Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V2
Login / opret bruger

Forum \ Software \ Generel software

Linux hvor starter jeg??

Af Elitebruger Mattti | 24-11-2020 01:30 | 665 visninger | 9 svar, hop til seneste
Hej derude..:) Jeg kunne godt tænke mig at lære noget mere om linux..:)) Hvor starter jeg?? Har kigget lidt på chris titus tech.. Men nogle af de ting han laver er lidt over mit niveau? Så også til jer hardcore brugere.. Hvor starter jeg?? Takker!
--
#1
krellef
Ultra Nørd
24-11-2020 03:06

Rapporter til Admin
Jeg har selv haft gode erfaringer med simpelthen bare at rode med det selv - Installér Linux, og løs de udfordringer du måtte få, som de kommer. Det gør det mere overskueligt.
--
Status på B/W-listen: 18+/0-
#2
Carstent
Semi Supporter
24-11-2020 04:56

Rapporter til Admin
Start med at kikke her https://distrowatch.com[...] Ude i højre side finder du en liste med hvilke distributioner der har flest downloads pr dag, tag en fra top ti og prøv med det. Jeg ville nok tage en som er baseret på debian. Hvis du kun vil have ren cli (command line interface) så tag Ubuntu eller Debian. Hvad vil du "lege" med ?
--
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7 Intel i7-8700k 16GB G.Skill F4-3600C17D-16GTZR MSI RTX 2080 GAMING X TRIO
#3
Wut
Junior Nørd
24-11-2020 08:59

Rapporter til Admin
Start med at finde en opgave/problem du vil løse. F.eks. kan du jo starte med at installere en linux distro i en virtuel maskine og så sæt en filserver op (FTP eller samba eller whatever) og få din Windows-maskine til at kunne dele filer med den. Derefter kan du sætte en webserver op (f.eks. Apache) på linux´en og lave en simpel testside. Få de to servere til at starte op med linuxen og lær at bruge nogle værktøjer til at holde øje med de to servere, om de starter op, hvad de bruger af CPU, RAM osv. Find ud af, hvordan du kan bruge SSH til at connecte ind til linux-maskinen og se, om web/fil-serveren kører osv. Start/stop/genstart serverne. Brug SCP til at kopiere filer fra din windows-maskine direkte til Linuxen. Rod rundt i terminalen i Linux: Hvordan ser man filerne i en mappe, hvordan skifter man mappe, hvordan kopierer man filer, hvordan sætter man properties på filerne (om de er read/write/execute)? Installer en perl/python fortolker på linuxen og skriv et lille perl-script og fyr det af. Få din linux-maskine til at starte perl/python scriptet under boot. Få scriptet til at logge nogle system data ned i en fil, så du f.eks. kan se i din output-fil/log, hvornår serveren er startet op, og nogle andre ting, du gerne vil logge. Bare sådan nogle små opgaver, som man kan google sig svarene til og prøve selv. Det er nok den bedste måde at lære linux på. Hvis du køber nogle tykke bøger... så går du totalt kold i det.
--
FYI: https://www.youtube.com[...]
--
Sidst redigeret 24-11-2020 09:02
#4
mkj213
Monsterbruger
24-11-2020 09:02

Rapporter til Admin
#3 Det er præcis fremgangsmåden når man starter en IT-Supporter uddannelse :) Er helt enig med ham. Det bedste du kan gøre er bare at springe ud i det. Du lærer det 10x hurtigere ved bare at sidde og lege med det og lave fejl.
--
I9 9900K|RTX 2080S|32GB DDR4-3000 Corsair Vengaence|Asus TUF Z390 Plus Gaming|1TB SSD Samsung 970 EVO|Corsair RM850x
#5
SShadowS
Guru
24-11-2020 09:12

Rapporter til Admin
#3 Præcis sådan jeg også ville sætte en igang første gang. #0 Find på et simpelt tænk problem. Noget du kan invistere lidt energi i samt hvor du hurtigt kan få en lille succesoplevelse. Så er det meget sjovere i længden.
--
3950X|Crosshair VIII Formula|32GB RAM Gainward3090-GS|PG279Q Samsung970 EVO+ 1TB+2TB|Samsung 860 PRO 2TB Samsung860 QVO 2TB|Corsair AX860i
#6
efilNET
Super Nørd
24-11-2020 09:45

Rapporter til Admin
Du har to muligheder for at lære linux at kende: 1. Bruge det I hverdagen (med brugerflade) 2. Bruge det som server (headlless dvs. uden brugerflade) Du kan vælge at gå all in og installere linux som dit eneste OS, eller hvis du bruger bestemte windows programmer eller spil, så kan du lave dualboot og så bruge Windows når det er nødvendigt. Jeg vil forslå at du installere Kubuntu, som minder en del om windows i brugerfladen https://kubuntu.org[...] Hvis du så har en ekstra pc kan du prøve at bruge dem som server, og f.eks. opsætte en Ubuntu Server, med services som web, nas, vpn eller lign funktioner. https://ubuntu.com[...] (option 3, alm. install) Såfremt du ikke er klar til at gå all in, kan du også bruge Linux on Windows her kan du installere flere distrubutioner igennem windows store, og på den måde opleve det lidt. Du kan også vælge at installer Virtual box, og så prøve lidt blandet distro. af indtil du finder den du kan lide. https://www.virtualbox.org[...]
--
Sidst redigeret 24-11-2020 09:48
#7
Shase
Monsterbruger
24-11-2020 11:19

Rapporter til Admin
Jeg havde lidt samme problemstilling som dig. Jeg sprang ud i det, ved at installere det på min primære disk. Havde Windows som backup, men ville kun bruge det af nød. Tror det er den bedste fremgang for alle som gerne vil prøve kræfter med det. Brugte Linux i tre måneder og endte tilbage i Windows. Mest pga. spilunderstøttelse, da mine unger spiller Fortnite. Men også fordi jeg savnede belejlige Windows apps som Google Drive o.l. Dertil blev jeg aldrig helt dus med Linux, da jeg oplevede virkelig mange problemer. F.eks var min første distro MX. Den havde store udfordringer med min lyddriver, hvor jeg bl.a. selv skulle skrive kode, for at få dem til at virke. Og MX blev ustabil på mit system. Prøvede derefter Pop. Men den fejlede for hårdt trods flere geninstallationer. Endte med at bruge Arch. Det passede rigtig godt til min maskine. Hurtigt og stabilt. Godt udvalg af apps. Men også den blev ustabil. Det var så her jeg valgte at hoppe tilbage til Windows. Hopper nok med på linuxvognen igen når jeg får en ny maskine og at de apps/spil vi bruger til hverdag understøttes bedre.
--
Husk at det ikke altid bør komme an på "specs"
#8
vaff
Elitebruger
24-11-2020 12:10

Rapporter til Admin
POP_OS! gør det altså godt, der er visuel app store og man kan installere steam og andre ting rimeligt meget ud af boksen
--
#9
Mylles
Bruger Aspirant
24-11-2020 12:53

Rapporter til Admin
Enig med #8 Pop_Os er fantastisk
--

Opret svar til indlægget: Linux hvor starter jeg??

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning