* Uofficiel Black/White liste V3
|
Denne tråd er over 6 måneder gammel
Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?
Husprisnedsættelse fra før krise til nu?Af Semi Nørd Mango | 06-10-2022 18:16 | 3817 visninger | 33 svar, hop til seneste
Hvor meget husprisnedsættelse skal man regne med under aktuelle krise på huspris, som er sat før krisens begyndelse?
Tænker bare om der tommelfinger regler med, "når renten stiger så mange procent, falder husprisen med så mange kroner?
Lad os antage at et hus er sat til 1 million kroner før krisens start og står stadigvæk til 1 million kroner. dags dato.
Hvor meget skal det sættes ned for at svare til den aktuelle rente/situation? --
0#
Det kan man slet ikke "regne ud" på den måde.
Der er så mange faktorer som afgøre hvad et hus koster - den absolut vigtigste er beliggenhed.
Vi taler jo ikke om en pakke smør men og meget individuelle ting.
Det kommer jo også helt an på hvad sælger er villig til at sælge for - Bare fordi huspriserne generelt måske falder en lille smule er det jo ikke sikkert at lige præcis sælgeren af det hus du nu engang har kig på er interesseret i at reducere prisen.
Et hus er nu engang det værd som køber og sælger kan blive enige om.
Man kan dog altid prøve at kommer med et bud - men man skal uanset nok ikke forvente at få 25% rabat :D -- IDGAF! Men noget ned er det logisk set nød til at komme for renterne er steget altså vil huset logisk set (For alle os som ikke ruller os i millioner) blive dyrere.
Sagt på en anden måde vil markedet kun kunne bære den samme netto månedsudgift (ish). Men boligmarkedet er en supertanker af dimensioner og reagere ekstremt langsomt.
Jeg læste lige at der nu er 7% lån på markedet, for blot et års tid siden var den -0,5%, det må komme til udtryk et eller andet sted.
Nogen der gidder at gøre matematik kan regne ud hvad det teoretiske tal er... jeg er for doven idag.. -- Jamen fortæl om huset, beliggenhed, størrelse, energi klasse, opvarmningsform, bygningstype, antal etager, vinduestyper?
Der er så meget at tage højde for.
Lige nu er noget af det der oplever mindst prisfald nok et nybygget/nyrenoveret hus i et område hvor der er tænkt infrastruktur, uddannelses adgang, busruter og billig ikke gas samt el opvarmet fjernvarme.
Hvor imod hvis du har et hus der er fyret med gas lige pt..... Av av av... -- 2#
Der er slet ikke nogen tvivl om at "fantasipriserne" i og omkring hovedstaden nok kommer til at falde en smule men tænker ikke det bliver så vildt i på Fyn og i Jylland.
Selvfølgelig kommer priserne til at falde, men at tro at man lige pludselig fra den ene dag til den anden kan få det hele til det halve ville være meget blåøjet -- IDGAF! Man kan jo regne baglæns og se hvad en lån koster med 6% i rente vs hvad det kostede med 1% i rente hvis det er det du mener? -- Berlingske havde en fin liste over hvad der kan skæres af ved at omlægge lån nu:
https://www.berlingske.dk[...]
Som eksempel kan der på et 0,5% lån med afdrag skæres 38,2% af ved at indfri.
Så teoretisk kan sælger skære 38,2% af prisen og få stort set det samme ud af det.
Fristende boliger på Facebook har skrevet flere gode indlæg omkring det de sidste par uger. -- Der er ikke nogen økonomisk krise. Men hvis/når den kommer er det ret begrænset hvor meget den påvirker huspriserne selv i storbyerne tænker jeg. Der er jo ingen bobbel, ingen banker med dårlig økonomi og slet ikke samme investeringsfokus i boliger som i finanskrisen.
Det økononiske råd har vidst været ude og vurdere hvad det vil betyde for huspriserne.
Men husprisenre vil først for alvor falde hvis efterprøsgslen falder. Og så skal ledigheden stige markant s folk ikek har råd tænker jeg. -- Som de andre, så kan man ikke bare lave en regel for prisen.. Når det så er sagt, så ville jeg nok minimum byde 10 procent under en evt. salgspris da forventningerne til markedet lige nu er et fald på mellem 10-20 procent (afhængigt af beliggenhed) i 23.
Om sælger så vil acceptere dette er jo noget helt andet, men ville ikke gide købe et hus til 5 millioner imorgen, og så se det være 4.500.000 værd om et halvt år... -- #8
En smule naivt at tro dit hus ikke på et tidspunkt vil falde i værdi. Kriser kommer og går og er en del af tilværelsen. Men kigger man på pris statistik så vil det i længden komme til at stige. Ved finanskrisen troede man jo også ballonen var sprunget. -- RTX, or not to RTX: that is the question. jeg kender en ejendomsmægler og de sælger ingen ting
som absolut ingen ting i øjeblikket.
Markedet er gået helt i stå..
så jo der kommer helt sikkert prisfald.. (hvis sælger er nød til at sælge)
hvor meget er jo det gode spg.
Mit gæt er det er 20 til 25% fra prisen toppede.
Specielt dyrere huse/lejligheder hvis krigen/energikrisen varer ved længe.
Mange kan godt betale den/de førte par store regninger men så begynder der at blive problemer..
og så vil folk gerne flytte i mindre/billigere
Det er også blevet voldsom meget mere dyre at låne
på 1 til 5 % fastforrentet lån på 1 mill. (nu kan man jo ikke en gang få 5 % mere)
er det ca. 1300 om måneden dyrere efter skat..
Det bliver også til lidt hvis man låner 5 mill. eller hvad man nu skal låne..
:-( -- Jeg har et hus til salg og har valgt at følge krisen, og derfor er huset nedsat 13%. Huset er i Nordjylland (udkants Danmark og et ældre 1950ér hus) fra 745.000, til 650.000,- og tænkte kan lige så godt følge med så er der måske en chance for at folk vil kigge efter mit først, inden de andre følger med. Har dog ikke planer om yderligere nedsættelse udover et evt. mindre afslag ved handel. -- 4/10 stod der her: https://jyllands-posten.dk[...] (kræver abn.) At Danske Bank regner med huspriserne falder 10% fra nu til sidst i 2023. Andre har sikkert meldt andet ud.
-- Hep Hey Hvor meget huspriserne vil falde er der ingen der kan sige. Ligesom flere herinde allerede har skrevet, så tror jeg nu ikke at det bliver så meget. Nok er renterne steget ret så kraftigt, men udbudet af huse til salg er også ret lavt. Mon ikke det udligner efterspørgslen... sikkert er det at nogle ejendomsmægler kan slappe af, efter et ret hektisk 2021.
-- Denne krise kommer til at forøge skellet mellem rig og fattig og mellem by og land yderligere.
Boliger med høje driftsudgifter bliver hårdest ramt, hvorimod boliger med lave driftsudgifter bliver relativt mere attraktive.
Lejligheder vinder over huse når energiudgifter stiger. -- #14
Den største betydning på området er de dårligste energiklasser bliver umulige/ulovlige at sælge fra 2030-2033.
Eftersom det for de dårligste (i nogen områder af Danmark) vil kræve større energi-investering end huset bliver værd efter energi-investeringen...
Så bliver eneste mulighed at rive husene ned.
Dette vil særligt ramme yderområderne hvor boligpriserne er lavest, samtidig med det ofte er her huse med de laveste energiklasser ligger.
Fra 2030 er det ikke længere muligt at sælge huse med energiklasse G.
Fra 2033 er det ikke længere muligt at sælge huse med energiklasse F.
** Forudsat EU endeligt vedtager deres officielle forslag til en revision af EU’s bygningsdirektiv.
https://via.ritzau.dk[...]
Så overvejer man at købe et hus i udkantsdanmark med dårlig energimærkning, bør man lige overveje en gang ekstra. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Mere updatet artikel (6 dage gammel) vedrørende hvad jeg skrev i post #15, der er også lidt tal/beregninger med.
https://fagbladet3f.dk[...] -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #15
Nedrivning er ikke eneste mulighed. Isolering på loft og så rykker bygning fra G til F. Skiftes også fra 1 lag ruder til 2 lag ruder, så rykker bygning til E. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #17
Der vil jo være en del huse i udkantområderne hvor energirenoveringen ikke kan betale sig.
Afdelingsdirektør i Jyske Bank er enig i det jeg skrev.
Seniorforsker Kim B. Wittchen, på instituttet Build fra Aalborg Universitet er enig i det jeg skrev.
(Hvis du læser linket i 16)
Så det er jo ikke noget jeg bare finder på. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Gode indlæg, så man skal regne med ca. 10 % prisnedsættelse ved køb eller salg. -- 19#
Haha - Nej! Du skal ikke regne med noget som helst.
Du skal finde den bolig du gerne vil have og så skal du gå en en ordentlig dialog med sælger eller hans mægler og finde ud af hvad prisen skal være.
Man er jo altid velkommen til at komme med et bud, som sælger jo naturligvis også altid er velkommen til at afvise eller kommer med et modbud.
Nogle boliger kan man sikkert handle til -20% under udbudsprise andre kan det være du kommer i budkrig med andre interesserede.
Det er så individuelt som noget overhovedet kan være. -- IDGAF! Altså jeg kan selv komme med en fra den virkelig verden for få dage siden, mit eget hus er til salg for 1.150.000 hvor der var en som bød mig 800.000..
Jeg skrev også med det samme, nej tak, at den pris slet ikke er til at snakke om, men hvis han vil overveje et højre bud kunne det komme på tale
Jeg bor i en udkantskommune i nordjylland, men hvor huset har en rigtig god beliggenhed i byen samt er god isoleret og "kun" fra 1974 -- At byde 30% under udbud er da også friskt :D -- En tommelfinger regel er, at hver gang renten stiger 1% skal huspriserne falde med 5%.
Så hvis vi renten er gået fra 1% til 6% skal priserne falde med ~25%. Dette ser man allerede ske i de mest populære områder omkring København. Det vil naturligvis svinge fra område til område. -- Don't let your mouth write checks your ass can't cash! 23#
Det lyder _meget_ usandsynlig og med et kig på den seneste udvikling er din "tommelfingerregel" også HELT i hegnet.
-- IDGAF! i 2019 fik jeg en realkreditvurdering på 1000000 kr.
for en mdr siden fik jeg en realkreditvurdering på 1100000 kr.
har ikke lavet noget ved huset imellem
de havde fået at vide at de IKKE skulle ta hensyn til hvordan verden er lige nu.
og om dit hus fx har gasfyr osv osv.
de skulle vurdere som alting var normalt. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. #23
Kender du til renters rente ?
5% ned 6 gange giver ikke 30% ned. -- #23
5% med fem gange giver kun 22% ned
Har du tænkt over at flekser terne ikke er steget 5% ? -- De der tommelfinger regler og al den snak som er i medierne og på tv2 news og på alt det andet mainstream lort er stort set ubrugeligt for alle som ikke bor i og omkring københavn.
Fx det med at huset falder X antal procent hver gang renten siger
Ofte falder noget også mere steder, hvor de allerede er steget meget over kort tid. No shit sherlock
Jeg synes statistikkerne man kan finde her er interessante: https://www.boliga.dk[...]
Jeg havde de samme tanker som dig, også fordi jeg havde fulgt med i medierne og alle dommedags fortællingerne.
Jeg slog min kommune op (top 10 i Danmark i størrelse) og så på, hvordan det generelt er gået med boligpriser med op og nedture igennem de sidste 50 år. Interessant er fx at i mange af de aller største byer og kommuner i Danmark faldt priserne ikke engang særligt meget ved finanskrisen, som jo stadig snakkes om som den største bolignedgang i nyere tid.
Her faldt priserne kun knap 9% year over year i min kommune.
Jeg har stort set lige købt hus på hvad der nok kan karakteriseres som toppen af markedet, til en lorte rente på 4% (set over de sidste 5-10 år i hvert fald) og endda til en lille overpris fordi vi bare ville have huset. Men vi er ligeglade fordi vi har råd og fordi vi vil bo der mindst 10 år, hvis ikke resten af vores dage. -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Kigger man på Midt/Vestjylland nærmere sagt Holstebro, hvor jeg pt. er bosiddende, jamen så er der faktisk ikke nogen nedgang at spore, det er bare blevet utrolig meget dyrere at købe nyt.
Vores bolig blev opført i 2015 med en byggeværdi på 1,7m, vi købte den i 2020 for 2,3m og seneste vurdering i august 2022 med henblik på salg var 2,8m. Vi har dog ikke tanke på at sælge længere da grunden til alt salgs halløjsa stille blev manet til jorden, da det vi ellers havde tænkt os at købe ville være for økonomisk uansvarligt at gøre, da vi ville sætte os for stramt med henblik på energi, mad, div. så vi havde ingen is i maven.
Men min pointe er, at priserne i hvert fald i vores område, på ingen måde er det "købers marked" det var for blot et halvt år siden, men der er fortsat så stor tilflytningskræft at priserne ikke lader til at justere sig ned, i takt med at renterne stiger. Så hvis man er tilflytter eller nybygger i vores lille flig a kortet, jamen så er det blot betaling ved kasse 1 pt. uden udsigt til nogen form for afslag eller nedjustering.
Så det kommer helt an på hvor du befinder dig, og hvad udbud/efterspørgsel er i dit område.
Også vil jeg bare bryste mig ved at jeg sidder med en 3% fast efter konvertering, og nu kan se ind at den del af budgettet er stabilt, og ikke behøver være den store grund til bekymring, når nu vi ikke ved hvor længe vi skal gå i modvind. Jeg er bare personligt glad for jeg ikke står og skal ramme en 5-8% rente alt efter hvad der er åben og bedst ud fra kurs, da det er svimlende høje renter, i forhold til den købekraft en gængs dansker har i dag, kontra huspriserne dengang renten var oppe over 10% tilbage i start 00. -- Priserne bliver dikteret af købernes budgetter, den pris sælger kan få afhænger ene og alene af hvad køber vil/kan betale.
Jeg kan ikke lige huske hvilken avis det var der skrev det, men at låne 3mil. er blevet 120.000kr dyrere om året dvs. 10.000 dyrere om måneden. (beklager men har ikke tid til at gå aviserne igennem for en reference)
Dertil skal lægges effekten af energi udgifter og generelt inflation.
Den eneste måde købernes budgetter kan hænge sammen er ved at priserne kommer ned, eller de må nøjes med noget mindre attraktivt.
Over tid presser det priserne ned på de mest attraktive (dyre) boliger, hvilket med tid vil presse de mellem prissatte og endeligt de billigste.
Så man vil nok først se at prissætningen på nye boliger på markedet bliver justeret efter at markedet har stået stille i en periode og der kommer nogle der SKAL sælge (dødsboer, skilsmisser m.m.), hvilket vil medføre prisfald for dem der er på markedet eftersom de ikke længere er interessante. Om ikke andet når sælgerne prøver med en ny ejendomsmægler efter 6mdr.
Eftersom der stadig ikke er super mange boliger til salg lokker ejendomsmæglerne stadig nye kunder til (sælger) ved at love høje salgspriser, men det holder jo kun til at realiteterne slår igennem.
For en række sælgere er et pristab på f.eks 20% (valgt for nemt regnestykke!) ofte meget mere brutalt, eftersom det langt fra er alle der er gældfrie, så et eksempel hus til salg for 5mil med 3mil gæld, nedsæt salgsprisen med 20% 5mil --> 4mil betyder et tab på 50% af friværdien som sælger ender med i hånden.
Det vil nok betyde at en del af de sælgere vi har på markedet i dag dropper deres salg i en periode, eftersom de ikke længere kan følge op på de drømme de havde haft med salget.
Det tager tid at erkende at urealiserede fortjenester, er netop det, blot varm luft, der har blot været tale om fantasi penge indtil man har dem i hånden.
Så giv det tid, og vi ser hvorledes markedet ser ud om 1-2år, tvivler på at det bliver dyrere som det ser ud lige nu, så har man som mulig køber tid, ville jeg klart vente -- Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur. Den stigende rente og den stigende inflation har sådan set afsmittet positivt i reelrenten. De prisfald som vi ser på nuværende tidspunkt er primært fokuseret i hovedstadsområdet, men det handler mere om den nye boligbeskatning på ejerlejligheder, som gøre dem mindre attraktive.
Jeg vil anbefale du lige kigger på dette link: https://youtu.be[...]
Jeg bruger det ofte i undervisningssammenhæng. Evt se hele det første afsnit af Økonomi for dummies :-) -- Der skal nok komme en masse tvangsauktioner om nogle måneder. Tænk hvis renten runder 10%. -- #32
Hvor kan man se alle bolig tvangsauktioner? --
Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.
Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.
Opret bruger | Login
|
Du skal være logget ind for at tilmelde dig nyhedsbrev.
Hvilken udbyder har du til internet? 364 personer har stemt - Mit energiselskab (Ewii f.eks) 12%
|
|
|