Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Stegning på støbejern

Af Semi Nørd Don Kristensen | 20-09-2020 19:37 | 2318 visninger | 26 svar, hop til seneste
Godaften Hol'ere. Der er nok ikke de spørgsmål der ikke kan svares på herinde, så nu kommer der en rigtig offtopic en. I forbindelse med min fødselsdag har jeg fået en Skeppshult støbejernspande og deres æggepande. Det er første gang jeg har køkkengrej i støbejern, så det er nærmest en helt nyt verden som har åbnet sig for mig med det her. Men! Synes at det er ligemeget hvad jeg gør, så brænder maden fast. Af hvad jeg kan forstå, og har læst, så skulle Skeppshult gryder potter og pander være "pre-seasoned", altså allerede indbrændt med olie fra fabrikken, og skulle således have nogenlunde descent non-stick egenskaber. Så er der nogen som har lidt gode fif de kan kaste af sig? Jeg er snart ved at blive sindssyg, og ligner næsten en munk med alt det hår jeg har revet ud af hovedet i bar arrigskab. Mvh
--
#1
Mummyhand
Gæst
20-09-2020 19:53

Rapporter til Admin
Se https://camlaversdesigns.com[...] Jeg bruger næsten altid olie eller smør
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#2
NiceRag
Junior Nørd
20-09-2020 20:01

Rapporter til Admin
Der er en masse årsager til at støvejern er skide godt og ALLE årsagerne for hvorfor folk bruger teflon eller stål, er fordi støbejern er besværligt rengøringen og vedligeholdelsen er bare.. SUK! suk suk suk jeg gider ikke sådan noget. https://www.youtube.com[...] der findes nogen youtube videoer der forklarer vedligeholdelsen af sådan noget. bl.a. den her video jeg har linket..
--
#3
Don Kristensen
Semi Nørd
20-09-2020 20:18

Rapporter til Admin
#2 Rigtig god og informativ video, men jeg synes ikke rigtig den besværer mit spørgsmål. Hvordan skal den bruges for at den man tilbereder ikke brænder fast.
--
#4
ToFFo
Guru
20-09-2020 20:25

Rapporter til Admin
#3 - Den skal behandles, behandles og behandles igen inden brug. Læs mere her: https://hskjalmp.dk[...]
--
- Indsæt signatur -
#5
Wut
Elite Supporter
20-09-2020 20:27

Rapporter til Admin
Det handler om at opbygge en non-stick overflade på din pande. Jeg bruger selv carbon steel pander, som jeg har fået præcist lige så non-stick som teflon, og man kan tæve den med en mukkert og reparere den og stege videre. Det er super skønt. Hvad jeg plejer at gøre: 1: Vask panden helt ned med sæbevand og ståluld, så overfladen er 100% ren. 2: Tør den af 3: Dryp et lillebitte dryp rapsolie på panden og tør hele panden ind i olien med et stykke køkkenrulle. Der skal være så lidt på, at det kun lige dækker i det tyndest mulige lag. Tør efter flere gange med køkkenrulle, så der ingen dråber eller riller af olie er. 4: Smid panden i ovnen og bag den ved 230-250 grader i en time 5: Sluk for ovnen og lade den køle ned helt til ovnen kun er lun. Det er helt afgørende at man IKKE åbner ovndøren. Panden skal køle langsomt ned, så olien kan binde sig til overfladen. 6: Panden er nu blevet sort i overfladen. Man kan give den 2-3 ture mere, hvis man vil. Jeg synes 2 lag i alt er nok til mine stålpander. Hvis belægningen går i stykker, så bare start forfra. Tips: 1: Undlad metalredskaber i panden, så går belægningen muligvis af. 2: Lad være med at vaske panden med sæbe. Bare varmt vand og så skrubbe den godt. Derefter tørres den af med køkkenrulle, og så et dryp olie og tørres af igen. Så kan den stilles i skabet med en beskyttende overflade af olie. Det tager ikke længere tid end at vaske en teflonpande, når man lige er vant til det. 3: Undgå alt for syrlige ting i panden. Rister man lige 3 dåser flåede tomater f.eks. så kan belægningen tage skade. Så bliver man nok nødt til at starte forfra. Det er ikke mere besværligt eller tidskrævende at have stål/støbejerns-køkkengrej, når man lige har lært at gøre dem klar (season them) og ikke fucke dem op derefter ;) PS: Jeg har prøvet flere gange med den metode at varme panden op på gasblus eller komfur for at lave en god belægning. Selv efter 8 lag, så blev det stadig meget ujævnt og den tog imod snavs. Det absolut bedste resultat kommer af at kyle den i ovnen!
--
Sidst redigeret 20-09-2020 20:29
#6
Don Kristensen
Semi Nørd
20-09-2020 20:32

Rapporter til Admin
Jeg må prøve at give mine pander noget olie og så bage dem. Og så må jeg jo ellers tage den derfra :O)
--
#7
NiceRag
Junior Nørd
20-09-2020 20:37

Rapporter til Admin
#6 præcis det tager måske nogen omgange, før du oplever den er "nonstick" men det ER jo heller ikke telfon...
--
#8
Wut
Elite Supporter
20-09-2020 20:37

Rapporter til Admin
#6 Hov husk lige at checke, om panden må komme i ovnen. Den har træhåndtag, kan jeg se. Læs lige op på, hvordan producenten anbefaler angående seasoning/klargøring og om den kan tåle ovn. #7 Det er bedre en teflon, og så risikerer man ikke at overophede sin teflon, så den frigiver en masse kræftfremkaldende lort, som smuldrer af i maden. ;)
--
Sidst redigeret 20-09-2020 20:38
#9
Don Kristensen
Semi Nørd
20-09-2020 20:39

Rapporter til Admin
#8 Håndtaget kan skrues af, så det tænker jeg ikke er det store problem.
--
#10
Wut
Elite Supporter
20-09-2020 20:49

Rapporter til Admin
#9 Perfekt! Det lyder næsten som om de har tænkt sig om ;-D
--
#11
kikophil
Monster Supporter
20-09-2020 20:54

Rapporter til Admin
Støbejern fungerer bedst ved stegning af kød ved høje temperaturer! Hvis du vender kødet om for hurtigt, vil det hænge fast, og du kender allerede resultatet. Kødet skal faktisk brænde fast først, og derefter selv slippe overfladen via kødets sammentrækning, hvorefter du kan genoptage processen på den anden side (af kødet hehe) Først når en støbejernsgryde/pande er blevet så gammel, samt jævnligt har fået olie - vil den blive bedre til, at stege under lavere grader, da olien over tid, vil generere en anden overflade sammen med støbejernet, der ikke i samme grad brænder kødet fast/så hurtigt..
--
Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
--
Sidst redigeret 20-09-2020 20:57
#12
Don Kristensen
Semi Nørd
20-09-2020 20:56

Rapporter til Admin
#11 Nu har jeg ikke prøvet at stege kød endnu, det er faktisk spejlæg der er et kæmpe problem. Lortet vil simpelthen ikke give slip, og hele baduljen går jo i smadder når man lægger lidt kræfter i. Og deres æggepande er heller ikke sjov at lege med når det hele brænder fast, det var hele 4 æg der blev så ødelagte at jeg smed hele baduljen i skraldespanden. https://shopping.coop.dk[...]
--
Sidst redigeret 20-09-2020 20:58
#13
kikophil
Monster Supporter
20-09-2020 20:59

Rapporter til Admin
#12 - spejlæg er noget af det allerværste du kan bruge på et støbejernsfundament :) Æggehvidestoffer steger/stivner nemlig allerede ved 60grader, og da er støbejernet langt fra oppe på den temperatur, hvor tingene begynder at adskilles. Når du den temperatur, er æggene desværre for længst futtet af :( Derfor frem med de røde bøffer, og æg på en teflon/lkeramisk/lignende pande :)
--
Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
--
Sidst redigeret 20-09-2020 21:02
#14
Don Kristensen
Semi Nørd
20-09-2020 21:01

Rapporter til Admin
#13 Skal jeg forstå det som en umulig opgave, eller er det lavere varme og mere tålmodighed som skal til?
--
#15
Wut
Elite Supporter
20-09-2020 21:04

Rapporter til Admin
#14 Hvis du gør som jeg skrev ovenfor, så får du en fin overflade som er nonstick. Jeg har ingen problemer med at stege æg.
--
Sidst redigeret 20-09-2020 21:04
#16
kikophil
Monster Supporter
20-09-2020 21:05

Rapporter til Admin
#14 - Faktisk ville jeg gå den modsatte vej. Høj varme uden fedtstof. Derefter et par spray olie - og derefter æggene på i en ruf. Så burde du ha` en chance for, at der kom noget spiseligt ud af det :) Men egentligt har jeg ikke selv afprøvet det, da jeg kun har deciderede støbejerns grill pander, der ikke ligefrem er beregnet til spejlæg :)
--
Kun de dumme ser på fingeren, når den kloge peger mod stjernerne...
#17
ReneWagner
Maxibruger
20-09-2020 21:10

Rapporter til Admin
Og glæd dig til en pande der ikke varme ujævnt fordi den er skæv efter første anvendelse :) Titaniumpander er også fede at have, nogenlunde samme holdbarhed men lidt bedre overflade..
--
Have you tried turning it off and on again?
#18
Pinky
Giga Supporter
20-09-2020 21:56

Rapporter til Admin
Du kan sagtens lave spejlæg på støbejern, jeg bruger ikke andet og det fungere perfekt. Som #5 skriver så skal du bare have lavet en ordentlig overflade på panderne først. Jeg gør det godt nok på en anden måde end #5 men hans metode virker helt sikkert også.
--
#19
Chucara
Mega Nørd
20-09-2020 23:57

Rapporter til Admin
Jeg synes lidt det er noget vrøvlt at de skulle være preseasoned. Har selv bl.a. en Skeppshult grillpande, og det tog altså nogle omgange varme og olie før den har fået en rigtige overflade. Især spejlæg ville jeg nok ikke lige stege som det første. Men når panderne har fået den rigtige hinde, er de lettere at gøre rene end teflon, og holder evigt. Jeg har netop smidt mine sidste teflon pander ud pga. ødelagt belægning, og kommer ikke til at købe andet end støbejern fremover. Mht. til dit spørgsmål, så skal du bare give den godt med varme og virkelig lade olien trænge ind. Og vask den aldrig med sæbe, men kun alm. vand, der ikke opløser fedtet i panden. Og til æg der bliver ved med at brænde på, så ville jeg gætte på, at du ikke bruger nok fedtstof eller har for meget varme på.
--
ASUS Z270 TUF Mk1 | 7700K | GTX 1080TI | 32GB 3000MHz | Fractal Define R5 | Samsung 960 EVO 1TB | PG279Q | 2xU2715H
#20
Dragonheart
Guru
21-09-2020 01:53

Rapporter til Admin
Protein går i kemisk forbindelse med varmt støbejern. Brug rigeligt med fedtstof. Ligesom når du steger kød. Kød suger jo ikke fedtstof til sig. Så brug masser af fedtstof.
--
#21
Don Kristensen
Semi Nørd
21-09-2020 08:05

Rapporter til Admin
#19 Jeg må bage nogle flere lag olie på den ;) Med hensyn til æg der brænder på, så brugte jeg altså en rimelig generøs mængde rapskimolie og havde mit induktionsblus på ca 6-7 (går fra 1-9)
--
#22
MrDrunk
Monster Supporter
21-09-2020 08:29

Rapporter til Admin
#21 Jeg har ingen problemer med at lave æg på hverken støbejernspande eller carbonsteel pande. Det kunne godt tyde på at du bruger for høj varme, for lidt fedt og/eller ægget løber for meget ud og brænder fast. Husk at pandens varmefordeling er meget ringe, og har derfor godt at længere opvarmning inden stegning for at få en uniform varmefordeling. Her er hvordan jeg laver spejlæg: - Tænder glaskeramisk komfur på 4-5 (ud af 1-9) - Lader pande varme op i cirka 10 minutter - Smider en GOD klat smør på - Slår ægget ud i pande og lægger låg eller stanniol på for at give varme til oversiden af ægget. Hvis du har problemer med at ægget "løber ud", kan du evt. slå ægget ud i en lille skål og hælde fra skålen ned i panden. Jeg bruger en fiske spatel til at vende æggene med: https://www.aliexpress.com[...]
--
#23
Lygtemanden
Junior Nørd
21-09-2020 10:05

Rapporter til Admin
Hej Med støbejern tager det lidt længere tid at varme pande op så der går lige lidt inden du skal fylde noget på den, hvis den er for kold så vil det hænge fast. Mvh
--
#24
LarsC
Bruger Aspirant
21-09-2020 13:16

Rapporter til Admin
Vi har selv 3 pander fra Skeppshult og elsker dem., faktisk så meget at vi vist kun har 1 "almindelig" pande tilbage i skabet. Vi havde i starten lidt problemer med at tingene hang fast i dem. Tricket er simpelt, jo mere du bruger dem jo bedre! Vores primære pande lige nu kan vi stege alt på, endda med ganske lidt fedtstof. Æg, kød, grønt, intet hænger fast. Man kan "seasson" den, jeg mener man skal bruge rapsolie, varme panden op så olien ryger og lade den stå med høj varme. Herefter olien af og i ovnen med den. Vi har dog aldrig haft behov for det. Husk du aldrig må vaske den med sæbe, det fjerner fedtstoffet fra jernet der gør den "non-stick" Når den stadig er rigtig varm, smider du den ind over den varme hane og bruger en børste til at vaske den. Fordi panden stadig er varm, forsvinder både snavs og fedt fra panden i løbet af ingen tid.
--
#25
Dragonheart
Guru
21-09-2020 14:28

Rapporter til Admin
#21 Speljæg skal have lav varme trin 6-7 lyder vildtr. Prøv trin 3 max
--
#26
Don Kristensen
Semi Nørd
28-09-2020 19:41

Rapporter til Admin
Jeg giver op, jeg kaster håndklædet i ringen. Jeg kan simpelthen ikke få det til at lade sig give sig. Så hvis der er nogen som vil prøve kræfter og er interesserede i at købe 1 stk Skeppshult stegepande, 1 stk Skeppshult blinis/æggepande og 1 stk Skeppshult Ø28 wok så smid en PB.
--

Opret svar til indlægget: Stegning på støbejern

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE