Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Software \ Operativsystemer
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Søger Ubuntu/Linux, Master/Coach :-)

Af Elitebruger Dennis7000 | 24-09-2016 19:08 | 2062 visninger | 22 svar, hop til seneste
Hej Alle Nu har jeg i længere tid rodet lidt med ubuntu/linux, da jeg er TRÆT af microsoft/Google... Jeg søger en som evt. har lyst til at lære lidt fra sig til en begynder som mangler guidning i forhold til hvor jeg finder vej i div guides/manualer osv. Plus der sikkert er en del fagudtryk som ikke helt er faldet på plads hos mig endnu :) Jeg er selvfølgelig klar over at rigtig meget info kan findes netop via google eller div søgning osv, dette gør jeg selv en del i også, da jeg i bund og grund er ret nysgerrig og videnbegærlig på dette punkt. har været fascineret at det underliggende i Mange år, men aldrig, før nu, fået ro og tid til at gå mere i dybden med det. Så nej, jeg søger ikke en jeg kan kontakte så snart der er et mindre problem, men en der har en vis erfaring på området og som gerne gir et råd eller et hint hvis man sidder fast, og som kan forklare en der ikke er lært i fagudtryk og slang, at begå sig lidt i denne verden. :) Vil lige skitse kort op hvad jeg har i sinde at starte ud med, som projektet jeg tænker der skal lære mig igennem div opstarts problemer og kan give mig en vis erfaring...... :) Here Goes..... 1. Jeg har en stationær(ældre dato, som jeg tænker skal sættes op som server). 2. En bærbar hp dv6 (som jeg pt har installeret Ubuntu desktop 16.04 på) 3. Og en stationær (af nyere dato, som pt køre windows 7, men med tiden skal ha' andet OS). Min plan, indtil videre, er så at den gamle stationær skal sættes op som en Ubuntu server, sønnen spiller minecraft, og en server til dette kunne være fedt for ham og vennerne tænker jeg og jeg selv vil gerne have et sted jeg kan gemme dokumenter, videoer, billeder osv, lige meget hvor jeg er. Så det er i starten, primært dette denne maskine skal bruges til. Så har jeg HP bærbaren hvor jeg har installeret ubuntu desktop 16.04 på. OG, der er en lille bagtanke med at jeg har denne også, den gamle stationær har ikke trådløst net i sig, og mine maskiner står for langt fra routeren til kabel. jeg tænker at disse to maskiner skal forbindes via kabel (ethernet) og på den måde dele internettet fra bærbar. Dette er måske en, i nogens øjne, tåbelig process, men jeg tænker at dette netop vil være med til at give mig en form for erfaring med div systemer og deres gøren osv. Den nyere stationær, ønsker jeg med tiden at ændre til ubuntu eller lignende linux system, det må tiden og erfaringen vise. Et ved jeg dog, Jeg er Færdig med Windows pt. Det kan måske i nogen øre lyde som en simpel opgave, men som ny og med millioner af forskellige links osv derude, kan visse ting være lidt svært at finde rundt i, og er der ikke en mand kan spørge om lidt, så kan det til tider, synes jeg, være svært at se logikken i det. og så er det (jeg i hvert fald :)) man begynder at copy/paste og i sidste ende er man ikke helt klar over hvorfor det køre når det så endelig køre. :) hvis i forstår :) Nå, det blev en længere smøre, må se om der overhovedet er nogen der når så langt her :) Vh Dennis
--
I5 2500k, 8 GB Corsair 1600 mhz, Asus P8Z68-V PRO, Asus GTX570 DirectCUII

--
Sidst redigeret 24-09-2016 19:12
#1
jonas vejlin
Gæst
24-09-2016 20:11

Rapporter til Admin
Jeg kender lidt til Linux/debian da jeg har kørt med dette system i et stykke tid. Da *buntu bruger dette som bund så kan det være at jeg kan hjælpe. Ping mig på facebook.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#2
Dennis7000
Elitebruger
24-09-2016 20:34

Rapporter til Admin
Hej Jonas Tusind tak for svar. Og nu det ikke for at være besværlig eller noget, Men, har ikke Facebook. Faktisk kun haft det lidt under et års tid for mange år siden da alle hoppede på vognen, men må indrømme at jeg hurtigt hoppede af igen. Jeg har ikke familie i udlandet osv som jeg aldrig snakker med, eller gjorde før for den sags skyld, så så ingen grund til dette skulle optage mere af den kostbare tid vi i forvejen har så lidt af :) Så har ikke lige tænkt mig at oprette en. Måske en anden måde mail eller lign, kan fx også lave en skype, men ved ikke hvad der er In i dag at bruge som kommunikation :)
--
I5 2500k, 8 GB Corsair 1600 mhz, Asus P8Z68-V PRO, Asus GTX570 DirectCUII
#3
ht204
Monsterbruger
24-09-2016 22:45

Rapporter til Admin
har du overvejet ubuntudanmark.dk og kigge på deres forum? der findes bl.a. guides og de plejer at være meget hjælpsomme. derudover er der også linuxin.dk
--
Sidst redigeret 24-09-2016 22:48
#4
Dennis7000
Elitebruger
25-09-2016 14:00

Rapporter til Admin
ht204 Det slog mig også i går da jeg sad og kiggede, at denne tråd da måske hørte mere hjemme på ubuntudanmark.dk forummet. Vil kigge på linux.dk også, og hvis ikke der sker mere her, så copy/paser jeg tråden over til ubuntudanmark.dk :)
--
I5 2500k, 8 GB Corsair 1600 mhz, Asus P8Z68-V PRO, Asus GTX570 DirectCUII
#5
korvol
Monsterbruger
25-09-2016 15:34

Rapporter til Admin
Hvad med et kig på manjaro linux der har adgang til verden største repository i aur. https://www.youtube.com[...]
--
#6
nen
Semibruger
25-09-2016 16:07

Rapporter til Admin
Til mange problemer er Arch-wiki genial. Der er, som oftest, en fin lille guide til hvordan et givent problem løses. Og rundt regnet 99% af tingene er de samme for Arch og *buntu (læs: Debian) mht. konfigurationer af diverse ting og sager. "og så er det (jeg i hvert fald :)) man begynder at copy/paste og i sidste ende er man ikke helt klar over hvorfor det køre når det så endelig køre. :) hvis i forstår :)" Det kan jeg godt huske :) Det er altid en god idé at dobbeltjekke det du c/p'er - særligt hvis du kører det som sudo ;) ("sudo rm -rf /" - GOGOGOGO!) Jeg ville egentlig gerne hjælpe, men synes ikke rigtig jeg er skarp nok til Linux for at kunne kalde mig 'mentor' :p Og så er tiden utrolig knap i øjeblikket. Men hvis du laver en tråd her på siden, kan det snildt være jeg kan give mit besyv med. Og velkommen til. Pingviner er seje!
--
#7
Dennis7000
Elitebruger
25-09-2016 16:39

Rapporter til Admin
#5 Er dette ikke en anden slags Ubuntu, som køre på Debian, eller hvordan man siger det? Altså samme grundsprog anden layout/type. Tænker i ubuntu, da jeg tænker at der evt. er mere support/hjælp at få hertil. #6 Lige netop sites som Arch-wiki er steder som jeg søger, altså dem hvor andre kan sige, her har jeg god erfaring. Da der jo som skrevet, er 10000000 sites at vælge imellem. :) Så er det rart at ha nogle enkelte at gå til hvis man søger svar på noget, i stedet for at skulle Google, ved det måske lyder Wierd, men har også mine bagtanker omkring google, har på det sidste set, læst og hørt meget omkring deres måder at drive søgemaskine på. Endda hørt en sige så meget som at, vi i Europa har net som de har i Nord Korea, på den måde som Google personliggør og tilrettelægger søgningen for hver enkelt person ud fra ens historik osv. Og det hjælper ikke en som mig der er interesseret i 100000000 forskellige ting og ikke ønsker 'filter osv på mine søgninger. Bruger da også andre search engines, men igen, har ikke så mange jeg spare med, så det er lidt som at lyse med en lille lommelygte udenfor om natten efter en nål, når jeg kigger efter alternative sider at bruge. :) hehe, ja det er ikke sådan når man bliver lidt for ivrig for at få det til at funke, så man helt bliver grebet af gejsten og glemmer at være OBS :D Jeg startede selv ud med at finde en gut på YT som jeg synes var rimelig til at forklare så selv jeg forstod :P og det gav mig mod og lyst til mere. Nej det er nok svært at vurdere hvor meget Mentor/master man skal være for en som mig, som skrevet, synes jeg selv jeg er ret ferm til det med at søge selv, men det er nu meget rart at kunne spørge en engang imellem, hvis det driller lidt, eller man ikke forstår pga forskelligheder i sprog osv, kan være mange små ting man ikke lige for med hvis man ikke er inde i 'slanget osv :) Tror jeg vil copy/paste tråden her (apropos(:), til Ubuntudanmark.dk og se om der er nogen der :) Tak for velkomsten, og ja det er de da, men er der mere til det end bare det!
--
I5 2500k, 8 GB Corsair 1600 mhz, Asus P8Z68-V PRO, Asus GTX570 DirectCUII
#8
nen
Semibruger
25-09-2016 17:02

Rapporter til Admin
#7 - Nordkorea ville ØNSKE at de havde lige så meget information på den enkelte som Google har ;) Og ja, dine søgeresultater bliver skræddersyet til dig. Det er godt, når du ved hvad du leder efter, men skidt hvis du gerne vil have mere objektive resultater. F.eks. hvis du søger efter nyheder eller andet hvor den vinkel der bliver lagt på stoffet har meget at sige mht. hvordan situationen bliver opfattet. Og du vil stort set altid få serveret resultater der bekræfter dig i hvad du allerede ved frem for at blive udfordret i dit verdensbillede. Men det er en helt anden diskussion til en anden gang ;) Brug f.eks. startpage.com hvis du vil have unbiased Google-resultater. Som du selv er inde på, så kan stort set alle problemer løses via et par søgninger, da der utvivlsomt er andre der har haft samme problem eller specielle ting de gerne ville. Medmindre man er ude i det helt obskure naturligvis - man skal aldrig sige aldrig. Det er blot et spørgsmål om hvor man skal lede. Personligt bruger jeg mere tid på at søge, læse og sortere ud i løsninger end på at implementere dem. Og find en distro/DE du kan lide. Under overfladen er de stort set allesammen ens hvorfor en løsning til f.eks . SUSE som oftest også virker til Debian og så fremdeles. Hvad der er bedst er mest personlige præferencer og ofte synes jeg der går religion i den når folk diskuterer hvilken distro der er bedst.
--
#9
inckie
Giga Nørd
25-09-2016 17:16

Rapporter til Admin
#0 forhold til hvor jeg finder vej i div guides/manualer osv. Plus der sikkert er en del fagudtryk som ikke helt er faldet på plads hos mig endnu :) Det kommer med tiden, jeg har brugt systemet i over 8 år, også professioenlt/kommercielt. Tingene kommer med tiden, og kræver utallige nætter hvor man nørder og googler. Der er ikke så meget andet end at installere softwaren, og begynde at konfigurere den ud fra de ønsker man har.
--
Freelance PHP udvikler - Send PM for mine kontaktoplysninger.
--
Sidst redigeret 25-09-2016 17:16
#10
korvol
Monsterbruger
25-09-2016 19:27

Rapporter til Admin
Tænk på engelske forkortelser, det er basic hvad command består af. http://www.osdata.com[...] Det mest simple adgang. https://www.youtube.com[...]
--
#11
inckie
Giga Nørd
26-09-2016 03:15

Rapporter til Admin
Her er nogle gode råd generelt om Linux, hvis man gerne vil forstå det og ikke bare være almindelig bruger. Derfor skal man også forvente at skulle en tur forbi terminalen, og dette er i øvrigt nok heller ikke skide meget anderledes for Windows, hvis man gerne vil være mere end almindelig bruger. En af de ting der er væsentligt anderledes er: "On a UNIX system, everything is a file; if something is not a file, it is a process." <-- Det er meget vigtigt at have dette i baghovedet Din harddisk, dit webcam, din mus osv repræsenteret som en fil, det kan demonstreres således: Prøv f.eks. at kør kommandoen cat /dev/input/mice som root og bevæg musen i en terminal, så vil du se cat læser noget data. Læs mere her: http://www.tldp.org[...] Og måske du så tænker "er der så noget hardware der ikke er repræsenteret som en fil i Linux ?" Ja det er er der: http://unix.stackexchange.com[...] Filsystemet er også indelt i et hierarki startende med / Hvor man i Windows først skal angive et drev bogstav, f.eks C:\ Læs mere om Filesystem Hierarchy Standard (FHS): https://en.wikipedia.org[...] I Linux er der forskelle på store og små bogstaver i modsætning til Windows, dvs. filen a.txt og A.txt sagtens kan eksistere i samme mappe. Bruger kontrol: Systemets bruger og gruppe databaser kan man finde her: cat /etc/passwd cat /etc/group Læs mere om /etc/passwd her: http://www.cyberciti.biz[...] f.eks. hvorfor filen af historiske årsager hedder passwd Brugeren root har fuld adgang til systemet og alle filer. Linux har ikke nogle særlige indbygget mekanismer der forhindre dig i at gøre dumme ting: F.eks. kunne man sige (set ud for et brugervenligheds perspektiv) er det jo faktisk lidt tosset at man i "rm" programmet/kommandoen aldrig nogensinde har gjort således at programmet nu det nu spørger, om man nu er 120% sikker på man virkelig ønsker at køre: "rm -rf /" (altså slette ALT) Læs mere om root her: http://www.linfo.org[...] Adgang til filer og mapper kontrolleres ud fra 2 aspekter: bruger og gruppe samt rettigheder Rettigheder er indelt i 3 politikker: ejer, gruppe og "alle andre" og der er 4 "mode" bits: læse, skrive og *eksekvere samt en "sticky" bit 1. eksekvere bitten på en mappe fortællerom brugeren overhoved har adgang til mappen. 2. "sticky" bitten fortæller at kun er ejeren (og root) må slette/omdøbe en fil. Læs mere her chmod: https://en.wikipedia.org[...] og mere her om chown her: https://en.wikipedia.org[...] Hvordan er det med at installere programmer: De aller fleste Linux distroer kommer med et pakke håndterings system, og du kan meste sammenligne det med App stores. I modsætning til Windows/Microsoft, så "påtager" de fleste distroer sig et ansvar for at distribuere det software som brugerne nu måtte få lyst til at installere. det gør det nemmere at garantere at softwaren også virker efter hensigten, er stabil og at der er en form for kontrol med software, men også at (sikkerheds)opdatere softwaren når der brug for det samt det gør processen nemmere. F.eks. Alt de pakker som bruger openssl biblioteket er typisk afhængig af en openssl pakke. Når der en bug i openssl, skal man blot opdatere denne ene openssl pakke fremfor at opdatere tusindvis af individuelle programmer. Forskellige distroer har dog forskellige release cycles, det kan du læse mere om her: http://www.howtogeek.com[...] Det er dog også klart at det kræver tusindvis af "package maintainers", som kompilere og pakke softwaren efter distroens forskrifter. Det har selvfølgelig også nogle ulemper. En af dem kan være at hvis der f.eks. er kommet en ny version af et bestemt program, så er denne version ikke automatisk tilgængelig via distroens officielle pakke repository. Så er man enten nød til at kompilere softwaren selv (når man har gjort det et par gange, er det ikke så skræmmende) eller se om udvikleren selv har udgivet en pakke, f.eks. i en PPA: http://askubuntu.com[...] Pakker kan dog også distribueres uden om distroens egne pakke repositories, som f.eks. Google Chrome er et eksempel. Linux har ikke nogen "registry database" hvor programmer kan gemme nøgle værdier. Global program konfiguration gemmes typisk i konfigurationsfiler i /etc og bruger specifikt data / indstillinger i en skjult mappe i brugerens hjemmemappe. F.eks. vil mediecenteret programmet Kodi på Windows gemme bruger specifikt data i %APPDATA%\kodi så vil Kodi gemme i ~/.kodi i Linux %APPDATA% henviser til brugerens hjemmemappe i Windows C:\Users\<brugernavn> ~ henviser til brugerens hjemme i Linux /home/<brugernavn> Hvis man navngiver filer/mapper med et punktum først er de "skjulte", f.eks. viser ls kommandoen ikke skjulte mapper, med mindre man bruger -a flaget. Det gør i øvrigt også backup dejligt nemt. Man gemmer /etc, /home samt en liste over alle installeret pakker (hvis da har holdt sit system "rent"), så det blot at geninstallere OS'et og kopiere alle hjemmemapper tilbage og føde pakkemanageren med listen over pakker den installere.
--
Freelance PHP udvikler - Send PM for mine kontaktoplysninger.
--
Sidst redigeret 26-09-2016 03:17
#12
inckie
Giga Nørd
26-09-2016 03:26

Rapporter til Admin
Beklager alle stavefejlene i #11, og fik ikke redigeret indlægget før min timeout løb ud - klokken blev lige lidt mange. I må lige prøve at hakke jer igennem det så godt som muligt, ellers må i bede mig uddybe min volapyk
--
Freelance PHP udvikler - Send PM for mine kontaktoplysninger.
--
Sidst redigeret 26-09-2016 03:28
#13
V3nu1
Supporter Aspirant
26-09-2016 09:02

Rapporter til Admin
Følger lige op på tråden her, er selv interesseret. Specielt hvis I har et dansk website til Kali Linux ;)
--
#14
zipn
Maxi Supporter
26-09-2016 09:36

Rapporter til Admin
Vil anbefale at prøve solus os, hvis du gerne vil prøve noget andet end ubuntu som bare køre flydende. Blev selv anbefalet det herinde af en bruger og har brugt det lige siden. Velkommen til der hvor græsset er grønner! ;)
--
[email protected]@TC14PE- 16GB(2x8)LP CAS8@1600 - EVGA 980Ti Hybrid - z97 Ranger- 3x240GB FSeries3- 2x XL2411t - QF TK Red - EC2-A - G930
#15
phz
Elitebruger
26-09-2016 09:49

Rapporter til Admin
#13 Pas på med Kali.... Før du ved af det ligger du og laver pi's med packet sniffers på og hygger dig :D
--
#16
nen
Semibruger
26-09-2016 13:16

Rapporter til Admin
#14 - Ubuntu er langt fra det bedste, men det er stadig det jeg vil anbefale til folk der er helt nye mht. Linux. Når man er lidt usikker på tingene er det rart at der er masser af hjælp at hente til præcis den distro man ligger og roder med, upåagtet at de fleste distros langt hen ad vejen er præcis det samme. Jeg kan i hvert fald huske, at jeg styrede langt uden om f.eks. Arch-wiki, SUSE-fora osv. da jeg kørte med Ubuntu, da jeg var i tvivl om hvorvidt det der virkede på SUSE nu også virkede på Ubuntu. Det kommer naturligvis an på hvor stort gåpåmod man har og hvor meget man ønsker at lege rundt med tingene.
--
#17
phz
Elitebruger
27-09-2016 09:39

Rapporter til Admin
#16 Vil næsten mene Linux Mint er mere brugervenligt f.eks. med Cinnamon som desktop environment, hvis man kommer fra Windows. Unity som Ubuntu som standard bruger er buggy og (imo.) super grimt. Naturligvis en præference. Men ja.
--
#18
nen
Semibruger
27-09-2016 12:05

Rapporter til Admin
#17 - jeg er ikke uenig. Dog skal vi huske at differentiere mellem selve systemet, hjælpe-guides osv. og så desktop environment. Jeg elsker GNOME, men kan ikke fordrage Unity, selvom mange elementer går igen. Jeg kan simpelthen ikke forlige mig med menuen i venstre side. Det skal dog retfærdigvis siges, at jeg ikke har givet det en reél chance. Et par timer med Unity tror jeg det kunne blive til før jeg ikke gad længere. Hvis det skal ligne Windows er Cinnamon eller MATE vejen.
--
#19
phz
Elitebruger
27-09-2016 12:23

Rapporter til Admin
#18 Jeg er helt enig, men da jeg var Linux-begynder fandt jeg Mint til at være væsentligt nemmere, end Ubuntu. Mest pga. Unity var ret buggy(tror det var 14.04 jeg startede med), og "laggede" pænt meget for mig. Hvorimod Cinnamon ved Linux Mint spillede max fra start af, bl.a. med bindings til at sprede vinduer/workspaces. Men ja, Ubuntu med Gnome 3 havde jeg også i en periode - spillede fint!
--
#20
inckie
Giga Nørd
27-09-2016 12:40

Rapporter til Admin
#18 Cinnamon er IMO det eneste rigtige for ex-Windows brugere, udover det så ved jeg ikke helt hvad du mener med "hjælpe guides" - Der er mindst lige så mange til Cinnamon, og udover det, så er de fleste ting kompatibel.
--
Freelance PHP udvikler - Send PM for mine kontaktoplysninger.
#21
nen
Semibruger
27-09-2016 13:30

Rapporter til Admin
#20 - der menes det, at hvis man ikke ved noget om det, så kan det nemt forvirre, at noget hedder 'Settings' frem for 'Preferences', hvis der står 'Preferences' i den guide man sidder og kigger på. De fleste guides/spørgsmål der dukker op når man søger efter løsningen til et problem er til Ubuntu, hvorfor jeg mener, at Ubuntu er det nemmeste hvis man er helt ny i gårde (se evt. min post #16)
--
#22
ht204
Monsterbruger
27-09-2016 20:29

Rapporter til Admin
har kørt med linux i 6+ år, i dual-boot. bruger kun windows til spil efterhånden. har prøvet et hav af distroer (distrowatch.com kan anbefales) og alligevel er ubuntu det jeg er endt med gang på gang. et udmærket alternativ er mint med cinnamon. ubuntudanmark.dk's forum er en stor hjælp til begyndere vil jeg vurdere. har man et problem det danske forum ikke kan løse, er der også ubuntuforums.org ... jeg kan godt lidt unity. unity er genialt til 16/21:9 skærme. men det kræver tilvænning. det gør alt nyt. husk man kan bruge unity tweak tool til at customize unity til det man bedst synes om. giv det et forsøg.
--
Sidst redigeret 27-09-2016 20:30

Opret svar til indlægget: Søger Ubuntu/Linux, Master/Coach :-)

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning