Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Hyggekrogen
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Datalogi vs Softwareudvikling

Af Gæst problemløsning | 12-08-2017 00:22 | 4513 visninger | 26 svar, hop til seneste
Hej. Jeg er optaget på softwareudvikling på ITU. Jeg er meget i tvivl om jeg har valgt rigtigt. Jeg opfatter, at datalogi frem for alt er teoretisk viden, der så kan bruges i forbindelse med programmering. Mens softwareudvikling er langt mere praktisk orienteret. Jeg valgte ITU fordi jeg bedømte, at studiemiljøet ville være bedre end det mere nørdede datalogi. Min interesse for programmering er ligelig delt mellem det, at løse abstrakte problemer og det, at skabe et brugbart produkt. Her så jeg ITU som det oplagte valg. MEN: Jeg er stærkt i tvivl om ITU bliver for "blødt"? Jeg skal bruge 5 år af mit liv på udannelsen og kæmper gerne med noget der er mere teoretisk svært, hvis det er det værd på den anden side. Tilmed når jeg kigger på lønstatistikker virker det til at kandidater i datalogi (cand.scient) tjener en del mere end kandidater i softwareudvikling (cand.it) - faktisk 266k kr mere i gennemsnit. Jeg frygter at ærgre mig over, at jeg kunne have taget en kandidat i datalogi i stedet senere i livet, hvis jeg står til en deficit på 226k! Uanset hvad starter jeg selvfølgelig på ITU og vælger nok de mest "hardcore" kurser, da det er disse jeg er interesseret i. Man kan også med de rigtige kurser søge ind på kandidaten til datalogi, når man kommer fra ITU. Jeg frygter at ITU er utilfredstillende mht. teori - og så er 226k rigtig, rigtig mange penge. Bør jeg seriøst overveje om datalogi var et bedre valg? Tager alle råd med kyshånd.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#1
Datalog
Gæst
12-08-2017 01:02

Rapporter til Admin
har du et link til den lån statistik du refererer til?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#2
Kimzen
Maxibruger
12-08-2017 07:52

Rapporter til Admin
Jeg tror ikke det er softwareudvikling fra ITU som er i de statistikker du kigger på. Uddannelsen er ret ny, så der er ikke beregningsgrundlag for det endnu.
--
#3
problemløsning
Gæst
12-08-2017 09:58

Rapporter til Admin
Hov det var min mening at vedlægge link: https://www.computerworld.dk[...] Artiklen er fra i år og det er meget muligt at I har ret. Jeg baserer det på hhv. datalogi cand.scient og softwareudvikling- og teknologi cand.it. Kandidaten på ITU er en cand.it hvilket får mig til at tro det er den samme. Jeg kan se jeg var lidt for træt da jeg skrev tråden men der er stadig en forskel på gennemsnitligt 200 kkr.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#4
Dare_Devil
Supporter
12-08-2017 11:29

Rapporter til Admin
Jeg ville nok springe på datalogi. Det er "nemt" få praktisk erfaring (bagefter, med små projekter undervejts, etc.), men det teoretiske grundlag, du får med fra datalogi, er guld værd. Hvilket lønstatistikkerne også bekræfter :P. Dette er dog under antagelse af, at du kan "lide" datalogi (som indeholder en del matematik), for det allervigtigste er jo at komme til at lave noget, man brænder for :)
--
Sidst redigeret 12-08-2017 11:30
#5
problemløsning
Gæst
12-08-2017 11:54

Rapporter til Admin
#4 Hey kom ud af gym med et snit på 12 i mat, og mens jeg til tider kan synes mat er smukt eller hvad man skal sige, så fangede det mig aldrig helt. Af hvad der angår datalogirelateret mat, har jeg kun ifb. med SRP læst lidt diskret matematik i form af modulær aritmetik, talringe, samt forstået beviserne for enkelte sætninger der har med dette at gøre. Derudover har vi haft et projekt om taylorrækker i gym, som jeg synes var spændende da det netop forklarede mig hvordan en computer kan udregne en rod- og trigonometriske funktioner. Jeg kan set mig selv studere algoritmer, der kan appliceres til virkelige problemer. Men har svært ved at se mig selv studere ren matematik - det tror jeg faktisk er over mit hovede til trods for mit høje snit i mat. Så hvis datalogi er ren matematik, er det nok ikke for mig? Nu jer, der har studeret datalogi, tror I det er realistisk at komme fra softwareudvikling (med de rigtige kurser) og så søge ind på datalogi kandidaten? Jeg tager ikke på uni for at lære programmering, jeg tager netop på uni for at lære algoritmer/datalogien bagved - med det sagt, er mit formål med at lære teorien bagved netop at kunne kreere gode programmeringsløsninger - IKKE fordi jeg er vildt interesseret i metaprogrammering hvis man kan kalde det det. Så det der forvirrer mig mest, er nemlig at jeg forventer at få stort set samme type job bagefter - men tænker, at datalogi måske gør mig langt bedre til dette job? Tak for svarene indtil videre.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#6
problemløsning
Gæst
12-08-2017 12:03

Rapporter til Admin
http://studier.ku.dk[...] Der står hvilke kurser kræves, når man har en bachelor fra ITU. Stiller nogle store spørgsmål, som jeg ikke forventer at få svar på. Men tager gerne alle de råd jeg kan få :=)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#7
Chucara
Maxi Nørd
12-08-2017 12:07

Rapporter til Admin
Nu kender jeg ikke meget til ITU, men på Aalborg Universitet, var der altså kun to semestre med matematik. Der kommer dog en del fag, der kunne minde om matematik, men som alle sammen på den ene eller andet måde relaterer til software.
--
ASUS Z270 TUF Mk1 | 7700K | GTX 1080TI | 32GB 3000MHz | Fractal Define R5 | Samsung 960 EVO 1TB | PG279Q | 2xU2715H
#8
QuadCore
Nørd
12-08-2017 12:12

Rapporter til Admin
Din løn er bundet op på din erfaring og ikke så meget din uddannelse. Du skal vælge den uddannelse som du også finder interessant og kan gennemføre. Jeg har selv en bachelor i softwareudvikling, og arbejder som selvstændig. Jeg blev færdig i juni og "løn" mæssigt, ligger jeg nok omkring hvad en datalog ville tjene. Jeg har så flere års erfaring at tage på, og derfor kan jeg holde min hyre i det leje. Vælg det du brænder for :)
--
Eat, Sleep, Code - Repeat
#9
problemløsning
Gæst
12-08-2017 12:20

Rapporter til Admin
#7 Ja ITU er netop fattig på matematik. #8 Så du mener, at løngennemsnittet reflekterer, at der er en større del nyuddannede softwareudviklere end nyuddannede dataloger? Som dermed trækker gennemsnittet ned. Ligmeget hvad står jeg jo til en god løn, men er bange for at ærgre mig over at SWU ikke var teoretisk nok! Jeg er bange for de 200 tusinde i forskel netop bekræfter dette og at jeg vil skue efter de 200 tusinde. Det er umiddelbart en stor forskel.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#10
problemløsning
Gæst
12-08-2017 12:22

Rapporter til Admin
Når jeg skriver om den lønmæssige forskel tænker jeg på eksempelvis 10 års erfaring. Er ligeglad med startløn.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#11
Mixzo
Maxi Supporter
12-08-2017 13:28

Rapporter til Admin
#0 I dit opslag/kommentarer skinner det igennem, at du meget op i penge. Den del bør du lade ligge. Mange af de jobs, som du kan få som datalog og softwareudvikler er det samme, og handler i sidste ende om hvor meget erfaring du har. Og hvor meget tid du bruger i fritiden under studiet til at blive bedre til netop det du vil. Datalogi kan handle om alt fra algoritmer, til hvordan en CPU er opbygget og igen ned til assembler sprog og lignende. Altså meget meget teoretiske ting. Matematikken på studiet er den som man får brug for i det senere kurser, sådan er det på alle uddannelser. Softwareudvikling har også fag som algoritmer, men her går man mere op i hvordan man opbygger et solidt softwareprojekt fra bunden, hvad man skal tænke over osv. Hvor min opfattelse er at datalogi ofte arbejdere på optimere hardwareplanet. Og jeg er ret sikker på at datalogi ikke har nogen obligatoriske fag i hvordan software udvikles fra bunden. På begge uddannelser kan du tage valgfag, så du kan rette det i den retning du føler for, hvis du fx gerne vil have mere datalogiske kurser, så er jeg sikker på at du kan vælge dem på ITU. Så alt i alt syntes jeg det handler meget om hvor du gerne vil ende henne? I hvilken type job? Ps. Der er ingen af uddannelserne der går ud på "bare" at lære sprog. Hvis der læres mere end et sprog på uddannelsen, så er det ofte i forbindelse med noget andet, og ofte kan man selv vælge hvilket sprog det er, hvilket ofte resultere i at du selv skal stå for at lære at programmere i sproget, imens forlæsningerne går på at lære det "andet".
--
#12
problemløsning
Gæst
12-08-2017 13:58

Rapporter til Admin
#11 Mange tak for svaret. Du har fuldstændig ret i at jeg er meget pengefikseret i dette opslag og dette afspejler ikke mit syn på livet ellers. Min interesse for programmering og løsning af problemer ved algoritmer deler begge udannelser, så min motivation for at gennemføre vil ikke være den høje løn jeg har udsigt til et årti senere. Men på den anden side må jeg hudærligt indrømme, at jeg nok ikke havde startet denne tråd var det ikke for den store forskel i lønniveauet. Jeg forventer netop at få nogenlunde samme type job uanset udannelsen jeg vælger. Jeg vil meget gerne arbejde med at udvikle konkrete produkter - og ser altså ikke mig selv forske - så ville jeg have valgt fysik i stedet. Jeg er utrolig motiveret til at starte på ITU, og hvis jeg om først 3 år finder ud af at det ikke var teoretisk nok. Så har jeg et højt snit fra gym, der gør jeg altid vil kunne komme ind på en bachelor. Tiden må vise om softwareudvikling er netop det jeg søger eller om det er en tand for praktisk. Tak for råddene, det var oplysnende :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#13
problemløsning
Gæst
12-08-2017 14:00

Rapporter til Admin
Hov, kan vidst ikke finde ud af at stave til råd i flertal :))
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#14
problemløsning
Gæst
12-08-2017 16:37

Rapporter til Admin
#11 Nu skal jeg ikke blive ved med at bringe tråden i live igen. Men har netop fundet ud af, at jeg kun kiggede på halvdelen af kurserne på ITUs hjemmeside. Kan se at de på bacheloren både holder kurser i "intelligente systemer" og machine learning (hvor lineær algebra er en del af det). Dette lyder som kurser jeg misundede datalogi! Så kan se du formentlig har ret når du siger, at jeg kan vælge mere datalogiske kurser på ITU. Tak for dit svar igen, det har virkelig været brugbart.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#15
Djin
Super Supporter
12-08-2017 23:45

Rapporter til Admin
#0 Note til din løn-statestik Alle kandidater på ITU ender som "cand.it", men ITU har nogle ret fluffy studie-retninger udover software-udvikling, som ikke alle har lige meget erhvervspotentiale (for at sige det pænt). Jeg kender folk med cand.it fra nogle af de linjer som tjener under 25k/md før skat, og hvis de er med i din statestik tror jeg gerne på de 226k. Jeg tog min kandidat i software-udvikling på ITU, og en af mine undervisere blev headhunted af DTU og indsat direkte som head of IT (Joe Kiniry), så ITU har formået at skaffe hjernemasse til dem der er villige til at lære. Jeg arbejder på linje med både dataloger og ph.d'er, der savnede erhverslivet, som alle ligger i samme luftlag som mig lønmæssigt, så jeg tror det vigtige for dig er at vælge det studiemiljø der har først chance for at holde dig drevet og motiveret så du får så meget ud af din uddannelse som muligt for at give dig de bedste muligheder efterfølgende.
--
Sidst redigeret 12-08-2017 23:49
#16
problemløsning
Gæst
13-08-2017 12:45

Rapporter til Admin
#15 Rigtig fin kommentar - det kommer jo direkte fra kilden. Selve lønstatistikken går på softwareudvikling- og teknologi (cand.it), så det er i al fald softwareudvikling kandidaten. Men der er helt klart nogle forbehold man skal tage sig for lønstatistikken. - ITU er nyt, så der er ikke nogen med en kadidat derfra der har 20+ års erfaring. - Det er muligt at tage softwareudvikling kandidaten uden at have en bachelor af samme navn. De udbyder fx introduktion til programmering på kandidaten. Har set nogle videoer fra DIKUrevyen (KU datalogi) og de ser ud til at have det godt sammen, men deres kantine er, i al fald i videoerne, en monokultur af nørdede drenge - hvilket kan være sjovt, men tror ITU passer mig bedre. Hvor mange års erfaring har du? Og føler du, at der er opgaver på jobbet, som du ikke kan tage dig af fordi du mangler noget mere datalogi?
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#17
Djin
Super Supporter
14-08-2017 23:16

Rapporter til Admin
#16 Jeg har snart 5 års erfaring i konsulent-branchen. Det første man bemærker er at der ikke er tid til at hvile på laurbærene, og den udd. du kommer ud med er et udgangspunkt til den læring der kommer til at foregå og ikke mere end det. "Datalogi" er i IT-verdenen tit forbundet med "det tørre arbejde"; den optimerede driver, realtidssystemerne, HPC mm. og det har helt sikkert sin charme fra et teknisk perspektiv - og vi er alle teknisk interesserede. I hverdagen er prioriteterne typisk lidt anderledes: større fokus på robusthed og vedligeholdelse og testbarhed. God kodeskik og design-principper er i den virkelige verden af langt højere værdi end de optimeringer der kan opnås hvis nok datalogisk forståelse smides i retning af en problemstilling, så jeg savner sjældent større indsigt end jeg har, da der sjældent er nogen der vil betale mig for at bruge den indsigt :) Hvis du vil forske skal du vælge datalogi hands down. Der nørkler man men abstrakte og komplicerede problemstillinger, der ikke behøver have en direkte anvendelse (endnu), hvilket kan være befriende for nogen og frustrerende for andre.
--
#18
problemløsning
Gæst
15-08-2017 13:51

Rapporter til Admin
#17 Føler mig meget heldig, at du så denne tråd :) Tak for svaret. Hvis ikke det blev computere så havde jeg nok taget en ingeniøruddannelse. Så det lyder til at jeg har valgt rigtigt i henhold til datalogi vs. softwareudvikling! Så må tiden vise om jeg vælger kurser indenfor systemudvikling eller om interessen falder på algoritmer og matematik. Mange tak!!
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#19
csbc
Junior Nørd
15-08-2017 14:22

Rapporter til Admin
#18 Hvorfor ikke vælge Software Engineering på SDU, hvis du ønsker at udvikle software og blive ingeniør?
--
* Filco Majestouch 2 MX Brown PBT
#20
Pendor
Supporter
15-08-2017 15:26

Rapporter til Admin
#17 Du har ret i at læringen først rigtig kommer når man er færdig med studiet, men jeg vil nu mene at det er rigtig sundt med et stærkt datalogisk fundament, selvom jeg sjældent har brug for at designe min egen CPU eller lave en compiler. Da gang jeg læste på DIKU var det dog oplagt et problem at der slet ikke blev fokuseret på hvordan man arbejdede i erhverslivet, men omvendt synes jeg det var meget fedt at bruge tiden på teknik. Jeg havde studiejob med udvikling, det gav en god kombi af studie og arbejde. God kodeskik og design-principper er nu ikke altid hvad jeg oplever fra konsulenter :-)
--
#21
Djin
Super Supporter
15-08-2017 20:25

Rapporter til Admin
#20 Selvfølgelig er datalogisk fundament vigtigt.. men mængden jeg får med fra studiet behøver ikke diktere mængden jeg sidder med bagefter. Jeg er selv meget HPC-interesseret som har dannet grund for mange af mine algoritme-projekter, men ingen gider give mig penge for den slags ;) til gengæld kan den indsigt nogle gange hjælpe mig med at træffe fundamentalt bedre valg for mine kunder :) Jeg tror hvad jeg siger er: Uanset om du er cand.it eller cand.scient, så kommer dine interesser og arbejdsopgaver til at drive dit faglige niveau til højder som ingen af uddannelserne kan måle sig med.
--
#22
problemløsning
Gæst
15-08-2017 22:22

Rapporter til Admin
#19 Det må være DTU, når jeg bor i hovedstadsområdet :) Meget simpelt finder jeg softwareudvikling mere interessant haha. Jeg har i bund og grund altid har været betaget af de programmer, der kørte på min computer. For nogle år siden besluttede jeg mig for at lære lidt programmering, og efter at have studeret intensivt i tre dage gik det op for mig at jeg kunne automatisere hele mit fritidsjob. Det var en vild følelse, at se computeren hundredegange min arbejdseffektivitet på et sløset program jeg havde lært at hacke sammen på tre dage. Men jo gad da godt at vide hvordan noget går fra fysisk elektronik til et logisk system der "computerer". Men det er min opfattelse, at talteori giver evnen til at forstå meget om hvordan et logisk system kan opbygges boolsk/binært og derfra forestiller jeg mig at det bare er at tænde eller slukke for strømmen med en vis mængde XOR gates (:D) Det er i al fald mit indtryk, at det meste af det der interesserer mig falder under datalogi eller software, ikke at jeg har et stort grundlag at vurdere det på, men det har man jo aldrig når man vælger uddannelse :)
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#23
Lars2222
Super Nørd
16-08-2017 00:16

Rapporter til Admin
Et spørgsmål er du pokkers god til matematik, ellers skal du nok holde dig fra det mest hardcore , selv de bedste programmet med mange års etfarended har bare opnået et 7 tall, dem som har klaret sig bedst har værer blandt de bedste i matematik.
--
My first computer was a Vic 20 at that time computer was new
#24
Lars2222
Super Nørd
16-08-2017 00:19

Rapporter til Admin
Problem løser damn hvor du lyder som min søsters datter og efter at ha løst hele tråden igennem kan jeg bare sige kør på, du skal nok klare det :)
--
My first computer was a Vic 20 at that time computer was new
#25
problemløsning
Gæst
16-08-2017 12:00

Rapporter til Admin
Har ikke noget talent for matematik, der var en håndfuld i min gym klasse der alle syntes at have naturligt meget lettere ved mat end mig. Men jeg fandt at have virkelig godt styr på det fundamentale samt hårdt arbejde i form af at stirre på beviserne indtil det giver mening og at spørge om hjælp hos læreren og mine venner gav pote :) Havde heldigvis en rigtig dygtig mat lærer i gym der formåede at udfordre os meget. Ved at læreren forsker ved CERN da vedkommende til tider måtte aflyse timer pga det og kan se at personen har en phd i fysik nu hvor jeg googler navnet.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#26
Mixzo
Maxi Supporter
16-08-2017 13:02

Rapporter til Admin
#12 Np :) Forresten så har #23 fat i noget :) Da jeg læste Matematik med datalogi som sidefag på Københavns universitet (første år), lå vi ofte i toppen af skalaen, når de datalogiske fag havde en matematisk baggrund. Lad mig opstille det således: Vi var 20 matematik studerende der havde datalogi kurser med 160 datalogi studerende, på trods af den store forskel i antal studerende havde vi næste altid tæt på 50% af topkaraktererne der blev givet. Pointen er at det er en kæmpe fordel at være god til matematik, hvis man vil læse datalogi og vil ende i den høje ende af skalaen 7+. Men vælg hvad du føler for, som så mange siger, så skal det nok gå og som #21 siger så: "Uanset om du er cand.it eller cand.scient, så kommer dine interesser og arbejdsopgaver til at drive dit faglige niveau til højder som ingen af uddannelserne kan måle sig med."
--

Opret svar til indlægget: Datalogi vs Softwareudvikling

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning


ANNONCE