Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Internet \ Netværk

Cat6 UTP vs FTP

Af Superbruger duck2412 | 07-03-2021 06:47 | 973 visninger | 18 svar, hop til seneste
I forbindelse med flytning til en ny lejlighed hyrede jeg en elektriker til at trække cat6 rundt i de forskellige rum. Der er tale om en gammel lejlighed og kablerne trækkes derfor langs fodlisterne fra rum til rum. Jeg kommer så op i lejligheden i går og kan konstatere han har trukket kabler af typen cat6 U/UTP. Der løber også strømkabler langs netværkskablerne visse steder og jeg troede jo egentlig man at skærmede kabler skal bruges i sådan en situation. Elektrikeren svar er at det bestemt ikke er et problem og at de kabler han har brugt er det rigtige valg fordi afstandene er relativt små(5 til 40 meter afhængig af rummet der trækkes til). Spørgsmålet er så om det er rigtigt det han siger? Det er afgørende at det bliver rettet nu (hvis det er nødvendigt) fordi en gulvmand skifter gulv og fodlister i morgen.
--
#1
Sven Bent
Monster Nørd
07-03-2021 07:01

Rapporter til Admin
hvilket kablet har i aftalt ? Hvis du bare har sagt cat6 so er det som standard UTP Derudover er der kun brug for FTP i omraade med meget stoej og det kraerver en jord forbindelle for at virker korrekt. at det loeber langt dine normal kabler i en lejlighed virker umiddelbart ikke som et problem et er begraesnet hvor megt du i den lejliged for sendt af strome over disse kabler
--
Sven Bent - Dr. Diagnostic www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury
#2
duck2412
Superbruger
07-03-2021 07:24

Rapporter til Admin
Jamen vi aftalte bare cat6 (jeg var ikke lige selv opmærksom på problematikken og han nævnte det heller ikke). Men lyder bare perfekt, hvis UTP er et helt fint valg, blev bare lige nervøs efter at have læst lidt om det forleden.
--
#3
Stroyer
Guru
07-03-2021 07:27

Rapporter til Admin
0# Din elektriker har lavet det fuldstændigt korrekt. Skærmet kabel bør ikke forefindes i private hjem - det er en komplet misforståelse at STP er "bedre" end UTP. Til info har der været en del tråde omkring emnet her.
--
IDGAF!
#4
Die_Happy
Junior Supporter
07-03-2021 07:54

Rapporter til Admin
UTP er fint til formålet. STP eller FTP (shielded, foiled, eller begge som SFTP) bør endvidere termineres korrekt med jordforbindelse da inducerede spændinger ellers potentielt kan være farlige.
--
5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB
#5
Lars
Ultra Nørd
07-03-2021 07:55

Rapporter til Admin
Du har fået gjort et rigtig godt stykke arbejde, hvis din max afstand på kablerne er 40m så har du intet at være nervøs for. Har du bedt elektrikeren om at teste det for at se om det holder standarden, og i samme omgang rette eventuelle fejl da han monterede stikkene eller måske lavede for skarpe bøjninger på kablet? Det kan han nemlig godt.
--
Status på B/W-listen: 4+/0-
--
Sidst redigeret 07-03-2021 07:57
#6
duck2412
Superbruger
07-03-2021 08:46

Rapporter til Admin
Fedt det var de svar jeg håber at få :) jeg har aftalt med ham vi lige skal have testet kablerne inden de smider gulvet på. Tak for hjælpen :)
--
#7
Dragonheart
Guru
07-03-2021 17:43

Rapporter til Admin
Jeg ville mene - baseret på ISO standarder, EN (EU standarder) og DS (Dansk Standard): Jeg kommer så op i lejligheden i går og kan konstatere han har trukket kabler af typen cat6 U/UTP. Der løber også strømkabler langs netværkskablerne visse steder og jeg troede jo egentlig man at skærmede kabler skal bruges i sådan en situation. Svar: Der er noget der hedder "respektafstand" mellem strømførende kabler og ethernetkabler ifølge standarderne for installetion af ethernetkabler. Med Cat6a U/UTP er den minumum 12cm fra de 230v/13A ledninger vi bruger i danske hjem. Jeg vil derfor som det første anbefale cat6a og ikke cat6 - det er en ældre udgået standard. Elektrikeren svar er at det bestemt ikke er et problem og at de kabler han har brugt er det rigtige valg fordi afstandene er relativt små(5 til 40 meter afhængig af rummet der trækkes til). Svar: Afstanden har som udgangspunkt ikke noget at sige omkring skærmning. Skærmningen har til formål at undgå man inducere spænding i kablet fra strømførende ledninger. Eller til seikkerhed - så man ikek kan "aflytte" kablerne (fx i militære installationer) Spørgsmålet er så om det er rigtigt det han siger? Det er afgørende at det bliver rettet nu (hvis det er nødvendigt) fordi en gulvmand skifter gulv og fodlister i morgen. Svar: Skal man være "helt korrekt ifølge standarden" så nej. Så er det ikke rigtig det han siger. Der bør anvendes cat 6a U/UTP (det fortæller standarden dog ikke - det er blot det nyeste type kabel). og de bør ligger minimum 12cm fra strømførende kabler. Skal de ligge tættere på strømførende kabler bør man vælge et skærmet kabel (dog stadig cat6a). SKærmede kabler stiller større krav til installationen (skærmen skal jordes korrekt mm) Typisk vil det heller ikke være elektrikere der installerer ethernetkabler - men relevant uddannede datateknikere. Om det nogensinde bliver et problem sådan som det er gjort nu?. Det er der nok ikke ret stor sandsynlighed for da "respektafstanden" er baseret på du trækker maksimal strøm gennnem et 3 leder installationskabel. Der er derfor stor forskel på om det er en forlængerledning de ligger op af elelr om det er et kabel der forsyner et el-komfur. Et cat6 kabel kan på de 40m du har fået trukket understøtte 10 gigabit. Hvor et cat6a kan understøtte dette på 100m. Så i dit tilfælde vil denne ting sandsynligvis ikke påvirke det. Såfremt kabel og stik overholder ISO standarderne.
--
Sidst redigeret 07-03-2021 17:45
#8
mrKayne
Junior Nørd
07-03-2021 17:58

Rapporter til Admin
#7 Jeg bliver simpelthen nødt til at vide, hvilken relevant uddannelse du har? Det ér elektrikere der trækker, konnektere samt tester og afprøver PDS-kabler. Du kan meget vel have ret i, at hvis man skal følge alle standarder, alt efter hvilken man tester op imod, at der skal være en respektafstand på xx centimeter til stærkstrømskabler, men virkeligheden - og især i privatboliger - er simpelthen en anden. Cat6 er _rigeligt_ fint til private boliger og langt det meste erhverv. Cat 5e ville stadig være nok til 90% af alle danske boligere, men prisforskellen er ikke eksisterende, så derfor trækker man bl.a. cat6 i dag. Du bruger _aldrig_ ftp kabler i private boliger, og generelt ikke i langt det meste erhverv, medmindre du er ude i tung industri, hvor det reelt set er påkrævet, eller fordi bygherre ønsker det, af uvisse årsager. Den installation #0 har fået er den mest rigtige. Du forvirrer ham sikkert blot mere, med din snak om respektafstande og hvad ved jeg. Håber ikke han tager noget med fra dit opslag, og går videre til hans elektriker med, for så bliver han da først gjort til grin....
--
#9
Dragonheart
Guru
07-03-2021 18:18

