Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Internet \ Netværk

Fiber forbindelse - hjælp til netværk

Af Semi Supporter mivewi | 27-09-2023 14:55 | 692 visninger | 11 svar, hop til seneste
Vi får åbnet for fiber først i næste uge det bliver en 1000/1000 linje. Den er blevet installeret i et hjørne af huset og vores tidligere løsning igennem tv stikket var i midten af huset og der var allerede problemer før med "Ring" dørtelefonen havde dårligt signal, så nu bliver det sikkert endnu værre og tv'et kommet også til at være ret langt fra routeren nu hvor vi måske får nogen problemer med streaming. Vi har fået en nokia wifi beacon 2 fra vores IPS og vi har i forvejen en Amplifi hd. Jeg mener at Amplifi hd routeren var købt på at den havde en rigtig godt signal, men er nokia wifi beacon 2 bedre? Der står at den understøtter Wifi6, eller skal vi ud og have noget andet? Vi skal også have trukket ethernet kabler, bruger man Cat 5E eller cat6? Jeg har lige købt et bundkort der står den kan understøtte 2.5 gigabit ethernet - men det skal man vel ikke tænke på hvis ikke man deler filer eller har en nas kørende? Jeg tænker at trække et kabel op på loftet og få en hub/switch til at trække kabler ned flere steder i huset. Kan i anbefale en god hub/swtich? - Det skal siges der ikke er isoleret på væggene men kun på loftets bund, men tænker man ligger den hub/switch under noget isolering. Tænker også at måske en wifi router kunne være deroppe så den kunne være i midten af huset, men bare på loftet men den skal så også være under isolationen fordi der bliver meget koldt om vinteren deroppe. Nogen der kan fortælle om deres måde at få ført ethernet kabler rundt i jeres boliger og om hvordan i gør så wifi dækker det hele?
--
Sidst redigeret 27-09-2023 14:57
#1
NeonNinja
Semibruger
27-09-2023 15:09

Rapporter til Admin
Det kommer meget an på hvordan dit hus er indrettet, om det er 1 eller 2 plans. Er det 1-plans ville jeg personligt gå over i noget AP hvor man trækker kablerne op over loftet fra routeren og borer ned til hvor AP'erne skal sidde i loftet. På den måde får du bedst mulig dækning. Når du nu har Nokia beacon går jeg ud fra du har noget norlys, de er mig bekendt de eneste der benytter dem, så du skal huske på at hvis du har ting du vil tilgå udefra skal du have offentlig dynamisk eller statisk IP, ellers bliver du placeret bag CG NAT. Hvis du går all in så kører du Ubiquiti, hvis ikke, så findes der andre billigere og knap så "gode" AP'er der er mere til at få for menneskepenge :) Hvis det er 2- plans og du ikke sidder med kæmpe behov for at alt skal køre 1000/1000, så er mesh vejen frem for at undgå besværlige kabeltræk :)
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
#2
mivewi
Semi Supporter
27-09-2023 15:35

Rapporter til Admin
#1 Det er et 1-plans hus. Omkring wifi: Et AP som jeg regner med står for Access Point, fik jeg lige søgt lidt på. Det er altså ikke en router men en form for wifi repeater? Jeg kan se der er lidt forskel på Ubiquiti access points alt efter hvilken om man vil have wifi6 eller ej: omkring 600kr for en Ubiquiti Lite https://www.proshop.dk[...] omkring 1000kr for en Ubiquiti Lite med wifi6 https://www.avxperten.dk[...] Hvilken giver mening iforhold til prisen? Jeg tror det er fint at have en router i den ene ende af huset og en AP i den anden, så burde man have nok dækning. Men kræver det så at ens router også er en ubiquiti? Omkring lan: Hvilket kabel skal jeg bruge (hvilken cat) og hvordan vil man splitte kabler op så en ledning går til en AP og måske to andre ethernet kabler går ned på to forskellige værelser til gaming? Hvilken hub bruger man her? Er det også noget Ubiquiti?
--
#3
ph0ton
Monsterbruger
27-09-2023 15:43

Rapporter til Admin
#2: Jeg ville nok købe wifi 6 bare for fremtidens skyld. De wifi 5 ap som ubiquiti sælger stopper nok med support noget før wifi 6. Jeg vil trække netværkskabler til der hvor fiberen kommer ind. Netværkskablerne kan være bløde kabler, som du crimper stik på, eller du kan samle dem i et krydsfelt og bruge installationskabel istedet. Det sidste ville de fleste herinde nok sige er det rigtige. Du kan købe en Ubiquiti USW8 lite switch, som giver 4 x POE+ porte og 4 alm switch porte. Så slipper du for at have poe injectorer, som bare gøre alt mere bøvlet. Du kan installere en unifi controller på din computer, så du kan konfigurere netværket derfra. Du skal blot huske at konfigurationen til dine unifi enheder så også ligger på computeren. En typisk fejl folk begår, er at de installere netværket, hvorefter de glemmer alt om controlleren på computeren og skal så til at resette det hele for at ændre på noget. Alternativt kan du se på en hostede unifi controller på internettet. Du kan fint bruge ISP routeren, men slå det tråløse fra.
--
lorem ipsum et dolores
#4
mivewi
Semi Supporter
27-09-2023 20:42

Rapporter til Admin
#3 Altså sådan en her: Ubiquiti UniFi Switch Lite USW-Lite-8-POE (959kr) https://www.proshop.dk[...] Og så f.eks. 2 stk af dem her: Ubiquiti UniFi U6+ Access Point U6 Plus (835kr x2) https://www.proshop.dk[...] Og så kabler er det ligemeget hvilke mht poe? VANDENBERG NETVÆRKSKABEL CAT6 30 METER https://www.harald-nyborg.dk[...] Det bliver 2629kr uden kabler. Hvad er alternativet? Måske dette: Zyxel GS1008HP PoE+ Switch (439kr) https://www.komplett.dk[...] NWA50AX WiFi 6 access point (599kr x2) https://www.dustinhome.dk[...] Det bliver 1.637kr Og Zyxel giver 8 PoE porte - og regner med at de ikke nødvendigvis alle behøves bruges med PoE devices, men også er fine at sætte i sit motherboard?
--
Sidst redigeret 27-09-2023 20:45
#5
ph0ton
Monsterbruger
28-09-2023 09:57

Rapporter til Admin
#4: Jeg kender ikke så meget til Zyxel AP'erne, men de er sikkert fine nok. Det ser ud til at de har noget unified control ligesom unifi. Jeg ville tjekke internettet for reviews / reddit Jeg er godt tilfreds med ubiquiti's udstyr, men man betaler lidt mere for det end andet udstyr. Det er rart for mig at jeg kan styre hele netværket fra et webinterface. Du kan mixe / matche switches og APer, bare de understøtter samme POE teknologi.
--
lorem ipsum et dolores
#6
NeonNinja
Semibruger
28-09-2023 10:19

Rapporter til Admin
Zyxel AP'erne har jeg ikke det store forhold til, jeg kender intet til dem. Jeg har undersøgt Ubiquiti en del da jeg selv står over for en større opgradering til netop det, jeg går dog hele vejen med UDM Pro og det hele. Løsningen #2 kommer med er rigtig fin, den ville jeg gå med personligt. Du kan dog rende ind i at den router / CPE der er leveret af udbyderen ikke processormæssigt kan håndtere tingene, og du derfor skal ud og have en med lidt mere umf, men start med at bruge den, så se om det er nok. I forhold til de kabler der skal trækkes ville jeg køre CAT6a da det har bedre mulighed for at bære 10gig, så er du fremtidssikret i mange år. Ud over det så ville jeg terminere det i PDS stik frem for at sætte hoveder på. Hvis man ikke har rodet så meget med det før, så er det væsentligt lettere at lave PDS. Samme hvis du sætter stik op nogle steder hvor du gerne vil have en kablet forbindelse, så smider du igen PDS i enden af det, så kan du også afmontere stik du ikke skal bruge og have en pæn ende løsning, frem for et kabel der hænger og dingler. :)
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
#7
NeonNinja
Semibruger
28-09-2023 10:21

Rapporter til Admin
Og ja, du kan sagtens sætte et en normal PC i en switch med POE, hvis ende udstyret ikke understøtter POE så kommer der ikke strøm ud af kablet ;)
--
Det korte svar: Nej! Det lange svar: NEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
#8
mivewi
Semi Supporter
28-09-2023 13:24

Rapporter til Admin
#alle Okay efter at have set et par videoer og haft en elektrikker på besøg i dag som også anbefaler Ubiquiti, så er det den vej jeg går. Elektrikkeren siger han personligt han har en Dream Machine og den connecter så til hans switch. Han siger man kan lave en fiber forbindelse imellem dem. Jeg talte også med ham om på et tidspunkt at få noget overvågning og han sagde at det gav mening at tage en Dream Machine så fordi der er en harddisk i den som kan gemme optagelserne. Han siger også at jeg så kan droppe min nokia router. Når jeg søger så tror jeg han mener en ubiquiti dream machine pro. Jeg ved ikke om jeg kommer til at bruge overvågning endnu, men kan se jeg kan spare switchen hvis jeg tager en Dream Machine og så skal kan jeg også spare en router og en forbindelse til en switch da de to er indbygget. Der er også noget administrations software some skulle være godt, men er det penge værd eller er der features som jeg overser der gør det pengene værd?
--
#9
mivewi
Semi Supporter
28-09-2023 13:38

Rapporter til Admin
Kan også se der er nogen forskellige AP'er, kan ikke finde ud af hvilken type skal jeg tage? Det skal kunne passe til en ubiquiti dream machine pro se - som jeg regner med jeg nok kommer til at overgive mig til Ubiquiti UniFi U6-LR: (1511kr) https://compumail.dk[...] Ubiquiti UniFi u6 Lite (927kr): https://www.compumail.dk[...] Ubiquiti UniFi UAP-NanoHD: (1210kr) https://www.compumail.dk[...] Ubiquiti Unifi U6+ Adgangspunkt 2,4/5 GHz: (892kr) https://compumail.dk[...] Ubiquiti UniFi U6-PRO: (1324kr) https://www.compumail.dk[...]
--
Sidst redigeret 28-09-2023 13:44
#10
mivewi
Semi Supporter
28-09-2023 14:06

Rapporter til Admin
Jeg fandt en forklaring på LR vs Pro vs Lite - Der skal jeg helt sikkert gå med Lite, da det er til hjemmebrug. Men Lite vs U6+ kan jeg ikke finde nogen forklaring på hvad forskellen er
--
Sidst redigeret 28-09-2023 14:06
#11
Dragonheart
Guru
28-09-2023 14:10

Rapporter til Admin
Ville ikke anbefale at lægge en switch i isolering. Varme kan være et problem. Sjældent kulde. Mht netværkskabler så: cat5e - 100MHz (EU/USA) cat6 - 250MHz (EU/USA) cat6a - 500MHz (EU/USA) cat7 - 700 MHz (EU/international) cat7a - 1200 MHz (lavet til brug i datacentre) (EU/international) cat8.1 - 2000 MHz (lavet til brug i datacentre) (EU/USA) Til 2.5 gigabit (og 5 og 10 gigabit) skal du bruge cat6a eller bedre ifølge standarderne. Afhængig af omstændigherne (kabelkvalitet, længe, antal kabler i bundt mm) kan cat6 og cat5e også bruges ifølge standarderne. Er kablerne lette at trække og der er plads til dem ville jeg anbefale cat6a. Ligger de op ad strømkabler så vælg skærmede netværkskabler (skærmede er altid bedre alligevel - men sjældent nødvendigt medmindre du kører 10 gigabit eller mange kabler samlet). Sørg for at vælg nogle fra et ankerkendt mærke med solide ledere i ren kobber og ikke CCA. Husk at holde minimums bukkeradius. Og skal de trækkes i rør sammen med strømkabler kræver det et autoriseret elektrikerfirma.
--

Opret svar til indlægget: Fiber forbindelse - hjælp til netværk

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE