Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

AMD AM2: Gammel vin på nye flasker

Af Allan Nielsen | 19-08-2006 | 19514 visninger | 0 kommentarer


Producent: AMD
Sponsor: AMD
Page 1 : AMD AM2: Gammel vin på nye flasker

Indledning
AMD’s nyeste platform hedder AM2, og vi tager her et lidt forsinket kig på den nye standard, og giver samtidig en kort introduktion til DDR2. Vi fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om AM2 - og løfter sløret for, hvordan AM2 klarer sig i direkte duel mod et tilsvarende socket 939 system.


AM2 CPU (billede fra AMD)


AM2 platform overblik
Med AM2 introducerede AMD langt om længe DDR2 RAM, som teknologimæssigt må siges at være det store trækplaster for AM2, der ellers mest minder om gammel vin på nye flasker. Derudover lanceres også hardware virtualization (virtualisering), en ny CPU sokkel, ny monteringsramme til køleren, samt et lavere strømforbrug.

Uden at fornærme nogen, kan vi allerede nu afsløre, at der ikke er de store ydelsesforbedringer at hente med AM2. Dette kommer næppe som nogen stor overraskelse, i og med beregningsenhederne i CPU’en er uændrede fra socket 939. Til gengæld er der enkelte andre forbedringer, der gør AM2 en smule nyskabende.

Note: Der vil ikke blive refereret direkte til konkurrenten Intels Core 2 (Conroe), da vi endnu ikke har publiceret en test heraf her på HardwareOnline.dk. En sådan sammenligning kan dog komme på tale på et senere tidspunkt, men i denne artikel koncentrerer vi os om AM2.

DDR2 Closeup
Ærkerivalen Intel har for længst implementeret DDR2 support i deres platforme, og mange undrer sig måske over, hvorfor AMD har ventet så længe med at følge trop. Svaret skal ifølge AMD grundlæggende findes i, at DDR2 nu har nået en vis modenhed i form af lavere priser, lavere timings og større tilgængelighed end det var tilfældet tidligere. Med andre ord, så har AMD argumenteret for, at markedet ikke var klar til DDR2 før nu.
Der er dog ingen tvivl om, at AMD (på grund af den integrerede memory controller på CPU’en) er mere afhængig af ”low latency” end Intels processorer, og at et skifte til DDR2 i et tidligere stadie ville have været et meget uheldigt. Desuden har AMD (stadig med DDR RAM) høstet store markedsandele fra Intel, og det er svært at argumentere for et skifte til en nyere teknologi, når den gamle har fungeret så godt som det er tilfældet for AMD’s brug af DDR.


To forskellige DDR2 moduler


DDR2 er ligesom DDR double pumped, hvilket betyder, at data overføres på både den stigende og faldende flanke, dvs. ved 0V og 1.8V for DDR2. Herved bliver den effektive hastighed fordoblet i forhold til SD-RAM, hvilket forklarer navnet ”Double Data Rate”. Prefetch bufferen i DDR2 er på 4 bit, hvorimod DDR benytter 2 bit. Prefetch bufferen er et lille lager på RAM modulet, der bruges som en slags cache, der indeholder data inden de faktisk skal bruges.

De to afgørende faktorer for RAM ydelse er båndbredde og latency (forsinkelse). Jo højere båndbredde, og jo lavere forsinkelser, jo bedre. DDR2 giver mulighed for båndbredde helt op til 12,8 GB/s i Dual Channel, hvilket er en fordobling i forhold til DDR, der gav en maksimal teoretisk båndbredde på 6,4 GB/s. Den højere båndbredde opnås ved at forøge hastigheden (MHz).

Til gengæld benytter DDR2 dårligere latency (timings) end DDR, og den absolutte ydelsesforskel bliver derfor ikke så markant som man måske kunne forvente, da access tiderne forringes. De dårlige timings skyldes, at det er sværere at lave gode timings ved den højere frekvens.
Et andet aspekt er, at den maksimale RAM båndbredde sjældent bliver udnyttet, især ved CPU’er med ”kun” en enkelt kerne. Herved mistes en del af fordelen ved DDR2, da dens styrke (båndbredde) ikke udnyttes, hvorimod dens svaghed (timings) kommer til udtryk under alle belastninger, store som små.

DDR2 har dog et lille es oppe i ærmet, der ikke har direkte indflydelse på ydelsen. DDR2 benytter nemlig kun 1,8V, mens DDR benytter 2,5V. Denne spændingsforskel udmønter sig i et lavere RAM strømforbrug, hvilket jo gør computeren billigere i drift. Spændingsfaldet er også med til at muliggøre den højere frekvens, da det tager mindre tid at gå fra 0V til 1.8V end det gør fra 0V til 2.5V og omvendt.

Og så lige en praktisk oplysning: DDR2 benytter 240 pins, hvorimod DDR benyttede 184 pins. DDR2 er med andre ord ikke bagud kompatibel med DDR RAM, og man kan derfor ikke benytte DDR2 RAM i f.eks. sin socket 754 eller socket 939 platform. Altså kræver en opgradering til AM2, at man udover bundkortet også investerer i nye RAM og en ny CPU.

Den nye CPU sokkel
Med indførelsen af AM2 udfases både sokkel 754 og sokkel 939. Som vi før har nævnt, så udfases sokkel 939 først, mens sokkel 754 gør den følgeskab i glemmebogen ikke så længe efter. Den nye sokkel benytter 940 pins, men er ikke kompatibel med ”socket 940” som benyttes af Opterons. Derfor har den fået et nyt navn, så man ikke forveksler den ene med den anden.


Forskel på s939 og AM2. Se den ekstra pin, og at de tomme øer er placeret forskelligt.



AM2 CPU sokkel - kun det trænede øje ser forskellen fra s939


Udover at soklen ændres, så har AMD også valgt at indføre en ny og stærkere monteringsramme til CPU køleren. På den nye ramme bruges der nu 4 skruer frem for 2 skruer i den gamle, hvilket i sagens natur sikrer en mere solid kølermontering. Mon ikke de fleste kølerproducenter har ønsket dette i takt med, at vægten på kølerne er blevet forøget?
Ulempen er dog, at ikke alle eksisterende kølere er kompatible med AM2, hvis kølerne vel at mærke gør brug af skruerne til montering. Man skal derfor være opmærksom på dette problem, hvis man overvejer at opgradere fra socket 939. Samlet set må den nye monteringsramme anses som en forbedring, og det er stadig ret nemt at installere en køler herpå.


Den nye monteringsramme - se de to huller i hver side


Virtualization
Kort fortalt, så giver AMD’s virtualization (tidligere kendt som Pacifica) mulighed for at afvikle forskellige operativsystemer på samme maskine på samme tid. De deler dermed de tilgængelige hardware ressourcer, og har separat adgang til al hardwaren.

Side 1 2 3 4 næste »


ANNONCE