Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Software \ Operativsystemer
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Skift til Linux.?

Af Semi Supporter enigma2009 | 21-05-2023 11:42 | 1585 visninger | 17 svar, hop til seneste
Vil høre om nogen herinde er skiftet 100% over til Linux og om det har været det værd. Jeg tænker at der både er fordele og ulemper ved at skifte men er generelt træt af at jeg ikke føler jeg ejer min PC når windows er installeret på den. Jeg har ingen kontrol over hvad Microsoft gør eller hvad info de indsamler da intet af det er open source. Men samtidig er jeg lidt bekymret over om Linux har nok programmer osv. til at kunne dække mine behov. Ingen tvivl om at Linux er kommet langt de sidste par år... men Windows har stadig så meget mere support. Giver det mening at skifte syntes i..? eller er det kun for en niche gruppe Evt. kunne man dual boot og bruge Windows til spil.
--
#1
Stroyer
Guru
21-05-2023 11:59

Rapporter til Admin
0# Hmm...hvad skal du bruge computeren til? Hvilken telefon har du? Hvilke disto har du overvejet? Hvor "teknisk" er du?
--
IDGAF!
#2
MadsFerguson
Junior Nørd
21-05-2023 12:10

Rapporter til Admin
Ligger dine bruger data på din PC eller ligger de i skyen? Hvis A - Så kunne du undersøge om MS indsamler telemetri/data du er bekymret omkring. Hvis B - Så er den skid slået. For et desktop OS der barer fungerer, så oplever jeg at seneste version af Ubuntu i høj grad kører helt problemfrit. Du kan spille Steam spil via Bottles/Steam f.eks, er ikke sikker på dual-boot er det værd.
--
Systems Engineer, High Performance Computing.
#3
NiceRag
Super Nørd
21-05-2023 12:11

Rapporter til Admin
jeg kan ikke - fordi jeg spiller rigtig mange spil. men hvis jeg bare kodede, sådan fx. websites eller lign, så ville det da være fint. rigtig mange software virksomheder kører på linux hvis du bare browser på nettet og skriver mails, dokumenter og lign, så tænker jeg snidlt du kan klare dig på linux. alternativt: linux som primær OS og så windows til når du spiller (og så kun til når du spiller) Var der ikke lidt snak om at Valve udgiver deres version af linux, som de bruger på deres steam deck?
--
#4
Jacob [5260 Od.S]
Semi Nørd
21-05-2023 12:11

Rapporter til Admin
Jeg kører 100% Ubuntu og har gjort det i flere år. Jeg har dog ikke gjort det af de årsager du nævner, jeg gjorde det i første omgang for at prøve noget nyt og blev så bare hængende. Jeg er på ingen måde poweruser. Jeg spiller ikke, jeg skal ikke bruge autocad eller Adobeprodukter. Bruger bare min computer til surf, youtube og diverse småting. Allerførst skal du finde ud af hvilke programmer du skal bruge og om der findes en Linux variant. Det giver god mening at dualboote for at spille.
--
Google først, spørg bagefter. Man skal ikke græde over spist bacon.
#5
Kasper Køhlert
Supporter Aspirant
21-05-2023 12:21

Rapporter til Admin
SteamOS Debian 8
--
Det Med Småt https://www.danmark.indhold.eu[...] https://indhold-eu.blogspot.com[...] indhold-eu Kasper Køhlert
#6
NitroBlast
Guru
21-05-2023 12:39

Rapporter til Admin
#0 Jeg har brugt Linux som primært system i mange år efterhånden - faktisk lige siden Microsoft forsøgte at tvinge Win10 ind på min Win7 computer mod min vilje. Jeg bruger systemet til internet (Firefox, Chromium), mail (Thunderbird), kontor (LibreOffice), grafik (GIMP, Inkscape, Blender), diverse programmering og alt muligt andet. Jeg oplever ingen problemer, jeg husker ikke på noget tidspunkt at have oplevet fejl, nedbrud eller andet. Faktisk er Linux IMO langt mere stabil end Windows var og er blevet igen. Spil og support af alt muligt fancy hardware er nok Linux' akilleshæl. Hvis du har brug for understøttelse af "ikke standard" hardware, så undersøg det først. Du kan gøre som #4 foreslår og dual boote, hvilket betyder, at du ved boot kan vælge, om du vil starte Windows eller Linux. Personligt foretrækker jeg en computer til Linux og en anden computer til Windows, da nyere versioner af Windows fint kan snage i Linux partitionen. Samtidig så har Windows en "magisk evne" til at ødelægge boot-loaderen, så Linux ikke fungerer mere, uden at man sidder og piller med at reparere det. Du kan altid prøve Linux via et Live USB stick, hvorfra du kan starte en fuldt funktionsdygtig version af Linux, uden at installere det. Jeg vil anbefale dig at prøve følgende tre: 1) Linux Mint Cinnamon, 2) Ubuntu og 3) Kubuntu, da du så har prøvet nogle af de mest brugte. #5 SteamOS er da absolut det ringeste valg, hvis man vil slippe for at blive overvåget - LOL!
--
http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO
#7
Jegergrim
Ultra Supporter
21-05-2023 12:45

Rapporter til Admin
RDNA2 er godt undersøttet, hvorimod RDNA3 ikke er. Nvidia og Linux, Ha! Hvid du har et AMD kort (udover seneste generation) vil Linux køre skide stabilt, ellers ville jeg holde mig fra det. Kører selv openSuse dual boot
--
Rationally irrational.
#8
enigma2009
Semi Supporter
21-05-2023 13:08

Rapporter til Admin
Hmm...hvad skal du bruge computeren til?Hvilken telefon har du? Hvilke disto har du overvejet? Hvor "teknisk" er du? Alm brug. ikke nogle super fancy programmer. jeg tror det meste jeg skal bruges findes på linux... jeg tænker på at bruge enten Ubuntu eller Fedora. det bliver nok Ubuntu da det virker til at være det mest understøttet system. jeg har 20 års erfaring med computer og begyndt at lære at bruge linux terminal..
--
#9
Stroyer
Guru
21-05-2023 13:54

Rapporter til Admin
8# Altså - Hvis du er bekymret over indsamlingen af data fra Microsoft, så håber jeg ikke du har et Apple eller Google device, er på Facebook, Tiktok, Instagram, Snapchat eller lign. Bekymringen over diverse telemetri burde ikke være grund til at ville skifte til et andet OS - Hvis det er fordi du gerne vil prøve noget nyt, har tiden til at nørkle med tingene og ikke forventer at tingene du efterfølgende installere bare fungerer "Out-of-the-box" (Mange af de default installerede programmer fungere dog nok), så fair nok. Blot til info kan man via gratis værktøjer fjerne en helt del af Microsofts telemetri - en ganske ok video her: https://www.youtube.com[...]
--
IDGAF!
#10
NitroBlast
Guru
21-05-2023 14:00

Rapporter til Admin
#8 Inden du beslutter dig for Ubuntu, så giv lige nyeste version af Linux Mint Cinnamon et kig. De er gået væk fra det grimme, grønne tema, og som det er, så er det pt. den letteste Linux variant at hoppe over på fra Windows. Der ligger en del videoer på Youtube hvor diverse Linux varianter bliver gennemgået, og det kunne du kigge lidt på. Pøj pøj med det! #9 "Bekymringen over diverse telemetri burde ikke være grund til at ville skifte til et andet OS" - jeg er godt nok uenig med dig, hvad det angår! :-O
--
http://xlinx.dk[...] i7 2600K, 16GB PC3-12800, GA-Z68XP-UD4 R1, GTX 560Ti HAWK, 250GB 840 EVO
--
Sidst redigeret 21-05-2023 14:01
#11
lalandia
Superbruger
21-05-2023 14:57

Rapporter til Admin
Har kørt Linux siden 2001 ca. dengang du sku builde egen kerne for at få cdwriting på 2.2-2.4 kernen. Min mor har også kørt Debian med KDE med god erfaring, hun brugte den jo bare som en "tablet" med de indbyggede programmer fra Desktop Environment. Efter at have konverteret en del venner på nok ca. 1 måned hver gang har jeg bare konkluderet det er nemmest at starte hårdest. At tosse rundt i GUI og ik forstå hvad der virker, det lærer ingen noget af og bliver kun mere forvirret. Gå helt hårdt til den og installer som eneste system på laptop eller workstation og arbejd et par måneder med det. Så hvis man er seriøs med at ville lære det så tag en base distro der har text install fra bunden såsom Gentoo, ArchLinux eller VoidLinux. Lærer meget på kort tid, fortryder ikke senere og der er større chance for du bliver.. ArchLinux har nok langt bedst docs, men Gentoo Handbook er heller ikke særlig svær. I bund og grund hvis du kan partitionere en disk og følge manual med kommandoer så kan du sagtens.
--
Sidst redigeret 21-05-2023 14:59
#12
Emil_Olesen
Giga Supporter
21-05-2023 19:02

Rapporter til Admin
Har i lange perioder primært kørt Linux (enten Ubuntu eller senest PopOS!) og det har kørt rigtig godt for mig uden problemer. Det som fik mig tilbage var FaceIT anticheat (for at spille med et andet matchmaking system i csgo)...
--
Dette indlæg bliver overvåget af NSA.
#13
pvangsgaard
Juniorbruger
21-05-2023 19:19

Rapporter til Admin
Jeg skiftede til Linux Mint for et års tid siden og har ikke savnet Windows, men spiller kun lidt ind imellem, har ikke haft problemer med steam men har kun spillet counterstrike og team of fortress 2, ellers så bruger jeg mist min maskine til arbejde og programmering, der fungerer den fint, har aldrig nogle problemer og føler jeg er mere i kontrol over mine maskiner nu Har prøvet ubuntu og andre distros men syntes egentlig at Linux Mint er den distribution som der er bedst pudset til og bare virker som det skal, ikke så meget bøvl. Du kan køre dualboot, men du kan så ikke bruge krypteret windows disk, så det skal slås fra, jeg har dog valgt kun at køre Linux. Jeg vil anbefale dig at prøve, eneste du nok skal være opmærksom på, det er at hvis du har gamer udstyr som specielt keyboard med software til så vil det ikke fungere og det er kun en god ide hvis du kan leve med det software der er i linux softwarecenter og steam, alt andet giver for meget bøvl, men gør du det så har du også en ret sikker maskine. Jeg er især også glad for der er libreoffice med og linux mint minder så meget om windows, men det er en ægte linux ikke noget linux for subsystem eller andet container, det kan du selvfølgelig også installere, men det jeg mener det er at det ER en linux maskine og dermed også en robust computer du får ud af det samtidig med at du får et væld af programmer til udvikling og der er faktisk en del godt software i softwarecentret til download. Har brugt Windows siden 90'erne på min arbejdsstation fordi microsoft var god til at holde en rimelig stabil standard med ikke alt for megen indgriben i hvordan jeg brugte min computer, men den del er efterhånden ændret så meget så jeg tænker ikke jeg kommer tilbage til windows igen, på den front er Mac iøvrigt det samme, fik en mac arbejdsbærbar sidste år og den havde apple også godt fat i. Det var det jeg havde, håber Linux vinder frem som gamer platform også, er ikke helt sikker på alle betingelser er der endnu, men det er tæt på ihvertfald. Skal du dualboote så installer windows først, slå kryptering af disk fra, installer derefter linux så vil linux selv spørge dig om hvor meget windows skal fylde og sætte det op for dig. Er man ikke til Linux Mint så vil jeg anbefale Kubuntu, KDE er også en meget stabil, måske endda mere stabilt end Linux Mints cinnamon, jeg kan dog bedst lide Mint nu, fungerer bare super og de har virkelig tænkt på slutbrugeren. god fornøjelse med det hvis du forsøger
--
Linux bruger og admin Elsker at have godt med diskplads, ram og en masse computere at lege med.
--
Sidst redigeret 21-05-2023 19:22
#14
Nubi
Ultra Nørd
21-05-2023 21:38

Rapporter til Admin
Jeg har kørt ren Linux siden 2015, ingen dual boot etc. Umiddelbart vil jeg foreslå at du bare prøver det af #0, det kan aldrig gå værre end at du kan gå tilbage til Windows. At køre dual-boot synes jeg er en meget halv løsning, hvor du samtidig får 2 OS du skal holde opdateret etc. Så i min optik er det bedre at springe helhjertet ud i det, men det er selvf. en smagssag :-) Jeg har både haft Nvidia og AMD grafikkort og begge dele virker egentlig fint IMO. Så længe du holder dig fra Wayland virker både FreeSync og GSync uden problemer, dog kræver begge at de bliver slået til - det sker desværre ikke automatisk. GSync kan slås til via Nvidias kontrolpanel, FreeSync kræver en konfigurationsfil. Distributionsmæssigt vil jeg anbefale Linux Mint eller Pop OS!, som begge har Ubuntu som base, men IMO lige går skridtet videre ift. bred hardware support etc. En lille bonus er at hverken Mint eller Pop OS! er skiftet til Wayland endnu, så det gør den del enklere for nye brugere. (Til eksisterende Linux brugere: Jeg er med på Wayland er fremtiden, men til spil er det IMHO ikke på højde med "gode gamle" X endnu) Selv kører jeg Fedora, fordi jeg gerne vil have opdateringer lidt hurtigere - men det koster af og til på stabiliteten, derfor er den ikke på min liste over anbefalinger til når man vil skifte OS første gang. (Det samme argument vil jeg i øvrigt bruge om OpenSuse) Jeg bruger Steam, Lutris og Heroic til spil - det hænder at et spil bare ikke virker på Linux, men der er efterhånden meget langt mellem dem synes jeg. Til al ikke-spil mæssig brug er jeg ikke stødt på begrænsninger overhovedet, Linux har en meget bred vifte af software (bredere end Windows i nogen henseender)
--
#15
hjortekid
Semibruger
21-05-2023 23:32

Rapporter til Admin
Kører Windows 10 og Debian i dualboot. Windows til spil, og Debian til alt andet. Jo kører da også en del DOS spil i dosbox på Debian. Kan kun anbefale dig at installere Linux og Windows sammen i dualboot, så er det nemt at hoppe frem og tilbage alt efter hvad der fungerer bedst til opgaven. Personligt booter jeg ofterer og ofter ind i Linux
--
#16
the688
Guru
22-05-2023 08:11

Rapporter til Admin
Min gaming-PC kører stadig Win10. Min laptop, vores HTPC og min kærestes laptop kører alle Linux Mint. Det virker strålende. Gamle slidte laptops får nyt liv (og batteritid! - holy shit!). Det kan godt være man kan game på Linux også (eller, det kan man!) men jeg har ikke gidet prøve, fordi det ikke er det jeg bruger mine andre enheder til. Men OS'et er jo "ligegyldigt" for det vi bruger maskinerne til. De skal bruge Firefix, Spotify, kontorpakke, osv. Det er jo det samme om man åbner Firefox og ser DRTV på en Windows PC eller en Linux PC. Min kæreste (shit.. kone.. I forgot) er *ikke* IT-menneske - og vores datter på 4 starter også selv HTPC'en op, griber mus og keyboard, og finder selv det hun vil se i TV'et. Jeg har mappet vores NAS-drev (4 styk) på samtlige enheder, og det tog da lige 5-10 minutter at finde ud af - men.. så virker det også bare.
--
"ORK SATME!"
#17
bft
Ultrabruger
22-05-2023 13:05

Rapporter til Admin
super glad for ?Pop!_OS - Det virkede virkelig godt ud af boxen med 2 skærme og nvidia grafikkort (specielt gsync fattede den ud af boxen hvilket altid har været et bøvlet for mig) jeg har kørt Arch en del tid, men når det stopper med at være sjovt at "lege" med sit operativ system og man bare gerne vil ha en daily driver som kører syntes jeg PopOS er et super godt bud.
--

Opret svar til indlægget: Skift til Linux.?

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning