Har du set Wilfaen i aktion? Den ser spændende ud!
--
+1 på Wilfaen. Jeg har den selv, og den er rigtig god. Masser af muligheder for at kværne bønner præcis så grove eller fine som man ønsker.
--
Jeg har storebroderen fra Wilfa:
https://www.pricerunner.dk[...]
Den er også super god. Siger næsten ikke en lyd.
Til alt fra filter og stempelkande er den kanon.
--
#2 Yep - der er to af dem "i familien" Den er god :-)
--
Mvh
Fc Junkies
Jeg købte en wscg-2 til min mor og hun er rigtig glad for den
--
Har også den sorte Wilfa. Den er vidst pengene værd pga. nyere kværn der ikke varme bønnerne så meget som den gamle..
vi bruger den både til espresso, aeropresh, stempel og filter.
til espresso kunne den godt male lidt finere..
--
Phanteks Shift: 8086k 5Ghz@1,25vcore, LLC6, AVX0, 1080ti 1680Mhz@825mv
Jeg kan varmt anbefale en Graef CM 800, jeg købte min for 7 år siden og den har kværnet kaffe 2-3 gange dagligt lige siden uden nogen problemer.
https://www.pricerunner.dk[...]
--
https://www.pricerunner.dk[...]
Denne har hvis du vil op i noget hobby niveau kaffe. Den giver eftersigende meget ensartet resultat.
En kværn er det vigtigste for en god kop kaffe, uanset bryggemetode. Det er formalingsgraden der afgør gennemløbstiden, dvs hvor lang tid vandet er i kontakt med kaffen og derfor hvor meget der bliver trukket ud af kaffen. For lidt og den bliver sur for meget og den bliver bitter.
Grunden til at den er dyrere er at man undgår "fines" de helt små kaffeflager som ofte plager billigere kaffekværne. De kan gøre det umuligt at ramme det rigtige resultat.
Men køb den kun hvis du vil til at lege med vejning og pour over og kan kontrollere vandets temp ned til en grad celsius i mellem 92-96°
Ellers er den til 500 et godt bud
--
Mazzer kaffekværn er et af de klassiske mærker. Håndbygget på en fabrik i Venedig, hvilket måske forklarer prisen.
Det er værd at overveje en brugt kværn. Læs fx på Espressobar.dk
Der sælges også brugt udstyr på den website. Jeg har selv købt en brugt Mazzer mini på dba.dk
Det er MEGET et spørgsmål om hvor meget du vil gå op i det. Du kan købe en kaffekværn til 20-30.000 hvis du virkelig vil nørde den med kaffe!
--
#10
Hvad koster den billigste (ikke brugt) Mazzer kaffekværner?
De ser godt nok fine ud.
--
#12
Jeg springer over :D
--
Wilfa wscg2 kan varmt anbefales.
--
Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs
+1 på den sorte Wilfa CGWS-130B. Den er super for prisen og kan male til alt andet end espresso. :)
--
Skal man så tage den lille Wilfa til 450 eller den store til 700??
--
Hvis det primært er til filter kaffe er Wilfa WSCG-2 helt sikkert vejen frem. Så er det ikke nødvendigt at komme op i de der dyre kværne! Det er en virkelig god kværn til prisen.
Læs evt. lidt her:
http://www.espressobar.dk[...]
--
bare vær opmærksom på at det er kværnen der bestemmer kvaliteten i koppen.
Medmindre man bruger en almindelig kaffemaskine, der er kværnen nok ligegyldig.
Det kræver at man kan kontrollere vandets temperatur indenfor en grad... Og det kan almindelige kaffemaskiner ikke
--
Er der en kaffemaskine som selv kværner og brygger kaffe, som I anbefaler eller er de for dyre?
--
Fandt lige denne:
https://forbrugsguiden.dk[...]
Har ikke dobbelttjekket, men man skal betale nogle tusinde kroner for at få en nogenlunde kaffemaskine med kværner.
--
Sidst redigeret 22-12-2019 06:05
# Da du allerede har en Moccamaster vil det ikke rigtigt give mening med en fuldautomatisk maskine. Du får ikke nogen bedre maskine til alm filter kaffe, så alle penge der går til kaffemaskinedelen er "spildt".
Læs heller på nogle kaffenørd sites, hvad de anbefaler af kværn. Når det "blot" er til filter kaffe er der ikke helt så store krav til en kaffekværn.
Der kan selvfølgelig være design og plads forhold, der gør en fuldautomatisk maskine interessant.
--
Kaffemekka.dk ligger i dit lokalområde. Jeg ved ikke om de har en fysisk butik, men det vil jeg tro. De var måske et besøg værd?
De har en butik. 8361 Hasselager
--
Sidst redigeret 22-12-2019 09:19
Dit oplæg tyder på at du ikke har brug for en hipsterkværn.
Jeg laver kaffe i stempelkande og i filter.
Du får en fin kværn der holder i årevis hvis du eksempelvis kaster 200 kroner efter en Braun som denne:
https://www.kop-kande.dk[...]
Det er ikke så besværligt; jo længere du maler, jo finere bønne.
--
Random dude on a random forum Vi har lige købt sådan en her som klare det hele for os. Vi er meget tilfreds med den.
https://www.pricerunner.dk[...]
--
Top nørd med en tilfreds kone : sådan da hehe
--
Sidst redigeret 22-12-2019 09:41
Til kaffemaskine kaffe, er der altså ikke nogen grund til at købe dyrere end en Wilfa, den er helt ok til det.
Espresso er en anden sag, og her er kværnen, som det også nævnes flere steder, MEGET vigtig.
Det er dog ikke helt korrekt, at kværnen bestemmer kvaliteten i koppen - det er en almindelig, men ikke helt korrekt fremstilling. Det er altså kvaliteten af KAFFEN, og herefter kværnen, der bestemmer kvaliteten i koppen.
--
Jeg vil fastholde, at det kunne være turen værd, at besøge Kaffemekka.dk (altså den fysiske butik).
Jeg kan se, at de har en kværn til 1095 (egnet til filter kaffe). Om ikke andet kan de guide dig lidt ift hvad du skal overveje.
Men, jeg vil også gerne advare på forhånd. Kaffe kan blive en dyr hobby ;-)
--
#27 KaffeMekka har vist et ret godt ry, god ide at aflægge et besøg :)
--
#24 Kender du forskellen på en kaffemølle og kaffekværn? Kaffe skal kværnes ikke skæres :-)
--
Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs
29
Nå.. Næ, jeg ved generelt ikke så meget om at kværne eller male kaffe, men jeg tror heller ikke på at der er en stor forskel, hvis jeg skal være ærlig uden at håne kaffehipsterne.
Siger du at jeg kan smage forskel på min kaffe, hvis jeg i stedet for at smide bønnerne i min ...er det en kværn eller en mølle? .. Anyway, hvis jeg smider bønnerne i møllen ovre i Brugsen istedet, smager den så bedre eller værre eller smager den af den samme bønne?
--
Random dude on a random forum
#30 Problemet din type er at der ikke kommer et ensartet resultat; nogle stykker bliver for grove, andre det modsatte.
--
Acer Aspire 3 - Ryzen 3500u (4c/8t Vega 8) | 2x4 gb 2400 MHz DDR4 | 256 GB M.2 Nvme SSD
31
Øv.
Betyder det så at at min kaffe smager ringe, utroligt ringe eller elendigt?
Jeg spørger bare, for jeg kan ikke smage forskel på om jeg maler... nej, undskyld, kvæ.. hakker det til filterkande eller jeg hakker det til stempelkande.
Jeg er nysgerrig så det sprøjter.
--
Random dude on a random forum
ok lad os lige holde tingene adskilt her.
der er intet der tyder på at OP vil til at lære at brygge kaffe på den helt nørdede lidt besværlige måde.
Og derfor ingen grund til at bruge penge på en dyr kværn, bare køb Wilfa modellen, den har et godt ry.
Og undskykld den lange smøre, er lidt kaffenørd....
Når jeg sige at kværnen bestemmer kvaliteten i koppen mener jeg at det er kværnen der er vigtigst samtidigt med at det ofte er den der er mindst fokus på. Kunne have udtrykt det mere klart.
Jeg startede med espresso på en Ascaso PID med en Eureka Mini kværn, opgaderede først til en Heat Exchanger Izzo Alex og derefter til en Alex Duetto PID dobbelt boiler og en Baratza Sette 270W. Og kun med PID i maskinen kunne jeg ramme det rigtige resultat.
Selvfølgelig skal man have frisk ristede bønner og man skal have vand der er 92-96C og man skal styre genemløbstiden og mængden af vand. Men hvis man køber en dårlig kværn ender man op med små stykker kaffe af meget forskellig størrelse (helt småt mel agtigt og stykker der korrekt størrelse og nogen der er for store) det gør at noget af kaffen i koppen bliver overekstraheret noget underekstraheret. Så noget bliver for bittert og noget for surt.
En kværn der maler (Formalet betyder at der to kværn elementer der knuser kaffen imellem dem, en blender som der bliver linket til er ikke en kværn) uden fines og præcist koster kassen. Fåes nok ikke under 6-7000,- men mindre kan gøre det.
Men vigtigst af alt er at man spørger sig selv om man vil bruge tiden på at lære teknikken, før man punger ud.
For hvis man ikke gør alting korrekt bliver kaffen ikke bedre.
Hvis du vil bruge din moccamaster så bare køb en billig kværn, så vidt jeg kan læse kan man ikke ændre brygge temperaturen på den. forskellen på en kop der er brygget ved 92c og en der brygget ved 94 eller 96 er stor. Så med mindre du vil ud og investere i noget grej der koster, eller noget der tager længere tid at brygge på så bare køb den billige Wilfa
evt kig på denne her, hører gode ting om den, skulle eftersigende holde temp
https://www.wilfa.dk[...]
--
Altså.. Hvis en kaffenørd kan få en BKI-kaffe til at smage godt, tager jeg hatten af for den kaffenørd på stedet.
Men nu vi er igang; det nytter vel ikke noget at man er skidegod til at male kaffebønner, hvis man ikke engang kan finde ud af at riste bønnerne?
--
Random dude on a random forum
#31
(Jeg kalder den en blender, kun for at gøre det mere forståeligt.)
Det der sker at din kaffeblender lave for uens stykker kaffe.
For fint malet gør den bitter for groft gør den sur.
Det du oplever er at selvom du ændrer tiden du blender kaffen får du stadig for bredt et spread på kornene. Defor er der ikke den store forskel i smags profil. Du har stadig noget der er for småt og noget der for stort
(Afhængigt af din kaffe kan det også være at den kaffe du bruger er ældre end 3 måneder, hvorefter mange smagsnoter vil være væk)
Når man maler kaffen med en præcis kværn, for man den samme størrelse.
Kaffen kan enten være over extracted eller under extracted.
Hhv Bitter eller sur. Det handler om hvor meget der bliver trukket ud af kaffen.
Så hvis du forestiller dig vandet være i kontakt med de små stykker kaffe, så er det overfladen på bønnen der afgør hvor meget vandet kan trække smagud af kaffen.
Når du deler en kafe bønne i to dele så har du næsten dobbelt så stor overflade som en hel, del den igen og overfladen vokser.
Næst har vi den tid vandet er i kontakt med kaffen, for kort tid og vi har underextraction, for lang tid og vi har overextraction.
For espresso (som er det jeg kender, har aldrig brygget på andre måder) er den gyldne regel man rammer en gennemløbstid på 26-32 sekunder, ved 92 til 96 grader, 18g tør kaffe til 36g færdig espresso. Det er en brew ratio på 1:2
Man rammer gennemløbstiden ved at justere formalingsgraden, men hvis man ikke har fordelt kaffen jævnt i filteret kan der være små luft huller hvor kaffen er mindre kompaktet. Vandet vil finde den nemmeste vej igennem kaffen og hvis alt ikke er ensartet, vil vandet misse noget af kaffen.
Så der er mange ting der kan spille ind.
Men kaffe der perfekt brygget smager helt helt helt anderledes end en kop der ikke er.
Og det er små bitte marginer der afgør det...
--
35
Det er rigtig fint med en lidt uddybning.
Ikke fordi jeg har tænkt mig at kaste 2000 kroner efter en kaffemølle; jeg tænker at møllen i Brugsen er lige så god.
Mht. espresso, det drak jeg en del af inden min bialetti forsvandt.
Espressobønnen er vel ikke gennemløbet, er det ikke damp, eller har jeg misforstået konceptet?
Men nu fik du mig til at mindes den gode gamle espressokande.
Jeg bliver nødt til at købe en ny.
--
Random dude on a random forum
#34 Man rister ikke selv : ) Dvs sige at nogen gør men det kræver en maskine der kan rotere kaffen mens den rister det. Og det er forskellige temps over ristningen. Det kaldes en risteprofil, og det lugter virkelig grimt...
Nogen bruger ovnen, men jeg har aldrig oplevet at det har smagt godt...
Så de fleste køber det færdig ristet, til en måned ad gangen. Og kværner lige før det brygges.
Sisdt på måneden skal man måske stille lidt på kværnen fordi det løber hurtigere igennem.
De fleste ville smide kværnet kaffe ud efter en time. Nogen efter et kvarter : )
Når vi snakker tekink så handler det om at få det bedste ud af kaffebønnen. BKI bøner er meget gamle, 1/2 til 1 år gamle fra ristning. Så det meste aroma er fordampet eller på anden vis forsvundet eller forandret.
espressobar.dk er det fantastisk sted at lære fra. Det er der jeg har lært at brygge god kaffe, og folk er super flinke...
--
Mmm, en fin lille 3-kops bialetti, en random 4-700 kroners kværn og en mælkeskummer sammen med lidt forskellige Lavazza bønner...det er sgu et fint lille low budget sæt som har forbedret kaffekvaliteten markant herhjemme ;)
--
#38 Jeg synes nu ikke det er så slemt at riste kaffen i ovn. De får typisk 15-16 minutter midt i ovnen ved 225 grader. Jeg gør det hver anden uge.
Om sommeren gør jeg det på grillen med rotisseri.
--
Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs
Jeg har aldrig prøvet selv, har lånt fra folk der gør det og prøvet at brygge på det, men det har aldrig smagt godt. Vil hellere smide de penge efter et godt rist nu hvor jeg har investeret små mange tusinde på kaffeudstyr...
Et tip omkring Lavazza, for de samme penge kan få frisk ristet, prøv evt Super Aroma fra Kaffemekka eller gå efter noget mørk ristet når du godt kan lide Lavazza. Risteriet er også en mulighed
Men jeg var overrasket første gang jeg ramte rigtigt på en espresso, købte min første maskine fordi det gik op for mig at nok aldrig havde smagt en optimal kop kaffe.
Det tog en måneds tide før jeg ramte den, og måske kun 5-6 kopper ramt rigtigt i den følgende måned.
Kaffe er en temperamentsfuld og sensitiv størrelse, så forstår godt at de fleste ikke vil bruge resourcerne, tid penge energi, på det...
--
Nu er Wilfa CGWS-130B sat ned til 512 kr incl porto. Er det så ikke bare det? Lillebroren koster 485 kr
--
#42 Jo :-)
Glædelig jul!
--
Livet på jorden er kun generalprøven før premieren!!
Se profil for specs
Godt spørgsmål. Er næsten i samme båd. Har en stempelkande og en elkedel (tænker en termometer fint vil du til at måle de 93-94 grader?). Men kaffekværnen har jeg ikke endnu. Havde oprindeligt tænkt mig at anskaffe mig en fra enten bodum eller IKEA, men nu syntes jeg det begynder og lugte som en dårlig ide?
Når vi alligevel er ved emnet, så er jeg ret glad for kaffen hos coffeecollective, men det er bare lidt dyrt - så ville høre om I havde noget lignende, men til en mindre sum penge? Bor i nærheden af Randers, så kan godt komme forbi nogle butikker der eller i Aarhus. Tak på forhånd.
--
#44 Det bliver svært at finde frisk ristet kaffe, der er væsentligt billigere end Coffee Collective. De fleste risterier taget 200+ kr pr kg kaffe.
Søg eller spørg på nogle kaffenørd sites. De ville kunne guide dig langt bedre (særligt hvis du fortæller, hvilke bønner hos Coffee Collective det er, du godt kan lide).
--
KaffeMekka.dk har nogle ok priser. Men er vist lidt mørke i deres rist. TCC er ret lyse bønner hvis jeg husker korrekt.
espressobar.dk er flinke til at hjælpe
--