Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Anden computer snak
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

udskiftning af luft i teknikrum

Af Super Nørd Mion | 15-04-2021 11:56 | 1990 visninger | 13 svar, hop til seneste
Jeg har et "skab" sådan 1x2 meter som er et reelt rum, der blev brugt som klædeskab / min eltavle.. det er så blevet MEGET mere, lige nu er det mere et teknik rum, der hænger et rack med Unifi udstyr (som giver lidt varme) sådan en XG16+UDMpro+150watt 16 ports Switch + modem giver lidt varme + der også står en Xeon 14/28 kernet computer med 8 harddiske i... så 26+ grader med let åben dør er der i hele gangen + rummet, og med åbent vindue, så er det lidt lavere... Rummet ligger med ydervæg til den ene side, så tænkte måske at montere en mekanisk blæser der kunne suge luft ind.. og udskifte luften .. gerne temperatur styret, for 26 grader NU i 3 graders frost, så begynder jeg at få problemer, de stakkels harddiske kvæler også sig selv i varme). men kunne jeg komme dertil, hvor jeg kunne LUKKE døren til rummet, så ville det jo være fint.. findes der nogle gode løsninger? tænker ind indsugning og en udsugning.. tænker noget 140+ mm måske var nok .. måske 200mm og med en pæn rist løsning på ydersiden, så bare banke et kæmpe hul i væggen og trække et plastrør ud (bor i svensk træhus, så det er ikke SÅ Slemt at komme igennem væggen.
--
Sådan en firkantet dims med en masse ben i en sort box, det er hvad jeg har. og den kan sgu trække hjertefri over Lan.
#1
Lygtemanden
Junior Nørd
15-04-2021 12:02

Rapporter til Admin
Hej Du skal ikke trække luft ude fra så kommer du til at få kondens/fugt problemer. jeg ville finde en lydløs 200mm badeværelse ventilator og få den monteret så den blæser den varme luft ud og der er flow igennem skabet.
--
#2
madshaar
Juniorbruger
15-04-2021 12:21

Rapporter til Admin
Umiddelbart tænker jeg heller ikke at du skal have en indgang til skabet men kun udgang af samme årsag som #1 nævner. Så må du bare sørge for at skabet ikke er lukket med gummilister på dørene og samtidig sørge for at resten af huset ikke er 100% tæt.
--
#3
aresONE
Semi Supporter
15-04-2021 13:28

Rapporter til Admin
Når du er i gang, så skær lige plads til et par RGB-blæsere i skabslågen, som kan skubbe kølig luft ind i skabet.. Men tænk det som et PC case. Du vil gerne have kølig luft ind, og varm luft ud.
--
10700KF & Noctua D15 Chromax Black, ASrock Z590 Steel Legend; 2x8GB 3200 CL15; ASUS TUF OC 3070; Corsair Rm850x; Fractal Meshify C
#4
Palcom
Maxi Supporter
15-04-2021 22:59

Rapporter til Admin
Det lyder fornuftigt at lave indblæsning med udeluft. Her vil opnå den bedste køling, pga. højest temperaturforskel på indblæsningsluft og rumluft. Kondens er kun et problem, når luften afkøles. I dit tilfælde opvarmes udeluften, hvorved luften kan bære mere vand pr m^3 luft. (Nørd evt. et IX-diagram, hvis du er i tvivl) Du bør tage stilling til, om du vil presse luften ud i huset eller lave en balanceret løsning, hvor overtrykket vil ende udendørs. Det er ikke nødvendigt med en blæser både indblæs og udsug. Hvis dit skab ikke er tæt, vil der ske en overstrømning / eksfiltration hvor luften nemmest presses ud. Du bør sikre dig, at der ikke er direkte vanddråber på udvendig side af dit indtag. Rørdiametre vil jeg anbefale dig at holde i 100, 125, 160 eller 200mm. Dette er standardmål på ventilationsløsninger.
--
#5
Wut
Semi Nørd
15-04-2021 23:05

Rapporter til Admin
#0 Der vil ikke komme kondens, da skabet/rummet varmer luften op, der strømmer igennem. Kondens bliver kun et problem, når luft afkøles ned under dugpunktet. Men det vil stadig være en ærgerlig løsning at suge luft ind udefra. Så mister du den varme, som du kunne have brugt til at varme boligen op med, og du risikerer at suge støv/skidt/pollen/fluer ind udefra. Jeg ville nok sætte en rist i foroven og forneden, så der kan komme noget luftstrøm igennem til det omkringliggende rum. Og hvis det ikke er nok, så sæt et antal 120mm/140mm low noise blæsere på ved lav RPM på en 12V adaptor (med lidt spændingsregulering på). Det burde være rigeligt. Prøv evt med en måler at se, hvor meget effekt du egentlig futter af i rummet.
--
FYI: https://www.youtube.com[...]
--
Sidst redigeret 15-04-2021 23:07
#6
Thomas G
Elitebruger
16-04-2021 01:50

Rapporter til Admin
Tænker at han nemt ligger et sted imellem 200 og 350wh. Hvis det er en mere alvorlig server nok +100wh. Server trækker hurtigt 150-200wh med dæmpet brug. Det øvrige udstyr skal nok smide 20-30wh ellere mere af sig hver især.
--
#7
Texas
Junior Supporter
16-04-2021 08:33

Rapporter til Admin
Nu har du ikke angivet et budget, så her kommer lige et bud på den dyre løsning. Google Duke S6 (wifi version). Det er en løsning til udluftning i kælderen. Den kan både blæse luft ud, suge luft ind, og styre hastighed på blæser efter en indbygget fugtmåler. Du kan sætte en ugeplan op, så den kører fuld styrke på nogle tidspunkter og lav styrke på andre tidspunkter.
--
#8
Palcom
Maxi Supporter
16-04-2021 08:45

Rapporter til Admin
#5 - Det er et godt og fagligt indlæg, thumbs up herfra :) Jeg tænker ikke at der er et endeligt svar på den bedste løsning. Stod jeg i samme situation, ville jeg vælge tilluft samt fraluft direkte til ude omgivelser. Indtag fra udeluft giver laveste indblæsningstemperatur, det vil dit hardware nyde godt af. Afkast til udeluft, jeg vil personligt ikke anvende luft der har stået i en serverskab, til at ventilere min bolig. Med risiko for afgasning over komponenterne, vil jeg se dette som en forureningskilde. Der skal dog gøres opmærksom på som #5 siger, at du "taber" den varme der bliver tilført i skabet. Jeg har lavet et hurtigt overslag med et effektforbrug på 350W og en Noctua NF-F12 PWM. Ved fuld effekt på blæseren, vil dette sænke temperaturen ca. 11C.
--
Sidst redigeret 16-04-2021 08:45
#9
Lygtemanden
Junior Nørd
16-04-2021 08:45

Rapporter til Admin
#4 - #5 i drikker vidst for lidt øl Hvad er der lige der sker med en flaske i tager ud af køle skabet på en var sommer dag? Den danner kondens. Den varme luft kan indeholde mere vand end den kolde så hvis du blæser kold luft ind i et rum der er varmt til du få kondens et eller andet sted, på blæseren eller i indsugningen.
--
#10
Pinky
Giga Supporter
16-04-2021 09:02

Rapporter til Admin
#9 Du er helt gal på den, du kommer enda med et eksempel der fint forklare hvorfor du helt tager fejl. I dit eksempel har du en kold ølflaske hvorfå der kommer varm luft. Dette giver helt sikkert kondens. Men det eksempel som #0 har, der er det kold luft der rammer en varm overflade og dette giver under ingen omstandigheder kondens. Nu arbejder jeg til dagligt med ventilations anlæg og en tommelfingerregel er at der kun kan dannes kondens hvis luft rammer en overflade der er 10 grader koldere end luften selv.
--
#11
Lygtemanden
Junior Nørd
16-04-2021 09:12

Rapporter til Admin
#10 Så ved du også at hvis du får indblæsning med fx 3 grader ind i et rum på 20 grader vil der dannes kondens omkring indblæsningsventilen i rummet fordi den varme luft afkøles omkring ventilen og danner kondens.
--
#12
Pinky
Giga Supporter
16-04-2021 09:24

Rapporter til Admin
#11 Så har du godt nok en forkert designet indblæsning rist. Den varme luft fra rummet skal aldrig kunne komme i kontakt med den kolde indblæsning rist. I #0 kan det heller ikke lade sig gøre da han har et konstant flow fra kold mod varm og den varme luft kan derfor ikke komme retur og ramme et eventuelt kold indflasningsgitter.
--
#13
Wut
Semi Nørd
18-04-2021 15:43

Rapporter til Admin
#11 Så ved du også at hvis du får indblæsning med fx 3 grader ind i et rum på 20 grader vil der dannes kondens omkring indblæsningsventilen i rummet fordi den varme luft afkøles omkring ventilen og danner kondens. Nej. Lad mig forklare det sådan her: Start med en kasse, hvor du trækker 3 grader luft igennem. Lad os sige, at den relative luftfugtighed er 95% på den luft, der suges ind. Alt er 3 grader varmt. Dannes der kondens? Nej. Luften køles ikke ned. Luften blæses bare lige igennem med 95% fugtighed hele vejen. Sæt nu et varmelegeme derind. Der varmes nu op til f.eks. 30 grader inde i rummet. Den relative luftfugtighed er nu presset ned på måske 60%, fordi indtaget er 95% fugtig ved 3C og varmes op til 30C. Så falder luftfugtigheden (relativt) til måske 60%. Hvis den varme luft (ved 30C og 60% relativ fugtighed) kommer i kontakt med den kolde, og bliver kølet ned til 3C igen, så stiger den relative luftfugtighed til 95% igen. Dvs ikke over 100%. Dvs ingen kondens. Husk, at den luft, der cirkulerer i rummet/skabet er ret tør luft (målt i gram per m3), da det er kold luft, der er suget ind, og ikke varm/fugtig luft fra boligen. Hvis man nu i stedet havde suget 3C luft igennem et metalrør på indersiden af væggen, så ville røret blive kølet ned, og den fugtige luft i boligen ville blive kølet ned, og så begynder det at kondensere på rørets overflade. Det har du sådan set ret i. Men det er jo netop ikke varm/fugtig luft fra boligen, der risikerer at blive kølet ned. Det er "gammel indsugningsluft" som er tør og cirkulerer rundt i rummet. I øvrigt anbefalede jeg netop ikke at suge luft ind udefra, da det giver et varmetab.
--
FYI: https://www.youtube.com[...]
--
Sidst redigeret 18-04-2021 15:47

Opret svar til indlægget: udskiftning af luft i teknikrum

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning