Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

ETFer med lang horisont?

Af Semi Nørd Wut | 09-08-2021 21:10 | 1276 visninger | 14 svar, hop til seneste
Hey drenge Jeg har et pensionsdepot på nettet, hvor jeg vil placere pengene i ETFer uden at pille ved det i meget lang tid. Måske justeringer (rebalanceringer) med nogle års mellemrum, men ellers vil jeg lade det stå. Tidshorisonten er 25 år. Mit eget bud på at dele pengene kunne være (BlackRock iShares primært): 14% S&P500 14% Nasdaq 100 14% World (MCSI) 14% World Momentum 9% emerging markets 9% global water 9% high yield corporate bonds 9% automation and robotics 4% S&P 500 information technology 4% EU Properties Umiddelbart tror jeg på, at USA vil være en vigtig økonomisk faktor de 25 år også. Jeg tror på robotteknologi, og at vandresourcer kan være en guldmine (vand er pt billigt, men bliver hastigt en mere og mere knap resource selv i rige lande). Så har jeg prioriteret at sprede nogle af pengene i World og emerging, samt lidt ekstra fokus på IT. Real estate er jo altid godt at have, men det er for usikkert at sætte alt for mange penge i, så jeg har kun smidt et lille frimærke i properties. Hvordan har eller ville I prioritere en sum penge i et depot med 25 års horisont? Hvilke sektorer/brancher ville I have i jeres depot?
--
Sidst redigeret 09-08-2021 21:14
#1
jakethesnake2x
Monsterbruger
10-08-2021 09:03

Rapporter til Admin
Husk at bruge din aktiesparekonto til dette, ihvertfald de første 100000 kr.
--
www.develop-it.dk[...] ¨We get things done.¨
#2
TheMoller
Super Supporter
10-08-2021 09:51

Rapporter til Admin
Er der ikke nogle store overlap i de ETF’er du har valgt? Tænker (uden at have undersøgt det) at World MCSI dækker over rigtig mange af de samme som Nasdaq og SP500. Måske endda også emerging. Min pointe er at hvis du køber et world index så vil de store tech virksomheder i USA givetvis fylde meget, så hellere hælde en større andel i world med mindre du tror at nasdaq f.eks. Outperformer world index over de næste 25 år. Som regel er du dækket godt ind med ganske få ETF’er hvis du vælger dem rigtigt. Det kan være fint at supplere med specifikke områder som du også har gjort hvis du tror på dem på lang sigt.
--
#3
Wut
Semi Nørd
10-08-2021 12:27

Rapporter til Admin
#1 Det er et eksisterende pensionsdepot. Ellers god pointe. #2 Jo, der er noget overlap mellem ETFerne. Mange Nasdaq 100 aktier er i S&P500 f.eks. Men det giver stadig god mening at have dem i seperate ETFer, for så kan jeg med tiden rebalancere mellem teknologi og USA generelt. Lige pt tror jeg rigtigt meget på teknologi, men der kan jo sagtens komme lange tørkeperioder i tech-aktier. Emerging fylder ikke ret meget World, men igen samme argument som før. Jeg leder mest efter noget input til sektorer, jeg har misset. Byggematerialer f.eks., eller sjældne jordarter. Grøn energi, måske? Fusionsenergi? Hmm...
--
#4
Dragonheart
Guru
10-08-2021 12:40

Rapporter til Admin
#3 Mht sektorer mm. lurer jeg selv på flg jeg tænker bliver betydningfuldt i fremtiden: - Materialer der anvendes i lithiumbatteri-produktion - AI, robotics etc - Teknologier der reducerer ressourceforbrug - Land/ejendom (ingen udsigt til vi bliver færre på jorden) - Samleobjekter som fx ældre luksus bnzinbiler - der sikekr bliver eftertragtede når store dele af infrastrukturen for personbiler overgår til el - Måske rumfartsrelateret til privatpersoner. USA har næsten altid været verdens "vækstmotor". men måske Kina bliver det de næste par årtier.
--
#5
Canzer
Maxi Nørd
10-08-2021 13:46

Rapporter til Admin
Jeg ville personligt være varsom med at gå i mursten lige pt.. der må (skal) komme en korrektion på de priser vi ser pt .. spørgsmålet er self hvornår og hvor stor den bliver.. Men det er blot min tanke.
--
:)
#6
tranb3rg
Superbruger
10-08-2021 14:17

Rapporter til Admin
#5 så længe den Europæiske centralbank holder renterne kunstigt lave med store opkøb, for at holde hånden under de Syd europæiske lande. Så tror jeg ikke du skal regne med en 08/09 korrektion af boligmarkedet. Men væksten bliver forhåbentlig ikke to cifret fremadrettet, men mere moderat.
--
#7
Wing Man
Super Nørd
10-08-2021 19:36

Rapporter til Admin
#0 Hvad er omkostningerne på dem? #6 Enig
--
Den som ler sidst, tænker langsomst!
#8
Wut
Semi Nørd
11-08-2021 10:39

Rapporter til Admin
#4 Godt indspark! #5 Jeg vil ikke købe ind i mursten, men ind i f.eks. virksomheder, som lejer bygninger ud på lange kontrakter til f.eks. andre virksomheder/butikker. Fortjensten er ikke vanvittigt høj, men det giver et stabilt afkast, så i nedgangstider, så kan man tage det faste afkast og bruge til at købe flere aktier ind til lav pris. #topic Nå, jeg er kommet lidt videre med mit projekt. Jeg har valgt at inddrage en anden pension i projektet også, så jeg har dobbelt kapital at arbejde med. Jeg har valgt to forskellige profiler for de to depoter. Det ene depot har jeg valgt at købe ETFer med stor spredning og generelt fokus, som jeg vil lade ligge næsten urørt de næste mange år. Det andet depot vil jeg købe lidt mere specialiserede ETFer. I det første har jeg valgt (alle iShares): 9% Emerging markets 9% Europa 18% World 18% World Momentum 9% S&P 500 18% Nasdaq 100 18% OMXC25 Fokus er på World, men dog lidt ekstra fokus på Tech-aktier, USA og DK (lidt nationalist er man vel altid). Nå kommer spøgsmålet så, hvad jeg skal lægge i det andet depot - altså det depot, som jeg vil justere på årsbasis efter, hvad der er "hot" for tiden. Indtil videre roder jeg med: - water - robotics - AI (eller nok nærmere machine learning) - health care - hvis renterne begynder at stige, så finans/banker, som har fået mange tæsk efterhånden - sjældne jordarter (skal lige undersøges grundigt først) - grøn energi - hydrogenproduktion + brændselsceller - digital underholdning Privat rumfart tror jeg ikke så meget på. Andre forslag er meget velkomne :-) Tilføjelse: Jeg tror ikke på afkastaktier. Hvis en virksomhed er super god til at tjene penge, så vil jeg hellere have, at de beholder pengene og får dem til at yngle, frem for at jeg skal betale afkastaskat (!!) og så skal jeg så geninvestere dem i virksomheden igen. beer er mega glad for afkastaktier, og det er jo fint. Men retteligt ville han have haft langt større afkast af bare at kyle hele baduljen i World ETFer. Just sayin.
--
Sidst redigeret 11-08-2021 10:41
#9
Thilne
Maxibruger
11-08-2021 11:06

Rapporter til Admin
Tror ikke helt jeg forstår, hvorfor du vil have så mange forskellige EFT'er. Hvis man alligevel prøver at gå bredt, så er der formegentlig EFT'er der i sig selv gør det. Sørg desuden for at ETF'en er fra Irland, så du ikke risikere dobbeltbeskatning. Jeg kan se at du hovedsageligt ser på iShares, så der burde du være sikker.
--
Sidst redigeret 11-08-2021 11:10
#10
Thilne
Maxibruger
11-08-2021 11:13

Rapporter til Admin
Her er et skriv over hvilke eft'er der er meget bredde, så man burde være sikret et afkast på lang sigt https://www.google.com[...]
--
Sidst redigeret 11-08-2021 11:14
#11
Wut
Semi Nørd
11-08-2021 11:14

Rapporter til Admin
#9 Det er for at kunne rebalancere. Lige pt er der godt gang i tech-aktier, så derfor har jeg overvægt i tech (Nasdaq100), men det vil jeg kunne rebalancere med tiden (holde balancen mellem world og NDAQ) eller undervægte NDAQ, når vi kommer ind i en tørkeperiode med tech. World Momentum har højere vægtning af aktier i vækst frem for World alene. Det er godt i opgangstider, men på vej nedad kunne det være fint at balancere mere over i World. Det kommer af sig selv, hvis man kigger på vægten af World vs World Momentum og flytte lidt penge frem og tilbage med tiden. #10 Tak. Jeg har læst den allerede. Men mine penge er ikke frie midler.
--
Sidst redigeret 11-08-2021 11:15
#12
Thilne
Maxibruger
11-08-2021 11:17

Rapporter til Admin
#11 Måske jeg misforstår din intension, men jeg forstår dit indlæg, som at du vil købe nogle ETF'er og så ikke røre dem i 25 år? I så fald kan tech være godt nu, men dårlig om 5 år. Personligt ville jeg hellere gå meget bredt med så lang en tidshorisont. eksempelvis iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) Hvis du ønsker at købe/sælge løbende, så giver din strategi rigtig god mening.
--
Sidst redigeret 11-08-2021 11:20
#13
Wut
Semi Nørd
11-08-2021 11:21

Rapporter til Admin
#12 Ja ok måske er jeg lidt upræcis. Jeg vil indkøbe ETFer, og så undlade at spænde ben for mig selv ved at sidde og pille i det hele tiden. Men... med tiden så vil nogle af ETFerne komme til at fylde for meget ift andre. Eksempelvis balancen mellem industriaktier og tech-aktier. Så vil jeg flytte lidt af pengene mellem de ETFer, jeg har valgt, for at undgå at stå med 50% tech-aktier lige på toppen og tage hele turen ned ;-) Jeg tænker at åbne depotet op og kigge 1 gang i året f.eks. og justere, så det ikke bliver alt for skævt. Nå men... Det andet depot er anderledes. Her vil jeg følge tidens trend og forsøge at ramme udvalgte brancher i optrend. Dem vil jeg så skifte mere rundt med end blot en enkelt gang i året. :)
--
Sidst redigeret 11-08-2021 11:22
#14
Sven Bent
Monster Nørd
11-08-2021 16:31

Rapporter til Admin
umiddelbart finder jeg ikke de store problme du har sikret det mest ligger bredt saa du har stoersedelen solidt planet og saa har du smaa poster som fokusere i catagorie fremfor selskaber ( hvis jeg forstaar det korrekt) hvilket jeg regner med at fordi du tror det vill gaa godt her det eneste bud jeg vil bringe er at see om du fonde du har fundet er billig i drift. for hvis nu din S&P500 er meget billiger end din 9% automation and robotics. saa ville jeg overveje at droppe specialisaring for at hente det hjem paa drift omkostninger jeg kan aldrig huske om det er MTF'er eller ETF der har lavere omkostninger men jeg ville sikre mig lave omkostning funde hvis du alligevel proever sprede risiko ved bred daekning.
--
Sven Bent - Dr. Diagnostic www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury

Opret svar til indlægget: ETFer med lang horisont?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE