Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Statens opgave ift infrastruktur og EL?

Af Elitebruger Isaac R. | 07-10-2022 15:15 | 921 visninger | 4 svar, hop til seneste
Hvad mener HOL om hvad statens opgaver er ift vital infrastruktur og specielt i disse dyre EL tider, hvad staten burde have gjort og bør gøre for at sikre billige basale fornødenheder som EL, vand, kloakering, internet, bolig osv. Men EL er i fokus lige nu så lad os tale om det. Staten kan jo i princippet sørge for ALT, men hvor skal grænsen så gå. Det er selvfølgelig også en evig debat der i sidste ende handler om hvem der leverer det bedste og billigste produkt som alt andet. ALLE vil vel have billigt eller gratis EL hvis det kan lade sig gøre, ligesom gratis benzin, men omvendt så er det en relativt stor del af statens indtægter de får i form af afgifter på EL og benzin feks. Det var sådan, nu er markedet også blevet fyldt med dyr el, før var det relativt billigt at producere EL i form af Gas blandt andet. Det er så vidt jeg ved eneste produktionsform der er blevet væsentligt dyrere at producere de sidste par år, nemlig den der bliver produceret af naturgas. Jeg er LIDT ambivalent, som jeg er med al anden offenlig levering af ydelser og infrastruktur(og det skamredte velfærd som godt nok er blevet et yndlings-politikerbegreb ud over alle grænser, som ydelser dækker). På den ene side kan det hurtigt løbe løbsk når private aktører får frit spil, det siger sig selv, omvendt så har vi det offentlige som er langsommelig, bureaukratisk og ineffektivt som bare pokker. Mange(sæt selv tal på det aner ikke hvor mange) ville ønske at staten sad på al elinfrastruktur incl produktion, samtidig er vi også med i EU og det forpligter(ofte i negativ retning men det er en anden sag). Det er klart når noget bliver for dyrt kigger man på alternativer, eller billigere leverandører. Jeg mener at staten ALTID skal have konkurrence på alle opgaver den har, SAMTIDIG så ønsker jeg også at man ikke skal tjene penge på infrastrukturen, men det gør man nok alligevel, og alligevel HVIS det er mere effektivt og bedre at privatisere dele af den som vi har gjort, så er det nok også godt i længden. Tror i det er utopi at staten kan/skal stå for infrastrukturen overordnet set, bla elnettet hele vejen igennem? Jeg er faktisk nogenlunde 100% ligeglad bare man finder det mest effektive og billige for borgerne så kan jeg være lidt ligeglad hvem der står for det, forudsat at der er kontrol og styr på det, så det ikke løber løbsk. Men så er jeg måske også LIDT gammeldags, men at profitere på vital infrastruktur er for mig et nogo, SELVOM det måske er det mest effektive i længden, men det er nok også pga staten er så forbandet tung som en dinosaur og ineffektiv udover alle grænser. Det afstedkommer det behov for private initiativer ift infrastrukturen.
--
#1
Klump
Supporter Aspirant
07-10-2022 19:31

Rapporter til Admin
Vil sige at der både ville være fordele og ulemper ved at staten overtog al el-infrastruktur. Som det er på nuværende tidspunkt er det op til de private aktører som står for elnettet at ligge nye kabler ned som kan håndtere den stigende mængde strøm vi bruger. Problemet er bare at det er en udgift for dem, så de ser ingen yderligere grund til at bruge millarder på det. Hvis det var staten som stod for det, var de nærmest forpligtet til at gøre det i forhold til den grønne omstilling som de så gerne vil have. Men på den anden side, så ville det være det være alt for tung og besværligt at få penge ude i kommunerne til at sætte sådan et projekt i gang. Så det er lidt pest eller kolera.
--
#2
Die_Happy
Semi Supporter
08-10-2022 20:30

Rapporter til Admin
#0 Mit daglige arbejde er at lede projekter med højspændingskabler, til netop vores transmissionsnet. Det er meget omkostningstungt at grave så mange km som vi er nødt til. En færdig km kabelsystem (3 enkeltledere) ender i flere mio. kr. #1 Staten ejer hele transmissionsnettet til el og til gas. Netselskaber ejer 60 kV og nedefter, og er det vi kalder distributionsnettet.
--
5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB | EKWB 2x360mm
#3
maho
Superbruger
08-10-2022 21:56

Rapporter til Admin
Kritisk infrastruktur bør være statens opgave, behøver ikke give stort overskud.
--
#4
LgT
Mega Supporter
09-10-2022 13:46

Rapporter til Admin
#0 er du nu sikker på at at "staten" tjener så meget på opgaven? - og har du overvejet om staten er et væsen eller om du er en del af den helhed der efter 360" selv ender med at bruge de penge der kom ind? Hvorfor tror du at det bliver bedre af at staten får konkurrence? - synes du vores sundhedsvæsen er i topform af konkurrencen? Er du sikker på at billigst mest effektive også er det mest stabile? Specielt når man også skal forholde sig til "last mile" ud til de mere fjerntliggende adresser? - det er jo ikke SÅ svært at levere internet til en etageejendom - hvorfor de også formår at få rabatter indimellem... Hvis vi virkelig skulle køre liberalismen - skulle flere nok acceptere at de IKKE skal klynke efter tilskud når der er modvind, Corona, brændstof mangel, når man bor langt ude på landet etc.... Det ville nok også betyde at din private leverandør hurtigt får mere magt over dig end du vil foretrække - specielt hvis der kun er een privat aktør i dit område. Lad os krydse fingre for at vi ikke også liberaliserer vandforsyningen! Disclaimer: jeg er civil ingeniør, og tjener en fin månedsløn - men jeg tror simpelthen ikke at vi som samfund bliver rigere af at introducere flere mellemhandlere. - JO der er plads til optimering og modernisering men det bliver på aktørens vilkår først, ikke slutkundens i det frie marked.
--

Opret svar til indlægget: Statens opgave ift infrastruktur og EL?

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE