Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Forum \ Off Topic \ Anden computer snak
Denne tråd er over 6 måneder gammel

Er du sikker på, at du har noget relevant at tilføje?

Forskel På Datamatiker Og Diplomingeniør

Af Ultrabruger sNIPP | 07-04-2010 21:58 | 11564 visninger | 27 svar, hop til seneste
Ville lige høre på hvad forskellen er på Datamatiker og diplomingeniør (it-ingeniør)??? jeg har læst lidt at datamatiker kun arbejde med software programmer hvor diplomingeniør er en kombination af hardware og software? altså: datamatiker = dybden i software...?? diplomingeniør = båndet imellem hardware til software??? er det rigtigt?
--
#1
Lasse Espeholt
Gæst
07-04-2010 22:05

Rapporter til Admin
Nu kan en diplomingeniør være en masse ting. Heriblandt rent software, en kombination af software/hardware og en masse andre faggrupper. Generelt kan det siges at diplomingeniør tager 3 1/2 år mens Datamatiker tager 2 1/2 år. Så vidt jeg har forstået lærer man i datamatikeren at programmerer + lidt foretningsforståelse osv. hvorimod diplomingeniøren også lærer de mere teoretiske aspekter dog med en praktisk sammenhæng med virksomheder via en praktik periode. Matematikken er vægtet højt på diplomingeniøren mens datamatikeren nok er mindre vægtet på matematikken. Uanset hvad er en studievejleder nok bedre at spørger end os her på forum og ug.dk er også en god side :) Studere selv til datalog på første hård som er meget teoretisk med stor vægt på matematik.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#2
Bent540
Mega Supporter
07-04-2010 22:07

Rapporter til Admin
dilomenginør har ikke nødvendighvis noget med it at gøre! prøv google først!
--
Nu på Strattera! Stilstanden er næsten for enorm og du er mere død end et fossil. -CV fiskemanden>smash
#3
sNIPP
Ultrabruger
07-04-2010 22:12

Rapporter til Admin
det godt nok svært.. #1 ja, jeg læste noget på ug.dk... men jeg syntes de ligger meget op ad hinanden..?
--
#4
Memphiis
Elitebruger
07-04-2010 22:25

Rapporter til Admin
Så meget matematik er der altså ikke på IKT(Diplom Software Ingeniør) uddannelsen på Ingeniørhøjskolen. Er selv lige blevet færdig med de 3½ års studie i januar og der er kun matematik skemalagt på 1 semester. Dog er antagelserne at ingeniøruddannelsen har mere teori end hvad datamatikerne har korrekt. Der er en kobling på ca 1/3 teori og 2/3 praksis under hele forløbet. De første 4 semester er fastlagt rent skemadmæssigt. 5 semester er praktik og 6 - 7 er valgfag samt bachelorprojekt. Det 1 semester havde man dengang jeg startede sammen med Elektronik linjen og der var der fokus på både basal forståelse af hardware og programmering af hardware i C såvel som programmering i C++. Rent programmeningsmæssigt begynder det først at rykke med Windows programmering på 4 semester i C# og databaser. Java er et valgfag ( Dette ændre de dog tror jeg til obligatorisk) Tiden på skolen har været okay, vi har lært en del men der har også været meget spildtid og må sige at jeg har lært mest af egne erfaring og mine klassekammerater. Jeg er dog så heldig at have fået job efter 1 uge og jeg kan ærligt sig at jeg er godt rustet til at håndtere de erhvervsmæssige krav. Spørg hvis du mangler informationer om uddannelsen, dog kan jeg kun svare for Software Ingeniør linjen.
--
#5
sNIPP
Ultrabruger
07-04-2010 22:34

Rapporter til Admin
#4 er det godt at tage Java som valgfag? så det er ikke det "syge" matematik man får på diplomingeniør uddannelsen?? var det i Århus eller Ålborg? og kan du fortælle forskel på de 2 steder? så datamatiker er mest teori og indelukket i et rum? og diplomingeniør er hvor man har teori også kommer man ud i den friske luft og er i praktik ved store virksomheder? de sprog man lære på uddannelsen er kun C? eller hvad? hvad er det for noget man spilder sin tid på? og lærer man ikke så meget eller hva mener du med erfaring og dine klassekammerater?
--
#6
Lasse Espeholt
Gæst
07-04-2010 22:39

Rapporter til Admin
Nej nej... datamatiker er IKKE voldsom teori. Hvis man skal opstille uddannelser vil jeg tro det ser således ud: (øverst er den med mest praktisk programmering) Datamatiker Diplomingeniør i IKT Diplomingeniør/civilingeniør i software (bachelor/kandidat) Datalog
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#7
sNIPP
Ultrabruger
07-04-2010 22:42

Rapporter til Admin
#6 fuck det svært det her pis :D hvad var forskellen på diplomingeniør i IKT og Diplomingeniør/civilingeniør i software (bachelor/kandidat) ??????
--
#8
Memphiis
Elitebruger
07-04-2010 22:50

Rapporter til Admin
#5 Nej det er ikke den gale matematik. Nu har jeg dog selv altid haft relativt nemt ved matematik. Men altså der skal udregnes lidt vektorer, sinus / cosinus bølger, der skal laves noget signalbehandling på 3 semester der er lidt bøvlet, men det er en minimal del af studiet og det skal du ikke lade dig skræmme af. Folk klarer sig igennem. Efter frafaldet af folk fra 1 -> 2 semester har ALLE klaret sig igennem på mit hold. Alle 16 mennesker. Så du skal ikke være nervøs hvis du møder op og giver det en god indsats. Jeg var i Århus på IHA (Ingeniørhøjskolen i Århus), dejligt sted. De sprog du lærer er C -> Low tech shit til microcontrollers. Jeg bruger det ikke overhovedet og håber jeg aldrig skal C++ -> Kringlet men udendelige muligheder. Ret udbredt C# (C Sharp) til .NET frameworket. Meget udbredt og vidunderligt Java, minder om C# i den måde det skrives på, kræver dog ikke et framework og compiles ikke. Det fede ved Ingeniør studiet er at du lærer at være en del af et udviklingsforløb. Fra at en kunde henvender sig med en ide til et produkt de gerne vil have udviklet til at det færdigudviklede system er sat op på driften hos kunden. Du lærer at nedskrive kundens behov i en Kravspecifikation ved hjælp af Use Case teknikken. Du lærer at designe hvorledes kravene skal implementeres i softwaren på en god, effektiv og genbrugelig måde. Ved hjælp af design patterns og lagdeling. Du lærer at teste det du udvikler hvilket kunderne har MEGET fokus på. Du lærer at holde din kode åben for udvidelser og opdateringer. Du lærer at udvikle software til en række forskellige hardware Du lærer at dokumentere det du udvikler. Kort sagt du kan det hele fra start til slut. Hvor en datamatiker groft sagt kun er en del af midten. Altså programmering. Du vil derved lettere på et senere tidspunkt kunne blive project manager eller besidde en chefstilling. Det man spilder sin tid på er fag man ikke har behov for eller har uinspirerede lærerer. Dog er der enkelte fantasiske lærerer (Red. Stefan Wagner) der er helt geniale og gør det det hele værd. Java er helt klart værd at tage som valgfag. Det hele skal jo ikke være Microsoft. Java er jo platforms uafhængigt hvilket er fedt.
--
#9
Memphiis
Supporter Aspirant
07-04-2010 22:52

Rapporter til Admin
#7 Diplom Ingeniør i IKT er det samme som en bachelor (3½ år) som Software Engineer. Civil Ingeniør i IKT er en Diplom ingeniør som tager 2 år mere og bliver kandidat. ( Altså 5½ år ialt)
--
#10
Klein
Bruger Aspirant
07-04-2010 22:53

Rapporter til Admin
Har selv været i gang men at læse til Elektrodiplomingeniør men det stoppede jeg med. Læser nu til Datamatiker på KEA. Datamatiker kan oss kaldes programmør, ja der er andre fag end programmering men jeg syntes bare det virker som fyld i uddannelsen. Alt handler om at programmere i Java. Ærgrer mig den dag idag over at jeg ikke skiftede til Diplom IT istedet. Jeg vil mene du får meget mere ud af uddannelsen og den er ikke ligeså snæversynet som datamatikeruddannelsen. Så jeg vil helt bestemt anbefale dig at tage diplom it. Så kan du når du er færdig med den altid overbygge med en civil hvis du til den tid stadig har lyst til at studere :)
--
#11
Lasse Espeholt
Gæst
07-04-2010 23:03

Rapporter til Admin
#7 Som sagt findes der flere diplomingeniør og civilingeniør uddannelser. I århus er der en kombineret hardware/software mens ålborg og DTU har en linje der fokusere kun på software. #10 når du har fået din datamatiker kan du tage en dataloguddannelse der forudsætter datamatikeren så du kan korte den af :) det eksisterer i hvert fald i århus men der er sikkert andre der også udbyder den mulighed.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#12
A.G.A.
Ultra Supporter
07-04-2010 23:07

Rapporter til Admin
Undersøg også hvormange ledige der er af hver type med hhv. datam og diplomi. uddannelsen. Mit gæt er at der er flest Datamatikere som går ledige. Ring også til en bank og spørg hvem de først kigger efter.
--
MSN: [email protected]
#13
Memphiis
Supporter Aspirant
07-04-2010 23:08

Rapporter til Admin
#11 Det er altså ikke rigtigt. I Århus er Elektro og IKT (Software) to forskellige uddannelser. Jeg burde vide det da jeg lige er blevet færdig uddannet fra IKT linjen. http://iha.dk[...] http://iha.dk[...]
--
#14
Sebastian|
Monsterbruger
07-04-2010 23:09

Rapporter til Admin
Jeg vil vove pelsen og påstå, at datamatikere springer de dele over, som du alligevel skal ud at lære forfra, når du får ansættelse i branchen. Jeg er farvet af at være datamatiker, og indrømmer klart at fokus ligger på programmeringen - du lærer at udvikle software på datamatikerstudiet, og ikke så meget andet. Til gengæld forekommer det mig at netop dén del er på højde med ingeniørstudiet. Vi lærer alt fra start til slut i selve programmeringssprocessen, men mangler MEGET at lære om resten udviklingsprocessen - men her er min påstand, at du alligevel skal ud og lære det forfra. Vist er det godt at have teoretisk baggage til at perspektivere, men den viden som læres om udviklingsprocesser på studierne i dag, er allerede forældet når du er færdiguddannet. Memphiis rammer meget rigtigt når han siger, at datamatikere ikke lærer meget andet end det midterste i et udviklingsforløb - programmeringen - men de ting som mangler, er til gengæld en viden som *aldrig* er hverken definitiv eller ens fra virksomhed til virksomhed. Altså skal du sætte dig ind i det forfra, når du ansættes - og her hjælper teori-baggagen selvfølgelig, men du kan ikke regne med at kunne benytte ret meget af hvad du lærte på studiet i praksis, på dét område. Jeg har 4 års erfaring som softwareudvikler i dag, og arbejder (og var en af de første til det i DK) med agile udviklingsprocesser - noget som vi *intet* lærte om på datamatikerstudiet. Som kuriosum kan jeg nævne, at de dygtigste af mine kolleger ingen fællesnævner har i uddannelsesbaggrunden - nogle er datafagteknikere, andre dataloger, andre igen IKT-ingeniører... men de brænder alle for faget, og dét er fællesnævneren :)
--
Gode svar kræver gode spørgsmål. Husk detaljerne, når du spørger.
#15
OVRKLL
Ultra Nørd
07-04-2010 23:19

Rapporter til Admin
#8 I korrekthedens tjeneste må jeg lige rette dig: Java kompileres til Java bytecode læseligt af JVM, Java Virtual Machine, der skal installeres på det afviklende system i form af JRE, Java Runtime Environment. Du har dog helt ret i, at Javas syntaks ligner C#'s meget, hvilket primært skyldes, at C# er udviklet til at konkurrere med Java.
--
NNO↔HOL
#16
Sebastian|
Monsterbruger
07-04-2010 23:23

Rapporter til Admin
#15 Men det bli'r ikke compilet-compilet, som i gængs compilet-til-x86-maskinekode-som-kan-eksekveres forstand - så lidt ret har han.
--
Gode svar kræver gode spørgsmål. Husk detaljerne, når du spørger.
#17
Lasse Espeholt
Gæst
07-04-2010 23:30

Rapporter til Admin
#8,15,18 "Java, minder om C# i den måde det skrives på, kræver dog ikke et framework og compiles ikke." Java Compiles til javas virtuelle maskine. Det er en kompiler selvom det er til bytecode. 60% (så vidt jeg husker) af javas bytecode kan enddda køres direkte på en jazelle-enabled ARM processor. #13 Kan ikke se jeg snakker om elektro i #11? Den uddannelse på IHA: IKT retter så vidt jeg kan se også på elektronikken (microcontrollere mv.) hvorimod Ålborg og DTU har en der er fokuseret på rent software (til en vis grænse) som datalogi.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#18
sNIPP
Ultrabruger
08-04-2010 08:16

Rapporter til Admin
Tak for de mange svar :) keep it coming :) tror næsten jeg er mere til hardware/software som er på ingeniørhøjskolen i århus.. altså Diplomingeniør :)
--
#19
Mads Gorm Larsen
Ny på siden
14-04-2010 22:56

Rapporter til Admin
Hej sNIPP Du har jo allerede fået rigtig mange og gode råd i ovenstående tråd. Men jeg vil da lige tilføje et par ting - når du hører om it uddannelser i forbindelse med erhvervslivets behov, så bemærk at man efterspørger lange it uddannelser. Dette giver sig også et ret kraftigt udslag i en markant lønforskel melle ingeniør og datamatiker. Det med lønnen kan du se mere om her: http://jobindex.dk[...] . En ret markant forskel ikke? Nu er en diplomingeniøruddannelse jo allerede en lang uddannelse, men hvis nu du fik lyst til at læse videre, så kan du med en diplomingeniøruddannelse gå direkte videre og læse til civilingeniør. Men for at tage fat i det mere spændende - så kunne du jo også kigge lidt ud over helt almindelige it uddannelser. Udover Informations- og kommunikationsteknologi, hvad så med diplomingeniør i mekatronik eller en bachelor i robotteknologi? Hvis jeg skulle vælge studie idag så skulle det helt klart være robotteknologi, men mekatronik kunne også være sjovt. Her en liste med ingeniør uddannelser http://www.sdu.dk[...] Alle ingeniør uddannelserne har mulighed for at du kan besøge dem og afprøve dem inden du begynder på studiet, det kan være en god måde at få afklaring på. Bare ring til studievejlederen på stedet. Mvh Mads Ingeniøruddannelserne på SDU http://www.sdu.dk[...]
--
Ingeniør uddannelse på SDU
#20
sNIPP
Elitebruger
14-04-2010 23:30

Rapporter til Admin
#19 tak for svar :D vidste virkelig ikke der var få tusinder forskel :) men ja, jeg regner med at være diplomingeniør.. men jeg er bare gået i stå.. jeg vil utrolig meget gerne være programmør men også at jeg skal lave noget fysisk.. altså måske blande det lidt... puha.. der er så meget..
--
#21
Vilddingo
Bruger
15-04-2010 01:09

Rapporter til Admin
Godt råd, besøg de forskellige uddannelse steder når de har åbenhus. Over halvdelen af denne tråd er folk der ikke har forstand på det. Bemærk at IKT, datalogi og software ikke er det samme. (Google selv mere om uddannelserne) På en ingeniøruddannelse lære du meget mere end bare at programmere, hvilket gør dig kvalificeret til bedre job. Hvad og hvornår du lære de forskellige ting kommer helt an på hvilket uddannelsested du vælger, samt kan semester planerne bliver ændret.
--
Corsair HX 1000W - Radeon HD 5970 2GB - ASUS P6T X58 - Intel Core i7-920 - Corsair Dominator DHX+ DDR3 1600MHz 6GB - 2* OCZ Vertex turbo 60gb raid
#22
Ladefoged.
Elitebruger
15-04-2010 02:00

Rapporter til Admin
http://www1.itu.dk[...] ITU har åbent hus idag klokken 16 hvis du går med de overvejelser er det måske værd at kigge forbi...
--
/b/ is nuking the hard-drive next time someone knocks on his door.
#23
Frenz
Gæst
23-09-2010 13:30

Rapporter til Admin
Interessant tråd, jeg gik selv i de samme overvejelser engang. Nu læser jeg Datamatiker og jeg er faktisk blevet positivt overrasket. Datamatikeren anno 2010 er meget fokuseret på programmering og systemudvikling, især i starten. Du lærer at kode i det nyeste sprog, C#, bruge de nyeste værktøjer, VS2010 Ultimate, og anvende det nyeste indenfor agile processer som SCRUM og Unified Process. Underviserne er ofte folk der kommer fra ude fra de private erhvervsliv, enten dataloger eller ingeniører, som kommer ind med en højaktuel dagsorden. Mao du bliver godt rustet med de mest moderne værktøjer og din viden vil være helt i front når du er færdig. Uddannelsen lægger naturligvis megen vægt på design, arkitektur, UML, patterns, best practice mv... så du undgår at blive en spaghettiprgogrammør. Generelt er der nok et ret stort overlap imellem de forskellige IT-uddannelser, men hvis du gerne vil være en god programmør og måske synes det er lidt forældet at sidde og skrive compilere og asm, så er Datamatikeren svær at komme udenom. Fordelen med en Datamatiker er at den afsluttes efter kun 2.5 år og herefter kan du så vælge om du vil læse videre eller tage job. Du kan f.eks tage en 1-årig overbygning og få en Pba. i Webudvikling eller Softwareudvikling. Efter en Pba. kan du naturligvis fortsætte på universitetet og tage en kandidatgrad som f.eks datalog eller evt. noget på ITU. Datamatikeren er på Erhvervsakademiet Lillebælt i Vejle sammensat sådan her: 1 semester: Programmering, Systemudvikling, Databaser, Virksomhed/organisation 2 semester: Programmering, Systemudvikling, Maskinarkitektur, ERP-systemer 3 semester: Programmering, Arkitektur, Distribuerede systemer, Sikkerhed 4 semester: Databaser, Test, Store systemer, Kontraktbaseret systemudvikling, Systemudviklingsmetoder 5 semester: Projekt og praktik.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#24
bQnne
Nørd
23-09-2010 13:56

Rapporter til Admin
Jeg ved ikke om dette er sagt tidligere, MEN: #0 Diplomingengiør i softwareteknologi (mener jeg at den hedder) på DTU, har RET så meget med software at gøre. :)
--
Computer setups: Se profil. If life was a cake, how fast would you eat it?
#25
Frenz
Gæst
23-09-2010 22:56

Rapporter til Admin
Joh som jeg også sagde så er der jo nok et stort overlap. Jeg ville umiddelbart mene, at en ingeniør havde mere fokus på low-level programmering til måleinstrumenter, controllere og elektronik og den slags, hvor en datamatiker har fokus på highlevel programmering så som .Net framework, Silverligt, databaser, distribuerede systemer og lign. Når jeg kigger IT-diplomingeniøren så giver det i alt fald det indtryk med flg kurser: * 01906 DiploMAT1 * 01907 DiploMAT2 * 02323 Sandsynlighedsregning og statistik (alternativt 02403 Introduktion til statistik) * 02332 Compilerteknik * 31021 Elektronik * 02311 Digitalteknik * 02321 Hardware/software programmering * 02333 Parallelle systemer Jeg siger ikke at en IT-diplom ingeniør ikke er en god programmør, men det er jo tydeligvis en helt anden form for programmering de arbejder med.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#26
Emil
Gæst
21-10-2010 11:00

Rapporter til Admin
Du kan tage Datamatiker + bachelor på 3½-4 år, derefter kan du altid udvide med Ingeniør eller Datalog på 1,5 år, også senere i livet. Datamatiker giver mig en masse frihed mens jeg studerer, til selv at studere det jeg gerne vil studere.
--
Gæstebruger, opret dit eget login og få din egen signatur.
#27
OVRKLL
Monster Nørd
21-10-2010 15:26

Rapporter til Admin
#26 Hvorfor pokker skulle man bruge 4 år på ultimativt at ende med en bachelor i datalogi, når man kan gøre det på 3 og slippe for lappeløsninger? Så kan man også selv vælge fagpakker og dermed få praktisk orienterede kurser oven i den grundlæggende teoretiske uddannelse. Det skal forresten lige siges, at kandidatuddannelsen i datalogi tager 2 og ikke 1½ år.
--
NNO↔HOL

Opret svar til indlægget: Forskel På Datamatiker Og Diplomingeniør

Grundet øget spam aktivitet fra gæstebrugere, er det desværre ikke længere muligt, at oprette svar som gæst.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du oprette en brugerprofil.

Opret bruger | Login
NYHEDSBREV
Afstemning