Rapporter til Admin
#8 Jeg bliver simpelthen nødt til at vide, hvilken relevant uddannelse du har? Det ér elektrikere der trækker, konnektere samt tester og afprøver PDS-kabler. Du kan meget vel have ret i, at hvis man skal følge alle standarder, alt efter hvilken man tester op imod, at der skal være en respektafstand på xx centimeter til stærkstrømskabler, men virkeligheden - og især i privatboliger - er simpelthen en anden. Svar: Virkeligheden er at man skal følge de relevante standarderne som minimum - hvis installationen skal kunne certificeres. At det så ikke bliver gjort er selvfølgelig en anden sag. Mit svar om at det typisk ikke vare elektrikere der installerer ethernetkabler er baseret på egen erfaring fra større holdingselskaber og hvad man lærer omkring ethernet over twiested pair på elektrikeruddannelsen. Derme dikek sagts et elektrikere også kan blive efteruddannet i datakabling certifikation mm. Hvad skal du bruge min uddannelse til? Cat6 er _rigeligt_ fint til private boliger og langt det meste erhverv. Cat 5e ville stadig være nok til 90% af alle danske boligere, men prisforskellen er ikke eksisterende, så derfor trækker man bl.a. cat6 i dag. Svar: Jeg har aldrig oplevet et erhverv hvor cat6 har været tilstrækkeligt elelr specificeret da den er erstattet af cat 6a. Her har der været cat5e til forskellige patch-scenarier til klienter og cat6a til plenum og alle horisontale træk. Grundet krav om certificering. Du bruger _aldrig_ ftp kabler i private boliger, og generelt ikke i langt det meste erhverv, medmindre du er ude i tung industri, hvor det reelt set er påkrævet, eller fordi bygherre ønsker det, af uvisse årsager. Svar: Det er situationen der definerer om man bør trække skærmede eller uskærmede kabler. Hvilket type industri og om det er private eller ej er underordnet. Alle de steder jeg har erfaring med (store danske holding-selskaber) har der været skærmede kabler fra teknisk nødvendighed på dele af strækninger. Eksempel kan være nødvendigheden af at trække et skærmet kabel da det lå op ad et kraftkabel til kogeø med elkomfur og induktion. Den installation #0 har fået er den mest rigtige. Du forvirrer ham sikkert blot mere, med din snak om respektafstande og hvad ved jeg. Håber ikke han tager noget med fra dit opslag, og går videre til hans elektriker med, for så bliver han da først gjort til grin.... Svar: Nej-Det er ikke det mest rigtige. Men det er sikkert godt nok og tilstrækkeligt og vil sandsynligvis ikke give problemer. Hvilket jeg vidst også skrev. Hvad du ved må stå for din regning :-)
--
Sidst redigeret 07-03-2021 18:18
#10
mrKayne
Junior Nørd
07-03-2021 19:09

Rapporter til Admin
#9 Jeg spørger om din uddannelse, for med det svar du har, bør du jo have massiv erfaring indenfor feltet. Og når du snakker om din egen erfaring indenfor større holdingselskaber og "ethernet over twiested pair på elektrikeruddannelsen", så bliver jeg blot endnu mere nysgerrig. Især fordi jeg selv er elektriker, og har trukket flere kilometer pds kabel, konnekteret det og testet det mod den valgte standard. Og nej, jeg gentager gerne, du bruger aldrig skærmet kabel private boliger. Primært fordi at for at skærmen skal have effekt og ikke en negativ af slagsen, kræves det at hele kredsløbet laves rigtig. Det skal være patchpaneler eller aktivt udstyr der er jordet korrekt i begge ender og selvfølgelig skal de enkelte patchkabler også være FTP, og i en privat bolig? Not so much. I industri mellem krydsfelter bruges der i dag fiber. Jeg har lige lavet en kommunal skole, afleveret januar 2020. Her blev trukket cat6. Igen er vi tilbage til hvad din uddannelse og måske arbejde er, siden du lukker det ud, som du nu engang gør.
--
#11
Dragonheart
Guru
07-03-2021 19:43

Rapporter til Admin
#9 Må jeg høre dig om hvordan du tester mod standarden? Er det fluke-test dvs kun elektriske karakteristika? Eller tester du også materialer, stik, overfalder, afstande, tykkelser, bøjninger mm som også er en del af standarderne (fx Cat6a etc)? Ja ved ikke rigtig hvad jeg skal sige ang skærmede kabler i private boliger. Andet end at gentage at det afhænger af situationen. Der kan være steder, det er nødvendigt af sikkerhedsmæssige årsager. Selvom det er ret sjældent. Har kun selv oplevet det få steder hvor det var nødvendigt og hvor kablerne ikke kunne adskilles til en tilstrækkelig respektafstand. Det er ikke alle steder der anvendes fiber mellem krydsfelter. Jeg er civilingeniør og arbejdet med bla. datakabling og ISO/EN - ANSI/TIA standarder i en årrække. At noget ikke overholder standarderne betyder jo ikke at det ikke vil virke. Og en cat6 installation kan da også sagtens virke fint på en skole. Der er skam ikke noget forkert i at bruge cat6. Det har jeg heller aldrig skrevet. Og sevfølgelig er de rogså forskel på hvad de rer "tilstrækkeligt" på en skole og så en virksomhed der arbejde rmed fx CAD og har CAD/CAm stationer med maskiner i en fabrikshal med masser af EMI, RFI og ESD problemer.
--
Sidst redigeret 07-03-2021 19:45
#12
Bundy
Giga Supporter
07-03-2021 19:54

Rapporter til Admin
#11 : jeg synes faktisk at du spiller kloge-åge, men intet formål andet end at gøre det og forvirrer OP endnu mere end højst nødvendigt.
--
Hvis du kan læse dette, har du tabt.
#13
csbc
Semi Nørd
07-03-2021 19:59

Rapporter til Admin
Utroligt at man kan blive cand.polyt, uden at have lært kildehenvisning.
--
Sidst redigeret 07-03-2021 19:59
#14
Dragonheart
Guru
07-03-2021 20:01

Rapporter til Admin
#12 Det er da ærgerligt du føler det. Men det har du selvfølgelig ret til :-) Men du har misforstået mit formål. Mit mål var at svare på OPs spørgsmål på en saglig måde - og samtidig gøre det klart at det nok ikke betød noget i hans tilfælde. Så han kunne foretage en beslutning på et oplyst grundlag. #13 Var den rettet til mig?. Vil da hjertens gerne henviser til kilder, hvis der er nogen der ønsker det :-)
--
Sidst redigeret 07-03-2021 20:02
#15
bRi
Supporter Aspirant
07-03-2021 20:47

Rapporter til Admin
#14, godt jeg ikke er den eneste her inde, der arbejder med standarder i det daglige :) Når det kommer til afstand, står der beskrevet at der enten skal være en skillevæg imellem de forskellige typer kabler (forsyning og signal/kommunikation), eller der skal være en tilpas afstand mellem de to typer kabel. Der er som sådan ikke defineret en specifik afstand, det er et fortolknings spørgsmål. Så hvis du mener 2cm er nok, så er det fint. Der er dog kommet en ny installationsbekendtgørelse, som jeg ikke har haft fingrene i endnu, så jeg skal ikke kunne sige om det har ændret sig der i :)
--
#16
Dragonheart
Guru
07-03-2021 21:00

Rapporter til Admin
#15 i 2012 valgte DS at følge EN standarden (EN50174-2:2009). Og har står faktisk ret detaljeret mht afstande for de forskellige cat typer inkl. føringsvej mm. Det er der jeg har de 12 cm fra for cat6a UTP - der vel og mærke ikke føres i metalrør/bakke. Det er selvfølgelig ikke et lovkrav. men en anbefalet standard. Følger man standarden overholder man selvfølgelig loven. Da standarden ikke må konflikte med installationsbekendtgørelsen. (som jeg faktisk ikke ved om er uændret) Generelt må man anse kravene om afstand som værende markant forøget ift. tidligere og væsentlig mere detaljerede.
--
Sidst redigeret 07-03-2021 21:02
#17
bRi
Supporter Aspirant
07-03-2021 21:53

Rapporter til Admin
#16, jeg synes nu kun de bliver yderligere til fortolkning frem for klarer linjer :D
--
#18
Dragonheart
Guru
07-03-2021 22:37

Rapporter til Admin
#17 Tjah det er jo nok som man tager det :-) Jeg synes det med powerfaktorer og beregning af respektafstand er ret godt. Så man kan vurderer hvilket effektkabler man kan have liggende op ad hvilke ethernetkabler. Førhen har man jo måtte prøve sig frem for at se om alt udstyr virked euden problemer.
--

Opret svar til indlægget: Cat6 UTP vs FTP

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login