Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Software \ Generel software

Offentlige finanseret software skal være fri software

Af Guru inckie | 17-05-2021 12:15 | 1251 visninger | 14 svar, hop til seneste
Så folkens, så kan vi godt lige få det gjort til lov, at offentlig finansieret software, også skal frigives som open source. Det tager under 1 min at skrive under på borgerforslaget: https://www.borgerforslag.dk[...] Hvorfor bliver software, der er finansieret med offentlige midler, ikke udgivet som Fri Software? Vi ønsker en lovgivning, der kræver, at offentligt finansieret software udviklet for den offentlige sektor (f.eks. NemID) gøres offentligt tilgængeligt under en Fri og Open Source software-licens. Hvis det er offentlige penge, så bør koden ligeledes være offentligt tilgængelig.
--

--
Sidst redigeret 17-05-2021 12:15
#1
Roy Munson
Giga Supporter
17-05-2021 12:19

Rapporter til Admin
+1
--
Det eneste tidspunkt en borgerlig tænker på andre end dem selv, er når de onanere..
#2
WlN
Gæst
17-05-2021 12:29

Rapporter til Admin
Det går da ikke, det offentlige vil da blive total til grin, når man kan se hvad de betaler så mange millioner for. Vil det ikke øge chancerne for at deres systemer bliver hacket ? , tænker da at sikkerheden ikke er for god i forvejen.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#3
boas
Maxibruger
17-05-2021 12:30

Rapporter til Admin
Hvorfor?
--
woop woop
#4
inckie
Guru
17-05-2021 12:35

Rapporter til Admin
#2 Nej, at kildekode er lukket bidrager ikke rigtig positivt i forhold til sikkerheden - det er nok nærmere omvendt. Husk på at mere eller mindre hele internettet er drevet på et fundament af open source software :-) #3 Hvorfor hvad?
--
https://twitter.com[...] https://linuxmint.com[...] - Få dit privatliv tilbage. https://cinnamon-spices.linuxmint.com[...]
--
Sidst redigeret 17-05-2021 12:36
#5
ramos
Ultra Supporter
17-05-2021 12:40

Rapporter til Admin
Kunne man forestille sig: - at der kunne være nogle sikkerhedsmæssige risici forbundet med at dele kildekoden til f.eks. nemID, eller vores metro? - at der kunne være nogle økonomiske gevinster, der kommer os alle til gode, ved senere salg/licensering af brugsrettigheden til softwaren til andre lande? En mulighed der forsvinder, hvis det gøres frit tilgængeligt. - at der er private aktører, der har betydelige immaterielle rettigheder uløseligt forbundet med softwaren? Eksempel: NetCompany udvikler en Corona app. Den er bygget på eksisterende templates de selv har udviklet for at holde udviklingsomkostningerne nede. Skal hele kildekoden nu offentliggøres fordi det er solgt til det offentlige frem for det private? Det er bare nogle af de første tanker der falder mig ind, når jeg læser forslaget. Jeg prøver ikke at kloge mig på emnet, jeg stiller bare nogle spørgsmål.
--
#6
Peter.
Ultrabruger
17-05-2021 12:44

Rapporter til Admin
#5, ovendt kan de så også bygge videre på allerede udgivet opensource software, eller genbruge dele fra det, og derved spare omkostninger, specielt hvis det er forskellige virksomheder der byder de forskellige gange. Det er lidt hul i hovedet alle de penge vi brugte i DK på en corona sporings app, når det allerede var frit tilgængelig fra tyskland og fint kunne genbruges, og det endda ville have været meget mere transparent hvordan data blev brugt. Hvis kildekoden ikke kan holde til at frigives, siger det meget om hvor lidt/dårlig sikkkerheden er i produktet, der er ingen der snakker om kodeord/access til backend systemer/certifikater ovs skal være gemt i kildekoden, det er alligevel mega dårlig praksis. Og gensalg til andre lande, plejer ikke at fungere godt i praksis, da kravene er forskellige land til land, men selv hvis de kan gensælge det, kommer det da ikke os danskere til gode, det er firmaet der tjener pengene (der kommer lidt i skat, men det er jo ikke det store), husk på det er dig og mig og alle andre der render og betaler milioner efter milioner til offentlige systemer. Andre steder rundt om f.eks USA er det meget brugt at offentligt udviklet software stilles frit tilgængelig i public domain, i Tyskland, er de bare gået lidt længere, som man kunne håbe på vi også gør i DK.
--
Sidst redigeret 17-05-2021 12:50
#7
Luffe
Ultra Nørd
17-05-2021 12:53

Rapporter til Admin
#5 Både Nets og Metroselskabet er private virksomheder. Så tænker ikke der kan pålægges de samme krav som man fx. kunne gøre ved Sygehusene eller kommunerne. Så det forslag med NemID konkret, vil næppe blive til noget. Men du har en pointe i forbindelse med dit NetCompany eksempel. Alt software udvikling vil blive dyrere hvis virksomheder ikke kan bruge af deres skuffe code, når de udvikler til det offentlige.
--
Do not anger the BOFH, for he has root access.
--
Sidst redigeret 17-05-2021 12:55
#8
Peter.
Ultrabruger
17-05-2021 12:56

Rapporter til Admin
Bare et eksempel, det coronapas (app) der snart (tm) skulle komme, snakker politikerne allerede om, skal afskaffes til August i År, det er ikke engang udgivet endnu, det har kostet os alle sammen 47 millioner kr, det når måske at være i drift 2-3 md nu?, penge ud af vinduet, havde det været open source, kunne vi da i det mindste i fremtiden genbruge dele af det, meget af funktionen i det ligner jo det fra kørekort app'en, tænk hvis det var udgivet som open source, og kunne være genbrugt til corona pas'et ? (Scan af fysisk pas til indlæsning af data/foto, generering af dynamisk QR kode og validering funktionalitet, kunne jo snildt være genbrugt havde det være open source).
--
#9
Luffe
Ultra Nørd
17-05-2021 13:02

Rapporter til Admin
#8 Der findes allerede en CoronaPas App (minsundhed). Vil de lave en til eller var du ikke klar over den allerede er ude?
--
Do not anger the BOFH, for he has root access.
#10
Peter.
Ultrabruger
17-05-2021 13:05

Rapporter til Admin
#7 nemid var sendt i offentligt udbud, derfor kan krav om open source sagtens være et kriterie i udbuddet, uanset om det er udviklet af en privat virksomhed eller ej, det nye "digitale id" er mitid, det har vi alle lagt 939 millioner ud til (nets) for. Som addon til #8, kørekort app'en var ~44 millioner, sundhedskort app'en er 10 millioner Der er stort potentiale for at kunne spare penge hvis det hele var open source.
--
#11
Peter.
Ultrabruger
17-05-2021 13:07

Rapporter til Admin
#9 Nej det var en lappeløsning, der er skam en decideret app på vej: https://www.version2.dk[...] Det kostede os 47 millioner, og det er den politikerne så sent som idag, render og siger skal afskaffes til August i år, hvis den overhovedet når at blive færdig udviklet. https://www.dr.dk[...] "Som det er nu, skal coronapasset udfases til august, så det vil være uansvarligt - også fra Mette Frederiksens side - hvis man ikke begynder at lempe nu, siger han."
--
Sidst redigeret 17-05-2021 13:12
#12
thomas_bk
Semi Nørd
17-05-2021 13:08

Rapporter til Admin
Der er vel ligeledes en risiko at prisen bliver højere såfremt at det er et krav det bliver open source.
--
3700x, MSI Unify & Armor GTX1070, G.skill 32GB, 970 EVO+, Corsair 750d & K95 & RM650x, Noctua U12S, Tartarus, Logi G502, Dragonfly Red, AOC AG273QX
#13
Peter.
Ultrabruger
17-05-2021 13:29

Rapporter til Admin
#12 Det er altid en mulighed, men mon ikke det også vil fremme konkurrencen lidt, så alt udvikling ikke bare går til de samme 3 virksomheder? Hvis de 3 ikke kan konkurrere på prisen hvis de ikke kan/ønsker at genbruge deres egen kode, bare pga. det skal udgives som open source. Det er jo svært for et andet mindre dansk udviklingshus, at konkurrere med de 3-4 store spillere på markedet, hvis de andre kan genbruge et katalog af intern kode, de ikke har adgang til, hvis det hele var åben, kunne de vi få mere diversitet i hvem der levere de offentlige løsninger, jeg tror personligt ikke vi har gavn af, det er de få samme virksomheder de byder gang på gang.
--
#14
Peter.
Ultrabruger
17-05-2021 13:47

Rapporter til Admin
Det sagt, så er det da så småt ved at komme igang i nye udbud: "Som en del af udbuddet bliver der stillet krav om, at kildekoden til appen skal gøres offentligt tilgængelig. Det skal bemærkes, at Norge i samarbejde med Netcompany og Danmark netop har offentliggjort den kommende norske smitteopsporings-app, som er baseret på den danske app, som opensource." Kildekoden er frit tilgængelig på https://github.com[...] inkl, backend systemet, så det kan lade sig gøre! At det så er totalt hul i hovedet, at vi ikke genbrugte den tyske smittestop app, der var ude før, er så en anden sag, vi endte med at give 36,4 millioner for den danske version, som open source, økonomisk havde det givet mere mening at genbruge den tyske app, og så bruge 1-2-3 millioner på danske oversættelser, server drift ovs, istedet for 36,4 millioner for at udvikle det samme, der allerede var tilgængeligt open source, så kunne vi have sendt f.eks 1/27 (antal eu medlems stater) af udviklings omkostningen til tyskland som "tak", så havde vi snakket om max 10 mill, istedet for at ende med næsten det 4 dobbelte, ved at opfinde den dybe tallerken igen. (Med til historien hører så også, at vi i DK oprindeligt ønskede at logge data centralt, i stedet for decentralt som den tyske/og de fleste andres lande smittestop apps også gør, hvor de bliver gemt på mobilen, hvor vi i DK i sidste øjeblik sadlede om pga. den massive krænkelse af privatlivet den oprindelige løsning lagde op til).
--
Sidst redigeret 17-05-2021 13:50

Opret svar til indlægget: Offentlige finanseret software skal være fri software

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning