Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Debat: Vurderingstråde

Af Monster Nørd Kristina | 19-06-2024 14:03 | 1348 visninger | 23 svar, hop til seneste
Debat ang. vurderingstråde: Da jeg synes det af og til opstår i vurderingstråde, kunne det være interessant at høre andre: 1) Hvorvidt synes du det er rimeligt at vurdere en vare ud fra tilbud, der var engang, men som ikke er der længere (det kunne være tidligere køtilbud, restsalg, åbningstilbud, almindelige tilbud, you name it) - eller bør det være nuværende markedspris samt udbud/efterspørgsel, der er gældende for vurdering af prisen? 2) Bør folk, der er potentielt interesserede i at købe varen, afholde sig fra at komme med en vurdering? Hvis ikke: bør de som minimum gøre det klart for trådstarter, at de er i en interessekonflikt, når de kommer med en vurdering, eller er det fuldstændig ligemeget? Jeg spørger, fordi jeg er nysgerrig i at høre, hvad andre tænker. Hold debatten i et sobert niveau - ingen personangreb eller nedladende bemærkninger.
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]

--
Sidst redigeret 19-06-2024 14:06
#1
BoreBissen
Guru
19-06-2024 14:11

Rapporter til Admin
Synes tit og ofte, jeg læser: ‘Jeg vil afholde mig fra at komme med en vurdering, da jeg er interesseret i varen.’ Det er dog sjældent, at en bruger skambyder, fordi vedkommende selv er interesseret i varen – så det er hvad det er.
--
Ryzen 5700x | Asus Strix B550-F | Asus Dual Rtx 4060 8 GB | 16 GB 3600 MHz DDR4 | Kingston NV2 1 TB | PNY 480 GB SSD | NZXT C850 | Artic Freezer 36
#2
Jesper Gæst
Maxi Nørd
19-06-2024 14:12

Rapporter til Admin
Købere har vel også ret til at ytre sig om hvad de mener en genstand er værd. Om de skal sige de er en mulig køber, nej, for sælger kan jo selv se hvis en der vurderede også byder. I forhold til tidligere tilbud, så bør det i en hvis grad indgå i vurderingen, men vurderingen ikke udelukkende baseret så den pris. (Dette ud fra varen er købt på pågældende tilbud) For en ny køber kan jo ved reklamation risikere at få udbetalt den lavere tilbudspris.
--
Sidst redigeret 19-06-2024 14:13
#3
mindbuster
Semi Nørd
19-06-2024 14:15

Rapporter til Admin
De fleste hader kronragere og scalpere, men syntes det er ok når varen bliver sat til HBO over hvad sælgeren selv gav, da er det bare med at være heldig at en køber gerne vil lade sælger tjene et par hundrede nu han selv missede en god deal, køberen får stadig en god deal, omend ikke så stor, og sælgeren tjener lidt, et service gebyr. Personligt bryder jeg mig dog ikke om dem der åbenlyst sætter højere pris end hvad de selv gav med eneste henblik at tjene penge, og ikke bare hjælpe sine mednørder.
--
10900k, strix z490-gw, tuf3080s, 32gb lpx3200, 1tb sn750, rm750i d15s, lian li pc-a10 alu, aoc cu34g2x
#4
NikolajPedersen
Maxibruger
19-06-2024 14:16

Rapporter til Admin
Jeg tænker da at en vurdering som udgangspunkt skal gives på baggrund af varens alder/stand/natur i forhold til den aktuelle købspris på dagen. Et udløbet køtilbud kan man jo ikke bruge til så meget. Som interesseret køber ville jeg nok mene at så længe det er et bud man giver, og kalder det således, så er det fint nok. At komme med en lav vurdering for derefter at købe det for en god pris bliver lidt ufint. Men der må jo også være et ansvar på sælger. Hvis de får en vurdering og personen så vil købe med det samme, så skal man måske lige slå koldt vand i blodet og tænke lidt kritisk.
--
Sidst redigeret 19-06-2024 14:17
#5
JohnMikkelsen
Bruger Aspirant
19-06-2024 14:16

Rapporter til Admin
Jeg er splittet i den sag vedr. dit 2. punkt. Vurderingstråde er sommetider spild af tid, både i de tilfælde hvor trådstarter allerede har besluttet sig for et prisleje og finder din vurdering ubrugelig og er uforskammet og i de tilfælde hvor nogle af vurderingsmændene samtidig er indkøbere på jagt efter stumper til næste forretning. Det har aldrig været billigere at shoppe brugte stumper, det kan man til dels takke indkøberne for, så i min bog er de et både elsket og hadet folkefærd. Mht. før- eller tilbuds-priser; det er dybt useriøst. Man kigger på varen og byder eller lader være. Vurderings- og handelstråde er ikke debatoplæg.
--
12600KF B760 32GB DDR4 RTX 4070S
#6
jbred
Elite Supporter
19-06-2024 14:17

Rapporter til Admin
Udbud / efterpørgsel. Men personen der spørger om en vurdering skal respektere at folk sammenligner med andre vare man kan købe idag med samme stats/egenskaber/størrelse/kraft/osv. Hvis sælger fokusere på at nypris er 10.000 (jeg lå i kø i 3 timer og sloges med en panda for at få min iphone 442) og en bruger nævner at man det samme for 3500 i forretning X idag, så det fin info for evnt køber at forholde sig til. Samme med garanti periode osv. Så hvis man opretter vurderingstråde skal man forberede sig på info af dårlige og posetive indhold. Ellers skal man sælge i stilhed på markedplace eller trendsale :-)
--
#7
Jesper Gæst
Maxi Nørd
19-06-2024 14:24

Rapporter til Admin
Det med tilbudsprisen er mest relevant der hvor nogen har fået genstanden langt under markedspris. For det er jo lidt surt ved en reklamation at ende med 20% udbetalt af hvad man gav, fordi den tidligere køber var en af dem som eks udnyttede en prisfejl.
--
#8
the688
Guru
19-06-2024 14:25

Rapporter til Admin
Jeg forstår ikke helt pointen med dit første spørgsmål. Jeg tror godt jeg forstår tanken bag, men hvis jeg som potentiel sælger tager valget om at oprette en vurderingstråd herinde, er det jo op til mig hvilke svar jeg vil læne mig op ad, hvis overhovedet. De venlige sjæle der hjælper med at vurdere, er jo ikke ansat af et auktionshus, eller på nogen måde "forpligtet" til at have ret. Hvis du vurderer min gamle gamer-PC til at være 5000,- værd, men ingen vil købe den til den pris, hvad sker der så? Altså...forstå mig ret. Man kan forsøge at gøre bud i handelstråde "bindende" - men du kan jo ikke gøre tilfældige forumbrugere "ansvarlige" for deres vurderinger. Hvis der så er en udspekuleret bruger som groft undervurderer et eller andet, fordi vedkommende selv vil byde på det - og ingen andre kommer med en vurdering eller et bud - hvad er så forbrydelsen? Man bestemmer jo som sælger selv hvor man henter vurderinger fra, og hvor mange steder. Og man bestemmer også selv hvilke bud man accepterer. Altså - jeg forstår godt at du vil "beskytte nogen" - men jeg tror ikke du (hvis det er det du prøver) kan beskytte brugere mod at få dårlige vurderinger. Ikke engang i den professionelle auktionsverden er vurderinger bindende, eller - for den sags skyld - specielt korrekte. Det er netop estimater - det som en given person *tror* noget skal koste. Jeg bestemmer jo som sælger selv om jeg (undskyld mig) er "dum nok" til at sætte mit produkt til salg til en given pris, kun baseret på en enkelt vurdering herindefra. Jeg kan jo spørge flere steder, selv undersøge markedet for lignende produkter, osv. Så - jeg forstår ikke helt hvad du håber at opnå med dit første spørgsmål. Jeg tror som sådan tanken er nobel nok - men hvis nogen har købt noget som et supertilbud, og bagefter prøver at sælge det med gigantisk profit, og nogen herinde så gør opmærksom på at "denne har været til salg fra ny til x.xxx kroner" - så er det jo en indbygget risiko i at lave en vurderingstråd. Man kan få kaldt sin bluff. Jeg, som forumbruger med rent mel i posen, værdsætter den slags input, fordi det skåner mig for at blive svindlet. Hvis jeg så stadig vil købe tingen til en høj pris, så kan jeg jo bare vælge at gøre det, fordi der ikke er andre brugbare produkter tilgængelige til en lavere pris. Iøvrigt er salg af ting der er købt med videresalg for øje allerede forbudt iflg. forumreglerne, så hvis jeg køber en udsalgs-mobil til 2000 kroner og prøver at sælge den til 4000, så er jeg allerede i strid med forumreglerne (og god community-opførsel, IMO)
--
"ORK SATME!"
#9
JohnMikkelsen
Bruger Aspirant
21-06-2024 08:58

Rapporter til Admin
#8 Under krisen med mangel på grafikkort og skyhøje priser på samme, svømmede køb/salg med scalpers der havde fin succes med at skubbe kort over disken. Admins/mods havde mere travlt med at dele bans ud baseret på kommentarer de var ude af stand til at forstå. Men lad os bare bilde hinanden ind at moderation og god community-opførsel har noget som helst med forumregler at gøre.
--
12600KF B760 32GB DDR4 RTX 4070S
#10
the688
Guru
21-06-2024 09:07

Rapporter til Admin
#9 - Moderators arbejder under det regelsæt der er "fastlagt" for dem. Der er næppe nogen tvivl om at BOFH vurderer besøg/clicks/trafik absolut højest. Det kan man jo så mene om hvad man vil. Det community der var her engang, var brugernes fortjeneste, og skabt på brugernes indsats. Det har HOL.dk som forretning aldrig gjort noget for at understøtte eller fremme, selvom det var det, og ikke sidens journalistik eller redaktionelle indhold der skaffede brugere til. Men det er en anden snak, og har ikke noget med vurderingstråde at gøre. Tråden her fortjener at blive brugt til dens formål. Nogen prøver tydeligvis på at gøre en positiv forskel, og det fortjener anerkendelse.
--
"ORK SATME!"
#11
Cykle35
Nørd Aspirant
21-06-2024 09:30

Rapporter til Admin
En vare kan vel kun vurderes ud fra markedsværdi. Indebærer vel alle ting der har en indflydelse på varen. (Garanti, efterspørgsel, stand m.m.) Om det er en vare sælger tjener på eller ej er vel bedøvende ligegyldigt så længe køber er indforstået med prisen varen er erhvervet for. Ser man 14900KF pt så går de for ca 3000,- med en nypris på 4500,- ergo spiller udbud/efterspørgsel ind her da de burde gå for langt mere. Syntes nu folk her på siden er gode til at oplyse de selv er interesseret i en vare ved en vurdering så kan ikke se et problem i det.
--
Asrock PG 650i Lightning NZXT H1 -|- 3080 TUF 7800x3D -|- FlareX 6000MHz CL30 DELL AW3423DWF
#12
Dan R. Hansen
Mega Supporter
21-06-2024 09:39

Rapporter til Admin
#0 Hvis man spørger efter en vurdering, og man får et svar som påpeger, at man lige nu kan få den samme vare, på tilbud til samme eller billigere pris, er i min optik fair. Det samme må siges om folk som påpeger at de er interesseret i at købe din vare, men prisen er for høj da varen meget ofte er på tilbud til det halve. Det bliver vi nødt til at acceptere, da det er sådan det fungere med alt hvad vi køber i dagligdagen. De fleste har da prøvet at se en vare i Bilka, hvor man siger til sig selv, at den venter jeg med at købe til den igen er på tilbud. Her er det ikke den nuværende hylde pris der gælder, men hvad den meget ofte er sat ned til, som antages at være en mere reel pris. Det er selvfølgelig langt ude hvis man referere til engangstilbud på en bestemt vare, som foregik for 6 måneder siden, på et bestem sted i landet og der var kun 2 af dem, og det er aldrig sket før eller siden. Vi kan heller ikke altid gå efter den nuværende hylde pris, da den kan være langt over hvad den var for bare 2 uger siden. Var der ikke et tidspunkt hvor for eksempel PriceRunner havde fjernet prishistorikken, hvilket folk bestemt ikke kunne lide da det virkede "shady" at holde folk fra at at vide hvad tingende kostede i sidste måned?
--
#13
JohnMikkelsen
Bruger Aspirant
21-06-2024 09:48

Rapporter til Admin
#10 Det er dig der bringer forumreglerne i spil, jeg kommenterer blot på det. Hvad skal vi med forumregler hvis ikke de håndhæves eller håndhæverne er for blanke til at forstå dem. Vurderingstråde inviterer også til god community-opførsel, men er ofte eksempler på det modsatte, sådan er dét.
--
12600KF B760 32GB DDR4 RTX 4070S
--
Sidst redigeret 21-06-2024 09:48
#14
crankyrabbit
Gigabruger
21-06-2024 10:25

Rapporter til Admin
Pris: xxxx eller kom med det bud.. Så ved vedkommende nok at det lidt højt prissat... (godtnok i køb/salg)
--
I may be crazy But I'm not stupid.... No One Dies A Virgin - In The Very End Life Fucks Us All
--
Sidst redigeret 21-06-2024 10:27
#15
Sejr93
Ultrabruger
21-06-2024 10:34

Rapporter til Admin
1) Jeg mener helt bestemt at tidligere tilbud kan være relevant. Hvis køber ender med at reklamere over varen, så er det jo netop købsprisen som der tages udgangspunkt i. Så her kan det have stor betydning om varen er købt til 1.000 kr. på tilbud eller 1.500 kr. til fuld pris. Dertil så viser tidligere tilbud også hvad en fremtidig ny pris kunne være. Altså hvis jeg ser at pågældende vare gentagende gange har været på udsalg med 20% rabat. Så ved jeg også som køber at dette tilbud højst sandsynligt vil komme tilbage igen. Mange tilbud gentages jo jævnligt. Så det har selvfølgelig også indflydelse på min værdsættelse. Er der ingen kvittering, så kan man godt argumentere for, at "gamle" tilbud ikke er relevante. Men det er ikke et problem for mig, da jeg ser stor værdi i muligheden for at reklamere. Derfor så trækker jeg meget fra nyprisen, hvis der ikke findes en kvittering. 2) I forhold til vurdering, så ser jeg intet problem, syntes det er helt okay at få vurderinger fra interesserede købere. De afspejler jo netop, hvad markedsprisen kunne være, da de jo vil købe til den pris. Det kan jeg bedre bruge end folks holding til, hvad noget måske er værd. Jeg vil hellere have vurderinger fra 10 forskellige potentielle købere end 10 som blot gætter på hvad en anden måske vil betale.
--
#16
JohnMikkelsen
Bruger Aspirant
21-06-2024 10:51

Rapporter til Admin
#15 Jeg ville være hundrede procent enig i dit svar på punkt 2, hvis ikke jeg havde bemærket den forandring der trak køb/salg i en uheldig retning da hobby-forretningerne fik øjnene op for HOL og indså at indkøb af stumper i et lille indspist forum som HOL på alle måder overflødiggjorde alle de store sites dedikeret til privathandel, aka den gule, den blå etc. Ikke at de skal bebrejdes, indkøberne, de optimerer jo bare og når de siger; det kan du sgu da også bare selv gøre, har de ret. Det gider jeg bare ikke. Jeg foretrækker at sidde og pive over at jeg ikke fik en ssd da sælger havde 16 af dem men indkøberen bød på hele baduljen og jeg og alle andre der havde budt på en enkelt, måtte erkende at sådan er markedet. Piv-piv.
--
12600KF B760 32GB DDR4 RTX 4070S
#17
Joller79
Semi Supporter
21-06-2024 13:10

Rapporter til Admin
udbud/efterspørgsel.. dengang med graffikkort, var priserne måske for høje, men der var INGEN kort og få, så det var som det var. Et eksempel på nyere ting, er google pixel 8 tlf. hvor folk sælger videre til mere end de gav, men stadig under dagspris, det er helt fair syns jeg, men der er andre tlf og få derude, og SÅ gode er de pixel tlf heller ikke..
--
Asus tuf b460m wifi, 4X8GB hyperX RGB ram 10700kf, asus proart rtx 4070 Artic freezer 2 240 cpu køler/nr400 kabinet 2X m.2 ssd. Asus pg279q
#18
NeonNinja
Superbruger
21-06-2024 13:24

Rapporter til Admin
1: I forhold til at man har købt noget på tilbud og måske endda så godt et tilbud at man kan tjene lidt ved at sælge det brugt, så er det helt i orden. Prisen man sælger til skal baseres på hvad produktet er værd nu, og hvis man på et eller andet tidspunkt har, eller kommer til at kunne få det billigere, så må man gøre det hvis man vil vente, ellers må man købe det brugt til en lavere pris end den er på salgstidspunktet. Samtidig skal man ikke mudre folks tråde til med "det har kostet" eller "det har været på tilbud til". :) Basically, den er har grisen sætter prisen. 2: Nah, altså hvis de decideret vil komme med et bud kan det være ok. Jeg har selv været ude for at der var flere brugere her inde der forsøgte at få mig til at sælge til en specifik person til en lavere pris ved at tale min vare ned, jeg mistænker lidt at der var en interessekonflikt der men ikke noget jeg kan eller har behov for at påvise. Det endte med at jeg fik min vare solgt til væsentligt mere end det blev vurderet til her inde. Man skal prøve at hente vurderinger fra mere end blot et forum hvis man tænker at man er ude i et stort salg, det er umiddelbart hvad jeg vil anbefale i hvert fald. Jeg ser også at der er folk der afholder sig fra at vurdere for ikke at have en interessekonflikt, så den kan gå lidt begge veje. :)
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
--
Sidst redigeret 21-06-2024 13:26
#19
Crystarial
Elitebruger
21-06-2024 14:44

Rapporter til Admin
Fuldstændig enig med #4 Det der kan være ekstremt modbydeligt med neutrale briller, er når en person giver en lav vurdering i tråden, for så derefter at sende sælgeren en privat besked i smug (især hvis personen får indtrykket af at den potentiale sælger er naiv). Det ødelægger det for andre der ikke giver en vurdering, da de har interesse i genstanden, men så aldrig for lov til at se en salgstråd.
--
X570 Unify • 5700x • RX 7900 XT • Arctic LF 280 • TZ Neo 32GB 3600CL16 • 1TB Nvme M.2 • RM850x • Lian Li O11DW • G703 • G915 TKL
#20
BloodClaw
Maxi Supporter
21-06-2024 15:59

Rapporter til Admin
1) Det kommer lidt an på situationen og regelmæssigheden af det - og især hvis man kan se mønstre i det, fx: Et LG OLED 55" C3 fjernsyn koster lige nu 11.119, og har haft perioder med priser på 9.000. Til gengæld har LGs tidligere modeller (C1 og C2) stort set altid været på tilbud om sommeren (juni-aug) til et godt stykke under 8.000 hvis ikke endda under 7.000. Med det in mente er nuprisen på 11.119 (og til dels tilbuddet på 9.000) ret så irrelevant for mig. Til gengæld skal man også gerne kunne argumentere for det mønster, når man så laver vurderingen. 2) Jeg synes da de skal oplyse det, men derudover kan det også være en rigtig fin hjælp. "Jeg er selv på udkig på dette produkt, jeg har set andre sælge det til x og y, men jeg vil selv kun give z". Det giver trådstarter en masse fine bud på prisniveau, som de kan vælge at bruge eller ej.
--
Sidst redigeret 21-06-2024 15:59
#21
Martin.v.r
Guru
21-06-2024 17:14

Rapporter til Admin
ser flere og flere facbook /dba priser,også folk der V: dem der op ? her på siden
--
asus maximus xiii apex z590 i9-11900K @ 5.1GHZ 2x16 Corsair 4600@5000MHZ cl18 1000W ROG STRIX ROG,RTX 3080 MSI case phanteks nv9
#22
BloodClaw
Maxi Supporter
21-06-2024 22:22

Rapporter til Admin
#18 "I forhold til at man har købt noget på tilbud og måske endda så godt et tilbud at man kan tjene lidt ved at sælge det brugt, så er det helt i orden. ..." "... Basically, den er har grisen sætter prisen." Ja, men kun i en SALGStråd. I en vurderingstråd er dit take jo ren nonsens. Hvis man vil have en vurdering fra andre, så kan ting som tidligere tilbud jo komme i spil, og så må den potentielle sælger tage det med i sine betragtninger eller lade være. Hvis du lavede en vurderingstråd og vi alle bare svarede "Den der har grisen sætter prisen" så ville vurderingstråde jo dø ud.
--
Sidst redigeret 21-06-2024 22:27
#23
Kristina
Monster Nørd
26-06-2024 14:45

Rapporter til Admin
Mange gode svar, tak for alle de fine bidrag. Dejligt at se, at alle kan byde ind med deres mening uden nogen slås ned med økse. :-) Mit eget take på det: 1) Jeg synes, det er god stil - som udgangspunkt - at vurdere prisen ud fra nu og her, og ikke "der var engang et tilbud til Black Friday". Der kan være enkelte tilfælde, hvor prisen meget notorisk falder og stiger (Bloodclaw i #20 kommer med et godt eksempel på LG OLED tv, der mildt sagt ofte er prisforvirret på Pricerunner). Her kan det være legitimt at inddrage det i den samlede vurdering. Henviser man til tidligere tilbud eller salg i sin vurdering, synes jeg det er god stil at linke til kilden, så alle ved, hvad det drejer sig om. På den måde undgås de mere anekdotiske beretninger ("der var engang et grafikkort på DBA", der i virkeligheden viser sig at være i meget dårlig stand), og hvor de efterfølgende vurderinger i tråden måske kan komme til at læne sig opad første vurdering uden at kende til detaljerne. Hvis man sammenligner 2 produkters specs eller performance i sin vurdering med henblik på at vurdere en pris (fx CPU'er eller mobiler), synes jeg det er god stil, at man lige bruger 2 sekunder på at linke noget data fra Notebookcheck, Rtings, GSMarena eller måske en god sammenlignings-anmeldelse fra YouTube eller whatever. Det med at kildehenvise var folk virkelig gode til på HOL engang. Både i vurderingstråde, salgstråde og helt generelt på forummet. På den måde var der et fælles datagrundlag at diskutere ud fra. Den tilgang er nærmest forsvundet nu - især når der argumenteres frem og tilbage. Jeg håber lidt, at det kan komme tilbage. 2) Jeg synes det er OK, at en køber kommer med en vurdering, såfremt man gør opmærksom på, at man samtidig er interesseret i varen. Jeg er bekendt med et par sager herinde, hvor personen i en af sagerne først skamvurderer ret groft uden belæg for sin vurdering (og andre erklærer sig enig i vurderingen uden at være opmærksom på hvad første vurdering baserer sig på), hvor samme person efterfølgende skambyder på varen på DBA. Da sælger så takker nej med begrundelse om, at han mister for meget på varen, bliver køberen nedladende og ubehagelig - og fortsætter med det, selvom sælger har takket nej og bedt køber stoppe. Det hører heldigvis sjældenhederne til, men kan måske undgås, hvis vi hjælper hinanden med at huske at kildehenvise fra start - og måske være opmærksomme på vores egen bias, hvis vi er interesserede i varen (mig selv inkl.).
--
Nuff' said: http://xkcd.com[...] Hvis du mangler Dropbox, kan du bruge mit link = 500 MB ekstra data hver :) https://bit.ly[...]
--
Sidst redigeret 26-06-2024 14:49

Opret svar til indlægget: Debat: Vurderingstråde

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning