Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Celeron overclocking guide

Af Thomas Eriksen | 24-09-2000 | 12103 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Celeron overclocking guide

Klassisk overclocking Guide

Bemærk der er ikke redigeret i denne artikel, som er skrevet i starten af 1999, da der er sket så meget på Celeron området at det kræver en helt ny artikel som vil tage højde for de nyeste udviklinger inden for overclocking af Celeron. Guiden burde stadig give et rimeligt godt billede af overclocking af ældre Celeron CPU'er. Vi kan naturligvis ikke holdes ansvarlig for de skader der kan ske på din computer lige som du skal være opmærksom på at du bryder en eventuel garanti ved at overclocke. Når dette er sagt så er overclocking ikke særlig farlig når man bare bruger sin sunde fornuft og følger denne guide.

Hvad er overclocking?

Overclocking er en fællesbetegnelse for at man sætter enkelte dele af sin computer til at køre hurtigere end den er beregnet til. Når det er bundkort det drejer sig om så kan man enten hæve hastigheden på bussen eller multiplieren, dermed får man CPU’en til at køre hurtigere. På et grafikkort kan man enten hæve hastigheden på processoren eller på RAM. Alt afhænger dog meget af hvilken hardware man bruger da mulighederne er meget forskellige fra grafikkort til grafikkort og fra bundkort til bundkort.

Hvornår overclocker man?

Jeg har tit hørt folk sige at hvis de kører 225/75 MHz på en K6 233 så overclocker de ikke, det passer faktisk ikke for selvom den interne hastighed er lavere end den er normeret til så kører den hurtigere på bussen og dermed overclocker man bussen. Så kort sagt er det overclocking så snart man hæver en af faktorerne over den af producenten fastsatte hastighed.

Hvorfor?

Grunde til at overclocke kan der være mange af men de mest almindelige er jo nok at man ikke vil betale for den ydelse man opnår ved overclocking. Det er dog ikke den eneste grund, personligt kender jeg flere der har købt den største processor på markedet for derefter at overclocke den. Det gør de fordi de slet ikke kan få nok kræfter ud af deres computer. Hvorfor de gør det er meget individuelt men for mange handler det om at en del af det sjove ved at have en computer er at overclocke den. Det kan jeg for mit eget vedkommende godt vedstå mig og jeg ville overclocke om så jeg havde en Pentium II 450 MHz (som er det største på markedet da denne artikel blev skrevet i starten af 1999). For andre er der helt andre grunde til at overclocke deres computer. Det er ofte at folk begynder med at overclocke når deres computer er blevet for gammel. Det drejer sig nemlig om at kunne køre de nye programmer og især spil hurtigt nok til at kunne bruges. Det er jo i dag meget almindeligt at et nyt spil kræver minimum en Pentium 133 MHz for at køre, det er jo så lidt surt hvis man ejer en Pentium 120 og den ikke kan følge med.
En tredje type af overclockere er der er mange af i dag, nemlig folk der køber en Pentium 2 300 MHz (det skal være en 2,0 volt version) eller en Celeron 300A. Det specielle ved disse CPU’er er at de er låst på en multiplier på 4,5 og det gør dem teoretisk svære at overclocke. I praksis et det dog noget andet da disse CPU’er kan klare at køre 450 MHz uden de store problemer og derfor køber folk dem af den ene grund nemlig 450 MHz ydelse til 300 MHz pris.

Er det farligt for CPU’en ?

Det afhænger helt af hvad man gør og hvordan man gør det. Hvis man prøver at overclocke en Pentium 100 til 300 MHz så er levetiden nok under 14 dage hvis den da overhovedet kan starte ved denne hastighed. Hvis du derimod tager en Pentium 120 og overclocker til 133 MHz så er sandsynligheden for at det går godt meget bedre og især hvis man tilføjer en god køler burde der ikke være problemer. Generelt kan man sige at hvis man overclocker fornuftigt så går det næppe galt, dvs. hvis du vil overclocke en Pentium 200 MMX så er 300 MHz ikke det første man prøver men man går derimod stille frem og prøver et skridt af gangen tester og vurderer om den er stabil. Hvis stabiliteten er god så kan man prøve at presse lidt mere ud af den og sådan fortsætter man til maskinen bliver ustabil og så vælger man derefter den højeste stabile hastighed (eller evt. den næst højeste hvis man vil være helt sikker på stabiliteten).
Det betyder dog ikke at overclocking er ufarlig for hvis man virkeligt kvajer sig så man i bedste tilfælde stå med en afbrændt CPU og i værste tilfælde også skal til at købe nyt bundkort mv. Den største fare er at man kommer til at give CPU’en for mange volt (dvs for høj spænding) og det medfører, at den bliver brændt af på ingen tid. Jeg har hørt en historie om en meget erfaren journalist der prøvede at "lege" med volten dengang Pentium II 400 lige var kommet. Det betød at han brændte en CPU, der dengang kostede over 8.000 kr., af, så man skal absolut være forsigtig når man ændrer på volten.

Side 1 2 3 4 næste »


ANNONCE