Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Software \ Sikkerhed

Hvor vigtig er anti statisk udstyr egentlig?

Af Gæst Nillelack | 05-04-2021 20:39 | 1211 visninger | 20 svar, hop til seneste
Hejsa alle, skal snart igang med at bygge min nye PC, får alle mine dele engang i næste uge. Jeg har dog et spørgsmål angående ESD. Hvad er jeres erfaringer med statisk elektricitet? Har nogen af jer nogensinde kortsluttet noget ved ikke at have et armbånd og måtte? Mit stik med jord sidder i køkkenet, så jeg skal have købt et forlængerkabel med jord for at trække det i gennem min lejlighed for at tilslutte den til min PSU. Før jeg kan tilslutte min måtte og mit armbånd. da jeg bygger på et træbord der står på et trægulv.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
aresONE
Semi Supporter
05-04-2021 20:42

Rapporter til Admin
Jeg kan ikke give dig noget videnskabeligt svar. Men tror jeg har samlet +20 PCer igennem tiderne uden at skænke det en tanke, og uden ‘uheld’....
--
i7 8700K & Noctua D15 Chromax Black, ASrock z370 extreme4; 2x8GB 3200 CL16; Palit 1080ti GameRock; Corsair Rm650x; Fractal Meshify C
#2
Pro Runner
Elitebruger
05-04-2021 20:46

Rapporter til Admin
LTT og Technoboom lavede en video sammen om statisk elektricitet på PC komponenter. https://www.youtube.com[...] Der skulle tilsyneladende meget til
--
#3
7430
Mega Nørd
05-04-2021 20:46

Rapporter til Admin
ikke særlig vigtigt, desuden bruger de færreste dem ikke korrekt, tag ved kabinettet på metallet før du rør din hardware, eller en radiator og lad være rend rundt på gulvtæppe i sokker
--
jep jep
#4
Fuller 8900
Ultra Supporter
05-04-2021 20:50

Rapporter til Admin
Jeg har bygget et par pc'er og aldrig nogensinde ødelagt noget som helst.. Har ikke skænket det en tanke, udover at jeg har set på youtube folk bruger det.. Kommer nok heller aldrig til, bygger normaltvis ude i køkketnet på trægulv og en laminat bordplade.. MEN det vile da være træls at brænde ens rtx 3090 af på den måde :D Men tænker så længe man ikke står og roder rundt på et gulvtæppe eller sidder på en sofa mens man gør det, så går det nok :)
--
#5
Nillelack
Gæst
05-04-2021 20:50

Rapporter til Admin
Tænker måske også det er mere relevant i vintertiden med kold og tør luft udenfor. Spørger fordi jeg skal investere 500 kr yderligere for et armbånd og en måtte samt et forlængerkabel med jord, for at kun at bruge det en gang hver 3 år. Jeg går ikke i uld og der er ikke et gulvtæppe hvor jeg skal bygge, der er dog en radiator jeg kan bruge til at aflade bare for en sikkerheds skyld.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
Porphyra
Supporter
05-04-2021 20:51

Rapporter til Admin
En kammerat ristede en ram stick. Har dog aldrig selv oplevet det. Pga. at luftfughtigheden er høj i danmark så er statisk elektricitet ikke nær så stor en fare, omend der stadig er en risiko. Det er dog godt at tage nogle forholdsregler, selv om man ikke oplever en kritisk skade, så kan statisk elektricitet også forkorte levetiden på elektronik. Mht. antistatisk armbånd; Man kan typisk også grunde ved at sætte den til enten en radiator eller vandhane. Oftest så rører jeg bare lige ved min radiator inden jeg roder med nogle PC dele.
--
#7
Wut
Semi Nørd
05-04-2021 20:55

Rapporter til Admin
Jeg har set en kammerat brænde et lydkort af engang ved at pege på det og der hoppede en gnist fra finger til kortet. Men, der er ingen grund til antistatiske måtter, armbånd, jordede stik osv. Bare sørg for at have fat i computerens kasse, før man roder med elektronikken, og lad være med at gå rundt i gummisko på et gulvtæppe eller træk en stor ulden sweater af en kunsstof-t-shirt lige inden, så lynene står om ørerne imens. Eksterne porte såsom audio-jacks, VGA-porte mv er som regel godt beskyttede mod statisk elektricitet, men forsøg dog stadig at samle komponenter op ved først at røre ved en skrue, en monteringsskinne, eller et andet sted end ved at pege imod de mindste og mest sensitive komponenter på printet - så er man rimeligt sikret hvis uheldet skulle være ude. F.eks. kan man samle grafikkort og lydkort op ved at røre ved monteringsbeslaget bagpå eller røre det først på køleren frem for at samle det op med PCIe-siden. #edit: Så længe computeren/komponenterne og dig selv har samme potentiale, så står der ingen gnister. Og så er alt godt. Det er ikke relevant at forbinde noget til jord. Jeg ville ikke forbinde noget til radiatoren. Det er ikke sikkert, den er bundet til ægte jord. Der kan være alt muligt skrammelelektronik bundet til radiatoren, fordi andre tror, den er bundet til jord.
--
FYI: https://www.youtube.com[...]
--
Sidst redigeret 05-04-2021 20:59
#8
clausnoer
Gigabruger
05-04-2021 21:02

Rapporter til Admin
træbord og trægulv er ikke just det der er kendt for at opbygge statisk elektricitet, så med mindre du sidder uroligt på en plastic/polyester stol i dit polyester tøj så kan jeg ikke lige se det skulle være et problem.
--
/Claus
#9
Nillelack
Gæst
05-04-2021 21:03

Rapporter til Admin
#7 Fedt, tak for rådende. Jeg overvejer bare at være komplet nøgen når jeg skal til at samle :D Havde ikke overvejet at hvor man tager fat i sine komponenter sikkert spiller en stor rolle i om man rister dem, eller de overlever.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
Die_Happy
Semi Supporter
05-04-2021 21:08

Rapporter til Admin
Jeg har aldrig gjort noget for at mitigere ESD, og har aldrig oplevet problemer.
--
5950x | RTX 3090 | WD Black SN850 2TB
#11
palle
Gæst
05-04-2021 21:16

Rapporter til Admin
#10 Har du oplevet et program gå ned? Har du prøvet at få den der blå skærm? Det skyldes sandsyligvis noget andet, men det kan også skyldes en fejl i hardwaren.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#12
ToFFo
Guru
05-04-2021 21:47

Rapporter til Admin
Du samler bare løs. Der kommer ikke til at ske noget. Der skal rigtig meget til før komponenter dør af det i dag. Det er klart, at hvis man arbejder med det professionelt, er der strengere krav. Men når man bare hobbysamler er der ikke noget problem. Og hvis noget af det ikke virker efter du har samlet computeren korrekt, er det usandsynligt det er sket pga ESD fra dig.
--
- Indsæt signatur -
#13
Dragonheart
Guru
05-04-2021 21:49

Rapporter til Admin
Der skal også meget til før at værdigmonterede PCBAer til consumerbrug kan beskadiges. Faren er langt større ved delvist monterede ufærdige PCBAer. Ved at røre en radiator eller kabinettet (såfremt det er tilsluttet en jordet sitkkontakt med korrekt montered jord) kan man mitigere denne lilel sandsynlighed til at være sattistisk insignifikant.
--
#14
PeterAA
Guru
06-04-2021 09:55

Rapporter til Admin
Jeg har igennem de sidste 10-15 år samlet noget der ligner 100+ maskiner og egentlig aldrig haft et problem...bortset fra at jeg så pludselig står med en bundkort, kommer til at røre ved bundkortet på printet, og så holdt det op med at virke!!!! Så jeg vil sige almindelig forsigtighed kommer du langt med, men uheldet kan være ude, hvis du ikke beskytter dig.
--
9900K, Z390 AORUS Master, 2080TI Gaming Trio, 16GB-3600mhz, 1TB m2SSD,ML240RGB,650W SupernovaG+,Core P3 Snow edition https://imgur.com[...]
#15
SkipSkovhugger
Juniorbruger
06-04-2021 10:26

Rapporter til Admin
I de glade midt-90'ere, sad jeg på gulvet i mit værelse. Der var gulvtæppe på som så mange andre 70'er huse. Der sad jeg, som 8-9 årig, helt uvidende omkring noget som helst ang. statisk afledning. Hvad var jeg i gang med? Jo jeg havde fået den skøre ide, at gøre min Amiga 500 ren. Så jeg sad og flåede chips ud af deres DIP sokler (inklusiv 68000'eren). Og lagde dem derefter på gulvet, for det var jo der at der var plads... Da boardet så ikke kunne "tømmes" for flere chips. Blev lortet pustet ren med en kompressor og derefter samlet igen. Den virkede stadig upåklageligt i mange år frem. I dag hvor jeg arbejder med servere osv. Bruger jeg selvfølgelig både håndleds bånd, måtter og hvad der nu hører sig til.
--
#16
anders1226
Monsterbruger
06-04-2021 10:35

Rapporter til Admin
aldrig haft et problem. har næsten altid boet med gulvtæpper. har end til nu ikke haft noget dø fra ikke og ESD sikre mig selv og hardware.
--
#17
fisk7aal
Junior Supporter
06-04-2021 10:49

Rapporter til Admin
Jeg har ristet mere end en kreds med ESD. Jeg arbejder også med HW udvikling i det daglige. #12 Jeg er bange for at udviklingen går den forkerte vej. Den øgede capacitans som en ESD clamp giver på en signal pin bliver mere og mere problematisk. Derfor bliver ESD ratings dårligere og dårligere. Jeg har set kredse med 200V HBM rating. Det er så lidt at du ikke mærker det. #0 Lad være med at røre ved nogen gold finger overhovedet. Det er lige meget med jord. Det eneste der betyder noget er at du har samme potentiale som komponenterne har. Rør ved GND på alle komponenterne før du rører ved noget andet. Så sikrer du dig at der er samme potentiale.
--
#18
Wut
Semi Nørd
06-04-2021 11:29

Rapporter til Admin
Lige en sidenote: Hvis man overbelaster ESD-beskyttelsen på en pin, så er det muligt, at komponenten fungerer bagefter, men der kan være sket interne skader (f.eks. kortslutning af caps eller elektromigration på ledere, som formindsker dem og dermed øger deres modstand), som vil udvikle sig og forringe komponentens levetid betragteligt. Jeg har selv lavet ESD-test (vi brugte bare en glimt-tænder, som man kan starte en gasgrill med f.eks.) på elektronik, og fået backlabbet chips og set i mikroskop, hvordan chips kan være delvist ristede indeni men stadig være fungerende (så længe det varer). Det er altid en god ide at passe på elektronik. Men det er ikke nødvendigt med armbånd+anti-måtte til hjemmebrug, hvis man bare tænker sig lidt om. I produktion af elektronik bruger man altid antistatisk udstyr netop fordi man håndterer mange komponenter, så selvom risikoen er lille, så øger det fejlraten enten som DOA-fejl eller efterfølgende fejl i marken pga ovenstående forklaring.
--
FYI: https://www.youtube.com[...]
#19
Sven Bent
Monster Nørd
06-04-2021 18:01

Rapporter til Admin
#18 +1 og til det saedvanlige HOL tradition at folk taler uden forstand fortaerller og raadgiver loes. #1 havde et problem med hans soens maskine et par maaneder efter hans monter en ny koeler smat at han fejl samlede sin Soesters PC. Men alligevel paastaar "uden ‘uheld".... DEt vise jo blot igen hvor lidt man kan tage HOL folket serioest nar det kommer sig til teknik.
--
Sven Bent - Dr. Diagnostic www.TechCenter.[...] - Home of Project Mercury
--
Sidst redigeret 06-04-2021 18:03
#20
csbc
Semi Nørd
06-04-2021 20:28

Rapporter til Admin
Hvad #18 skriver. Statisk elektricitet er ikke for sjov.
--

Opret svar til indlægget: Hvor vigtig er anti statisk udstyr egentlig?

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning