WASM endnu. C# er mere udbredt i Danmark end f.eks. Java, og jeg ville ikke lave et større system uden static typing (JavaScript, PHP, Python, etc.). Men langt vigtigere end valget af værktøj er kompetencerne blandt dem, der skal udvikle det. Et godt PHP program er stadig bedre end en dårligt strukturet C# løsning især ved større projekter. Der er masser af andre teknologier, der kunne være spændende (Rust, Go, etc.) men det vil være svært at finde folk til dem. Jeg fik ikke helt fat i om i havde egne udviklere der skal udvikle eller vedligeholde koden bagefter. Det har da bestemt også en betydning. Alternativt hyr en konsulent til at sætte skelettet op og lave onsite træning. Min standard stack til backend hedder: - C# / .NET 5 - ASP.NET - SQL Server - Dapper - Serilog - AutoFac - Docker/Kubernetes
--
#21
ilmep
Supporter
17-07-2021 08:55

Rapporter til Admin
Enig med de andre i tråden vedr. C# og frontend er jeg nok på typescript/react. Jeg håber stadigvæk lidt at Flutter kan slå igennem på frontend, især nu hvor man kan udvikle apps til stortset alle styresystemer med en kode.
--
#22
butji
Bruger
17-07-2021 11:17

Rapporter til Admin
#10 At der ikke er nogen gode værktøjer til Java passer ikke, IntelliJ IDEA er sgu et ret fantastisk IDE og jeg vil til enhver tid hellere bruge et Jetbrains produkt fremfor VSCode. Det er et sprog der stadig bliver brugt i enormt bredt omfang, især i business software præcis som OP beskriver, så selvfølgelig er der en kæmpe vifte af værktøjer at bruge. Jeg vil dog give dig ret i at starte et nyt projekt i Java ikke ville være min første tanke, men et JVM baseret sprog som Scala eller Kotlin ville ikke være den værste ide. Personligt synes jeg Kotlin er et ret nice sprog, og fordelen er at du kan kalde Java kode/moduler direkte fra Kotlin, så du har et gigantisk bagland af industri testede moduler at bygge med.
--

Opret svar til indlægget: Hvilket sprog skal man satse på?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning