Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen

Strøm udregning??

Af Junior Supporter Mattti | 09-08-2022 23:42 | 1194 visninger | 12 svar, hop til seneste
Hej derude:) Jeg leder efter lidt hjælp angående udregning af strøm?? jeg har sat mig for at jeg gerne vil lave mig en højtaler, og fundet ud af at jeg også skal have en forstærker sat i:).. Jeg har fundet nogle dele, men jeg kan ikke rigtig finde ud af udregningen?? Jeg skal også bruge et delefilter, noget lignende dette: https://elektronik-lavpris.dk[...] Og jeg skal self. også have nogle højtaler, bas og diskant.. Men hvordan udregner jeg hvilken/hvor stor. en strømforsyning jeg skal bruge?? Den skal sættes til en almindelig strøm fra en væg.. kan man købe en strømforsyning for kraftig??/ så den går i brand, osv.?? Jeg ved ikke det store om strøm, så kan i evt. hjælpe med hvor jeg kan finde noget info? Det er måske nogle dumme spørgsmål, men håber at i kan hjælpe mig:) På forhånd tak!
--
#1
stallemanden
HOL Moderator
10-08-2022 00:03

Rapporter til Admin
Så du vil gerne lave en aktiv højttaler. Det kræver i korte træk: - Forstærker - Delefilter - Enheder (bas, diskant, mellemtone....) - Kasse/kabinet. Din strømforsyning afhænger af den forstærker henhed du propper i.
--
https://onsdagssnegl.dk[...] "Held er noget, der indtræffer, når grundige forberedelser mødes med gunstig lejlighed"
#2
Mattti
Junior Supporter
10-08-2022 00:14

Rapporter til Admin
Hej igen.. Takker for svar! Det jeg har lidt svært ved at forstå er udregningen.. Hvordan får jeg en strømforsyning med 300W?? Jeg har kigget på en forstærker som denne: https://bekent.dk[...] Her står der at den kan trække 2x 100W i 4 ohm ved 24volt.. Men det er udregningen jeg ikke forstår?? På forhånd tak! Desuden hvordan omregnes denne: https://bekent.dk[...] til en effekt på 200W?
--
Sidst redigeret 10-08-2022 00:16
#3
BlueHawk
Super Supporter
10-08-2022 00:21

Rapporter til Admin
Wow .... det er noget af et spørgsmål, som ingen kan svare på, inden du beslutter dig for en lang række andre ting. Der findes helt generelt to typer højttalere: 1. Passive højttalere, der tilsluttes en ekstern forstærker. Det er det normale i et traditionelt musikanlæg. 2. Aktive højttalere, hvor forstærkeren er indbygget i selve højttalerenheden. De bruges mest i forbindelse med PC'ere og i professionelle studier. Du skriver, at du skal have en forstærker "sat i", så jeg regner med, at det er aktive højttalere, du vil bygge. Nu skriver du også, at du vil "lave mig en højttaler.". Normalt sætter man to højttalere op, én til hver stereokanal. Eventuelt suppleret med en såkaldt subwoofer, der er en enkeltkanals bashøjttaler, som klarer de helt dybe toner. Avancerede systemer kan udformes med flere separate højttalerenheder. Næste beslutning er at afgøre, om du vil satse på to- eller trevejs højttalere. I princippet er det nok med en enkelt højttalerenhed, men så mister du de høje diskanttoner og de lave bastoner. Ved at sætte to eller tre højttalerenheder i det samme kabinet, udvider du dynamikken betragteligt. Man skelner typisk mellem diskant-, mellemtone- og basenheder. Det er her, delefiltret kommer ind. Et delefilter "skiller" tonerne, så de høje toner går til diskantenheden, mellemtonerne til .... osv. Forstærkeren kan du bygge selv eller købe færdig. Fornemmer jeg korrekt, at du er nybegynder inden for elektronik, vil jeg nok anbefale at du køber en færdig forstærker til indbygning i hver højttaler. De fås i vildt mange kvaliteter og til vildt forskellige priser. Mange af dem har indbygget strømforsyning ... så er du ovre dét problem ... og nogle har også indbygget delefilter. Typisk vil der til hver enkelt forstærker være opgivet, hvad den kræver af strøm, hvis den ikke har en 230 volt strømforsyning indbygget. I det tilfælde er det bare at sætte strømledningen i stikkontakten på væggen. Søg på Google efter "forstærker til aktiv højttaler", så kommer der et bredt udvalg op. Så kan du sortere efter pengepung og den højttalertype, du beslutter dig for.
--
For Thee I Mourn and Mourn Myself for Thee
--
Sidst redigeret 10-08-2022 00:21
#4
BlueHawk
Super Supporter
10-08-2022 00:53

Rapporter til Admin
#2 ... her var dit spørgsmål noget mere præcist. Strømforbruget på den forstærker, du nævner, vil svinge meget alt efter hvor højt du skruer op for lyden, typen af musik du spiller osv. Men når du skal dimensionere strømforsyningen, skal du tage udgangspunkt i forstærkerens maksimale ydelse og forstærkerens virkningsgrad. Virkningsgraden afhænger af, hvor meget forstærkeren skal bruge "til sig selv" for at virke. Virkningsgraden bør forhandleren kunne oplyse, men lad os sætte den til 90%. De sidste 10 procent bliver så til varme i forstærkeren. Max ydelse er 2 x 100 watt * virkningsgrad på 90 % bliver 200/90 * 100 = 222 watt. Strømforsyningen skal levere mellem 9 og 24 volt. Den strømforsyning, du linker til, leverer 24 volt, men kun max. 5 ampere = 120 watt. Der mangler altså teoretisk 102 watt. I virkeligheden vil det være ekstremt sjældent, at du skal bruge 100 watt pr. kanal. Typisk vil forstærkeren forvrænge en del ved dét niveau, så den ikke er til at høre på. Så i praksis vil jeg vurdere, at du sagtens kan blive tilfreds med den anbefalede 5 amp strømforsyning. Ring og spørg forhandleren om, hvad han mener. På billedet ser han venlig ud.
--
For Thee I Mourn and Mourn Myself for Thee
#5
Mattti
Junior Supporter
10-08-2022 00:53

Rapporter til Admin
Hej igen.. Takker for svar! Hvis jeg tager en forstærker med denne: https://bekent.dk[...] Så står der at den kan trække 100w x2.. Men hvis jeg bruger et delefilter, hvor der står 200 watt er det så selve filteret der trækker de 200w eller er det højtalerne der må trække de 200W udover?? Tak!
--
#6
BlueHawk
Super Supporter
10-08-2022 00:58

Rapporter til Admin
#5 Mig bekendt er delefiltret normalt passivt, altså det bruger ikke strøm og slet ikke i størrelsesordenen 200 watt. Du skal nok tage de 200 watt som udtryk for, hvilken effekt delefiltret kan håndtere.
--
For Thee I Mourn and Mourn Myself for Thee
#7
Mattti
Junior Supporter
10-08-2022 12:59

Rapporter til Admin
Hej igen.. Tusind tak for jeres svar! Med denne: https://bekent.dk[...] hvordan sættes den så til et delefilter?? Jeg kan se på billedet at den har et left/right +/- .. Men hvordan sættes det op ?? Tak!
--
#8
crankyrabbit
Semibruger
10-08-2022 14:53

Rapporter til Admin
Vel stort set samme tilslutning på alle delefiltre.. https://www.aliexpress.com[...]
--
I may be crazy But I'm not stupid.... No One Dies A Virgin - In The Very End Life Fucks Us All
#9
Bonnevie
Semibruger
11-08-2022 08:26

Rapporter til Admin
Hvis du lige går en tak op i pris så er der den her: https://bekent.dk[...] Så kan du have 2 mellemtone i stereo hvor du kan styre det digitale delefilter med bas+diskant drejeknapperne. Også kan du have subwoofer på seperat kanal og hvor du igen kan drave nytte af det dedikerede digitale delefilter til den kanal ;)
--
SSUPD Mesh******* - 10% damaged 5600x - Aorus B450-i - 1x16gb Fury 3200 Cl16 - Strix 1080 - Full 280mm EK-Watercooled - SF600 Plat
#10
Mattti
Junior Supporter
11-08-2022 12:28

Rapporter til Admin
Hej igen.. Takker for svar! Når jeg kigger på denne: https://bekent.dk[...] Kan jeg se at den kan trække 2x 55W + 100W i 4 ohm ved 24volt.. Så skal jeg så have forskellige 3 delefiltre tilsluttet? eller hvordan? Du skriver digitalt delefilter.. Men ud fra hvad jeg kan google kan jeg se at de koster kassen altså, 1000vis af kroner.. Kan det gøres billigere?? Og hvad er forskellen?? Jeg havde forestillet mig en bas, diskant og en mellemtone..??Denne: https://bekent.dk[...] ser ud til at kunne trække noget mere i forbindelse til watt??
--
#11
Fc Junkies
Ultra Nørd
11-08-2022 12:34

Rapporter til Admin
0# De har en bog du kan downloade og læse! https://bekent.dk[...]
--
Mvh Fc Junkies
#12
Mattti
Junior Supporter
04-09-2022 10:59

Rapporter til Admin
Hej igen.. Takker for svar!! Jeg har lige et andet spørgsmål som jeg håber en kan svare på:) Kan man godt have subwoofer, højtalerne, diskant og tweeter i samme kabinet uden adskille dem?? altså med mellemrum.. På forhånd tak!
--

Opret svar til indlægget: Strøm udregning??

Grundet øget spam aktivitet fra udlandet, er det desværre ikke muligt for dig, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE